Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

15.4.2014

Toko hiomista ja pohdintaa

Tokoiltiin aamupäivällä Tiltun ja Deri bc:n kanssa Puolarmetsässä.

Paikalla istuminen: Hyvin ja mentiin vähän vinosti kohti piiloa.

Paikalla makuu: Wicca pääsi tähän mukaan. En ottanut aikaa, mutta palkkain 4-5 kertaa. Tokavikan palkkauksen jälkeen nousi kerran seisomaan. Kävelin rauhassa ja vedin puhumatta pannasta maahan. Muuten se on niin kivaa, kun joku tulee moikkaamaan ja puhumaan. Ei ottanut häiriötä Deristä. Ruuti makaili niiden välissä vain käy siihen- käskyn alla.

Ruuti sai aloittaa.

Seuraus: halusin tehdä käskytettynä ja sitten myöhemmin palkata yllätyksenä. Ihan ok seuraamista. En muista enään niin tarkasti. Leikittiin lelulla yllätykseksi.

Ruutu: Ruutuun menossa oli häiriönä matkan poikki menevä luoksetulo ja zeta. Ruuti halusi ensin mennä matalalle merkille (zetan) kun mentiin ruutuun. Vasta kun siirryin vähän reunempaan niin ruudun merkki löytyi. Ruutuun lähetyksessä, alkuun juoksi väärille merkeille. Sitten kun lähti oikeaan suuntaan, söi jotain matkan varrelta. Silloin sai mut perään. Sitten vielä kerran yritti ruudun sisällä lähteä syömään jotain. Sitten halusi tietenkin mennä vain maahan ruudussa. Piti sitten opettaa, että täällä seistään. (Viime treenit olikin ne kisamaiset.)
Sitten otin toistolla pallon esiin ennen lähetystä ja siitä ruutuun. Nyt hyvä ja huusin vapautuksen. Merkkikin taisi olla aika suora tai käskin korjaamaan. Meinaa välillä vain korjauskäskystä lähteä toiselle merkille, ehkä voisi olla joku korjaus käsky.

metskuhyppy: nurtsilla tuuli ja mun kysätty tokohyppy ei meinannut pysyä pystyssä. Pysyi se ruutu merkkien tukemana, juuri hypyn ajan kunnes kaatui. Pitää lisätä siihen vielä tukea jalkoihin.. Kangasottaa tuulen vastaan kuin purje. Ekalla kerralla oli inahdus kun lähti hypylle. Sai hakea. Sitten uudestaan, nyt osasin reagoida ja pyysin pois. Kolmas hyppy oli hyvä ja hiljainen. Paremmat reaktiot itselle reagoida jos ääntää!

tunnari: isossa ympyrässä, tuli oman luo aika äkkiä ja toi sen. Jes taas tarkistelematon tunnari!

Wicca tuli vielä lopuksi tekemään hypyn, jossa kangas maassa alustalle menoa. Sivulla ollessa käsky hyppy ja juoksi alustalle. Siitä naks ja juoksin antamaan palkan. Sitten vielä loppuun kaksi ilman alustaa ja niistä heitin kokonaisen frolicin.
Seurausta pikku pätkiä, palkkaa tiiviydestä tai perusasennosta. Pätevä osasi niin hienosti kääntyä vasempaan, kahteen otteeseen kun tehtiin eilen niin nyt sujui kuin olisi pidempään treenattu! Pidin kättä reidessä, en imuttanut. Käännöksen ajan vielä vähän helpotettuna.
Sivulletuloa molemmin puolin kierrolla ja vasemmalta. Niin, että namit oikeassa kädessä. Nyt ei tehnyt maahanmenoa sivulle tuloon ja aika tiiviitä ilman hihnaakin!
Seisomaan pysähdyksiä, totesin ensin ettei lelulla näitä. Sitten namilla eka niin, että on suht seurauspaikassa, tule sanalla mukana. Nami suun eteen ja käsi stoppaa. Sitten niin, että käsi stoppaa ja nami tulee toisesta kädestä. Tuota kättä pitää vaan saada häivytettyä. Toki voi peruutuksestakin saada pysähdyskäskyn tai opettaa kauko seisomista pompulla?
Noutokapula, tätä ei W ole varmaan koskaan tehnyt. Yritin ensin tarjoamista, saattoi nuuskasta ja muuten käytti tassuja. Sitten heiluttelin kapulaa saalimaisesti ja kun nappasi kapulan suuhun, naks ja nami. Ettei ehdi alkaa leikkimään tai puremaan. Nami vaan nenään kiinni ja sai sen. Tästä seuraava vaihe, kun tarjoaa ottaa suuhun kapulan nähtyään että ottaa istuessa sen suuhun.

