Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

5.8.2014

Korrien syksyn tokokurssi

Tänään oli AST:n vuoden toinen Korrien tokokoulutus. Olin ilmoittanut Gavan Riitan ryhmään ja Ruutin Pekan koulutukseen. Tuntui jälleen kerran tosi vaikealta päättää mitä tehdään. Onneksi tuulenvire kävi kentällä vaikka muuten oli helle. Otin myös kevythäkin mukaan ja Gava oli suurimmaksi osaksi aidassa kiinni ja palkkailin välillä odottamisesta. Gavan mielestä paikalla oli taas super siistejä ihmisiä ja koska kaikki on niin korkeita niin pitää välillä tehdä korkea loikka kohti. ;)

Gavan ajan puolitin toisen pennun kanssa, me siis toisena. Nameiksi hain broilerinpyöryköitä vähän parempaa kuin normaalisti. 
1 kerralla Riitan opeissa tehtiin
Sivulletulo & seuraus: Gava esitti hienoa sivulletuloa. Seurauksessa eka namikäsi ylempänä ja sitten ilman namia käsi. Lopuksi se vähän rennommin. Alkuun tein lyhyen pätkän. Kommenttina tuli, jos vähän nopeammin kävelisin. Sitten vähän pidempi pätkä. Päänasento ja kohta oli hyvä.
 Sivullaolossa voisi alkaa testata katsekontaktissa mini häiriötä, kun pitää sitä yllä hyvin. Ja jättää vielä jonkin ainaa negatiivisen puolen pois, palkkaa ja naksuttelee vaan hyvästä. Se suhde ja muu on vielä niin tärkeässä osassa.
Muistaa myös treenata käyntiä ja ravia seurauksessa, auttaa myöhemmin hitaassa kävelyssä. Ehkä me nyt ollaan tehty sitten vain "hidasta". 

Maahanmenoja näytettiin ne Gava teki tolla namilla nopeasti. Paitsi meinaa silti tehdä vähän hissinä, ei niin syöksy etujalat edellä. Tosin jotkut koirat haluu vaan tehdä ne noin ja kun koitin namia edempänä tuli vähän huonompia. Että ehkä tyytyä noin tai sitten yritän, jos saisi lähemmäs "syöksyvää". 

Kaukoista näytin miten tekee. Niin vähän mitä on tehty. Lähinnä se m-s. Alkuun takajalkojenkin siirto taaksepäin ok. Harvemmin se taakse liikkuminen ongelma. Lisäksi voisin totuttaa siihen, että pidän toisesta tassusta kevyesti kiinni. Testillä väisti vähän sivuun. 
Toinen mitä niin alkuun seisoen ja istuen luopuminen namikädestä. Sillä saisi painonsiirtoa taaksepäin. Alkuun huonompi nami siihen. 

Toisessa osuudessa 
Nouto puukapulalla. Kuulemmasta koirasta riippuen, jos tuntuu että tulee silmää niin palkkana nami, muuten voi olla lelukin. Tarkkailla miten se ottaa kapulan suuhun, siitä riippuen opettaako kiertämään taakse. N.75% työlinjaisesta osaa sen luonnostaan. Ekalla kertaa teki vähän saalishyppymaisen noston. Sitten odotin pienen viiveen kapulan laskeutumisesta. Toistolla otti aika sivusta. Vikalla meinas mennä aavistuksen ohi ja nosti takaa. Kaikki näistä oli erilaisia siis. Jälkimmäiset hyviä ja nättejä. Kii-sanasta kapulan vaihtoleluun. 
Ja tietty pitoa voi tehdä erikseen. 

Luoksetulo: huomasin, että vapautin taas tosi aikasin leluun. 

Ruutu: lelun vienti 10m päähän ruudun sisään. Toinen treenikerta. Alkuun lelulla kasvattaen kisamatkaan. Sitten kosketusalustaan. Lelussa on kyttäysvaara. 

Gava ainakin ton perusteella vaikutti kuulemma ihan hyvähermoiselta tapaukselta. Ja osaa sopivasti ikäisekseen.

- o - o - o - 

Ruutin vuoro oli vikana Pekan koulutuksessa. Aika lennosta keksin liikkeet, yritin niitä kyllä jo eilen miettiä ilman menestystä. Vähän palloleikkiä ja kävelyttämistä ennen. Hetki odoteltiin vuoroa varjossa.

Kisamaisesti
Kehääntulo ihan ok.
Ruutu: Merkki ok, suorakin! Ruudussa teki yhden pyörähdyksen oikeeseen paikkaan. Varasti vaan liikkuroinnin käskytyksestä seuraamaan tulon. Ärähdin ja palautin. Sitten kesti. Eka vilkaisin vain ja tokalla vilkaisulla kutsuin. Näitä ei ollakaan tehty aikoihin.. aina oon palkannut vaan ruudun löytämisestä. Nätisti tulee seuraamaan, ei lenkitä. Ilman varastamista toikin olisi ollut tosi hyvä 9-10.

Kaukot: aloitin seisomisella. Kaikki oli tosi hienoja. Kerran oli toinen takajalka liikahtanut vähän. Mutta kuitenkin 9-10.

Ohjattu: Merkki hieno. Vauhdikkaasti kapuloille hau:n säestämänä. Mur. Takaisin tuodessa kiihdytti, kun niin monesti vauhtina palautus. ;) Tää aika perfekto ilman haukkumista.

