Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

19.10.2014

Oili Huotarin tokokoulutus, taas viisaampana!

Oili Huotarin tokokouluksessa Purina-areenalla. Onneksi oli halli, kun ulkona satoi kokoajan (häiritsi kouluttajan kuuntelemista sateen kohina ;). Oli kuin kokonainen koulupäivä, koska muistakin koirista oppi paljon, niin olin kokopäivän 9-16 paikalla. Ja oli parit yhteistreenitkin. Yleisesti monelle koiralle tuli kuuntelua läksyksi ja rikotaan opetettuja kaavoja. Sekä ääntelyssä antaa koiralle muuta tehtävää. Ääntelemällä ei pääse sinne minne haluaa, mutta siitä tarkemmin. 

Gava oli päivän toisena ja halusin aloittaa vauhdikkaalla. Välillä pohjaakin kiinnosti nuuskia varsinkin kun kuuntelin kouluttajaa. Kerran, kun 10-15m päässä toinen teki hyppyä Gava meinas juosta sinne. Meni kyllä tosi hienosti, samalla tapaa kuin muutenkin treenatessa ja hyviä ohjeita! Alla tarkemmin. 

Gavan neuvot, treeni 1:
Luoksetulo tee myös stoppia muuten kuin kierrolla esim 3 namin heittoa ja stoppi. Hyvä tekniikka stopissa. 
Luoksarin maahanmenoja namien heittelystä (eka kerta noin). Vartalo kohti koiraa (itse voi pari askelta peruuttaa) ja käsi liikkuu poispäin koirasta ja hitaasti maahan. Koiran maahanmenon pitäisi luoksetulossa suuntautua eteenpäin, ei pysähtyä seisomaan ja mennä takaperin maahan (kuten jäävä tuppaa, ehkä parantaa jäävääkin). Näissä koiran pitää tulla hyvällä vauhdilla namikäteen. Ja mun asennon pitäisi näyttää samalta mistä vippaan läpijuoksu namitkin. Olin kuulemma pihi meidän namien koolla ja ei ollut hyvin Purinan pohjasta erottuvaa kuin juustoa 2 siivua.
Joku pehmeä hiekkapohja tai tekonurmi, mutta paljon kumirouhetta ettei polta tassuja. Gava teki hienot luoksetulon maahanmenot Oilin kanssa, lopussa mäkin vähän hokasin kuinka liikuttaa namia silloin. 

Seuraus hyvä, vasen käännös ok. Seurauspaikka hyvä ja kontakti. Tehtiin ihan lyhyt pätkä 1-2m ja sitten n. 5-7m. 

Sivulletulossa peruuttaa vähän liian aikasin. Namikäsi reidessä ja sen kohdalla saa vasta kääntyä. Myös joskus sivulle käsky, lähellä seinää (koiran mentävä aukko) namin heitto taakse ja siitä sivulle. 

Loppuun suora luoksetulo. Hyvä. Odotti nätisti, vaikkakin rinnasta pidettynä istuessa.


Gava treeni 2:
Nouto näytti hyvältä. Jotkut kouluttaa alkuun pitoa, ennen koko noutoa. Kierto myös ok. Tuolla Gava meinas eteentulossa vähän pyörittää suussa kapulaa ja irrotti sen nopeammin kuin yleensä. 

Eteentulo: voisi tulla röyhkeämmin. Lelu kädessä (keskellä) eteentulo. Sitten luvalla kii ja saa hypätä päälle. Myös eteentulo ja luvalla mennä jalkojen välistä. 

Merkki: auttaa myöhemmässä vaiheessa, että focus paremmin merkissä eikä vain välivaihe kapuloille tai ruutuun. Kuureina treenaa merkkiä tai ruutua, ei molempia. 
Aluksi lelu merkin taakse itse vie tai avustaja. Painava merkki tai kukkaruukkukin kelpaa, ettei opi liikuttamaan merkkiä. Sitten merkin edessä ja näyttää kädellä, voi liikkeestä merkin taakse palkata (vaikkei ehtisi taakse). Voi olla myös targetti takana. Nopeasti myös metrin päähän merkistä kapuloita häiriöksi. Tehdä paljon myös sisällä kotona. 

Tunnari: alkuun oman piilotusta. Aika äkkiä kasa vääriä matkalle. Piilotettiin niin, että vein kapulan ja avustaja pitää Gavaa paikallaan. Tunnari piilotettiin tunnarinauhaan, voi varmaan olla myös takki tms tai ruoho. Rauhalliset kehut ja namiin vaihto tuodessa. Nyt lähetin käsimerkillä, äkkiä varmaan hokaisi käskyn. Alkuun itse vie, sitten avustaja.