Treenaa:
- Ruuti häiriömerkit ruudussa ja merkille mennessä
- metskun ääni
- istumisessa rapsutteli itseään
__________

Illalla tokoiltiin Tiinan & Miilu bc:n sekä Veeran & Rinna aussien kanssa. Onneksi aurinkokin pilkisti, vaikka taivas täyttyi ensin aika synkistä pilvistä ja vain ripotteli harvana kuurona vettä. KUVAT iltapäivältä.

Paikalla istuminen/makuu: Ruuti istui, yritti kerran kirputtaa ja olin juuri lähellä ja lopetin sen. Sitten meinasi mennä maahan. Korjasin istumaan.
Wicca teki samalla makuuta. Sen vieressä Ruuti ja Sara. Makasi hienosti koko ajan. Palkkailin taas ehkä 30 sek välein. Kävin kerran kiertämässä Miilun ja Saran "häiriökävelynä". Vapautin vähän ennen kuin muut lopetti. Välillä kun on pidempi väli, korjaa vähän asentoaan eli hieman on levottomuutta. Ekan palkan oon odottanut, että siirtää painoa lonkalle jolla ei ole niin pommimaisesti.

Ruutille vielä paikka makuu ja menin piiloon. Wicca oli maalissa kiinni. Ruu meinas totella muiden käskyjä kun Veera ja Tiina hinkkasi maahan ja sivulle asentoja. Kerran sain huomauttaa. Ruutikin voisi tehdä ne vähän vauhdikkaammin. Pitää pyytää taas jotain sanomaan häiriökäskyjä.

Ruutille:

Sara seuraa
seuraus: oli vähän huonompaa kuin aamulla. Oikeaan käännökset huonoja, niitä hinkkasinkin. Joku täyskäännös oli huono. Mietin myös mikä on oma vartalonliike käännöksessä. 2 askelta vasempaan, vino pa. Olen jotenkin sallinut ne ja joskus erikseen hinkannut. Pitää alkaa niistäkin huomauttamaan! Samoin mikä tahansa seurauksen huonotyöskentely pitäisi olla kielletty. Pitäisi olla se selvä raja. Silloin myös pitäisi kisamaisessa vaatia vielä paremmin seurausta. Paras huomautus on silloin keskeyttää harjoitus ja vähän voivotella. Tietyssä vireessä Ruutia ei haittaa joku kielto ja se ei aktivoidu siitä niin hyvin, korkeammassa se taas tepsii paremmin. Pitää löytää se pilkun viilaaja asenne. Mieluummin tehdään lyhyttä ja täydellistä kuin pitkää, missä on vähemmän herpaantumisia kuin ennen. Tai sitten enemmän palkaten ja naksutellen. Pitäisi muistaa aina miettiä, mitä koira tästä treenistä oppi. Saiko se tehdä jotain mistä joskus huomautetaan. öhöm. Hyvää on se ettei paina enään ja aika hyvä kohta.

Miilu tunnari
Seurauksen yhteyteen eli sen loppu puolelle tehtiin tunnari. Perusasennossa, kapulat laitettiin metri Ruutin puolelle. Katsoi laittamisen ja heitin oman joukkoon. Sitten seuruutin 10m ja käännyin. Liikkuroidusti kapuloille meno. Meni ravilla (?) ja toi heti oman. Haluaisin lisää vauhtia tähän, toisaalta myös että se ottaa heti oman kun löytää ei tarkastele. En ole koskaan uskaltanut käyttää lelua, mutta voisi kokeen jälkeen testata hajoaako liike jos ottaisikin palautukseen vauhtinoudon. Ennenhän Ruuti teki paljon vauhdikkaamman tunnarin ja tosin mokailikin.

