Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

20.7.2014

Kavereita, koiria ja viikonloppu

Perjantai iltana otin Rasmuksen ja Gavan, mentiin bussilla kohti Lauttasaaren koirarantaa. Nähtiin siellä Emmi, Sara ja Fizz. Majoituttiin aavistuksen sitä ennen kivoille kallioille. Kaksi nuortakin tuli sinne ja tarjosivat musiikin. Kaikki seurueesta käytiin uimassa paitsi Gava, ihmisetkin uskallettiin! Eikä ollut edes kylmää! Pentuset jaksoivat riehua keskenään ja aikuiset keskittyivät uimaan. Kerran otin Gavalle luoksetulon ja vasta lopussa se ehti Emmikin morjestaa, kiireinen neiti kavereiden kanssa.
Gava kävi myös onkimassa leviä rantavedestä ja sitten yksi varis lenti aina lähi kiville. Gava meni hitaasti kohti varista ja 1-2m päässä varis lähti lentoon, sitten kahdesti uusiksi. 

Uusi Zooplussan uimalelu kesti ilman naarmuakaan,
vaikka Rampe aina jemmaa ja menee jyrsimään.
Koipieläimilläkin taisi olla hauskaa?
Käveltiin ja löydettiin teollisuusalueelta nurtsipläntti tokoiluun. Mulla ei ollut mitään treenihihnaa mukana, mutta pätevästi neiti oli. Fizz aloitti ja sain hyvin palkattua Gavan odottamista. Oli valmiiksi väsytetty niin helpommin meni maihin, oli hiljaa ja ei hyppinyt ollenkaan. Ei jaksanut innostua Fizzin vauhtijutuista tai leikeistä, vaan makoili nätisti. 
Hauskin oli ihan lopussa, kun päätin ottaa vielä Rampen kanssa. Ehdin ottaa hihnat pois hakasesta, laitoin yhden hihnan takaisin ja keskityin tekemään Rasmuksen kanssa. Hetken päästä Emmi kysyy, onko Gava tarkoituksella noin ja osaako se oikeesti odottaa noin toisen kanssa tehdessä (tai sinnepäin). Huomasin, sitten että laitoin remmin, jonka päässä ei ole koiraa koukkuun ja Gava hienosti makoili "vapaana" hihna maassa. Pitihän se palkata. Vielä vähän Rampelle seurausta ja toinen Gavan palkkaus. 

Ruutu: Ensimmäinen kerta ja lelulle juokseminen 2m päästä. Heitin lelun ja sitten vapautus (pidin pannasta). Tässä huomasi, että pitää tehdä alkuun pelkästään lelulle juoksemista "eteenmenoa" kuin agilityssa ja myös namialustalle/rasialle. Varmaan päädyn opettamaan, kuten Rampelle ja Ruutille kosketusalustalla. Kuitenkin alkuun lelun kanssa. 


Sivulle ja seuraus: Tonnikala-namin kanssa sivulletulo sujui hyvin. Seuratessa alkuun enemmän imutusta ja sitten käsi ylempänä. Vähän tiiviyttä kaipaisin. Toisella setillä tauon jälkeen Emmi huomauttikin, että kävelen kyyryssä kuin vanha mummo! Oho. Pitää olla tarkkana! Ja etten niin tuijota suoraan alas. 
Tehtiin myös pientä sivuaskelta ja vasempaan käännöksiä paikallaan. Namilla vieden, aika kivasti osasi siirtyä. Jossain vaiheessa sivulletulosta häivyttää kättä, että se on vaan kiinni jalassa. Vielä kuitenkin varmuutta. Sivulletulot sujuu paremmin hyvällä namilla. 
On kyllä menty paljon eteenpäin seurauksessa! Kunhan muistaa välillä helpottaakin, jos meinaa väljentyä. Ehkäpä perusasentoja muistaa tehdä.
Sivullaollessa katsekontaktia, aika pätevä! Kuvista huomasin vaan, että mun namikäsi on luonnottomasti. Siitä myös yhden askeleen ja kahden askeleen jättö odota-käskyllä. Vau!


Mummo ohjaaja


Eteentulo: Näitä tehtiin toiseen tai kolmanteen otteeseen. On kuulemma aika takapainoinen, pitäis saada luottavaisemmaksi olla siinä. Pitää tehdä näitä istualleen sohvalla. Ruokatreeniksi siis!


Liik. maahan: Tassujen kohotus ja maahan. Samaa seisomisesta. Pitäisi muistaa sanoa käskyäkin. Mulla tulee aina vuorostaan maa tai down mieleen. Haluisin sen down käskyn.. Idean testaus hitaassa kävelyssä (ehti kävellä 10cm), aika kivasti. 

