Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

14.9.2013

AST:n Rally-toko kurssi, ratakuvaus ja kuvia

AST:n Fb-ryhmässä tuli kerran puhetta rallytokosta ja kiinnostuneita kurssille löytyi. Päätin sitten, että järkätään se vielä syksylle, kerran lajikin virallistuu ensi vuoden toukokuussa. Aiemmat koetulokset epävirallisista kokeistakin voi oikolukea sen verran, että luokkaan minne on päässyt, pitää aloittaa se luokka puhtaalta pöydältä. Esim epävirallinen valio, hakee uudestaan ne hyväksytyt tulokset.

Kouluttamaan meitä pyysin Taina Määttäsen, joka on ralleillut ylemmissä luokissa. Tokossakin toinen TVA ja toisella kilpailuoikeus. Kiitos tästä mahdollisuudesta, paremmin kuuli näin kokeeneelta kisaajalta! Motivoi myös tutustumaan lajiin ja varmasti kumosi sen käsitteen, että "rally-tokohan on sitä helppoa, missä saa kehua yms".

Rally-tokossahan jaetaan koulareita kuin tokossa eli RTK1 = kolme alokasluokan hyväksyttyä tulosta. Hyväksytty tulos on yli 70p. Pisteet on luokan alussa 100p, virheet ovat esim. -1p vino eteentulo tai sivulle tulo, -3p hieman liian kaukaa lähtee suorittamaan liikkeitä ja taisi myös jos koira koskee merkkeihin tai kyltteihin. - 10p on isompi virhe, esim kun koiran pitää istua ja se kierretään ympäri jos se menee maahan tai jos tekee väärällä tavalla kyltin. Tai jos koira istuu siellä missä siihen ei käsketä.
Kun tulee virhe, voi liikkeen uusia myös sanomalla "UUSIN" jos toistolla sujuu, tulee vain -3p liikkeen uusimisesta. Kolmas uusiminen on kuitenkin hylkäys eli kahdesti voi uusia ja säästää -20p sijasta -6p. Melkein kaikki liikkeet, joissa jatketaan suoraan pitää suorittaa aina niin, että merkki ja kyltti jää oikealle puolelle ohjaajaa. (jos menee väärältä puolelta merkkiä seuraavalle kyltille asti se on hylkäävä virhe, mutta jos huomaa korjata sitä ennen tulee kai vain virhe) Jos kyltille menee niin, että koira menee sen ohi, siitäkin tulee virhepiste, sopiva etäisyys noin puolimetriä merkistä. (Liian kaukanakin tulee virhe) Lisäksi pujotellessa merkkejä pitää mennä oikealta puolelta merkkiä, pujottelussa kuin agilityssa. Sitten oli spriraali, pujottelun tapainen mutta siinä on aina kummalta puolelta se tehdään. Arvostelulomakkeen alareunassa on myös pistevähennyksiä mainittuna.

Alokasluokka mennään hihnassa ja seuraavat luokat vapaana. Vapaana mentävissä luokissa koira tuodaan hihnalla radalle ja maalissa koira kytketään. Jos ei kytke koiraa ja menee kehästä ulos, koirakko hylkääntyy. Hihnalla ei saa nykiä. Kaulapannan pitää olla tavallinen, joka ei kiristä. Ei edes puolikiristävä. Koira ei saa haukkua jatkuvasti, yksittäisistä haukahduksista verotetaan vähän. Alokasluokassa sallitaan aika paljon vartaloapuja ja isompia käsimerkkejä, ylemmissä luokissa niistä rokotetaan. Seuraus oikealla puolella tulee vasta voi ja mes luokissa. Koiraa saa kehua liikkeiden välillä.  Luoksepäästävyyttä pelkääville ohjaajille tai koirille, sellaista ei lajissa ole kertaakaan, paitsi kun koira kerran mitataan korkeudeltaan kisakirjaan.
Rataantutustuminen on noin 15min ja tuomarilta voi kysyä ohjeita, kyltit (tarkat selostukset) käydään numerojärjestyksessä (edellinen kylttikin käskee oikeaan suuntaan). Valmiita ratoja löytyy myös netistä ja virallisten kisojen yhteydessä on välillä mölli alo- luokkaa "epävirallisena", hintaa yleensä n. 5e ja "viralliset kisat" 10-15e. Radat ovat pituudeltaan 14-18 kyltin pituisia ja kestää noin 1-2 min riippuen koirasta.Kokeen alussa koira tuodaan Lähtö- kyltille, tuomari kysyy onko valmista ja siihen voi vastata "valmis" tai nyökätä. Sen jälkeen jatketaan suoraan seuraavalle kyltille.

