Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

23.1.2015

Itsenäistä- ja kimppatokoa kera videoiden

Aamulenkillä tehtiin nopeat tokot: Gavalle luoksetulon maahanmenoa, seurausta ja liikkeestä seisomista. Kahdesta ekasta videosta, sitten tais loppua kännykän muisti kesken. Ruuti teki puun kiertoa.

Video luoksetulon maahan (yllä)
- ihan suoriakin maahanmenoja
- tekniikka näytti ihan hyvältä
- paristi tarjosi puun kiertoa eikä huomannut namin heittoa

Video seuraus (yllä)
- lyhyitä pätkiä keskittyen tekniikkaan
- naksuttimella (vasen käsi) merkitsin hyvät
- oikeasta kädestä namin tuonti vasempaan
- tuntui hyvältä eikä painanut tai poikittanut mielestäni
- namipalkalla ja hyvä vire silti
- tänään ei edistystä, jes

Liikkeestä seiso: 
- ekat toistot vähän huonompia, meinas tassut vähän liikkua
- sitten seisoi patsaana
- käsimerkistä ja yksi vähän pienemmällä merkillä
- tarjoaa seurausta tähänkin
- voisi tehdä myös itse peruuttaen tai eri sijainneissa leikkinä

Ruuti, puun kierto: 
- tehtiin kasvattaen etäisyyttä
- lähetys ilman käsimerkkiä, sivulla seisten tai perusasennosta
- lopussa etäisyys 13m
- yksi mokattu, eli n. 90% onnistui
- hiljaisia, paitsi parissa pieni ininä yhdessä kohtaa
- naksaus, kun oli kiertämässä

TOKOTREENIT Leppävaara
Mukana oli Anne & auspai Jedi 6-7kk ja Emma & bc Lucky 5kk. Treenattiin Veräjäpellon koulun pihalla. Oli ihan hyvä alusta, mutta hiekotuksesta huolimatta pikku jää kohtia niin ei mitään liian vauhdikasta.

Gavan kanssa:

Aloitettiin lyhyellä paikallaan ololla
- paikalla istuminen: Tein alkuun hihnan mitalla metrin edessä. Ne sujui hyvin niin uskalsin jättää hihnan maahan. Kävelin noin 10m päässä paristi kääntymässä ja sitten palkkaamaan. Saatiin 100% onnistunut treeni. Vapautin vähän aiemmin muita ja koitin pitää seisomassa.

- paikalla makaaminen: koitin suoraan käskyllä maahan, ekalla ei tajunnut mutta toisella käskyllä meni. Tein virittelyn maahanmenoon, istumisessa se unohtui. Jätin maahan- käskyllä. Alkuun lähempänä ja palkkailin välillä etujalkojen väliin. Sitten kävin myös kauempana. Useasti palkkaa. Sitten menin vierelle. Syötin 3 namia rauhallisesti ja vähän silitellen (huomiointi ja kehut makuulla). Vapautuksesta ylös ja odotettiin, että muut lopetti.

- tauko

ruutu: alkuun pari toistoa lelulle. Jo 10m oli tuolla alustalla liikaa, kun meinas liukua niin lelulle. Sitten kosketusalustaa pinkki alusta. Alkuun ihan läheltä ja nyt oli hyvällä asenteella tarjoamassa. Sain olla tarkkana, kun meinas tehdä taas kumartamista lähinnä siinä vaiheessa kun heitän namin. Vaikka ehdinkin naksuttaa ihan hyvästä seisoen kosketuksesta alustaan. Piti välillä odottaa pieni viive, että näin ettei kumarra. Tai jos kumarsi niin uusiksi. Alusta sai kyytiä, kun Gava tekee aina tasajalka jarrutuksen siihen. Siihen oon tyytyväinen, että nykyään odottaa aina alustalla (ei kävele vastaan).

Lunta satoi ja yhdellä toistolla, oli lumi vähän peittänyt alustaa. Gavaa se hämmensi ja etsi pidempään alustaa ruudun ympäristöstä. Piti käydä putsaamassa ja ottaa uusiksi. Lopussa leikittiin ruudussa.

häiritty katsekontakti: alkuun avustaja käveli edessä edes takaisin vähän potkien. Gavasta ihminen oli niin ihana. Katso -käskyllä ja naksuttelin, kun katsoi muhun. Pari naksausta meni rajalle, kun ehti kääntää jo silmiä. Sitten niin, että avustaja käveli ympäri molempiin suuntiin. Palkkasin tiheästi. Tuntui vähän hankalemmalta kuin joskus. Ehkä uusi häiritsevä ihminen vaikutti. Lopussa vapautus ja lelu.

seurausta: lelupalkalla vaihteeksi. Aika kivasti nyt piti paikan, namilla paikan muistuttelu treeni sitten auttoi. Lelu takakautta suuhun. Naksutin hyvästä kohtaa. Nyt muistin kiinnittää huomiota, etten juuri pomppimisen aikaan naksuta. Voisi myös tehdä niin, että joku kokeneempi avustaja naksuttaa kun ei pompi ja heti palkka. Helpompi katsoa sivusta.

