Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

15.10.2014

Kimppatokoja x3, kauko pohdintaa ja käsityö

TOKO Malminkartano su 12.10
Treenaamassa Shanti, aussie tytöt Dracu & Wicca, Dracun pennut omistajineen: Anne & Jedi ja Tiina & Viivi.

Ruuti sai tehdä kuuntelua ihan keskenämme ilman liikkuria. 
 • Virittelin VOI ruutuun ja heitinkin sitten metallin (tahattomasti vinoon) ja käskin hakemaan. Hyvin kuunteli ja ei ällötellyt keskikokoista kapulaa. Jätin merkin lähettyville kapulan. 
 • Sitten virittely (evl) ruutuun ja sitten tehtiinkin ruutu. Ruudussa oli alusta ja vaati yhden pyörähdyksen taaemmas, että huomasi sen. Siitä vapautus. 
 • Vein metallikapulan Ruutin nähden ruudun merkistä ohjatun kulmaan ja lähetin hakemaan (ruutu häiriönä) hyvin kuunteli ja lähti oikeassa kulmassa suht pitkällä nurmella. Jätin kapulan ohjattuun nähden ehkä puolet lähemmäs. 
 • Virittelin ruutuun ja teinkin kaukot. Istu, maahan, istu, maahan. Nousi ekasta maahanmenosta vahingossa seisomaan ja eteni. Kävelin ripeästi viereen ja lelulle vapautus. Tein kaikki palkat rauhallisesti, enkä paljon juoksuttanut Ruutia, lähinnä otti kopin. Tiistaina osteopaatti ja luulen, että on taas jumissa. 
 • Dracun kanssa tekivät paikka istumisen. Palkattiin välissä. Ruuti tuli innoissaan inisten eka paikkikseen ja hyvin kokosi itsensä. Vielä paikalla olon alku ja loppu.

Gava teki kahteen otteeseen

1. treeni 
 • Shanti avusti metskun noudossa. Tehtiin taas, että kapulaa heitetään kauemmas. Pienesti lenkitti Shantin läheltä. Toisella noudolla otin kapulan esiin ennen "Shantin ohituskohtaa", ettei pääsisi taas ihmettelemään sitä. Hassu Gava kuitenkin pidempään kantoi kapulaa ja lähempänä vaihtoi vasta leluun. Shanti sanoi, että kiersi tosi hienosti kapulan ja otti takakautta suuhun, hyvä! Siihen en osannut kiinnittää huomiota. 
 • Tehtiin ruutua. Alusta oli ruudussa ja Gava sai tarjota sille menoa. Wicca kulki siitä ohi ja alkuun oli juoksemassa ruudun läpi sinne mukaan. Totteli tulla kyllä takaisin. Oli lelun kanssa tosi lennokas harjoituksessa ja lopussa keksi, että alustan voi noutaakin ja oli nappaamassa sitä paristi suuhun. Koitettiin tehdä sitten pari rauhallista treeniä, että palkkasin namilla heti kun tuli alustalle, ettei ehdi poimia sitä. Kosketusalustan kanssa kyllä jonkin aikaa treenattava vaan namilla. Meni liian pelleilyksi. Gavalla lähinnä, kun kierrokset nousee ehtii juosta niin lujaa joka paikkaan ja tehdä asioita (kuten alustan ottaminen) ennen kuin ehdin reagoida. Siitä on kyllä ihana niin pihaustakaan ääntä ei kuulunut. 
 • Pari seurausta. Sivulletulosta ja kaartamalla. Myös lennosta eli kun olin palkannut ja jäi syömään jatkoin vaan matkaa ja pyysin seuraamaan. Pari askelta ja kun hyvä paikka palkka. Nyt ei tuntunut pää niin selvästi. Ja koitin katsoa, että on varmasti suorassa eikä ollenkaa takapää "ulospäin" kääntynyt. 
 • Huh olipa kuuma itselläkin, kun kaikkensa likoon laittaa. :D Ripeästi tehdään ettei ole aikaa jäädä mietiskelemään tai katsomaan muita.
2. treeni • Tolpan kiertoa ja luoksetulon stopin alkeita. Molemmin puolin tolpan kiertoa ja joko vauhtina leluun tuloa (heitin sen mun selän taakse) ja myös stoppia vartaloavuin n. 2m päähän musta. Kerran osuin suoraan päähän, onneksi ei niin kova heitto! Kotona on ollut kevyt kimpoileva pallo, yhdellä lenkillä muistettu tehdä. Ollaan tehty myös vain nurtsilla (3 treeniä). 
 • parit maahanmenot käsimerkillä. Nyt meinas jäädä takapuoli välillä ylös, ällöttävä nurtsi? Ja tosi vaikea saada menemään liikkeen suuntaan maahan, aina haluis kääntyä vähän mua päin. 
 • Lopuksi sai juosta toisten kanssa, kaksi Dracun pentua oli kivat juoksukaverit.

