Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

30.6.2014

Heppoja, 2on/2off- temppu ja pohdintaa

Gava näki päivällä imurin. Eka piti haukkua lapsiportin takaa. Loppuajan nätisti.

Ip:nä käymään Kilon heppatallilla kaverin kanssa. Taisi olla kesätauolla niin mentiin yksityisen puolelle ulos. Siellä oli hevonen tarhassa, katseltiin sitä 10-15m päästä palkkaillen. 
Sitten tuli eri aikoihin 2 ratsain. Toinen heppa oli alkuun 10m ja tuli sitten Gavalle puhuvan omistajan kanssa 3m päähän. Gava ihmetteli mun takana. Toinen heppa tuli erisuunnasta ohi. 
Myöhemmin toinen ratsastaja tuli moikkaamaan. Alkuun vähän jännä, kun sen hanskat ja vaatteet haisi hevoselta. Sitten lämpeni rapsutteluille. 
Gava meinasi vain väistää tai katsella heppoja. Ei tärissyt ollenkaan. 

Lähellä oli isompi vilkas tie, jossa busseja yms sekä T-risteys. Sanoin jes ja annoin namin maahan, heti kun katsoi bussia/rekkaa, joka meni ohi. Alkuun pysytteli mun selän takana (itse kyykyssä) ja sitten ei enää kiinnostanut ajoneuvot ja rupesi makoilemaan. Vieressä oli hyvänä esimerkkinä, myös nameja kerjäävä russeli. 

Kävelytiellä kävellessä ei enää reagoi mitenkään autoihin, rekka vaan vilkaistiin ja eka nähty kovaääninen mönkijä ei kiinnostanut. Ei ole siis jännittävää ajoneuvojen ääni, vaan se koko.Huomenna taas käymään Helsingin keskustassa. 

Kahteen otteeseen tänään harjoiteltiin 2on/2off- laatikkotemppua. Alkaa sujua jo paremmin. Tänään Ruuti änki lopussa samaan aikaan, kun yhdistin samaa kontaktisanaa Gavalle. Siitä Gava ekaa kertaa pienesti sanoi, ettei hänen kupille ole asiaa! Hyvä, että pitää puolensa. (kännykkä ja iPhonen iMovie, helpottaa kyllä videoiden muokkaamista (pätkimistä) ja nettiin lataamista, kameralla olis paljon isompi työ!)


Video aamuhepuleista

 

Kevythäkkiä on sisään ajettu. Neiti on alkanut kiipeilemään. Sohvan kaiteilla, josta kielletty. Tänään kiipesi sohvalta jakkaralle, joka 20cm päässä ja siitä etutassut kohti poikaystävän tuolia. Lopulta pentu oli yhdellä jalalla jakkaralla ja etujalat nojasi tuoliin. Menin nappaamaan sieltä pois.

Ruuti ja Gava on aika samanlaisesti tullut toimeen. Tai ei Ruutin ole tainnut tarvita ärähtää. Ruuti on mennyt murisemaan sille, jos se illalla riehuu pahvilaatikolla ja metallikupin kolinasta Ruu ei tykkää. Tänään se juoksi ekaa kertaa Ruutin perässä sängylle, joka aika korkea. Ilman vauhtia, ei pääse. Sieltä niskavilloista pois, sänky on Ruutin ainut turvapaikka.

Tarpeista melkein kaikki tulee ulos, kaksi kertaa tehnyt sisälle. Kahdesti on pyytänyt ulos hyppimällä kohti partsin ovea.
Siiliperhe
TREENIÄ
Iltaruualla kantokassiin menoa, naksuttelin kun tassut osuivat sisälle. Tuollaisen 1,50e kirppisostoksen tein, hetken se mahtuu siinä vielä lähinnä istumisen ja makuun välillä olla. Halusin myös testata reagoiko mitenkään kassissa nostamista, palkattuna ei hätkähtänytkään. Tuokin eräänlaista tasapainoa. 

 Ulkona rauhoittuminen + treenaus:
Laitoin Gavan kiinni hihnasta. Odotin, että istuu ja sanoin odota. Ruuti sai tehdä seuraamista. Katsoin sivusilmällä, että kun makaa saa palkan ja sitten Gavan vapautus ja pääsee hommiin. Tehtiin näitä, ehkä 5kpl. Alkoi yhä nopeammin painua maahan odottamaan, kaksi ekaa kertaa vähän alkuun kiskoi remmissä. Ruuti sai tehdä seurausta. 
Treeninä Gava sai tehdä myös seurausta, tein kuten Mia Skogbergin seminaarissa neuvottiin, alkuun imuttaa oikealla kädellä ja vasen rapsuttaa koiraa kyljestä. Alkuun mennään lähemmsä ympyrää sitten suoria. Tärkein, on että koira ahneesti syö ja innokkaasti. 
Lopuksi yksi istuminen käskystä. 

