Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

9.4.2014

Kädetöntä aksaa ja alo-tokoa

Wicca tuli aamusta meille hoitoon ja on maanantaille asti. Dracu lähtee huomenna seksilomalle Saksaan. Wicca lähti ongelmitta meidän mukaan. Alkuun ne veti vähän rallia Ruutin kanssa. Porukoillakin ne alkoi painia ja juosta hippaa. Kävin porukoilla askartelemassa taas 2 uutta pipoa. Myös pinkki pienillä harmailla tähdillä, unohdin kuvata.Alo- tokoa Wiccan kanssa.
Paikalla makuu: kuurina. 2kpl porukoille mennessä. Eka Ruutin kanssa ja toisessa Ruu+Ras. Molempien alussa nousi istumaan tai seisomaan kun olin kävellyt n. 15m. Ruuti makasi vain "käy siihen" käskyllä. Lähtiessä porukoilta kaikki kolme makuuseen, nyt sujui vajaa minuutti. Illalla aksatreeneistä tultua W ja Ruu paikkikseen. Tein kuten parilla muullakin kerralla, että eka virittely: silitys ja maahan rauhallisesti sanoen. "Seuraavana paikallamakuu-liike, ohjaajat valmiit". Tarvitsi kaksoiskäskyn välillä maahan, kun tuli toi odottelu ja unohti keskittyä.
-> virittely makuuseen
-> paikallaoloon liikkurin höpinät
-> takas tullessa muutama nami jalkojen väliin ja voi mennä pois viereltä ja uudestaan takaisin
-> rapsutuksia vain makuulla, jos nousee rapsutus loppuu. Käsky maahan. Maassa taas rapsutuksia jne. Namitkin vain makuulla.

Sivulletulo: Sivulle sanalla edestä ja vasemman kautta. Kierrä käskyllä takakautta (hups sanoin välillä viereen). Vasemman kautta meinasi tulla muutamien toistojen jälkeen hau. Kiertämällä teki hiljaa. Kiertämisessä vaan keksi heittäytyä suoraan maahan tai tulee vinoon. Saatiin aksatreeneissä näissäkin hyviä. Remmipäällä ja remmi vähän pitää lähempänä. W on vähän oppinut, että stopataan kun namikäsi tulee vastaan. Tehtiinkin namit oikeassa kädessä, eka jumitti mennä sivulle, kun namit oli väärässä kädessä. Kotona pari pallolla sivulletuloa.
-> hihnalla, kynnys (sivuttaisetäisyyden karsimiseksi). Maahanmenosta uusi toisto.

Seuraus: ei osaa tulla seuraamaan lennosta. Pitää pyytää tai ohjata ensin sivulle. Näistä heti palkkaa kun vähän lähempänä. Meinaa olla pikkuisen väljä.
-> naksutin apuna tai kosketuskeppi? (Ruutilla toimi)
-> sivulla on katsekontakti, mutta seuratessa sama asento unohtuu.
-> Osaa istua pysähtyessä. Paikallaan käännökset?

Liikkeestä seiso: Opetus vielä vaiheessa. Tehtiin namilla ja kivetyksellä niin, että alkuun rintamasuunta vähän kääntyi ja käsi näytti stop merkin + "seiso". Heti sen jälkeen nami lentää jalkoihin. Alkuun meinasi mennä maahankin. Sitten hyviä seisomisia. Vaatii paljon tuollaisia toistoja. Ja äkkiä ilman käsimerkkiä, vain käsky + nami lentää.