o O o O o O o

TOKO Leppävaara ti 14.10 
Treeniseurana Salla & bc Jasu (evl) ja Kira & Mindy pentu 10vk

Ruuti sai aloittaa, ei tehty paikkiksia. Halusin tehdä kisamaisesti 4 liikettä. Leikittiin ensin hetki taistellen lelulla. Sitten kerran tehtiin mini seurauspätkä lelulle takapalkkana samoilla virittelyillä kuin kehään menossa. Sitten jätin treenitaskun ja lelun auton luo. Siirtymässä ekaan liikkeeseen Ruuti kahdesti meinasi lähteä metrin edelle, jarrutin ja korjasi ilman käskyä seurauksen. 

zeta 9: seiso, maahan, istu. Sujui tosi hienosti, kuunteli kaikki asennot. Ihan huima ero viime treeniin. Seisomasta seuraamaan ja istumasta vähän haahuillen tuli mukaan, vilkaisi siinä muualle. Muuten hyvä. Kehut oli lähellä autoa ja sain karjasta, ettei vielä mennä palkalle. 

ohjattu 8-9: Tehtiin vasen. Meni taas niin kohti keskimmäistäkin, josta korjaa linjan. Aina saa melkein säikähtämään, että hakee sen keskimmäisen. Hyvin haettu.

tunnari 0: halusin namirasia (natural menu) häiriön eli rasiasta oli kansi raollaan ja ekalla kertaa n. 1,5m kapuloiden takana toisessa laidassa. Tämä, koska viime kokeissa on meinannut laajentaa etsintää joidenkin kaukana olevien hyvien hajujen tai namien takia. Käskin kapuloille ja kun oli kapuloiden kohdalla ryntäsi rasialle. Karjaisin vihaisesti oma. Meni jatkamaan hommia, mutta nappasi oman viereisen. Käskin irrottamaan kapulan ja uudestaan etsimään, piti jonkin verran tarkastella ensin. 

kaukot (8-9 leikitään että tuli sivulle): Katseli kaikkia merkkejä kun virittelin. Maahan ok. 15m matkalta. Siirrot oli ihan hyviä, ei tullut kysyttyä liikkuiko. Menin Ruutia tuijottaen ripeästi sivulle. Ehkä pienesti ilme muuttui. Seisoin hetken sivulla ja siitä vapautus. Kuljettiin puoleen väliin suht hallitusti, josta vapautus palkalle ja tulin antamaan pallon. 

Palkattua tehtiin vielä tunnari. Nyt rasia oli metrin päässä keskellä tunnaririviin nähden. Ei vilkaissutkaan sinne. Etsi keskittyneesti ja oma tuli. Tästä jackpot ja syötiin useampi kappale nameja kehuen. 

