Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

25.2.2015

Reippaat aamutokoilijat ja kimppatreenejä

Varoitus sisältää pelkkää tylsää tokotreenisepustusta pohdintoineen. Pysympähän perillä mitä on tehty.. Ja yhden videon stopeista. Gava toivoo kuivia helletreenejä ällöttävien ulkopaikkojen tilalle.

Maanantai, aamulenkki toko:
Innostusta piisasi. Jaksoin ottaa lenkille merkkipinon mukaan ja pallon. 

Ruuti, kierto + maahan/seiso/istu, video alla: onnistui nyt 20m päästä. Virittelynä merkki + käskynä kierto. Nolla haukkua! Tehtiin eka maahan, sitten seiso. Molemmat hyviä, mutta hätiköin ehkä liian lähellä merkkiä, kun uudessa evl liikkeessä taisi olla aikasintaan 2m merkistä. Istuminen taas noin kaukana ei sujunut edes käsimerkillä (sen saa näyttää). Noin puolessa välissä sujui. Treeniä ja pikku hiljaa kauemmas. 

Gava, kierto ja luoksarin stoppia, video alla: ekaa kertaa merkin kiertoa. Eka lähempää ok. Sitten kun tehtiin vähän tolpan tasalta meinas lähteä tolppaa kiertämään. En tosin näyttänyt käsimerkkiä, kun kuvasin. Läpijuoksua, stoppi lelun heitolla, pari läpi. Yhden ennakoi stoppaamalla (piti juoksuttaakin läpi) ennakoi jos ei tule stoppia tai "kii" käskyä tulla leluun. Loppuun uskalsin tehdä suullinen käsky+ vähän jalkaa tömäytin eli pieni vartaloapu ilman hämäysheittoa. Hyvin pysähtyi! Jos nyt ihan viilaa niin vois tehdä lukkojarrutuksinakin, niitä tehnyt metsässä. Tai jos venyttäisin stopin lähemmäs mua. Välillä nyt ilman käsimerkkiä, mutta myös suoria pallon heittoja stoppiin. 


Ruuti, zeta: alussa taas meni istumaan seisomisen sijaan. Sitten alkoi kuunnella ja tehtiin seiso, pallo palkka. Äkkiä alkaa ennakoida pallon heittoa ja paristi liikahti sitä odotellessa. Sitten seiso + istu, nyt erotti oikein.

Gava, seuraus: tehtiin perusasentoja, ne nyt ripeitä ja suurinosa oikeassa kohtaa. Parissa jäi taas vähän taakse. Välillä suoraan pallo kohti nenää sivulla perusasennosta ja sitten, myös niin että seuraus jatkui 1-2m ja palkka. 

Katsekontaktia tehtiin, että nyökkäsin ja odotin hetken ja palkka. Näissä meinas kerran vilkaista muualle. Siitä huomautus ja palkka, kun korjasi. Vikat onnistui jo. Täytyy muistaa pieni viive (kuvitella "onko valmista/liike alkaa" ja nyökätä). Liikkurin kanssa myös näitä. 

Seurausta vielä nyt tavoitteena vähän pidempi pätkä. Ekassa noin 5-10m, pysähdys, taas suoraa ja täyskäännös oikea, palkka. Hyvä! Sitten suoraa, käännös, juoksua (täytyi olla suht hidasta, ettei pompi) ja käyntiin siirtyessä palkka. 

Kierto ja seuraamaan: hömpöteltiin ottamalla kierto ja seuraamaan. Hieman eri kulmista, mutta jos liian vaikea tuli etukautta. Heti, kun paikka löytyi palkka. Vähän ruudun loppuosan alkeita. ;) 

Ruuti, kaukot: kahdet siirtot pallo takapalkkana. Molemmat täydellisiä. Nykyään kestääkin kaukoissa takapalkan.


Ma kotona Gava tienasi oman ruokansa

kaksi tunnarin etsimistä. Laitoin sen petiin peiton alle. Ekaa joutui etsimään pitkään, kahdesti kääntyi katsomaan mua, mutta jatkoi sitten etsimistä. Kunnon nuuskimisen ääni kuului. :D toka helpompi. 

Seurauksessa perusasentoja. 

Eteentuloja: alkuun 1-2m matkalta. Sitten 3m matkalta. Sitten asunnon mitalta noin 10-15m luoksetulo. Ekassa vähän törmäsi. Vikassa näytin käsiavun ettei tökkää kuonolla. Hienoja! Oli suoria ja sujuu ilman käsiapujakin. :)

Treenaa:
- Ruuti: kierrosta istu, zetan seiso
- Gava eteentuloa pidemmältä matkalta, ulkona maa ällöttää

o o o o o o o o o

MA illalla tokoiltiin Heinin ja bc Lieskan kanssa Kaitaan lukiolla. Parkkiksen vieressä oli vähän sulaa hiekkaakin, mihin voi ruutu mahtui. Kenttäkin oli hiekkaa, mutta liian märkää ja upottavaa vielä. :D löysin paikalle useamman mutkan ja ruuhkan jälkeen sekä isossa Suomenojan 2 kaistaisessa liikenneympyrässä yksi tyyppi jää näyttämään vilkkua vasemmalle ja antaa vaan tietä ympyrään tulijoille!