 

Kapulasta oli puhetta, että voisi metalliakin tehdä, jotkut kun aloittaakin sillä. Ja puun kiertoa alkuun namilla, sitten lelulla. Tärkein olisi nyt ottaa treeniin, jotain musta poispäin irtoavaa, kaikessa vahvistan sitä, että kannattaa olla lähellä. Ruoka voisi olla myös 3dl päivässä, nyt saa vähemmän. Vaikea suhteuttaa, kun miettii Ruuti isona saa 2dl päivässä nykyisin.

Kotimatkalla vaihdettiin kahdesti bussia. Gava nukahti sitten toiseen bussiin. Sitä ennen odotettiin Ruoholahdessa bussia. Seurasin neitiä, alkuun se tarkkaavaisesti katsoi ja seurasi jokaisen ohittavan auton. Sitten tuli urheiluauto ja joku toinen ja otti pariaskelta sen perään. Heti reagoin ei + nappasin sitä niskasta. Toisen kerran jälkeen käskin istumaan ja tarjosi kontaktia. Ekaa kertaa yrittää paimentaa autoa! Vähän se paimenti myös leikkien ohessa välillä ketäkin. 

o o o o 

La: 

Rugby kisojen turistina ja pikku pentuja! Istuskeltiin laidalla katsomassa lähinnä Dracun pentuja. Pelistä ei ollut hajuakaan.  Gavaa ei haitannut pelin huudot tai kannustusjoukkojen huiskat. Gava pääsi pentuaitaukseenkin leikkimään lähes 6vk pentujen kanssa. 

Illalla uimareissulle Hauklammelle siellä nähtiin Tia & Keiko& Keesi sekä miesvahvistukset mukana. Gava mahtui vielä kantokassiin istumaan, oli liian pitkä kävelymatka. Kannoin niin pitkään, että olkapää huusi hoosiannaa. :D Gava piti turvallisen etäisyyden hulluihin uimareihin ja lopussa kalasteli rannasta roskia. Schipperke Keesin kanssa vähän leikkikin. 

Moikattiin ennen ja jälkeen kavereita urheilupuistossa. Gavalle syötin ruuan puistossa sivulletuloja. Seurausta pari askelta ja perusasento, välillä sain pysymään lähellä ja tein uuden jos väljä. Pitää olla tarkkana väljyyden kanssa. Istumasta maahan, seisaaltaan ja niin että peruutin ja Gava käveli hitaasti. Edelleen käsimerkillä, käskyä ei vielä osaa. 
Kaukojen m-s-m, maahan suhteellisen hyvin. Hankalaa oli sitten saada se seisomaan, niin että etujalat liikkuu taakse ja takajalat ei. Kerran onnistui. Pitäisköhän eka tehdä hissinä ja sitten ottaa mukaan tassujen siirto tai pitää hakea, jos se jollakin namin asennolla tekisi sen tai seinä takana. 

Jälkimmäisellä kerralla, kun pojat heitteli frisbeetä ja Ruutillekin jäi sellainen ylimääräiseksi  niin keksin opettaa sille koiratanssia yhdistämällä temppuja liikkeiksi. 

Peruutus - kurre - tolpan pujottelu - kierto - pujottelu. Peruutuksessa itsekin peruutin, se oli Ruutille vaikea 3m jälkeen. Loppua kohden parani. Kurren käskystäkin meinasi alkuun jatkaa peruuttamista, jos en käskenyt istumaan. Ruuti oli aika possu jalkojen pujottelussa melkein joka jalan alituksen jälkeen se pinkaisi ison lenkin, ennakoiden jos frisbee lentää. 
Mun ympäri ja kumarrus musta pois päin. Kumarrustemppua sai muistuttaa, on opetettu se musta poispäin olokin sen yhteydessä, mutta ei olis pystynyt olla pois päin. 
Eteentulo ja siinä sivuaskeleet, Ruuti vaan kokee, että kuonolla pitää myös tökkiä. :D 

Gava sai harjoitella frisbeen noutoa parin metrin heitoilla ja juoksin aina poispäin taputtaen, tuli vaikka hetken mietti. Paristi heitin frisbeen 2m, pidin pannasta ja juostiin kilpaa lelulle. 
Gavalle namilla sivulle ja seuraa. Kiinnitin huomiota omaan ryhtiin. Vasempaan käännös namilla on hieno! Tolpan kiertoa ekaa kertaa, ohjasin namittomalla kädellä ja namikäsi otti vastaan. 

Ruutin hakiessa frisbeetä tuijotteli sitä sivusta ja paimensi. 

o o o o 

Su:

Malminkartanon nurtseilla ehdittiin olemaan Emmin,  bc:t Sara, Stepin & Fizzin sekä Shantin, aussiet Dracun, Wiccan & pentujen kohta 6vk kanssa sekä Maiju. Kunnes ukkosmyrsky ja salamamyrsky tuli päälle.

