Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

6.4.2015

Paimentamassa Woollandiassa

Matkattiin Mian ja Maicon kanssa Woollandiaan paimentamaan Virpin koulutukseen. Ruutin kanssa olen kerran käynyt Woollandian koulutuksissa ja kerran tässä "uudessa" paikkaa Somerolla. Espoosta ajeli 1h 20min ja kimppakyydillä sujui rattoisasti.

Ehdittiin paikan päällä vähän lenkittää koiria ja Gava bongaili innoissaan lampaita. Päästiin onneksi vähän vähemmän mutaiselle aitaukselle, joka oli vähän isompi kuin pyöröaitaus. Maico aloitti ja meidän välissä oli yksi koira (4 treenaajaa). Kaksi kierrosta lampailla. 

Gavan vuoroa ennen tehtiin vähän seurausta nami näkyen, maahanmenoa (käy siihen) ja kutsuin välillä luokse poispäin lampaista, mitä heti alkoi tuijottaa. Paremmin pystyi kuunnella kuin pienempänä. Olin unohtanut valjaat ja hyvän hihnan niin Ruutin säädettävät valjaat pienimmilleen. Paimennuksen jälkeen suurinosa kamoista pesuun. :D

Gavan 1 kierros: pidettiin alkuun talutusremmissä Virpi halusi katsoa reaktioita ja kierrettiin ensin lampaita ympäri. Suu pysyi kiinni, häntä alhaalla ja alussa oli hieman enemmän silmää ja kulki kyyryssä, mutta ei jumittanut. Vietiin lampaat keskelle Gavan avulla ja testattiin remmissä vielä maahanmenoa. 

Ajattelin käyttää ainakin väliaikaisesti "käy siihen" käskyä, joka on suht varma ja ei pilata tokokäskyjä. Mutta nyt pitää kyllä treenata lie down - käsky paimennukseen (yleinen siellä käytettävä). Sitä myös kauempana esim koira kytkettynä ja lisätään etäisyyttä tai jonkun aidan takana, josta näkee maatessakin läpi. Lampailla myös käskyn pitää tulla normaalilla äänellä tai jopa kuiskaten. Jos äänensävy on yhtään vihaisempi, koira miettii mitä teki nyt väärin ja ei ole sitten "voimakeinoa" käytettävänä. Useampaan kertaan käsky karkasi mun suusta liian napakkana. Itsellä harjoittelemista! En muistanut eikä tuolla neuvottukaan sanomaan mitään tiettyjä käskyjä lampaiden kuljettamisessa ym. varmaan ne sitten tulee, kun toiminto varmempi. 

Kun oltiin siis hihnassa kierretty. Käskin maahan ja kävelin vähän lähemmäs lampaita. Sitten lupa nousta (käytin näissä vapaa) kun en tiennyt mitä muuta. Mun piti tulla Virpin kanssa lampaille ja pyöriteltiin lampaita moneen suuntaan. Molemmilla oli kepit ja ne kohti maata koiran ja lampaiden väliin, mutta kuljetuksessa keppi sivumpana ettei se painosta koiraa, kun se tekee oikein. 

Hetken päästä mun piti jäädä yksin Gavan ja lampaiden kanssa. Tehtiin samaa mutkittelua, välillä rauhallisesti pyysin maahan. Pelkkä käy olisi myös riittävä muttei totellut sitä niin hyvin. Seisominen tai istuminenkin oli ok ja välillä meni maahankin. Ja lähti flankkaamaan (kiertämään lampaita ympäri) piti mennä vastapuolelta vastaan ja rauhallisesti pyytää maahan. Meinasin lähteä aina suoraa poispäin maahan jätettyä, mutta sitten myös niin että käännyin lampaiden kanssa jompaan kumpaan sivuun ja annoin luvan nousta. Toinen puoli sujui paremmin, osassa lähti kiertämään lampaat ympäri - tavoitteena, että olis korjannut vaan tasapainoon ja jäänyt ajamaan lampaiden taakse. Pystyttiin olla poissa aitojen vierestä niin Gavaa ei jännittänyt kiertää. 

2 kierros: Gava tuli innoissaan autolta kohti aitausta. Muistin ottaa parit nakin jämät ja pientä treeniä ennen aitaukseen menoa. Lampailla annettiin juosta taas hihna perässä. Olin heti alusta pitäen yksin Gavan kanssa aitauksessa. Tehtiin samoja juttuja kuin viimeksi. Kerran koputin maata kepillä (tehtiin viime vuonna niin etäisyyden lisäämiseksi) niin siitä sanoi, ettei tarvitse. Pitää vain kepin kohti + maahan osoittaen. Kai sen verran nätisti meni, ettei ole tarvetta huomauttaa noin. Gava antoi itsensä hyvin kiinnikin aina lopuksi. Ekalla kerralla en toistanut käskyä ja nousi, mutta kun toistin "käy siihen" käskyn kohti tullessa niin sujui. Piti myös ekana astua hihnalle ja sitten koirasta kiinni. Gava kyllä odotti hyvin, että vapautin. Sitten sanoin "riittää" ja kehuin että pitäisi muhun enemmän kontaktia. Toisella kerralla piti paremmin kontaktia ja pidin toista kättä vatsan päällä niin kiinnosti oliko siinä herkkua. Sain kierroksella myös "lammaskasteen", kun kompastuin lampaaseen ja kaaduin takapuolelleni mutakohtaan. :D Gavakin oli aika mutainen niin kotona pääsi pesuun.

Kuukauden päästä uusiksi ja innosti kyllä taas lajista.

- Paimennuskuvia Kiitos Mialle seurasta ja meidän kuvista :)


Flankillä

Kuljettamista/"ajoa"




Makaamaan
Käänsin lampaat ja vapautin ajamaan
Maico ekaa kertaa lampailla, toisella kierroksella alkoi jo sujua

Agilitykuvia Purina-areenan pääsiäiskisoista


2 kommenttia:

  1. Se näyttää siltä, kun kuuluisi ja osaisi jo homman!! :) Kuvat ovat ihania, mutta todella pieniä! Suuremmat kuvat toisivat kuvat paremmin esille! :) Mielenkiinnolla odottelen aina postauksia.
    -Laura www.valkoisetpaimenet.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niin Gava uskookin, että homma on hallussa. Kiva tuollaista lähteä kouluttamaankin ja kun paimennus on "verissä".

      Kiitos kuviin liittyvästä vinkistä. Välillä olen laittanut osan isoksi, mutta tuntuu että postaus venyy niin pitkäksi kun olen huono valitsemaan vain muutaman. :D Koneella katsoessaan, kun klikkaa kuvan päältä sen saa isommaksi ja selattua kaikki kuvat siinä näkymässä. Mutta täytyy miettiä aina jos ainakin parhaimmat vielä isommiksi.

      Mukava kuulla, että olet tykännyt lukea meidän puuhasteluita vaikka välillä unohtuu osa äidinkielen opeista. ;) Alankin lukemaan myös teidän blogia, lisään blogloviniin minkä kautta tulee usein luettua. :) Kivoja kuvia sulla myös!

      Poista

Kiitos kommentistasi!