Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

17.7.2014

Aksaa ja käytöskoulua

Aksatreeneissä Ville Liukan episten möllirataa (julkaistiin etukäteen). Alkuun oli fysiikkatreenit: kentän ympäri, polvien nostoa, nilkat takapuoleen juoksua, haarahyppyjä, puomeilla "hyppytekniikkaa" aina yksi ponnistus väliin, puomeilla tikkausjuoksua. Sitten reisien nousto juoksua, reiden avaus pyöreällä liikkeellä, se tuli läksyks. Sen lisäksi kuuma helle, kuumat caprit ja radanrakennut + koiran kanssa radalla. Puuh!

Ruutille hieno lähtö! Kerran sain huomauttaa. Tehtiin mineillä ensin rata yhdellä kiellolla läpi. Sitten vielä uudestaan puomista palkkaillen (meinasi tuijotella niin seuraavia esteitä) ja 10-13 putkijarrutuksilla. Kielto tuli hypyltä 11, kun käänsin liikaa ja tukeva käsi unohtui. Palkka A:n kontaktista.


Gava ja Ruuti varjossa, koska auto lämpenee niin nopeasti. Alkuun Gava hyppelehti remmissä ympäriinsä, en ehtinyt palkkailla tai komentaa. Kerran ehti kiivetä muovituolille sen käsinojan alta, katsoa hetki ja sitten tajusi tulla samaa reittiä takaisin alas. Rataantutustumisen jälkeen laitoin sen toiseen kohtaan lyhyemmälle hihnalle ja komensin "Käy siihen" käskyllä maahan. Alkaa oppia sitä! Jos nousi palautin. Palkkailin myös useaan otteeseen. Hienosti pysyi sitten. Kerran kuului hau ja onneksi olin lähellä niin siitä sättimiset. Uudestaan ei kuulunut (paitsi Ruuti radalla oli ylivaikea odottaa nätisti). Ruutikin vaati kerran puhuttelun haukkumisesta ja muuten oli hiljaa. Outoa, kun Ruuti noin kiltisti ! Aiemmin se on ollut hiljaa vain käskyn alla (ei kytkettynä).

Gava pääsi rauhoituttua tekemään sivulletuloja ja seurausta. Radalla välillä koira tuli 2-4m päähän kepeille. Silloin otin huomion namilla ja hyvin keskittyi. Myös lähellä oli afgaani ei häirinnyt sekään! Seurauksessa tein ensin kädestä luopumista ja palkkasin, kun luopuu nyrkistä (ei hypi siinä kiinni). Nyrkki 5-10cm pään päällä.
Sivulla ollessa katsekontaktia, johon tuli haastetta treenitaskusta, koska silloin en nähnytkään kuin osittain pennun. Myös parit maahanmenot istuessa tassut kohti kattoa ja maahan. Vaatii vielä paljon apuja.

Tauon jälkeen vielä kentän ulkopuolella. Autoon kiinni hihna ja rauhoittuminen maahan. Paristi palkaten. Katsekontaktia koiraa ohittaessa ja palkkasin, kun tarjosi. Myös sivulletuloa ja seuruuta. Loppuun rauhoittuminen ja makasi kyljellään rapsutettavana. Jätin myös käy siihen- käskyllä ja kävelin ympäriinsä n. 5m päässä. Käppänä samaanaikaan radalla. Hienosti odotti, ohikävellessä heitin vaan tassujen väliin namin ja jatkoin matkaa, ja kohta taas uusi nami. Vapaa- käsky otettu käyttöön autosta lähtiessä ja maasta vapauttaessa. Kotona ennen hihnan pois ottamista pitää istua.

Kotona tein Ruutille oman version palautusjuomasta piimää, vettä, lihaa, nappuloita, magnesium puolikas annos ja glukosamiinia.

Hieno pentu, on se vaan fiksu ja tervejärkinen. :) Moni ihmettelee, kun se on rauhallinen. Turha sitä on hössöttää, käyttää energian sitten, kun pääsee leikkimään tai treenaamaan. Helpottaakin, jos ei ole liian vilkas. Oon koittanut nyt muistaa katsoa sen hampaita aina ohimennen ja juoksutarkastusta pitäisi myös treenata. Ja kun on kilo painoa lisää, niin en jaksa kantaa sitä sylissä kuin enään lyhyttä matkaa!
Lenkeillä (pihapiirissä) oon sanonut sen nimeltä tai kehunut sitä ja palkannut sitten kontaktista, jos jää tuijottamaan ihmistä tai koiria (häntää heiluttaen, kun haluisi moikata). Treeneissä yritti saada rapsutuksia pomppimalla, pitää olla tarkkana ettei vahvista sellaista. Onnistuiskohan pyytää se istumaan ja kyykyssä olevan ihmisen moikkaus. Lapsien kanssa sitä pitää pitää pannasta, kun muuten hyppisi.

Porukoilla yksinolemista ensin Rasmuksen ja Ruutin kanssa ehkä 3h. Oli vaan nukkunut. Sitten herättyä pissalle ja jätettiin eteiseen odottamaan isojen koirien lenkin ajaksi. Siihen se oli käpertynyt nukkumaan.

Aamulla metsässä kaatuneen puun päällä tasapainoilua. Alkuun kesti saada taas takajalat päälle. Sitten pari sekunttia päällä ja pois. Ruuti onnistui kävellä 2 metrin rungon päästä päähän, suht kapea ja liukkaampi kuin kaarna.
Lisäksi Gava eilen hyppäsi tietokonetuolille. Taiteili siitä käsinojan yli sohvalle, hitaasti yksi tassu kerrallaan yli. Tuoli ei pyörinyt ja selvisi omin voimin. Myös eilen parvekkeella laitoin ruuan pyödälle. Neiti oli jo tuolin ja jakkaran kautta kurottelemassa pöydälle. Ruokahalu on kivasti kasvanut!

Eilen tehtiin myös laatikkotemppua ja välillä tassujen laittoa tasapainotyynyn päälle. Naksutellen. Palkkaan edelleen jokaisesta vaiheesta. Ei se kuitenkaan vedä vertoja Kertulle (video) samassa iässä, joka parissa kerrassa oppi idean. Oi voi, kun vertaa noiden rakenteita! Videosta poiketen pitää saada vaan koiran focus maahan, ei ohjaajaan.

Tarkoitus olisi vielä opettaa Trkamnin temppuja, jotka kehittää koordinaatiokykyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!