Seuraava kyltti oli, koira perusasentoon (punainen istu), koiran pitää istua paikallaan kun sen kiertää. Saa sanoa paikka, toistaa vaikka käskyä tai kehua. Sen jälkeen matka jatkuu suoraan, ei pysähdytä. Jos koira liikuttaa tassuja se on virhe tai suorittaa toisen asennon (kannattaa uusia). Uusimisessa mennään pari metriä pois päin ja tullaan uudestaan kyltille. Matkaa jatkettiin suoraan.


Koira ohjataan suoraan eteen istumaan (aina "koira eteen" tarkoittaa istumista eteen). Vinous on virhe, alossa voi ottaa apuaskeleen. Sen jälkeen koira tulee vasemmalta eli edestä sivulle. Matkaa jatketaan suoraan eteenpäin.

Seuraava kyltti oli 270 asteen käännös. Eli merkiltä jatketaan 90 astetta oikealle, pyörähtäen vasemman kautta merkin edessä. Ei pysähdytä.
Lähes täyskäännöksestä tultiin kyltille, josta käännyttiin vasempaan. Tarpeeksi lähellä kylttiä on käytävä ja käännytään merkin edessä 90 astetta vasemmalle.
Spiraali oikealle oli seuraava kyltti, siihen jatkettiin vauhdista. Ensin kierretään kolme merkkiä, 2 lähtintä merkkiä ja lähin merkki. Merkit kierretään oikealta puolelta. Joskus voi olla hämäävä neljäs merkki. Kaikki on tehtävä oikeassa järjestyksessä. Seuraava merkki oli oikealla puolella, nähden tolpparivistöä, joten vika merkki kierrettiin periaatteessa kahdesti, koska kyltiltä piti poistua merkin jääden ohjaajan oikealle puolelle. Ja ei pysähdytä, kun siihen ei käsketä.

Seuraava kyltti pysähdyttiin perusasentoon, yksi askel perusasento, 2 + istu ja kolme askelta ja istu. Jatkettiin siitä suoraan. Jos koira tekee väärän asennon kannattaa uusia. Askeleen pituus vähintään ohjaajan jalkapohjan mitta.Tässä koira käsketään maahan kun pysähdytään kyltille (suoraan seisomisesta). Jatkettiin suoraan seuraavalle kyltille.


Täyskäännös vasemmalle, niin että ohjaaja kääntyy vasemmalle ja koira kiertää selän takaa. Tämä vaatii vähän treeniä ja hihnan kanssa vaikeampi. :D

Seuraava kyltti oli käännös oikeaan. Seuraava oli pujottelu. Pujottelu suoritetaan kuin kuvassa, eli eka merkki jää ohjaajan vasemmalle puolelle kuin agilityssa. Eli ohjaaja ja koira kävelee merkit läpi. (niiden väli 1,5-2m)
Seuraavalla kyltillä käännyttiin oikealle, joitain kylttejä voi olla useampia.


Juoksua kunnes tulee kyltti joka käskee lopettamaan. Jos seuraavana olisi ollut esim käännös tai muu kyltti, se tehdään juosten. Normaalivauhti kertoo, että voi jatkaa kävellen seuraavalle kyltille.
Täyskäännös vasempaan, hieman kyltin vasemmalla puolella, koira kääntyy siinä mukana.

Askel oikealle kyltille piti muistaa mennä sille vasemmalta puolelta (merkki ohjaajan oikealle puolelle), koska sille tultiin vinossa linjassa edelliseltä kyltiltä. Mentiin merkin ohi ja liikkeestä isompi askel suoraan oikealla sivulle tai viistosti eteen oikealle. Siitä liike jatkuu seuraavalle merkille. Askeleessa piti ottaa huomioon, ettei koira osu taakse jäävään merkkiin.


Melkein viimeistä viedään ja tässä ohjattiin koira eteen istumaan. Sitten askel itse peruuttaen ja koira kulkee etuperin edessä. Sitten 2 askelta ja sitten 3. Itse sekosin vikassa 3:ssa askeleessa ja otin niitä 2. Tämä olisi ollut hylkäävä virhe, kun en uusinut liikettä. Olin epävarma otinko niitä 2 vai 3. Pitää muistaa laskea ne. Siitä koira suoraan sivulle ja liikkeelle (ei perusasentoa).