Ruutu: lelulle. Palkata usein ruudussa. Ettei opi käymään vain siellä nopeasti. Voi juosta perään heti, kun koira lähtee. Alustalla opetus ok, Oili opettanut samalla tavalla myös kahdelle koiralle. Alustalla Ruuti jäi, myös seisomaan sen päälle ja sillä aikaa juoksin ruutuun (pysyi alustan päällä sen aikaa). Myöhemmin muistaa testata, jos alusta on ennen ruutua niin pitää kuitenkin hakea ruudun paikka. Tässä oli enään aikaa pika tsekkaukselle. 

Oili sanoi, myös että varon etten nostata liikaa (vaikkei vielä mitään merkkejä näkyiskään). Kun ajan kanssa voi tulla aika säpäkät vauhtiliikkeet. Ja jossain tuli kai murinaa. Kerran muualla on murissut kapulalla, muuten vaan leikkiessä. Oi ii, voiko mun rauhallisesta pikku Gavasta tulla sellainen tykki ;) Pitää varoa, etten nostata liikaa kuten Ruutia. Tulee muuttumaan vielä vanhetessa ja toki liikkuminen on vielä pentumaista.

Gavasta kommenttina sanoi vain, että vaikuttaa kivalta tokokoiran alulta. :) Meidän seuraamisesta oli kateellinen, Gavan kaula kuulemma näyttävä. ;) Onhan se mennyt äkkiä eteenpäin. 

Ihan opettavaista oli myös kuunnella, että pitää vähän katsoa mikä on omalle koiralleen luontaista. Ei saa välttämättä samanlaisia stoppeja kuin toinen bc, mutta varmuus on myös tärkeä liikkeessä. Ja Suomen SM-tasollakin on parin tyyppistä koiraa. Opi arvostamaan omaa koiraa eikä aina vertaa muihin.Ryhmässä, 1 treeni:
Muodostaa ringin koirien nenät keskelle. Ohjaajat käskyttää maahan ja sivulle. Myös vastapäisen ohjaajan & koiran kierto ja koira pysyy paikalla. 

Koirakot ihan toisissaan kiinni rivissä liikkurin käskytys, jokainen yksitellen maahan. Jos vähän koiria liikkuri voi sanoa "käsky, maahan". Tai saman käskyn kuin liikkurin 

Ryhmässä, 2 treeni:
Näitä kaikkia tekevät usein!

Metrin välein paikkis
Vähän uusia koiria kuin aiemmin. Nyt tehtiin paikkiksen rivi metrin välein. Gavan kanssa vasemmassa reunassa eli itse olin toisen koiran välissä. Tehtiin namilla ohjaten evl käskytettynä alku ja loppu. Paikkis ajan keskellä liikkuri huuti kerran kovaan "istu" koirat vilkaisi, muttei totelleet. Välissä Gava myös makasi, en oo päättänyt vielä lopullista käskyä down/maa (pitäisi listata kaikkien Ras, Ruu, Gava käskyt ja pohtia). Sitten ekaa kertaa paikka-käskyä käsimerkin kera. Hyvä paikka aloittaa opettamista tosin osaa se "käy siihen" käskyn ja "odota". Palkkailin usein ja vapautin sitten ja odoteltiin, että tuli aika. Sitten käskin takaisin maahan, että oppii olemaan maassa, kun kasa ihmisiä tulee koiriensa luo. Palkkasin siinä odottellessa. 

Sikin sokin paikkis
Koiria eri suuntiin lähekkäin toisiansa, niin että väleistä mahtuu kävelemään. Jotkut oli selkä piiloon kohti, jotkut sivuttain yms. Tuossa samat kriteerit, jos ei piilossa pysy oikein niin jää näkyviin (selkä piiloon olevat koirat ja jos halusi, ettei mene lonkalle). Liikkuri mutkitteli koirien käskytykset, tuli aina eteen lähelle (metri).


Koirat tiiviissä ympyrässä. Maahan ja sivulle. Ympyrän kiertämistä tai sivulta peruuttaen pois. Gavakin tuli lähelle ja keskittyi täydellisesti omiin nameihin. Tässä kuin muissa ryhmäjutuissa palkkasin monesti sivulla katsekontaktista. (sama kuin ap)

Kuva: Vas. "Ympyrä" ja oik. jono


Koirat jonossa n. metrin välein. Käsketään maahan ja ohjaajat piiloon tai tason mukaan. Gava kauempana teki vähän aikaa.