Tultiin tulokseen, että kisamainen työskentely on mennyt eteenpäin. Ääntää myös vähän vähemmän. Nyt, kun on ollut 50% ja 50% treeniä ja kisamaista. Niin nyt pitää siirtää osa kisamaisista treeneistä kuunteluun ja haastamiseen. Eli ehkä 25% haasteet, 25% kisamainen ja 50% normitreeni. Haastamisessa, joku vieras/treenikaveri joka suunnittelee haasteen voi olla parempi, kun itse pehmoilee ja ajattelee mikä olis kiva omalle koiralle.

Kerroin, että meillä kokeessa yleensä, joku yksi tai kaksi liikettä nollaantuu. Ja mietin ja kyselin, voisko aiemman yleensä 3-4 liikkeen kisamaisen liikkeen sijaan. Tekee kaikki liikkeet.. kerran se kokeessakin silloin hajoaa helpommin. Tai ehkä kerran välipalkka. Mutta kuitenkin saa olla vaan pienempi osa treeneistä.

Kuuntelutreeninä tehtiin:
zeta tai ihan liikkeestä maahanmeno. Sitten kävelen koiran taakse ja mun sijaan avustaja kävelee koiran ohi ja sanoo "seuraa". Eka näytti ettei Ruuti reagoi, mutta sitten kääntyi katsomaan mua takana ja nousi istumaan. Siitä äp tai oho mites sä nyt noin. Käsky maahan ja kehu. Nopeammin oma reaktio huono/hyvä! Sitten kun teki heti kerralla oikein nami/lelu. Sitten sama seisomassa, vähän yksi tassu liikkui muttei nipotettu. Ruutilla tuli vähän ininää tässä, pitää miettiä onko hyvästä vai ei.

Voittajaluokan ruutu: alkuun heittää noutokapulan viistoon ja käskee ruutuun. Aluksi voi viritellä. Ruuti meni lankaan, eikä kuunnellut.


Ohjatussa avustaja voi vaikka heittää vaikka keskimmäisen paikalle, ennen merkille lähetystä.

Lisäksi esim ruudun merkille lähetyksessä käskeäkin seuraamaan tai kääntyä ympäri ja toinen liike. Toiselta puolelta tunnariin liittyen, myös se että vie oman vaikka 1m päähän rivistä piiloon. Joskus koirat niin erittelee tempputunnarin (häiriö) ja kisatunnarin erilailla kivoiksi jutuiksi. Voitaisiin tunnarissa koittaa, että joku makaa maassa ja tunnarit ihmisen päällä.

Alkeita tekevälle koiralle on kokoajan uutta opittavaa harjoitella liikettä. Mutta, kun liikkeestä alkaa tulla kerta kerralta tutumpi. Pitäisi keksiä siihen varioita, ettei koira tee vaan sitä liikkeen hulluudesta. Esim jos se sivulla kyylää vaan merkkiä ja sinne lähtövalmiina. Jos se seurauksessa tekee perusasennot hitaasti, silloin fanittaa niin kovaa itse seuraamista (lisää perusasentojen muistuttelua). Kokeneelta koiralta, kuten Ruuti alkaa olla pitää pystyä vaatia. Että vain siitä mihin se on opetettu saa palkan, eikä sinnepäin tekemällä (silloin vaan kehut).


Seuraus: Ruutilla vähän karkaa kontakti seuraukseen lähdössä. Siitä pitäisi olla aika mustavalkoinen. Voi opettaa myös nenällä käteen kosketuksen. Koira sivulla kosketus, ylhäällä olevaan vaakasuoraan käteen, askel ja kosketus käteen. Ja palkka.
Kuten muualla päteneeseen vaatimiseen. Jos kontakti karkaa. Voin sanoa äp/ oho mites nyt noin kävi. Korjauksesta kehu. Sitten mennään samaan kohtaa aloittamaan harjoitus. Jos nyt kestää vaikean kohdan tai herpaantumatta niin palkka. Muuten se oppii, että välillä huomautellaan, mutta se on kuitenkin ok.

Ruudun ja merkin pysäytykseen liittyen. Ruutilla tuli taas ruudussa yksi lisä pyörähdys. On mahdollista opettaa, että merkille ja ruudulle on eri niminen "tupla käsky", joka on opetettu läheltä tosi tarkaksi. Koira saa siis tuplamuistutuksen esim "ruutu", "ruutu", mutta toinen käsky onkin esim stanna. Tarkoittaa, että jatka vielä 1-2m ja pysähdy sinne minne opetettu.

Sanottiin myös, että kisaamiseen jää "riippuvaiseksi" kuin, joku huumeista riippuvainen. Joka kisasta saa adrealiinia ja isommista vielä paremman annoksen. Ei ihan vielä varmastikaan! Pekka sanoi, myös että SM, PiirM tai ulkomaan kisat on myös hyvä kokemus kisaamisesta ja niissä saa sen isomman jännityksen. Ei meidän varmuudella tosin ihan heti. Saa nähdä milloin kisaamisesta voi tulla noin koukuttavaa. Ja kannattaa myös kisata niin saa siihen rutiinia.


Illan aikana Gavalta lähti kaksi reunimmaista ylä etuhammasta. Kotiin päästyä ja ruuan saatua oli kiva vähän temmeltää omilla leluilla. Eikö riitä 1,5h kentällä + 27min koulutusta? Kai se rauhoittuu niin hyvin odottamaan ettei se ole väsyttävää. :D

Läksynä siis
GAVA kauko, seuraus nopeus, katsekontakti, nouto.., ruutu
RUUTI haaste/kuuntelua! välillä kaikki liikkeet kisanomaisesti.

- Kuvia muista


Eikös olekin kuin Gava vähän kasvaneena? Kaikki olemus oli niin tutunoloista. Saijan Voltti siis alemmassa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!