Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

18.4.2015

Päänpyörältä ohjaustekniikoita!

Tänään oltiin taas yksi tunti Sporttikoirahallilla. Ruuti ja Gava mukana sekä otin lenkeille mukaan yhden parsoni Adan. Ruuti oli niin tuhma alkuajan ja huuti vain pöydällä niin hermot meni ja se autoon. Yleensä se välillä haukkuu, mutta nyt oli jatkuvaa! 

Gavan treenikooste video: ohjaustekniikoita


Gavan kanssa päätin aloittaa välistävedoilla, kun niistä olin nähnyt ideoita herättävän videon ja vaativat paljon treeniä. Nyt saatiin tehtyä niitä paloissa ja vähemmällä murinalla säestettynä eli alkaa silloin olla Gavalle varmempaa. Näin videon, missä välistävedot sujui ohjaajalta vastakkaisella kädellä ohjaten + rytmityksin. Siinä oli käskyt myös mukana, mutta tuntui jos käskin hyppy tai sitten keskityin sen sanomiseen enkä ohjaamiseen ja silloin Gava ponkaisi 2 hypyn väärinpäin. Tehtiin näitä vähän, että saatiin onnistumisia ja sitten videolle. Sai taas erikseen muistutella hyppyjen väliin jättäen, että työnnöstäkin mennään hyppy eikä tuijoteta vain mua. Näillä osaamisilla kolme hyppyä oli vähän liian vaikea, kaksi vielä meni. Kolmessa kostautui se, että olin liian takana. Jos olin liian edellä niin sitten ei tullut taas välistä. Lähtöön sain alussa puuttua paristi, kun Gava ilman lupaa lähti hypylle, kun olin huomauttanut ja palauttanut malttoi taas paremmin.

Sitten rakensin neljän hypyn kuvion, missä olin nähnyt treenattavan tuplasylkkäriä, jaakotusta ja saksalaista. 

Aloitettiin tuplasylkkärillä, jota olin treenannut edellispäivänä kahdesti porukoiden pihalla yhdellä hypyllä. Ja sujui jo tosi paljon paremmin eikä Gava kieltänyt kertaakaan! Nyt muistin ottaa myös hypyn kiertoon kääntämällä riittävästi alussa kroppaa kohti. Ehkä seuraava haaste näihin on korottaa rimaa. 

Jaakotus: olikin hankalaa! Gava niin kilttinä ja ainakin tollaisena rauhallisempana meinasi niin nopeasti reagoida seläntakaa menoon. Ohjasin alkuun kuin Ruutia ja Ruutihan ei kauheasti välitä mitä se ohjaaja siellä pyörii. :D Gavan kanssa taas onnistuneet tuli, ohjauksissa missä piti hyppyyn asti olla kääntämättä rintamasuuntaa. Ja näihin pitää selvästi ottaa kova vauhti. Lelu jo maassa helpotti. Lelun pitää olla myös aika tiukkaa koiran kääntymistä ajatellen. Ajattelin taas mihin Ruuti olisi noilla kääntynyt ja Ruuti kääntyy huonommin kuin mitä tavoitteena olis. Loppuun saatiin kaksi onnistunutta. 

Saksalaisen alkeita: Keskityin ensin takaakiertoon ja siihen niin, että otan askeleen heittäen kiertoon ja ollen kuitenkin lähempänä koiran laskeutumiskohtaa, että pääsen nopeasti pois alta. Videolta katsoin, että olisin voinut vikoissa ehkä aavistuksen aiemmin laittaa kiertoon, että juoksisi suoralla linjalla sinne. Unohdin myös testata kokonaan kokonaista saksalaista, en jotenkin muistanut että lopussahan pitäisi ohjauspuolen vaihtua. Toisaalta ekaksi kerraksi parempi tehdä vain noin helpommin. 