Pentutokot Gavalle ja Fizz:lle, tehtiin samaan aikaan. Hyvin Gava pysyi mun luona ja keskittyi. Sivulletuloa ja seurausta. Pikku pätkä ja perusasento, välillä väljä ja vino perusasento, korjasin askeleella. Maahanmenoja, peruutin ja nostin kättä ja down. Puun kiertoa namin kanssa, molemmin puolin. Vasemmalta puolelta oli helpompi.

Kun Dracun pennut (kohta 6vk) tuli Gavan piti käydä taas kaikki läpi pusutellen. Se niin rakastaa niitä pikkuisia. Välillä ehti myös Fizzin kanssa leikkiä. Sitten alkoikin jyrisemään, ja pari tosi kovaa. Ruutia alkoi kolmannessa vähän jännittää ja salamaakin näkyi kauempana. Vein omat koirat autoon ja auttamaan pentujen roudausta autoon. Äkkiä pieni sade olikin jo kaatosade, hyvä että näki kävellä! Gava nukkui automatkankin rauhassa. Toivottavasti Ruutista ei tule herkempi, kun ei ole aiemmin  reagoinut pelkkään jyrinään. Varmaan ne salamat yhdistää ilotulitukseen ja tuli kyllä tosi kova jyrähdys pariin otteeseen.

Illalla AST:n kentälle Shantin kanssa
Jätin Gavan lenkin ajaksi autoon ja neiti oli ensimmäisinä tuhoinaan purrut vesikupista toista laitaa (hyvä, että sitä eikä autoa).

Ruutille merkki: meni tekemään muurin palikan päälle 2on2offia. Paristi kiellettyä löytyi merkkikin. Alkuun meinasi vain ohittaa merkin. Läheltä sitten sain iskustettua sen päähän. Välillä Gavalle namia, kun odotti nätisti tai kävin komentamassa.

hyppynouto: AST:n pikku metallilla. Alkuun aika suora heitto ja sitten kaksi vinoa. Kahdesti vauhtina palautus (ennen estettä & jälkeen) ja yksi sivulletullen.

tunnari: ekalla kertaa ravilla kapuloille. Oma tuli, melkein nappasi yhden väärän. Toistolla laukalla ja varmemmin.

Gavalle sivulletuloja ja seurausta. Seuraus oli aikas hienoa, joku väljä, muuten hyviäkin. Taas pari askelta ja perusasento. Sivulletuloissa myös paikallaan käännöksiä lähinnä vasempaan namilla vieden.

metallinouto: pienellä ja isolla testailin. Leikittiin ja siten piti tarjota jotain kapulalle. Ekalla nappasi pienen metallin ilmaan ja tiputti kii-käskystä. Seuraavat kerrat oli vähän ällömpi ja palkkasin suun käyttämisen kapulassa. Varmaan pitää tehdä alkuun pitoa, niin se toimi puisenkin kanssa, jolla kävi ihan samallalailla.

-tauko-
keinu: Sai kuunnella ensin toisen koiran mennessä keinua (metallinen). Leikittiin ja otin sivulle + seurausta. Ei ollut moksiskaan.
Sitten siiveke alle ja sai astua keinulle, joka oli 10cm korkeudella (alastulo). Alkuun vein namilla, että keinu meni osui maahan ja sitten lopuksi odotin, että tarjoaa. Alkuun tarjosi yhtä tassua keinulle ja sitten molemmat. Vikasta jackpot ja runsaat kehut! Eipä toi tasapainotyynyä tai laatikkoa ihmeellisempi asia ollut Gavalle.

Yleisesti hihnassa odottaminen: palkkailin aika usein. Välillä katsottiin vain toisen koiran agilitya ja palkkailin. Kerran Ruutin noudon jälkeen, kävin huomauttamassa, kun oli liikkunut paljon. Sitten pysyi ja palkka. Oli ihan hiljaa. Nyt jäi tekemättä hihnassa rauhoittuminen, treeni, hihnassa rauhoittuminen. Pitäis tehdä myös tota leikki, rauhoittuu, leikki..

- la & su kuvat Gava & Ariel
Tiuhti lupaava pk- tai tokokoiran alku etsii vielä harrastavaa kotia. Pentueen helmi. ;)
 Kyselyitä on toki kuulemma ollut, muttei sitä voi mihin tahansa laittaa. :) 

Tiuhti taistelee, muut pennut ei ihan samaan yltänyt

Tiuhti
Tiuhti
Tiuhti & Wicca, pusuja tarjolla. Eikä lähtenyt pois hampaiden näytöstä.
Fizzin kiusana amppari
Ruusunen, Batman ja Tiuhti
Shrek & Batman pojat

2 kommenttia:

  1. Toi variskuva on aivan uskomattoman hieno! Millä putkella se on otettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 18-200mm Nikkor Vr. Kätevä putki, kun voi kuvata läheltä ja kaukaa. :) Joskus hommasin 55-200mm tilalle, kun löysin vähän käytetyn.

      Poista

Kiitos kommentistasi!