Siitä seurattiin maaliin. Ruutin eteentuloissa oli vähän ongelmia, kisoissa ei tietenkään hinkata niitä suoraksi. Tota pitäis opettaa. Lisäksi saksalainen täyskäännös. Koiran kiertämis rastissa se meni maahan, sekotti kun sanoin istu vaikka se oli perusasennossa. Ruuti seurasi tosi hienosti spiraaliin asti ainakin ja palkkailin välillä namilla. Kokeessa nameja ei tietenkään saa olla, mutta huomisen kokeenkin takia.

Toisella laidalla kenttää oli lisäksi itsenäisiä merkkejä harjoitella. Alosta ja avosta.
Täyskäännösoikeaan eli pyörähdetään ympäri oikealle ja jatketaan matkaa.


Koira eteen istumaan ja oikealta puolelta (kiertää seläntakaa) sivulle istumaan.


Pysähdytään perusasentoon. Paikallaan käännös oikealle ja koira perusasentoon.

Koira perusasentoon. Käsketään koira seisomaan. Etukautta koiran sivulle ja suoraan liikkeeseen. Tää sujui aika hyvin, kaksi käskyä tais vaatia ylös nousemiseen.

Koira tekee kiepahduksen vasemmalla sivulla liikkeessä, ja koira tekee sen vasemmalle. Tämä sujui hyvin käsimerkillä.

Paikalla olot on vasta ylemmissä luokissa, voittajaluokassa 2min (istuu tai makaa) ja mestariluokassa 3min (seisoo, istuu tai makaa). Koira käsketään ohjaajan eteen tai sivulle. Paikka sijaitsee kehän läheisyydessä, heti oman suorituksen jälkeen. Seuraava koira on silloin radalla.

Olipa hauska kokeilu ja nopeastihan noi saisi kuntoon. Yhteensä Alossa on kylttejä 31, joista on se noin puolet radalla. Tässä tuli katsastettua 16 erilaista radalla + 1-2 itsenään treenattavaa ja sitten oli itsenäisistä suurinosa avosta. Lähinnä kokeissa moni on ohjaajien virheitä ja pitää muistaa uusinta mahdollisuus. Oli motivoiva koulutus ja pitää kyllä panostaa tähänkin lajiin! Jos saisi Ruutin valioksi tokossa ja sitten panostaisi tähän ja toki samallakin.
Numeroita ei paljoa tullut radalla katsottua, lähinnä vain mikä kyltti, en oikein ehtinyt tutustua kun kuvailin myös tai testata ennen rataa eteentuloa yms. Niin hyvin sopii ihan numerottomat merkitkin radalle tai Tainalla oli myös mukeja niiden kohdilla. Jossain kylteillä oikea merkki on hyvä esim saksalainen käännös, joku koira voi kiertää merkin, silloin se on uusimattomana -10vp virhe (muistaakseni, jos ei sitten pienempi). Aloin jo unohtaa mitkä kaikki virheet oli sitten ihan hylkääviä, ainakin jos pujottelee väärinpäin tai menee radalla merkin väärältä puolelta.
23.11 (28.10 ilmo) olis Veikkolassa partisten järjestämät kokeet. Pitäisköhän koittaa! Siellä 60 koiran rajoitus ja yleensä on 20 koiraa per luokka. Hauskin noissa kokeissa, kun jossain on tuomarina Tiia Hämäläinen. ;D Möllikisoja on huonosti noin lähellä, paitsi Karjaalla..

-- Kaikki kuvat

Rataa
Hannaleena & Noel, itsenäistä harjoittelua, 270 askeleen käännös
Lähtö: Onko valmista? "kyllä tai nyökkäys" (kännykkä kuva)
Terhi & Elo: ISTU, 1 askel ISTU, 2 askel ISTU ja 3 askel ISTU

Kirsi & Janda 10v: ISTU, kierrä koiran ympäri ja suoraan liikkeeseen


Kuva 1 Spiraali
Spiraali oikealle: Kuva 1: ensin siniseltä merkiltä kolmen merkin ympäri, merkit jää ohjaajan oikealla puolelle. Kuva 2: Sitten kahden merkin ympäri.

  Pujottelu, aluksi sininen merkki jää vasemmalle puolelle

Kännykkä otos: Annukka & Nyrkki, taustalla kouluttaja Taina. Koira eteen, 1 askel peruutusta istu,  2 askelta, 3 askelta ja seuraamaan istumatta sivulle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!