Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

3.4.2014

Tokoa, rallya ja tokohyppy itsetehty

Rally-toko & toko @ Sirkuskenttä

Ralleiltiin Tiian, Riitin ja Käämin kanssa. Tehtiin avo-rata, johon hankalia kylttejä. Siinä oli muutamia kylttejä, joita ei ihan hyvin osattu. Muuten piti nyt muistaa ottaa koira irti taluttimesta ja kytkeä maalin jälkeen. Kiitos treeniseurasta!


Rasmuksen rata: sujui hyvin.Yllättävän hienosti Ras yllätti radalla kyltillä, jolla koira perusasennossa. Käsketään nousta seisomaan. Sitten kierretään koiran ympäri ja pysähdytään kierrettyä viereen. Ras yllättikin ja nousi hienosti käsimerkistä + käskystä. 

Ongelmaa tuotti alo-kyltti, jossa koiran piti tulla suoraan seurauksesta eteen. Ras lähti kiertämään mua ympäri. Kun otin käden mukaan sujui ja myöhemmin muistuteltua pelkällä käskyllä. Helpommat oli sitten kylttiin kuuluva 1,2,3 askelta peruuttaen ja koira tulee eteen.
Rosvot
Houkutus kyltillä kävellään kahdeksikko merkkien ympäri ja molemmilla puolilla on kisoissa yleensä iso valkoinen hahmo ja sitten namikuppi/lelu. Meillä oli nami ja lelu houkutuksessa. Ras vilkaisi nopeasti lelua. Ekat houkutus namit varikset ehti napata!


Ras muisti noin 3vk sitten opetetun seurauksessa pyörähdyksen vasemmalle, siinä käsimerkki myös. Lopun eteen ja oikealta sivulle sujui hyvin.

Ihan uusi kyltti oli perusasennosta ohjaaja ottaa askeleen oikealle ja sitten kutsuu koiran sivulle. (tästä on normaali paikallaan käännös oikeaan muunnos) Sanoin molemmille paikka käskyn ja jäivät hyvin odottamaan.


Ruutin rata: Ruutilla oli vähän enemmän ääntä. Tehtiin niin, että se näki kun Riitti tuli pois radalta. Ei olla treenattu koskaan Tiian kanssa ja ehkä Ruuti muisti Riitin kisareissulta. Ruutilla oli taas valjaat (että yhdistäisi ne rallyyn). Ekalla kerralla unohdin ottaa remmin pois ja tajusin parin metrin päästä. Onneksi harkoissa eikä kisoissa. :D Otettiin sitten alusta.

Ruutin kanssa en ollut vielä tehnyt sivulta seisomaan nousua. Testasin eka eri käskyä tai käsiä ja sitten parhaiten toimi koiran puoleisen käden vieminen eteen ja Ruuti ajatteli, että kuonolla piti koskea käteen. Naksuttelin näin hyviä seisomaan nousuja. Paikallaan pysyminen oli sitten helppoa. Meinasi tulla vähän vinoonkin, että piti varoa merkkiä kun jatkettiin seuraavalle kyltille.

Tuon hinkkaamisen jälkeen Ruuti teki niin hienoa seurausta! Oli kai aika hiljaa ja tosi tarkkana ja kivan tuntuista. Houkutuksen meni niin hienosti, että piti palkata sen jälkeen. Sitten Ruuti rosvo yritti rynnätä yli metrin päässä olevalle houkutus namikupille. Ehdin puuttua asiaan. Tuo perusasento, askel oikeaan ja koira sivulle aiheutti ääntelyä.

Sivulla pyörähtämisen sijaan, Ruuti olis lähtenyt kiertämään mut eli väärään suuntaan. Sitten vähän harjoiteltua sujui. Eteentulot oli sillä ok ja oikealta sivulletulo.

Avossa on radalla myös hyppyeste, pitää testata sitäkin. Eri asia, ehkä lähteä hyppyyn seuraamisesta. Rasmuksella oli niin hauskaa ja meinasi revetä, kun hain sen porukoilta. Ei sitä uskois 10 vuotiaaksi. Ainakin kun vertaa aina Viliin.

Toisella kierroksella kertasin noille vähän vaikeimmat kyltit, lähinnä noi mitä tuossa kävinkin läpi.