Ruutin kanssa
- paikkamakuu häiriökäskyjä. Maahan jättöön, myös ja siitä käväisin piilossa. Sivulletuloon useampi, ei mennyt lankaan ja kuunteli mun käskyn, vähän vajaasti sivulle. 
- zeta: kuvitellut merkit. S, i, s järkkä. Eka yritti taas istua seisomisen sijaan. Lopussa onnistui, istu ok ja vika seisominen. 
- ruutu: namihäiriötä Heinin laittamalla toiselle puolelle. Otin koemaisena. Merkki hidas. Ruudun paikka hyvä, ja ei pyöri sinne! Nyt vasta tajusin miksi näyttää paremmalle. :D vähän makuulla nuuski namien hajua, mutta ei lähtenyt. Hain namit ja palkkasin maahan. Sitten vaatikin kuuntelua, kun vein namit tuulen puolelle häiriöksi. Eka yritti juosta suoraan sinne, kutsuin pois. Seuraavalla nätisti ruutuun ja pysäytin seisomaan. Meinas vähän steppailla, kun kävelin kohti. 

Teki muuten hiljaa nämä, kerran lelunirrotuksesta tuli hau. 

Gavan kanssa
- ruutu: eka lelulle. Sitten kosketusalustalle seuraava. Vähän joutui etsimään, kunnes löysi. Seuraavat löysi alustan heti mennessä. Jollakin pompulla aina sinne. Kerran testasin välissä läheltä ilman alustaa. Juoksi ihan keskellä, huusin jes ja lelu. Parempi ja tarkempi sitten, kun osaa stopin. 

Palkkaus oli tällä kertaa vinkupallon (jalallinen) heitto multa, kun koski alustaan. Hyvin jäi sen päälle. Ei tullut mieleen, että avustajakin voisi heittää. Ehkä seuraavassa treenissä. Näin pystyin olla puolivälissäkin. 
- seuraus: tai alkuun katsekontaktia. Niin, että liikkuri kysyi " onko valmista", nyökkäsin ja "liikkeelle mars". Alkuun meinas aina vilkaista Heiniä, kun alkoi puhumaan. Huomautus ja loppuun sain palkattua ehjän missä kontakti ei karkaa. 

Sitten perusasentoja seurauksesta. Eka oli nopea. Sitten selkeä ero, kun kuivan hiekan jälkeen tulikin kosteampi kohta kävellä ja heti seuraus väljeni. Pikku prinsessa! Käskin takaisin ja vähän kuivempaan kohtaan pa, vähän hitaasti, siitä palkka. Hyvä kun avustaja katsomassa, osaa muuten olla aika helposti takamus ministi ylhäällä. Tehtiin vielä muutamat ja nyt ei seuraus huonontunut menemällä vähän märemmästä kohdasta. 

- nouto: liikkuroituna(?) normaali vauhtinouto. Nyt odotti sivulla nätisti. Ei ollut varma käskyllä, että saako lähteä. Juoksi metrin eteen ja pysähtyi. Toistolla meni ja kiersi, myös kapulan vieressä olevan ruudun merkin. Ei kai sellaista turhaan siihen laitettaisi ;) taas toi tosi lähelle kapulan, kunnes vaihtoi leluun. Toistolla taas epävarma lähtemään pelkällä käskyllä, muuten ok. 

Treenaa:
- Ruuti: zeta seiso
- Gava: perusasennot ja seuraus hieman märän kohdan yli, katsekontakti liikkeen alussa

o o o o o o o o o


Tiistaina tokoiltiin Viikin nurtsilla, osasta kohtaa vähän kostea. Koirat odotti treenin ajan ulkona, kun autot jäi kauemmas. Gavalle otin maton mukaan, tyytyväisenä pysyi sen päällä. ;) Kahdesti tuli pois matolta, muuten pysyi siellä nätisti vaikka ei ollut kiinni missään. Ruuti taas ei pysyisi. Treeniseurana oli Veera & 6kk Dot auspai ja Inka & noin 12vk Saimaa bc. Ruuti tunsi varmaan itsensä vanhukseksi tässä joukossa.

Gava aloitti
Suora luoksetulo n. 20m. Juoksi suoraa ja vauhtina jalkojen välistä leluun.

Eteentuloja meinasin kokeilla, mutta nurmikko kostautui. Pikku kukkulan päällä pystyi istuakin, vähän kosteammassa ei. Sivulle olis mielummin tullut, prinsessa ei taida tajuta että sivulletulossakin on istuminen kuten seurauksen pysähdyksessä ja eteentulossa..

Kierrosta stoppi: aika samaa kuin aiemmin. Ehkä vaatis parempaan jarrutukseen vielä pehmeämmän maan, missä liukua. Kierrätin merkit, hyvin kiersi. Ei ennakoinut.

