Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

14.11.2014

Matike: TOKO x2 ja paukut

MA, SELLOHENGARI
Aamulla Gava kävi kaupan jälkeen taas ruokakauppojen puolella hengaamassa ja treenaamassa. Ekaa kertaa mulla oli ostoskärryt mukana, jotka palautettiin yhdessä. Nätisti kävelystä palkkaa. Alhaalla rullaportaiden vieressä sivulletuloja ja seurausta. Olis halunnut leikkiä, muttei pystynyt. Ei kiinnostanut ollenkaan kokoajan ohimenevät ihmiset tai ostoskärrytkään. Sitten Gava syliin ja mentiin rullikset ylös. Siellä käytiin liukuovista pihalla, liukuovet ei ihmetyttänyt ja oli siinä voimakkaat ilman puhaltimetkin. Ylhäällä vähän tokoiltiin. Ja kurkattiin isoa ilmapallokaarta, ei ollut ihmeellinen. Kävellessä palkkasin aina katsekontaktista.


MA, TOKOTREENIT Olari
Käytiin tokoilemassa Josefinan ja Maurin kanssa Tähtiniityn koululla, joka valaistu. Tällä kertaa molempien koirien vatsat oli löysinä niin tehtiin vaan lähes lelupalkalla, kun oli riisipäivä. Jätettiin paikkikset väliin.

Gava teki vapaana. Meinasi alussa vain käydä Josefinan luona hyppäämässä.

Gavalle
 • liikkeestä seiso: koitettiin pallon heitolla taakse tai jalkoihin. Vähän tuntui ettei tajua tällaisesta mitään vaikka sama käsky alkanut sujua luoksetulon stopissa. Tosin ei osaa pitää pitkään asentoa. Varmaan paras tehdä nameilla ja alkuun tyyliin nami kuonoon ja käännyn vasten. Odota sanalla osaa seistä vähän aikaa paikallaan, mutta haluan "top" käskyn.
 • sivulle ja seuraa: Seurauksessa näätä-lelu pään taakse palkaksi. Pari paikallaan käännöstä. Aika vakkaripituisia pätkiä tuli taas tehtyä hups. Pitäisi ihan laskea askelia, ettei menisi siihen.. Ihan tuntuinen seuruu.
 • eteentulo: Eteentulo, toisella kädellä käsimerkki ja lelu seläntakana. Jalkojen välistä leluun kiinni. Nyt sujui miettimättä kaikki leluun vapautukset. Toinen käsi edessä, tuli huonommin eteen ja meinas jäädä vinoon. Paremmin sujui vasen käsi edessä. Ihan lyhyeltä matkaa.
 • merkki: Vietiin näätä lelu merkin taakse. Lähetys n. 7m päästä ja lähdin heti perään itsekin juoksemaan. Sitten avustajan laittama lelu. Itse laitettu lelu ja n. 10m matka, hyvin meni. Sitten vähän lähempää kävin taputtamassa ja sitten käskin merkille ja juoksin perässä heittäen lelun. Ekassa tällaisessa vähän myöhässä ja ehti pyörähtää ihmetellen missä lelu. Tällä hetkellä Gava on halunnut mennä oikean kautta lelulle, Ruu ja Ras taas menee vasemmalta puolelta merkin taakse. 
Ruutille
 • zeta:n istu: Virittely zetaan ja tehtiin luoksetulon merkeillä zetan eka sivu. Meinasi tuijottaa taas alkuun merkkiä, että lähetänkö sinne, mutta "katso" sanalla piti kontaktin hyvin. Tähän istuminen. Josefina heitti palkan heti kun istui. Ruuti juoksi ison kunniakierroksen pallon kanssa. :D
 • ruutu: Kerran sain työntää pois sivulta. Ei olla musta hetkeen tehty ruutua. Merkki hyvä ja ruutuunkin täydellisesti! Kuuntelutreenit tehnyt terää. Pitää tehdä niitä jatkossakin, että oletusarvo on siistiä jos pääsenkin ruutuun asti.
 • kaukot: Ensin 15m päästä istu, seiso, maahan. Hienosti teki, tässä välillä ongelmaa. Kehuin ja vaputti itsensä siitä, kun kävelin kohti. No palkka silti. Toisto vielä seiso, istu, maahan. Kävelin sivulle ripeästi ja pallo palkka makuulta. S-i siirrossa toinen jalka liikkui niin lopussa Ruuti vino.
 • tunnari: namirasia häiriönä 1-2m tunnarien takana. Pitäisi muistaa ottaa pieniä rasioita niin saisi ansoja muuallekin. Ekalla kertaa piti kerran toistaa oma-käsky, tosin olisi pitänyt huutaa äp ja oma. Meinasi siis lähteä tunnaririviltä namirasialle. Toistolla teki hyvin ja heti tuli oma. Työskenteli hyvin tunnareilla ja hyvällä vauhdilla sinne. 
Ruutin kanssa ei ollut selvää suunnitelmaa treeneihin tullessa, mutta hyvin muistin edellisistä kirjoituksista mitä on treenattu ja mikä kannattaisi tehdä. Sunnuntaina kisamainen tokotreeni ja siitä viikon päästä koe.