- tauko

Ruutin vuoron aikaa tuli juuri irtokoira pomerian haukkuen kohti. Lähdettiin Ruutin kanssa poispäin ja kerran tein häätöliikkeen koiralle. Riittävän kauas, kun ehdittiin koira totteli sitten mennä omistajan luo. Ruutille ei kannata tulla ryttyilemään pikku fifit.

Ruutin kanssa tehtiin uuden pikkupiru vinkulelun kanssa seurausta. Ensin palloteltiin hangessa, missä vähän parempi pitävyys. Sitten käskystä lelun jättö sinne ja Ruuti sivulle. Siitä alkuun vapautusta. Sitten vähän seurausta ja vapautus. Sitten tulikin ääntä ja koitettiin parit toistot uusiksi. Pientä ininää. Joku hiljaisempi kohta naks ja lelulle. Loppuun tein tarjoten sivulletuloa (siinä hiljaa) ja naksautin, kun oli hyvin. Samaa tarjoten seuraamaan tuloa eli pallolta pois lähtiessä kävelin vaan poispäin tasaista vauhtia ja Ruu tuli seuraamaan. Vaihtelevan seuruumatkan jälkeen, naks ja lelulle. Se riitti vinkuiitan aktivoinniksi. :D

Gavan kanssa
eteentulo: Näitä lyhyeltä matkalta. Alkuun hyvin enkä malttanut lopettaa. Sitten pari väljempää ja piti ottaa käsiapu, että sain paremmin. Palkkasin nyt vasemmasta.

luoksetulo: Jätin istumaan ja häiritsin heiluttelemalla lelua, kun kävelin pois. Noin 10m matkalta kutsu ja jalkojen välistä lelulle. Tuli ihan suoraan. Sitten samanlainen jättö ja heiluttelin lelua. Heitin lelua lähemmäs pari heittoa, sitten sivulle ja vapautus leikkimään.

liikkeestä seiso: tulipa huomattua, että Gava osaa tän vain sivulta ja käsimerkillä tai kohti kääntyessä. Edessä tarjosi vaan istumista tai maahan tai yritti kammeta sivulle. Täytyi ottaa namikädellä stoppi ja siitä palkka. Pitääkin tehdä enemmän eri sijainneissa, kun käsky pitäisi osata missä vaan. Ruutin ollessa nuori enemmän keskityin, että alkuun tehtiin vaan hyörien ympäri koira aina eri sijainneissa ja sen jälkeen sivulta. Gava tuntui helpommalta pysäyttää sivulta ettei ehtinyt tehdä muita asentoja.

Lopussa leikittiin vähän. Sitten Gava meinas lähteä mörköhaukkumaan treenikaveria, joka kauempana ravisteli reppua. Sain pyrähdyksestä käskettyä takaisin. Sitten vähän pöhistiin leikkiessä, mutta sain takaisin leikkimään kunnolla. Lopussa sai käydä katsomassa treenikaveria, siinä ei sitten ollut enään mitään outoa. Oon tyytyväinen, että saatiin treenit tehtyä tosi hyvällä asenteella. Ruudun kanssa on alustalla niin paljon huonoja treenejä.

Treenaa, Gava:
- liikkeestä seiso eri positioissa
- eteentulo, jätä heti onnistuneeseen. Ei liikaa toistoja.
- ruudussa tarkkana palkatessa ettei ehdi kumartaa. Aina alkuun lelu, sitten kosketusalusta. Parempi asenne tehdessä. Kosketusalustaa vois kertailla myös kotona.
- seuraus: avustaja naksauttaa, kun ei pompi?
- katsekontaktia häirittynä

2 kommenttia:

  1. Neuvottu ohje oli normaalissa seuraamisessa käsien liikutuksen yhteydessä kämmenen kääntäminen toisinpäin, kuin hevoselle antaisi herkun, ja sen taaksepäin heilautuksella sen koiran ohjaaminen takaakiertoon. Rallyssa ymmärtääkseni saa käyttää huomaamattomia käsiapuja, ja tulkinnanvaraista varmasti on mikä sellaiseksi lasketaan. Ainakin SM-kisavideoiden perusteella paljon niitä käsiapuja käytetään, ja osa on ihan selkeitä, kuten eteenistumisessa kädet edessä ja pyörimään lähetyksessä käden pyöräytys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! :) Mailiin tulikin vastaus, kun laitoin ilmoita kommenteista raksin. Mäkin oon käsittänyt, että ranteen liikkeet olisi sallittuja ylemmissä luokissa ja alemmissa vähän enemmän. Pitääkin kiinnittää huomiota, jos joku käyttää tuollaista kämmenen kääntämistä. Ja katsoa sm-kisa videoita tms. Täytyy pohtia näitä, kun pääsee itse siihen vaiheeseen että harjoitellaan. Rasmuksella oikean puolen seuraus ei vielä riittävän hyvää.

      Poista

Kiitos kommentistasi!