Hyppyeste: Aluksi ihan 10cm korkea. 2m päähän läpinäkyvä rasian kansi. Sen päälle nami, että näki kun vein sen. Menin hypyn eteen (koira 1,5m takana) ja sanoin hyppy. Meni namille. Näitä 2kpl ja nyt menin pikku hiljaa sivulle. Joskus ei totellut ekaa käskyä, "aksakoiralle" aina vaikea. Käytin kerran hypyn medikorkeudella ja sitten takaisin alas. Ei ongelmaa.
Paristi naksuttelin sitten ilman namia alustalle koskettamista. Hoksasi heittää molemmat tassut sinne. Naks ja nami alustalle. Näin mentiin hypyn taakse ja odotin, että juoksee alustalle. Teki paristi saman kosketuksen hyppyesteeseen, toinen ruuvi vähän vääntyi niin loppuajan hyppy oli n. 4cm korkea jalkojen päällä. Toin myös alustan kantta lähemmäs metrin päähän hypystä.
-> tarjoamista kutsuin hypyn toiselle puolelle ja passivoiduin. Meni hypyn kautta alustalle ja naks. Edettiin tässä 2m. Sitten pyysin sivulle ja sanoin hyppy. Ekalla kertaa ei lähtenyt. Sitten pienellä vartalon nytkäytyksellä + käsky. Nyt meni. Loppuun vielä alustalle nami ja sille irtoaminen.
-> ihan erillisenä voi yhdistää alustalle koskemiseen käskyn seiso/paikka ja nopeasti nami jos seisahtuu. Sitten kun sujuu yksinään ja 3-4m päästä käskien, hypyn kanssa. Avustaja nopeuttaisi namin tuloa alustalle. Onneksi kuuluu sentään naksautus.

Aksatreeneissä Wiccan kanssa tehtiin kentän laidalla, aiemmin selostettuja asioita (sivulle, seuraa, seiso). Tosi hyvin keskittyi, eikä kertaakaan tuijotellut radalle. Siinä oli myös ihmistä, parikin koiraa ja häkki missä koira. Oli hiljaa paitsi ne pari vasemmalta sivulle tuloa, kun vaadin suoruutta eikä saanut mennä maahan.

Hauska opettaa alkeita! Saisimpa pennun, saa vielä tosin odotella. Tai sitten laina aksakoirakin alemmissa luokissa olis kiva. :D

Ruutin aksatreenit (Veikkola & Tiia S)

Teemana oli kädettömyys ja sanattomuus. Lähdössä sai käskeä, mutta ohjatessa ei.
1. pätkä: helpompaa kuljettamista. Vähän kiire tuli putken jälkeiseen ohjaukseen. Vika hyppy 65cm ja hyvin meni! Halusin keinun radalle, tuli extra tiukempi käännös. Mur molemmat kerrat radan yhteydessä liian nopeasti teki, lentokeinun rajalta ja korjattuna paremmin.
2. pätkä: Oli putkiin lähettelyä ympyrän muodossa ja kahdesti putkeen mentyä pitikin sitten kääntyä putkeen menon sijaan. Ruuti tiputti alkuun maxeina ja äänettömässä yhden tietyn riman, kun sai luukuttaa putki - hyppy -putki. Toisenkin paikkaa vähän haki. Laitettiin ne mediin. Medillä ja äänellä hyppäs taas hyvin. Oli jotenkin vaan vaikea sen laskea hyppykohtaa, toisen putken etäisyys 5m hypylle.
3. pätkä: Alkoi kahdella peräkkäisellä takaa kierrolla. Sitten putkeen, tässä piti muistaa pitää rintamasuuntaa putkelle, että koira ehtii lukita. Sitten nippanappa ehti työntämään hypylle. Keinu oli vähän extra haasteena kun se piti ohittaa. Sitten tuli kaksi välistävetoa. Aika hyvin, kaikkein kammoksuimmat ohjaustekniikat sujui ilman käsiä ja ääntä! Sitten sain tehdä alun takaakierrot vielä vähemmällä ohjauksella, kauempaa laittaen.
lähtö: ehdin ennen omaa vuoroa palkkailla namilla. Pysyi aikas hyvin. Kun huomautin korjasi istumaan, ei aina tottele. Lopussa alkoi sujua huonommin. Vaadin aina välillä kurren, tassujen tai tassun + ryhdin kohottaminenkin riittää.

-> Mitä voi päätellä. Ihmisellä on tärkeää ääni ja kädet. Koira taas lukee rintamasuuntaa ja rytmiä. Ruutin kanssa oli helpompi tehdä käännös luukutuksen jälkeen kuin Dracun kanssa (yhdet treenit). Kun tiesi milloin voit ajoittaa hidastuksen tai kääntymisen.

KUVIA

Ras 10v, W 1v ja Ruu 6v
Miksi aina minä?


Wicca bongasi myös koripallon, minne meinasi sännätä ja palomiehen.
Tuli kuitenkin kutsuttua heti luokse. 
Osaapa Ruutin tassut olla mutkalla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!