Ruutille pikku tokot

luoksetulo: Onnistuin tiputtamaan kutsumiskohdassa pallon ja kutsuin Ruutin. Sitten huusin stopin. Tuli niin valuen, että siitä torut ja uusiksi. Sitten tein molemmat pysähdykset. Ihan ok, sellaiset mitä Ruutilla nyt yleensä.

tunnari: n. 10cm välein rivi. Ruuti tarkasteli, jonkin verran ja sitten toi oman. Pitäis saada toi tarkastelu vielä pois.. Metri mun eteen Ruu pysähtyi ja pähkäili mihin tää pitikään viedä ja mitä kautta. Otettiin sitten pikku matkalla, että sanoin käskyn sivulle ja sitten ilman. Ralleilu taisi sekottaa päätä.

KUVATItsetehty treenitalutinOnko valmista? Ei vielä kutittaa!
Ai kurre?
Aa seiso! Oisit heti sanonu!
Houkutus
Eteen ja ...
(koira eteen).. ja oikealta seuraamaan (Riitti)

Öhöm. Miksi tossa kyltissä ei lue maahanmenoa?
Käämi tottisteleeTokotreenit + Ras rallya @ Niittykumpu

Kimppatreenit, joissa kävi nopeasti menojen takia Saila & Aidan flätti. Sitten tolleri painoitteisesti Rasmus, Marita & tolleri uros, Josefina & Mauri tolleri. Kaksi viimeistä oli veljeksiä. Ruuti tuli rikkomaan noutajien tokoilua edustaen paimenia.

Paikka istuminen: molempien vieressä koirat makasi. Rasmus istui hienosti. Ruuti oli rapsutellut itseään ja meni maahan. Ehdin korjata ja olla vähän aikaa piilossa. Edelleen sitä niskasta ja kainaloista kutisee. :/ Aika oli ehkä 3 min, kun muut teki avo paikkamakuuta. Voi olla, että Ruu meni juuri 2min jälkeen.

Ruutille
metsku: tasamaannoutona, ihan kivasti ja vauhdilla haki. Ei ällötellyt.

kaukot: annoin narupallon mitä heiluteltiin 2m päässä. Alkuun meinasi jumittaa. Teki väärän asennon tai pienellä viiveellä. Sitten saatiin hyviäkin ja palkkasin kahdesti. Ekassa liikkui ja vikassa ei yhtään.

merkki: olin laittanut merkit 10m välein 2kpl ja sitten 2kpl vähän sikin sokin. Lähetin näille kaikille eri kohdista ja naksu + nami. Loppuun kaksin vielä ottaa niin, että pidin niskavilloista kiinni ja vähän hetsasin (ei pantaa kaulassa) ja sitten käsky merkki. Heti kun takana jes ja pallo lenti sinne. Sitten taisteltiin. Näitä pari ja oli nopeita merkkejä. Tällaisia lisää!

Rasmukselle
rallya: tehtiin sivulla pyörähdyksiä ja naksutellen sivulla seisomaan nousua. Meinas seisomaan nousussa vähän kääntyä ja liikkua sivuetäisyyttä. Lisäksi kun lähdin kiertämään, meinas joku tassu liikahtaa. Niistäkin hyvistä naksuttelin. Rampekin sai tehdä merkin.

Kivat lyhyemmät tokot. Olikin kiireistä noiden välillä, kun ehdittiin käydä kavereiden kanssa keilaamassa tunti. Sitten porukoille ja askartelin siellä tämmöisen tokohypyn. Alkuun oli tarkoitus ommella kankaaksi yksi vedenpitävä kangas. Mutta aamulla siivotessa, sain idean rullaverhosta, joka oli lähes roskakamaa.

Tokohyppy materiaalit (tee se itse): Kierrätyskeskus puut 50sent, Kierrätyskeskus rullaverho kangas 1e, iskän ruuvit & akkuporakone, porukoilla ollut aurauskeppi (vanhat kepit) kankaan toiseen päätyyn. Toisessa päädyssä rullaverhon puu. Laitoin ruuveja nyt alkuun n. 60-80cm korkeuteen pitää sitten jos tarvetta tihentää niin niitä voi lisätä.
Puu aineksina on ihan ulkoreunoilla hyllyn pidekkeet 90 asteen kulmaiset. Sitten on listaa noi valkoiset. Ja tavallista lautaa sisäreunalla olevat tukipuut. Rimapidikkeet ruuvia.

* Vaihdettu parempi laatuiset kuvat hypystä

Ruutin aamukorvat 

2 kommenttia:

  1. Vänkä idea toi rullaverhoeste!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuli mieleen kun imuroin. :D Se alkuperäinen rullaverhon putki oli vaan niin painava niin aurauskeppi oli parempi. Toinen pääty oli taas riittävän kevyt. Ainakin helppo laittaa rullalle.

      Poista

Kiitos kommentistasi!