Muilta koirakoilta katsomalla irtosi paljon vinkkejä jatkoon ja Ruutia ajatellen. Ruuti olisi varmasti joutunut tekemään paljon samaa. Muistettava, kun koira osaa kaikki liikkeet niitä pitää rikkoa ja tehdä kuuntelua. 

Kuuntelua eli kun koira osaa liikkeen ja sillä on imua sen tekoon. Koiraa laitetaan kuuntelemaan muita yllättäviä käskyjä. Jos koira tottelee ja pysähtyy nopeasti, voi saada luvan jatkaa matkaa. Jos ei tottele "oi joi/äp" ja käydään laittamassa koira niin mitä käskettiin ja yhdessä takaisin alkuun (pannasta pitäen ja seuraten). Kaikista korjatuista ei palkkaa! Koira ei siitä säry. Vain onnistuneista hyväksymin kriteerein. Täytyy kuitenkin muistaa, että motivaatiota ja intoa pitää löytyä, kaikki treeni ei voi olla nipottamista. 

- Lähtee kapulalle ja istu tai maahan. Tai ihan kapulasta metri. 
- Kapulan haussa istu, ennen hyppyä. Siinä oi oi et kuunnellut, pannasta pois. Niin pitkään, että kuuntelee. 
Merkki ja hyppy vierekkäin, ei saa hypätä.
- Heittää kapulan ja ennen kapulaa huutaa sivulle. Vaikea treeni. Muistaa kuitenkin tehdä paljon itse noutoakin. 

Ruutu, kuuntelu:

 • Keskivälillä käsky seis, jos ei tottele vie pannasta keskikohtaan ja käskee seisomaan. Pannasta tai seuraten takaisin. Erikseen liik. seisominen. Sitten seiso 5m päässä.  
 • Häiriönä putki, meni putkeen niin viedään pannasta ruutuun. Uusi toisto. Sama väärään paikan kanssa, pannasta oikea kohta ja sitten uusiksi. Niin pitkään, kuin tajuaa että tähän paikkaan pitää tulla (tietää, että koira osaa sen). 
 • Sivulla ei saisi kyylätä ruutua. Liikkuri käskyttää ja sivulla maahan. Palkka. Maasta kohti ruutua ja puolivälissä maahan.
 • Koiran pitää oppia, että hyvällä tuurilla pääsee ruutuun. Ja kun on kuulolla. 
Ruutu kapulahäiriö ja kuuntelua:
Aina ei pääse noutamaan. Ruutu ennen merkkiä avustaja heittää kapulan. Merkillä avustaja heittää ruudun eteen kapulan. Ruutuun juostessa kapula lentää ruutuun. Sitten kohti ruutua ja kapulan kohdalla maahan. 


Ääntely:
Ääni tulee, kun koira ei fokusoi tarpeeksi liikkeeseen. Joka liikkeen alku pitää olla hyvä. Äänestä ei pääse ikinä sinne minne haluaa! Koira on silloin niin uppoutuneena ajatukseen esim ruutuun menoon eikä osaa ajatella mitään muuta. Tietää, myös että sinne pääsee lähes aina.

Puuttua ääneen on kahta ääntelytapaa ei tiedä ääntäneensä, piippaus satunnaisesti, vire keittää yli ja harvoin koira tiedostaa tätä. Toinen tapa haukkuu tai ääntelee kovaa & tiedostaa.

 •  äp äp äp ei, pois-käskyllä kauemmas makuulle. Enemmän masentuneesti torut (napakka "ei" taas nostattaa)! Tavoitteena vireen lasku. Ohjaaja, myös rauhallinen ja käännökset rauhallisia. Kun makaa rauhassa lupa seuraamaan. Vauhtiliikkeissä aina käsky heti maahan, jos ääntää + pannasta pois. 
 • aina, kun pysähtyy. Hetken aikaa paikallaan. Tiputtaa namit, koira pitää kontaktia. Luvalla ottaa namit ja tulee seuraamaan namit suussa. Odota hetki, että ottaa namit. Tämä, kun koira ei tiedosta omaa ääntelyään, sen verran hiljaista tai vireestä johtuvaa. Ohjaajan pitää olla myös rauhallinen!
 • ennen täyskäännöstä "jes"/naksutin ja käännöksen jälkeen namit maahan
 • tylsiä nameja (ahneella  koiralla, ettei nekin nostata)
Seuraus:

 • Seuruun jälkeen aina nami ensin korkea vireisellä. Sen jälkeen vapautettua voi tulla lelu. Jos korkea vire niin namit suoraan suuhun, ei tempun kautta. 
 • Seurauksessa ennen liikkeelle lähtöä namit maahan. Halutaan ajatusta muualle. Myös käännöksissä paikallaan. Jos iso ääni, voi sanoa oi oi ja käskeä koiran pois. Kielto taas usein nostattaa. 
Ruutu:

 • jos ääntää lähdössä käsky maahan (heti kun ehtii reagoida) ja palkka (jos koira noudattaa käskyä, jos ei niin moititaan ja käydään laittamassa asentoon, pannasta takaisin). Voi, myös vaikka hyvännäköisesti sivulla käskeä aina ekalla kertaa maahan.
 • Jos näyttää ruutuun lähetyksessä siltä, että koira voi ääntää käskee ensin maahan ja siitä ruutuun. Esim nytkähtelee sivulla ja ajatus vain ruudussa. 
 • Kiertää ympyrää, pyytää seuraamaan. Sanoo "mennään ruutuun", jos lähtee seuraamasta pysähtyy ja takaisin seuraamaan. Jos parin kerran jälkeen taas reagoi niin voi pannasta ja takapuolesta siirtää takaisin. Siirtymät ruudun kohtaan pitää olla nättejä. 
Mustavalkoista (ei "harmaata" aluetta)

Nouto: 

 • Noutoon hyvä sivulletulo. Työntää pois ja sitten uusi käsky. Ryhdikkäästi. Voi pyytää käsikosketusta. Heiluttaa kapulaa häiriöksi. Saa hakea kapulan sivulla hienosta kontaktista ja ryhdikkäänä. 
 • Sivullaollessa koiran pitäisi haluta päästä ohjaajan sivulle ja jo siihen pääsemisen pitäisi olla palkka! Ei ylenpaattisesti siis kehutakaan. Ei niin, että ohjaaja suostuttelee. Lähinnä koiran pitäisi toivoa, ettei ohjaaja torju sivulletulo yritystä (huonoja ei sallita vaan työnnetään pois sivulta). 
 • 1. Saa hakea kerran kapulan. 2. Seuraavalla kerralla seiso metriä ennen (kuuntelua). 3. Ohjaaja heittää kapulan, avustaja heittää lisää ja sitten kapulaa ennen seis. 
 • Koiralle voi sanoa missä kapula ennen heittoa ja sitten kontakti. Nihkeällä sivulletulolla ei koskaan kapuloille. Sivulla ennen noutamista esim. käsikosketusta (jos huono ryhti, vaaditaan aina!). Kun on lähellä tuomassa kerrata pidä, jos levoton palauttaessa. 
 • Jos huono nouto ei palkkaa. Jos ei suostu ottaa kapulaa niin käskee tuomaan ja jos ei vieläkään menee laittamaan kapulan suuhun ja kävellään se suussa. Hyvästä palkka.  Myös pitoa ja jos tiputtaa kapula uusiksi suuhun. Koiraa ei satu, mutta vähän koetellaan itsetuntoa. 
Jos merkki vino, käske korjaamaan. Jos koira menee hitaasti merkille
Hetsaa. Sivulle ja merkki. Lelu salaa merkin taakse. Kaikkein hauskin on sivulta mennä merkille. 

Seuraus ilman nameja. Muista pitää kriteereistä kiinni! Jos vilkuilee pois tai jätättää, niin kerro oi oi ei noin. 


Häiriötreeniä:

Ohjatussa kassi (tai puomin alastulo tms) kapulan edessä. Jos menee keskellä äp äp. Ja siitä uusi käsky. Mahdollista myös viedä pannasta merkille. Myös treeni, jossa liikkuri heiluttaa pidempään keskikapulaa. Ja sellainen, jossa liikkuri vie pelkästään oikean kapulan  ja koira hakeekin vasemman. 


Treenattavaa:

Gava 
- luoksetulon maahan
- luoksetulon stoppi namiheitosta tai samaan malliin kierrosta
- sivulletulot namikädellä ja siten perusasento seurauksessa
- merkki/ruutu kuurina
- tunnari piilotettuna ja äkkiä kasa vääriä
- eteentuloon röyhkeyttä
- noutokapulan pitoa

Ruuti
- seuraus: namit ja joskus pois & maahan. Namipalkkaa ja rauhassa. 
- kuuntelu joskus vain merkille tai ruutu. Monesti pysäytys ja kuuntelu ennen. 
- jos ääni poispäin mennessä (Ruutu, ohjattu) maahan! Ja haen pannasta pois. 
- samat kriteerit palkattomassa
- ohjattu keskimmäisellä houkuttelua, kapula esteen takana
- jos huono sivulla työntää pois siitä.
- ryhmäliikkeitä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!