Kotona tehtiin parit maahanmenot "liikkeestä maahanmenoina", näitä on tehty istumista vähemmän. Pari sivulletuloa, osassa meni vinoon. Pitäisi muistaa enemmän imutusta tehdä, että saisi sen lähelle ja suoraan. Sitten voisi naksutella kättä pois.

Lelunoutokapulan nouto. Kerran sai tarjota ja hakea paikallaan olevan lelun. Taistelulelu on paljon kivempi kuin hakea kapula. Tehtiin vietin kautta irrottamista, pidin niskavilloista kiinni. Moneen kertaan irrotus -> kii -> irrotus -> kii. 

VIIKKO on nyt mennyt yhteisoloa
- Gava ei reagoi enään ohikulkeviin autoihin
- ei reagoi hissiin
- kävelee kotiympäristössä reippaasti, eikä ihmettele enään joka asiaa
- ihmiset, koirat ja linnut on kivoja
 - ei enää heti ruualla painu nukkumaan, jos pitäis jotain tehdä ja syö ahneesti (alkuun nirsoili)
- ruualla osaa vähän tarjotakin (naksutellen)
- jos turhautuu sanoo kyllä mielipiteensä eli haukkuu
- leikkimisestä nukkumaanmeno aiheutta vielä vastahakoisuutta.
- on alkanut enemmän uhkarohkeasti kiipeilemään (sohvan selkänojilla, jakkaralla yms).
- autossa nukkuu hyvin, ekat päivät myös hyppelehti siellä
- tänään ensimmäistä kertaa vahti haukkui postia (oven luukusta) ja pimeässä makkarissa mörköili siellä olevaa epäilyttävää lelua
- hihnassa kulkee nätisti, käyty ulkona kerrostalon lähipiirissä lähellä. Opeteltava vielä koirien ohitus, nyt on saanut tavata osaa ja osaa ei. Haluan, että lenkillä kävellessä ei ainakaan moikata ketään (ja niin Ruutikin). Juuri hihnassa ja muutamaa vapaammin. 
- nukkunut joka yön hyvin. Itse jopa heräsin kahtena yönä klo 5 ja 6, ilman pennun herättämistä. Päätin käydä nopeasti ulkona, ettei tarvitse pelätä vahinkoja, vaikkei niistä niin haittaa ole, mutta tulee takapakkia. 
- tänne sanaa ja Gava- nimeä kuuntelee aika hyvin. Kehuista tykkää.
- hieman pehmeämmin kuuntelee, välillä riehumisesta liian napakasti komentanut ja sitten on saanut sanoa, että en enään ole vihainen. Ruutille ei koskaan ole tarvinnut leppuutella. Rasmus taas kuuntelee myös helpommin. Ruuti onkin vähän liian ohjaaja kova. 

Gavan suunnitelmaa:
- ulkona lelunoutokapula treeni
- kahden lelun leikki, heittäen vähän kauemmas aina toisen lelun
- lelun/namirasian jättö maahan ja sille lähetys (ei tajua paljoa leluun kohti osoittelusta)
- sivulletulo
- seuraus imutuksella: lähelle ja suora
- treenatessa, ensin rauhoittuu hihnassa ja sitten palkaksi hommiin. Näitä voi tehdä useamman!
- koirien ohittaminen namia syöden (aina jos kodin lähellä tulee joku vastaan)
- häkin vieminen ulos ja siellä odottaminen, sen jälkeen koiratreeneissä
- agilitykentän laidalla pentu laidempaan kiinni ja palkkaa, kun rauhassa
- maahanmenoja
- Silvia Trkmanin pentukurssin pentuja (laatikkotemppua jo aloiteltu)
- metsään meno ja siellä voi tasapainoillakin
- paljon julkisia
- koirakisoissa vierailu

Mulla on taas tämä rajoitettu aivokapasiteetti, tuntuu tosi vaikeelta suunnitella ja keskittyä myös Ruutin treenaamiseen. Parit viime treenit en ole huolellisesti suunnitellut treenejä etukäteen. Kotona koittanut myös huomioida sen. Tänään myös leikittiin ja kannustin Ruutia tuomaan lelun pennusta huolimatta. Ruuti sai myös tukea komentaa pentua nätisti, jos se meinasi liikaa häiritä. Pitäis Ruutille katsella tokokokeita ja jos saisi paikan niin jaksaa taas panostaa. Agilityssa olisi nyt pienempiä kisoja, mutta kisapaikat meillä rajatut. Ne korkeat rimat yms kolmosissa hirvittää. Ehkä me nyt vähän vielä siellä kisaillaan ja jos ei suju niin treenataan vain ja ehkä epistellään matalissa luokissa. 

Pariin otteeseen sai taas hakea neidin sohvalle ja nyt simahti.

Blogiin lisätty tuollaiset toiminnot - painikkeet. Vaikea oli keksiä mitä niihin laittaisi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!