Ruutin kanssa
zetassa seiso: Tänäänkin ehkä neljäs treeni tapeltiin taas, että seiso on seiso, seiso ei ole istu. Parissa meinasi istua, mutta jäi kyykkien seisomaan. Tein seisomisia, myös ilman seuruuta useita peräkkäin. Näissä ok.

kaukoja: tehtiin alamäkeen eli vähän vaikeempi. Lähinnä seiso-istu siirtoon keskittyen.

Gavan kanssa 
Noutoa tehtiin sorvatulla kapulalla ekaa kertaa vauhtinoutoa. Niitä 2kpl. Nyt taisi lähteä ihan käskyllä. Vauhtipalautukset. Testattiin vähän pitoa, taas maa häiritsi eikä ois voinut istua tai tosi viiveellä. Meinas myös haukkasta kapulan syvälle suuhun. Noudossa on taas kantanut sitä ihan nätisti..? Sisätreeniin..

Tehtiin imutusseurausta ja perusasentoja samaan aikaan muiden pentujen kanssa. Koitin antaa palkan aina "kurren muodossa" tai että vähän etujalat nousee. Silloin varmasti oli takamus maassa. Välillä odoteltiin istumista, välillä parempi.

Tehtiin, myös pari jaloissa pujottelua, toinen puoli oli aina vaikeampi jos koitin minimoida apua. Kun ei ole jaksanut sheipata.

Peruuttamista kohti kävellen, alussa suht hyvin. Sitten meinas mennä vinoon niin piti ottaa namikädellä suoristusta. Kerran onnistui peruutus pelkällä käsimerkillä. Kun muistais vaan treenata, kun nämä toiset tai kolmannet treenit.

Testasin miten hyvin Gava pyörii edessä "elefantin tavoin" pidin kädet vatsalla ja eteenkäskyllä pyysin pyörimään sivuttaisaskelin ympyrää. Sivulletulopuoli oli selkeästi helppo, mutta oikealle puolella vaikea. Voisi tehdä tätä ja vadilla opettaa oikean puolen sivulletulon.

Namina oli tänään itsetehtyjä tonnikalanameja eli special herkkua. En tiedä sitten herkusta, Gava söi niitä samaan tapaan kuin natural menua tai näytepussien raksuja. Ehkäpä lihapulla, nakki tai juusto olis motivoivampi namina. Tai testata lihapötkö + 2 kanamunaa uuninameja.. Kissanpatee on myös Ruutin super herkkua, liiankin hyvää. Jos pystyis salakuljettaa sitä Ruutin tietämättä.

Lopussa Gava meinas noukkia maasta pupun kakkaa, mutta kielsin. Ruuti ei yrittänyt kertaakaan, johonkin namihäiriötreenit uponneet. Treenien jälkeen pennut pääsi juoksemaan. Sain komentaa Gavaa ettei liikaa komentele pikku Saimaata. Lopussa Gava ja Dot vähän leikkivät keskenään tai Gava patisti leikkimään kakkojen syönnistä. Varmaankin meillä monet ulkotreenit tulee menemään istumisen kanssa tappelemiseksi, jos yhtään märkää. Toivotaan, että ne siitä paranisi! Alan kohta ymmärtää pikku fifien omistajia, jotka ei voi treenata huonoilla keleillä kuin sisätiloissa. ;) Gavahan kiertää, myös kaikki lätäköt ja inhoaa suihkua sekä vesisadetta.

Treenaa:
- Ruuti: zetan seiso (taas)
- Gava: märkä nurmikko ällööö, jotain hauskaa märän päällä. Pa treeniä. Mikä nami? Peruuttaminen. Vatitemppu. Kapulan eteentuonti sisällä.  

2 kommenttia:

 1. Onkohan tuo vesikauhu geeneissä(?). Sukulaiskoira Len 11-v on samaa mieltä mm lätäköistä, suihkusta ja vesisateesta. Uiminen on sentäs parasta. Onnekseen Lenin ei tarvitse istua muuta kuin silloin kun sitä itseä huvittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun kommentoit. Jos jaksat niin lähetä kuvaa sukulaiskoirasta ja virallinen nimi tiia.hamalainen@iki.fi :) Saa nähdä miten käy uimisen kanssa tänä kesänä, viime kesänä uskaltui kahlailemaan. Lähinnä roskien kalastelu rannasta oli kivaa. Yhdellä kerralla haki lelua veden ollessa kylkiin asti niin vaikka oli hauskaa niin tärisi siitä outoudesta. :D Tokossa, jos kisat saattuu joskus olemaan huonolla kelillä olis hyvä, jos osaisi silloinkin istua.

   Gava taas viime kesänä +30 asteen helteillä makoili partsilla auringossa ja vierailla nukkui uunin vieressä, joka tuntui liian kuumalta omaan käteen. Yksi peti on majoitettu patterin eteen. Lämmönpalvojaa siis havaittavissa. Saunassa ehkä ristiriitaista olisi se märkäalue.

   Poista

Kiitos kommentistasi!