Gavalle pikkutreeni 

1. kerta, seuraus: namipalkalla, joko suoraan vasemmassa kädessä nami tai se tuli toisesta kädestä. Pari vasempaan käännöstä, tosi hienoja! Myös tarjoamista oli kaksi koiraa häiriönä. Joko sanoin avuksi seuraamaan tuloon käskyn tai jos tajusi tarjota ilman käskyä. Heti, kun tuli oikeaan paikkaan palkka. Lopuksi vähän leikittiin lelulla.

2. kerta, maahanmenot ja seuruu:  Maahanmenoista osa nopeita, osassa takapuoli oli hidas. Tehtiin leikin ohessa. Kerran jätin takapalkaksi lelun. Seurausta pari nopeaa lelupätkää, palkka tuli Gavan pään takaa eli taaksepäin. 

o O o O o O o

KAUKOT pähkäiltiin kaukoja Gavan kanssa. Testasin vähän miten menisi etujalat paikallaan ja onko niissä eroa. Takajalat paikallaan m-s on alkanut sujua paremmin kuin pienempänä. Täytyy vielä pähkäillä. Muistaa paremmat tauot liikkeiden välissä ja olla tarkka kriteereistä. Houkuttaisi kyllä opettaa etutassut paikoillaankin. Niitä vaan näkee sen verran vähemmän ja ne mitä oon nähnyt on tehnyt aikas hienosti. Sitten taas, kun ajattelee avo-kaukoja (video) niin etujalat paikallaan silloin tuntuu hölmöltä, kun tottunut näkemään ne aina takapää paikallaan..

Istu-seiso, luontaisempi takajalat paik.
Seiso- istu, luontaisempi etujalat paik (ongelmia usealla takajalat paik.)
Maahan-istu, luontaisempi takajalat paik. 
Istu-maahan, luontaisempi takajalat paik. 
maahan-seiso: helpompi etujalat paik, jos etupainoinen, voi nousta hissinä (takajalat paik. etutassuilla askel taakse)
seiso-maahan: yhtä helppo?

Tällä laskutavalla takajalat saisi 3 ääntä, etujalat 2 :D 
Sitten taas monikoira tiedostaa etutassunsa helpommin. Ne näkee myös ohjaajana helpommin. Lenkillä pysähtyessä Gava istuutui etujalat paikoillaan "veto edessä". Mutta taas istu-seiso siirron pitäisi takajalat paikallaan olla Gavalle helpompi kuin Ruutille selänpituuden takia. 

Kriittisimmät siirrot takajalat paik. (Ruutia ajatellen) m-s, s-i ja s-m. Rasmuksella takajalat. paik ehkä vain s-i. 
Etujalat paikallaan i-m, ehkä m-i?. 

Videoita:
- Facebookin kautta löytyi hyvä video kaukokäskyjen opetuksesta ja vinkeistä (molemmat tekniikat). 
- Etujalat paik. kisoissa bc Mac (ei liiku eteen) ja bc Deri nollakoirana (ei liiku eteen, mutta vähän lysymmässä sivulla). Ja kotitreenissä kultsu Nacho. Toki noin sujuviin saa tehdä työtä ja voi tulla kaksoiskäskyä tms tai koira liikkuu. 
- Eri variaatio kynnys/porrastreenistä mitä on i-s-i siirrossa tehty, video by Pipa Pärssinen ja toinen päätargetti & tasapainotyyny kaukoissa (takajalat paik.). 

Gavan video, pätkitty vähän liian tiheästi:


o O o O o O o

TOKO Malminkartano ke 14.10, Sirkuskenttä
Mukana paljon porukkaa Veera & aussie tytöt Sara&Rinna, Eva-Lotta & bc Hilla&sheltti Tinja, Inka & bc Sätkä, Mervi & aussie Skipper sekä Salla & bc Jasu. 

Ruutin kanssa: 

Paikalla istuminen: tehtiin kahdessa rivissä limittäin. Tuli puhetta, että välillä ne on toistekin päin, ei meillä ole sattunut koskaan olemaan. Ehkä pitäisi niinkin päin joskus tehdä. :0 Jätin jo lähdössä vähän vinoon Ruutin.