TI, Itsenäinen TOKO & 2on-2off

Gava harjoitteli tänään lenkillä ja kotona liikkeestä seisomista. Aamulla tyylillä nenä suuhun, käsipysäyttää ja käsky. Sitten illalla naksutin kädellä stop merkki (hämäys) ja heti koiran puolen kädestä nami. Välillä ehti tulla pieni viive ja seisoi ja odotti, kun luuli jotain lentävän. Tästä naksaus. Kerran tai kaksi vaan istahti naksauksen jälkeen.
Aamulla eteentuloja koitin kasvattaa naminyrkkien etäisyyttä toisistaan (ideana saada ne sitten sivuun), pitäisi vaihtelevasti palkata molemmista käsistä.

Video: Gava liikkeestä seiso 

Ruuti harjoitteli kaukoja. Palkkaa ekasta noususta. Sitten myös yksittäisestä siirrosta ja myös siitä, että pysyy kun kävelen kohti. Seurausta ja sivuaskelia (sisällä ja ulkona). Illalla koirat vuorotteli treenata. Ruutikin teki laatikko 2on-2offia ja myös kaikki jalat laatikon päällä. Gavalle 2on-2offia. Sain pariin otteeseen palauttaa Gavan makuulle, kun ei meinannut pysyä. Gavan päästessä tekemään oli niin intoa täynnä ja teki kovaa. Selvää edistystä ja vaikka olin kauempana haki hyvin 2on-2offiin. Testattiin vähän sohvan takana olevalla sivulle molemmista suunnista tuloa. Palkkaa 2-3 laatikolla ja sitten "tule" ja namille metrin päähän eteen.

Video: Gava 2on-2off

TI, PAUKUT  TALI ja treeniä Ras, Ruu & Gava

Äiti pääsi apuriksi ja mentiin ampumaan Gavalle Taliin päivällä. Jääkaapista löytyi kinkkua mukaan. Edellinen treenaaja onneksi juuri lopetteli. Leikittiin alkuun ja Gava vapaana. Sitten syötin kinkkua ja Gava seisoi/istui. Ekat laukaukset, kun nostin käden. Ekassa Gava söi ja mulkoili laukauksen suuntaan murisi vähän (nyt huomasin sen itsekin). Toisella jo parempi. Leikittiin hetki ja otettiin vielä uusiksi kerran oli pientä reaktiota. Toistolla ei reagoinut mitenkään. Taas syötin namia laukauksien ajan ja sitten leikittiin. Meinas syödä sormet mukana, kun oli noin ekstraherkkua! Tän jälkeen lelupalkalla seurausta. Aika kivannäköistä ja tiiviimpää. Tosin lopussa yritti ennakoida lelua sen tietyn matkan jälkeen. Sitten tein ennakoinnista eteenpäin, kunnes taas hyvää. Tästä näkee miksi pitää tehdä eripituisia pätkiä.

Yllätys taas Ruutin ahneus ja kateus vei voiton ja se seurasi ihan hyvin ampumisten jälkeen. Autossa oli ampumisen ajan. Ennen se ei kyennyt oikein silloinkaan hommiin. Huomauttelin paristi katsekontaktin tippumisesta ja tehtiin sivuaskelia.

Rasmus teki normiseurausta. Muita koiratanssipositioita: Välissä oloa ja siinä oikeaan sivuaskelia, taas onnistui ilman Rasseen koskematta. Sitten front-käskyllä edessä sivuttain oloa ja laukkasin sivulaukkaa. Alkuun namikädessä ja sitten käsitargettina ja nami tuli toisesta kädestä. Hyvä Ras! Testattiin seuraavaa positiota seläntakan sivuttain tuntui hankalalta, helpompi oli itse peruuttaa ja Rasmuksen lapa oikean kyljen kohdalle nenä mun selkää päin (kävelee etuperin ja mä peruutan). Tässä löytyi oikea asento aika helposti namilla vieden. Ja käskynä "taka". Lenkillä Rasmus sai hihnassa tehdä oikean puolen seurausta (viereen) ja palkkailin siitä. Ruuti äkkiä bongasi vasemman puolen ja teki parasta seurausta mitä osaa sillä puolen. ;)

