Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

23.7.2014

Sosiaalinen palkkio

Aamulla Gava nuuskii ensin linnun sulkaa ilmeellä, että nappaa sen kohta suuhun, mutta vedin hihnasta pois. Sitten Ruuti tulee perässä ja haistaa sulkaa, kavahtaa ja hyvä ettei hyppää ällötyksestä ilmaan. Onko nämä samaa rotua? :D 

Gavan 17vk video sis. kosketusalustan, puun kiertoa ja sivulletuloja.
Kosketusalustaa toista kertaa. Alkuun läheltä ja sitten eteen-käskyllä vähän pidempi matka. Välillä meni siihen noin tasatassu pompulla.
Käytettiin myös pelkkiä kehuja ulkotreenissä. Saatat ehkä kuulla murinan suullisissa kehuissa ja ehkä ton voi leluttomaksi leikiksikin nimetä. Ensimmäistä kertaa sivulletulossa ei ollut ollenkaan namikättä ensin. Ja kiertoakin ollaan tehty vain namilla aiemmin.


Luin Caniksesta 3/14, että naksutinkoulutuksesta puhutaan yleensä "naksaus = nami". Peruspilarit ajoitus, kriteeri, palkitsemistiheys ja palkan laatu. Palkan laatu on näistä tärkein.
Palkka voi olla 1. nami, 2. lelu (myös ilman leluja), 3. hellittely= sosiaalinen palkka tai 4. ympäristö (mm. nuuskiminen, vapaana juokseminen). Opettaa koirat pitämään hyväilystä kotona, lenkillä, vieraissa paikoissa ja koulutuskentillä, alkuun voi syöttää nameja tai antaa nuolla maksapateeta samaan aikaan. Pitää opetella tietämään onko silittäminen tai esimerkiksi vatsasta rapsuttaminen se paras sosiaalinen palkka.

Gava myös odotti tosi hienosti, kun tein kahteen otteeseen välillä Ruutinkin kanssa (eteen + tassu, peruutus ja kierto. Kiellossa puhuttelua hauhau'sta). Silloin odotti suurimmaksi osaksi hienosti maassa ja hiljaa. Jos näin sen ylhäällä ja komensin, heti korjasi mennä maahan.

Kotona aamuruualla Gava teki niin hienoa seurauspätkää! Suorana ja täydellinen kohta. Namiton käsi oli nyt jalkaa vasten ja jes-sanan jälkeen nappasin kiposta palkan. Kertaakaan ei pomppinut vaikka nami 10cm ylempänä. Näitäkin olis hyvä naksutella, sivulletulossa se on auttanut.

Pitää koittaa muistaa aina, että me ollaan periaatteessa kuukausi jäljessä kaikessa treenaamisessa verrattuna muihin pentuihin. :) Trkmanin kurssin asioitakin kiinnostaisi opettaa, ehkäpä niistä voi pikku hiljaa ujuttaa mukaan ja Ruutikin voi tehdä. Yritin jo kertaalleen opettaa Ruutille tassujen ristiin laittoa, mutta se liikutti aina toista tassua saman verran pois. Joillakin videoissa oli sama ongelma, jotkut ei tehnyt sitä ollenkaan. Jotkut näyttivät pitävän kädellä toista tassua paikallaan, se voisi toimia.

Opeteltiin kotikeinua ja elefanttitemppua (ihan alkeita). 
Ruuti sai aina etukäteen testata.

Illan tokotreenit kaksi uutta koirakkoa ja Veera, Saran & Rinnan kanssa. 

Ruutille
Zeta: kaikki oikein. Yhdellä sivulla sain komentaa haahuilusta.
Luoksetulo: läpijuoksulla
Ruutu, liikkuroituna: merkki ok, vaikkei eka nähnytkään sitä. Ruutu hieno!
Tunnari, liikkuroituna: ekalla nuuski väärää kohtaa. Oma tuli väärää napaten. Kaikissa muissakin oli jotain huonoa aina. Lopussa alkoi arpomaan ja nosteli useamman väärän. Jätettiin kuitenkin hyvään. 
Kaukot: pari vaihdosta 5m matkalla. Sara teki samaan aikaan. Ylämäessä s-i oli täydellinen.
Palkkasin myös parista siirtymästä. 

Gava sai tehdä lopussa. Sitä ennen palkkailin välillä odottamisesta. 
Luoksetulo: 2kpl, apparin kanssa. Hienosti meni ja oli nätisti odottanut, vaikka namit ehti loppua. Yhdistettiin toiseen sivulletulosta jättö. 
Sivulle ja seuraus: muutamat näitä. Innolla teki. Seurauksessa ei taaskaan pomppinut. Tein ihan mini pätkissä ja koitin pitää kättä vähän ylempänä välillä. Sivulletulot oli oikeassa kohdassa. 
Maahanmenoja: hyvin meni, kunnes aussie juoksi liian läheltä pallon perässä. Sitä olis pitänyt lähteä paimentamaan. Tehtiin vielä hömppä helppoa, kun häiriökoira juoksenteli ja kiinni puuhun. 

Veera katsoi lopuksi vielä Gavan hampaat. Hyvin antoi katsoa. 


"Anna ees yksi?!"

Eilen käytiin Lauttasaaren rannalla, isot pojat ui ja pienempi tuijotteli rannalta ja kasteli tassujaan. KUVAT
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!