Ruuti paljastaa, etten ollut vielä oikeassa kohtaa rivissä "kehänauhan vieressä".

Paikalla makuu: Meni ripeästi maahan. Meni oikealle lonkalle maatessa (vähän ajan kuluttua) ja näytti silloin vähän vinolta. Ruuti nousi Sallan käskystä sivulle (eka käskyttäjä), käskin takaisin maahan ja sitten kuunteli yhden käskytyksen kunnes käskin sivulle. 

Liikkuroitin pareina, kun oli parillinen määrä. Tehtiin Inkan kanssa. Sätkä aloitti ja Ruuti odotti puussa. Siellä välillä kuului ääntäkin, mur. 

Ennen Ruutin vuoroa pallon heittelyä, vaatisi kyllä pidempään kun oli vielä kierroksia muille jakaa, kun lähdettiin "kehään". Eilen ja tänään vinkui siirtymissäkin. Liikkeiden välillä meinasi välillä lähteä siirtymässä sivulta, joten palkkailinkin, kun tarjosi takaisin sivulle ja sai usemmean namin näin tienattua. Jätettiin taas namirasia vähän rauolleen häiriöksi. 

Tunnari: Meni alkuun kapuloille, sitten jatkoi (kai hajun saatua) meni yli tunnareista metrin ja lähti kiertämään lähi merkkiä. Tätä ennen huomautin "oma" käskyllä. Huomasi namirasia ja meni takaisin hommiin. Oma löytyi. 

Ruutu: tässä tuli pitkä edestakainen siirtymä, siitä tarjoamispalkkaa. Virittelin eikä taas katsonut ruutuun vain merkin. Merkki ok. Lähti kohti ruutua, mutta juoksikin kohti namirasiaa kuin kisoissa. Huomautin ja lähti kohti mua. Pysäytin ja siitä ruutuun. Kehut vain. Toistolla teki hyvin, yksi kiepautus ruudun sisällä täydelliseen kohtaan. Siitäkin vain kehut. 

Äh, aina onnistuu vasta toisella. Täytyy tehdä näitä useampaan väliin treenissä. 
Tai sitten voisin heti ekalla kertaa, kun menee noin kutsua pois vähän puhutella ja jotain muuta väliin tai kokonaan treeni jää siihen ja koira taolle. Ettei pääsisi ollenkaan sitten jatkamaan hauskaa ruutua. Vaikka ekasta epäonnistuneesta ei saa palkkaa, se uusi lähetys ruutuun jo palkitsee. Ja myös kaksi ruutua eri paikoissa, mutta silloinkin se eka lähetys on varmasti se ongelma. Tai sitten joutuu tekemään vaikka tyhmiä kaukoja minne sitten juokseekaan eikä pääse ruutuun.

Seuraus: Oon taas vältellyt tätä. Hirveät ääntelyt Ruuti päätti päästellä. Aina, kun tapahtui jotain. Toi ääntely on alkanut taas salakavalasti pahentua. Oon palkannut myös enemmän lelulla, joka on ennenkin nostattanut liikaakin. 

Jaksoin kuunnella vähän aikaa, kunnes tuli sellaista ääntelyä että munkin kärsivällisyys meni, hyvä! Sillä pidin poskivilloista pitäen puhuttelun surkeaan sävyyn miten surkeeta toi meidän treenailu on ja oikein saa hävetä tuollaista touhua. Sitten rauhallisesti sivulle, en sanonut käskyä sivuaskelissa. Palkkasin namilla, kun teki hiljaa. Sitten normaalia kävelyä, josta yllätin hetken päästä lelu leikin. Sitten vielä uusi pätkä. Kerran sain taas puhutella vähän alun jälkeen. Sitten teki taas hiljaa ja lelu palkka. En tiedä pitäiskö sittenkin saada namipalkka niin olis helpompi eikä vire nousisi lelusta. Toki sen pitäisi osata patoutua ja olla hiljaa. 