  KE, TOKOTREENIT Kilo Treenattiin Suvin & Zoom bc:n kanssa päivällä hiekkakentällä lähettyvillä asemaa. Sain vähän kuviakin näistä treeneistä. Gava teki vähän 
 • seurausta kaarevaa ja suoraa. Vähän pidempää tällä kertaa, aika vaihtelevaa. 
 • merkkiä: alkuun lelu taakse, näitä 3kpl. Sitten näyttönä ja heitin lelun. Sitten yksi ilman näyttöä käskystä ja juoksin heti perään ja heitin lelun. Vika lelulle. 
 • tauko
 • häiritty katsekontakti: n. 10m päässä avustaja kävi välillä kyykyssä ja liikutti keppiä ja sitten niin, että käveli meidän ympäri U-lenkin. Ekaa kertaa tehtiin. Sanoin up, jos katsoi muualle ja jes ja palkka kun korjasi. Kun piti kontaktia vähän pidempään jes ja palkka. Alkuun vilkaisi heti häiriöön lopussa kesti paremmin. Häiriö kun oli kauempana en pystynyt seurata niin hyvin Gavaa + mitä appari teki. Seuraavalla kerralla lähemmäs. Eka reaktio ohittamisesta oli myös ihanaa ihminen. :D Korjasi kuitenkin nopeasti kontaktin. Välillä palkkailin vain aina heti, kun tarjoaa ilman sanomista kontaktin takaisin. Näitä lisää. 
 • liikkeestä seiso: alkuun nami suuhun ja käsky samalla. Näitä ihan lennosta eikä mitään seuraa käskyä. Sitten tyhjä käsi teki käsimerkin ja vasen käsi antoi namin heti. Näissä reagoi hyvin ja pysähtyi, käsky aina käsimerkin kanssa. Myöhemmin testaa ilman käsimerkkiä tai vaan vähän vastaan kääntyen. Kolmas treeni näin nameilla. 
Ruuti teki
 • Luoksetulo: tehtiin kaksi seisomaan pysähdystä avustajan pallon heitosta. 
 • Ruutu: laitoin molemmille puolin namirasia häiriöt. Luoksetulon merkit oli myös 10m päässä. Ekalla kertaa appari heitti merkille lelun heti, kun pysäytin.  Toinen toisto kuuntelua. Ruutuun käskyn jälkeen pysäytin seisomaan. Oli kyllä menossa viistosti kohti luoksetuloa.. Juoksi alkuun sisäpuolen namirasialle, karjaisin eikä syönyt. Sain korjattua siitä ruutuun ja palkkasin, kun monesti on halunnut tulla korjauksen sijaan merkille tai mun luokse (kisoissa silloin liikaa käskyjä). Seuraavat kerrat yritti juosta luoksetulon merkeille. Ekalla kertaa korjasin sieltä ruutuun, silloin olin jättänyt salaa ruutuun lelun. Muut keskeytin. Saatiin sitten ehjä ruutu, jossa namia ja palkkaa. 
 • En nyt tiedä onko tämä tahallista kaiken muun keksimistä vai ei. Viimeksi teki ekalla täydellisen ja monta kuuntelua takana. Kuunteluiden tekemisen jälkeen teki aina hyvän ruudun ja suoraan. Nyt taas sivulla ei katsonut katseella missä ruutu. Voisi ottaa myös ruutu joka toinen liike -treeniä. 
 • -tauko
 • Tunnari: ympyrä vaihteeksi. Molemmin puolin namirasia häiriöt. Piti vähän nuuskia ilmavainua hommien ohessa, mutta kuitenkin jatkoi lähes heti töitä. En huomauttanut niin pienestä. Meni hidasta ravia kapuloille, muuten on viime aikoina mennyt reipasta vauhtia. 
 • Kaukot: tänään top 1 oli nousta istumaan, kun jätän kaukoihin. Tämä nollaa kokeessa. Ei uusi keksintö, vanha kikka kolmonen. Ekalla nousi ylös. Palautin. Kauko istumaan nousu noin 20-25m. Palkka. Sitten istu-seiso-maahan kisamatkalta täydellisesti. Palkka. Seiso-istu toinen vasen jalka liikkuu vähän ja menee näin vähän vinoon. Tänäkin tosin parempi kuin, että molemmat liikkuisi. Lisäksi Ruuti teki jätössä istumaan nousua ja vahvistin jättöä niin, että astuin läheltä Ruutia pois ja tassunkin yli. Vikaksi liikkuroituna jättö ja hyvin. Liikkuroituna en tosin lähde niin kiireellä maahan käskemisestä. 
Kiitos treeniseurasta Suvi!
Treenaa Ruuti:
- ruutu: kuuntelua, merkkihäiriötä ja namihäiriötä
- tunnari namihäiriöt
- kaukot jättöjä
Treenaa Gava:
- katsekontakti häirittynä

KUVAT
Pallo valmiina
Pallo heitettynä

Ruutin jälkeen tällainen tuntuu väljältä 
bc Zoom

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!