ruutu: ensin juoksi zetan merkeille (zeta ruutumatkan välissä), tarjosi niistä kahta. Kutsuin takaisin niin löytyi ohjatun merkki. Merkille korjausta, että suora. Taisi juosta ruutuun sitten heti ekalla. Jäi nauhan etureunaan ja siitä 2 kiepahdusta oikeaan paikkaan. Toistoilla taisi olla parempi paikka. Wicca oli ruudun edessä kiinni maalissa ja välillä huuteli sieltä. Joko se tai ruutu kuumensi ruutia ja se päästi vinkaisun aina merkiltä lähtiessä. Olin kahteen otteeseen aina myöhässä torua ja huutaa pois, mikä reaktiokyky! Saatiin myös vinkiksi, kun se on kivaa tehdä uudestaankin, että korjaan vaan suoraan merkille virheestä. Voisi kuvitella myös että tekisi pätkän seurausta tms. Sitten kun kaikki oli varautunut huutamaan jos tulee ääni niin sitten tehtiin ihan hiljaa. Hyvä niin! Ensin suoraan merkiltä ja sitten vielä koko ruutuna. Tämä on kisoissa rokottava ongelma ja harvemmin tulee esiin treeneissä tai sitten olen vaan kuuroutunut noille yksittäisille inahduksille! Pohdittiin myös onko ne epävarmuutta tai vain kierroksia. On ne ajan kanssa haukkumisesta siirtynyt tuohon, mutta kun ei aina esiinny riippuen kierroksista, luulisin niihin liittyvän. Tosin seurauksen sivuaskelista on tosi vaikea saada hiljaisia eikä pelkkä korjaaminen ole auttanut.
Loppu osaa ei treenattu. Siihen ihan kiva idea oli huutaa hämäyskäskyjä, lelua tai liikettä hämäämään koiraa lähtemään.

ohjattu: kohti ruutua. Tehtiin vasen. Merkki ok, vähän vino. Vasemmalle teki vähän laajemman lenkin ja inahdusta en tajunnut huomauttaa. Sitten uusi ja hiljaa. Vauhtina nyt palautus.
Voisi seuraavalla kerralla testata ohjattua, jossa tehdään yksi normaali. Sitten kapulan tilalle tuleekin tunnarit, johon koira ohjataan.

Wicca pääsi autosta vähän reenaamaan:
seuraus: ai kun pätevää! Tiivistä ja saatiin ehkä 3m seuraustakin! Perusasennosta ja kohdasta palkkaa. Vasempaan käännökset sujui taas, vähän helpotetusti namikäsi alempana ja heti palkka.
liikkeestä maahan: lelulla kahdesti hyvin heittäytyy. Sitten ilman lelua, nyt vähän epävarmempi. Eka ok ja toinen hitaampi, sitten vähän apua mukaan ja nyt parempi. Tähän pitää sitten yhdistää ohikävelyä.
nouto: ohjatun kapulaan tarttumista. Heti palkka ja "jes" sana kun otti suuhun. Pidin kokoajan kiinni kapulasta. Sitten pyysin suht sivulle istumaan ja toin kapulan eteen. Sanoin vihjeeksi ota ja heti bileet kun kävi suussa. Pari sellaista toistoa.
liikkeestä seiso: alkuun namikäsipysäytti ja sai namin. Sitten käsimerkki ja toisesta kädestä nami.
luoksetulo: ihan 5m matkalta. Ensin tosi hieno sivulle tulo, kiertäen. Tehtiin näitä pari, lelu esillä oli liian vaikea, kun alkoi haukkua ja ei ole niin varma. Kiepsahtaa tosi äkkiä takakautta sivulle ja näytti aika siistiltä! Ennen kaikkia suoraan sivulla.

Huomenna Wicca pääsee äipän ja omistajan luokse. :) Vaikka on sitä kiva opettaakin kun on fiksu, motivoitunut ja ei häiriöherkkä.

Treenaa:
- seuraus: sivuaskeleet, täyskäännös ja seis, oikeaan käännös. Lyhyttä pätkää, huomautus huonosta.
- tunnari: kisojen jälkeen lelulle vauhtipalkka?
- ruutu: merkkien kylvämistä. Loppu osaa häiriöitynä.
- merkille vauhtia, tulee varmaan kun tulee varmuutta. Ihan läheltäkin toistoja.
- kaukot oon sivuttanut monet treenit :DMuuta
- zetassa enemmän asennon vierestä ohituksia tai pysähtyy rinnalle
- luoksetulo-zeta
- ohjattu-tunnari
- kaukot-metsku
- ohjattu-ruutuEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!