Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

31.3.2013

Ensimmäiset nurtsitokot ja pohdintaa

Tokoiltiin eilen ja tänään lenkin ohella, keppi palkalla. Niitä mihin ei tarvitse tokokamppeita.

seuraus: sivuaskelissa ei nykyään piippaa enään, jes! Aiemmin se onnistui vain imuttamalla. Tosin meinaa mennä oikean sivuaskelissa vino pa, mutta tänään korjasi sitä hyvin. Juoksussa meinaa välillä lähteä väljäksi tai haahuilun eka lievyys aste. Joskus käännöksistä jää lintsaamaan, palkkasin niitä, sivuaskelia ja juoksua.
Tehtiin myös seurausta niin, että hetsasin kepillä, aluksi haukahti sivulletullessa, en päästänyt, hetsasin taas, haukahdus sivulle, en päästänyt, hetsasin ja kun tuli hiljaa sivulle, jatkettiin. Ruutilla oli kiva vire, keppipalkalla seuratessa. Loppua kohden meinas vähän edistää, siihen sai puuttua.

kaukot: jos johonkin oon tyytyväinen niin kaukojen siirtoihin, niin pitkään kun sai päätä hakata seinään näiden kanssa ja tuntui, että ne ei mene mihinkään suuntaan. Ruuti teki loistavia s-i siirtoja! siirtää etujalkoja taakse vaikka kahden askeleen verran, että takajalat ei liiku. Saadaan keskittyä nyt s-m-s siirtoihin. Niitä palkkailinkin. Otin yli 10m matkan ja oltiin lähellä Kehä 1 niin oli vähän meluakin häiriönä. Yhden istumaan nousun sain sanoa kahdesti, pitää muistaa niistäkin palkata.

luoksetulo: stoppien terävyyttä treenattu, pitää varoa, kun alkaa niitä hinkata, ettei vauhti kärsi. Yksi mummo kävelytieltä jutteli, miten nätti koira, muttei Ruuti ollut kuulevinaankaan.

liikeestä istuminen: tätä tehtiin eilen ja takaisin tullessa kiersin koiran ympäri.

Yhteenvetona:
- seuraus: juoksu, sivuaskeleet, käännökset, pituus, hetsaus
- kaukot: s-m-s, pidempi matka -> palkka ekasta
- luoksetulo: vauhti + stoppien nopeus, puun kiertoja?

Millä tuoda extra haastetta treeneihin?
- vaikeus astetta ääntelyyn (patoaminen, hetsaus -> vaatiminen, enemmän häiriötä/koemaisuutta)

Häiriötreeneissä Ruuti kuumuu, kun katselee muita koiria suorittamassa vauhtiliikkeitä. Kisoissa taas ennemmin haen sen autosta ja vähän otetaan seurauspätkiä ennen kehää ja lenkitän. Kisoissa se ei kyllä niin kyylää suorittavia koiria, niin paljon hajuja ja muuta on tutkittavana. Hajut ja muu, jos se ei hyvällä motivaatiolla tee töitä, tuo ohjaajana epävarmuuden tunnetta. Pitäisi treenata paikoissa missä on mielenkiintoisia hajuja, ehkä nyt leikattuna uroksena vaatia treeniä juoksuisen nartun hajuissa, talli on vieressä niin ehkä kauempana sieltä, hevosen kakat ois niin hyviä. Ääntelyyn puututtiin pallolle patoamisena, joka osittain paranti paljon seurauksen työskentelyä -> koska motivaatio oli näin myös hyvä.
Luulisin, että itseäni kisoissa eniten jännittää se, kun katsoo muiden koirien suorituksia, kilpailuhaluisena haluaa pärjätä myös hyvin ja alkaa jännittämään miten mikäkin liike sujuu kehässä. Kertaa läpi mitä kaikkea pitää muistaa minkäkin liikkeen kohdalla ja mitkä on "failpointit", missä voi epäonnistua.
Liikkuri pitäisi hyödyntää vaikka kertoen 2-4 liikettä, jotka käydään läpi koemaisesti ja jälkikäteen vaikka hioo niiden suoritusta. Liikkuri silloin, päättää mistä liike lähtee yms. Tehtiinhän me näitä, jo ennen talvea, mutta silloin korjasin välillä heti treenimaisesti.

- kokeen liikkeiden välien käyttäytyminen -> treeneissä kuljetaan tahallaan liikkeiden välien siirtymisiä ja tähän opetellaan, mun kiertoliike jos meinaa lähteä kauemmaksi "lieväksi tempuksi". Tähän liittyen Ei sanan merkitys pitäisi olla kisamaisessa treenissä sama kuin oikeassa kokeessa. Eli pienemmän haahuiluun yms stemppaukseen liittyvä äp sana. Muista palkata myös sen jälkeen, kun koira vastaa haluamalla tavalla! Kisoissa ei voi myös käyttää, pysähtymistä tai peruutusta seurauksen korjauksessa.

- esine/merkkihäiriö (ruutu, tunnari, ohjattu, merkki)
leluja,  merkkejä, kapuloita yms häiriöksi. Ohjattua/kaukoja ruudun lähellä. Jos yhtään epäilyttää, että onnistuukohan se niin tee, että onnistuu.

- kuuntelutreeniä, yllättävät pysäytykset ennen kapulan ottamista, joskus ruutu suoraan maahan, vaihteluaKuvat talvesta parin vuoden takaa
Alla Ruutin uusi lelu, lepakko kirppikseltä. Herra oli popsinut parin annoksen verran ruokaa, rosvonnut pöydältä, kun oltiin poissa.


Iltaan mennessä lepakko menetti tapaturmaisesti toisen jalkansa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!