Treenaa Ruu:
- liikkeitä peräkkäin tyyliin: tunnari - liike - tunnari - liike 
- ruutua peräkkäin, koska mokaa usein ekan kerran: ruutu - liike - ruutu - liike. Jos mokaa treeni heti poikki! Uusi liike tai tauko. 
- namirasioita useampi häiriönä (nyt pikkurasioita kassiin)
- tarkkana ei sallita ääntelyä! Palkkaa enemmän namilla välipalkkoja. Tai jos lelu niin pitäis päästä purkamaan ja juoksemaan sen kanssa
- tunnari/kaukot, kun toinen koira tekee ohjattua tai ruutua?


Gavan kanssa viereisellä hiekkatiellä oli häiriönä pari koiraa ja ihmisiä. Kentällä alkoi toiset treenit niin piti poistua. Skeittaajia oli paikalla hyvä! Gava ei tosin nyt reagoinut niihin ollenkaan treenatessa, hienoa! Vaikka oli ihan uusi paikka ja tässäkin paikkaa skeittareita. 

seuraus: namipalkalla. Sivulletuloissa meinaa usein mennä vähän liian taakse, vaikka korjaankin ne aina hyvin. Pitäis niitäkin tehdä ihan uusina yrityksinä ja palkatakin. Sekä sivulle kontaktista. 
Itse seuraus oli tosi hienoa n. 1-3m pätkiä, suoraa ja vasempaan käännöksiä, niin hienot! Alkuun namilla ja vähän myöhemmin treenissä pari lelullakin, palkka taas pään taakse. Perusasentoja pitäisi myös tehdä, ne aina unohtuu. Palkkauksissa saattoi vilkaista häiriötä, muuten teki hyvin.

maahanmenoja: "down" alkuksi pari hidasta, sitten nopeitakin! Lelu toisessa kädessä ja toinen käsi näyttää maahan. Palkka tuli näin nenän eteen. Testasin kahdesti takapalkkana lelua, mutta silloin ei voi mennä kuin niin maahan, että näkee lelun.

nouto: kapula meni vähän piiloon, mutta löytyi. Vauhti palautus. 

Tolpan kierto, ok. Näytin lähempää, pienen ylämäen päällä oli tolppa. 
Kapula suussa tolpan kierto, vauhtina kahdesti palautukset. Kerran kierto ei onnistunut ja jäi pyörimään tolpan lähelle, piti kuitenkin hienosti kapulaa suussa ja kävin näyttämässä mistä kierretään. 
Kapulan tuonti eteen: Pari toistoa ihan namilla ja ojensin kapulan. Ihan hyvin tuli eteen. Edelleen käsiapu. Täytyy häivyttää pienemmässä häiriössä. 

Gava treenaa
- sivulletuloja palkattuna
- katsekontakti sivulla häiriössä, tarjoamista
- eteentulo ja kapulan kanssa häivyäen käsiapua
- takapalkan sisään ajoa.. sinne pääsee kun menee suoraan pois päin

o O o O o O o

Gava teki aamulla luoksetulon stoppia. Ekoissa (ei videolla) mun heitto oli huono. Muuten ok. Koikkaloikka Gava. VIDEOHuomennakin tokoa ja su Gava menee Oilin koulutukseen, kivaa! Eka kerta mulle kyseisellä kouluttajalla, oon tosin halunnut päästä. Siellä koko päivän niin pitää imeä Ruutiakin ajatellen vinkkejä. Pitäis saada koepaikka kerran näin ahkerasti treenaillaan ettei mene panos hukkaan. ;) 


KÄSITYÖ
Sain kaupan pannasta idean tehdä pörröpannan kerran "turkis"kangasta löytyy ennestään. Ei ollut vain koristenauhaa tai värillistä heijastinnauhaa mitä kaupan pannassa. Eipä se panta olisi ollut kuin 5,90e kaupassa Hööksillä (pinkki).  

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!