Lopuksi muistin tehdä katseen hakua hypylle: nyt tehtiin vaikeampia missä olin takana. Sekä kolme hyppyä samaan tapaan kuin Lotalla. Tosin en tehnyt vikalle valssia. Kivasti näissä otti katsekontaktin hyppyyn. Nämä on myös tosi hyviä treenejä, kun varmasti tulee sanottua käsky ja sitten vasta liike! Eli lähdölle erinomaista treeniä!

Tokoa:
- Ruuti ja Gava teki vähän paikkamakuuta. (hain Ruutin autosta)
- Ruuti teki zetan seiso ja istu. 
- Gava teki vähän seurausta, nyt tuli sitä että jäi jossain vaiheessa vähän jälkeen. Sanoin hups ja sitten uusiksi. Laski jonkin verran virettä ja sain sitten kannustaa hyvään kohtaan ja palkka. 
- Ruuti teki myös kaukoja, m-s siirrossa palkkasin kun siirti painoa taakse. Ja muistin laskea siirtojen välit. 

Gavalle käy siihen-treeniä: Otin taas lähemmäs rataa makoilemaan ja välillä palkka. Nyt pysyi kaikki paitsi kerran, mitäköhän sanoin niin nousi. Ja ei äännellyt yhtään, joskus on meinannut haukkua. Ruuti meinasi taas haukkua kokoajan niin siitä tiukat komennukset. Ruuti teki tuplasylkkäriä ja ehkä muutaman toiston jälkeen sain sen kääntymään. :D Gavalle aina joissakin välin palkkaa. Hyvin kesti nyt Ruutin hirveät kierrokset.

Treenaa Gava:
- saksalainen: tee myös lopun persjättö. 
- tuplasylkkäri: palkka niin, että jatkaa siivekkeen kiertoa tiukasti. Riman pikku hiljaa nostaminen -> hankaloituu. 
- lähtö: palkkaa lähdöstä pariinkin kertaan! Muista sanoa käsky ennen lupaa.
- välistäveto rakentuu kahdesta tärkeästä palasta, vastakkaisen käden kanssa hypyn tiukka käännös ja työnnöstä hypylle irtoaminen. 
- jaakotuksiin kovavauhti + lelu valmiiksi maassa aina tiukassa kulmassa
- katseen haku hypylle (tai mikä onkaan termi) yhdistettynä mun ohjaamiseen
- irtoaminen lelulle + mun liike
Näissä tuli aika vähän mukaan sitä hankalaa, mun omaa liikettä. Tosin näitä teknisiä juttuja helpoin näin yksin opettaa. 5.5 ekat ohjatut treenit. U-putki, 2-3 hyppyä ja u-putki vois olla hyvä treeni yksinkin. Ja takaperin ketjuttaa se.

Agin jäähkälenkillä metsässä otin kuvia ja Gava vähän juoksi Adan kanssa. 


 



Käytiin takas tullessa Sirkuskentän kautta (ajoin muutenkin Vihdintien kautta), mätsäri oli jo aika lopussa, mutta yksi potkulautailija oli rampeilla. Sen katsomisesta heitin namin poispäin. Yksittäinen ei ollut niin jännä, mutta vähän kyllä. 

Iltalenkillä Kiran & x-rotu Mindyn kanssa
- Tehtiin paikalla makuuta, Gava meinas taas paristi mennä lonkalle... onkohan tämä ikuisuusprojekti. Laitettiin yksitellen maahan. 
- Gava teki pari pyörähdyksestä maahanmenoa ja mun peruuttaessa niin, että hypytin vähän ja siitä suoraan maihin. 
- mini seuraus hyvällä innolla loppuen perusasentoon
luoksetulon stoppia kierrosta. Läpijuoksu, hyvä lukkojarrutus, läpijuoksu, sitten oli yksi huono stoppi, mistä en palkannut, läpi, ja sitten taas hyvä stoppi. Tai jarrutus ja heti tiukasta jarrutuksesta lenti lelu, ei siinä oikein ehdi seisoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!