Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

2.5.2015

Hyppytekniikka, rimojen nostoa ja 2on-2offia

OMATOIMITREENIT

Sporttikoirahallilla treenailtiin toisen jäsenen kanssa samaan aikaan. Vikatreeni kerta tänään. Keskityin tänään hyppytekniikkaan, hyppykorkeuden nostoon, 2on-2offia ja rengas. Kerrankin oli hallista hyötyä, kun alkoi satamaan lämppälenkin jälkeen. Treenien jälkeen Purina-areenalle lenkille ja agikisoja vähäksi aikaan katsomaan Annen & Jedi aussien kanssa.

Hallissa Gava aloitti hyppytekniikalla (6-6-6-9). Tehtiin korkeuden arviointia. Nostin tänään ekaa kertaa vikan riman 45cm ja 50cm. Molemmat hyppäsi omaan silmään hyvin. Vikaksi matalempi 30cm. Videolla kaikki toistot.

Keinu: Eka pari pamautusta eli pomppasi noin 20-50cm korkeana pidetylle keinulaudalle ja siitä 2on-2off. Näitä pamautteluja on tehty sen verran ettei hätkähdä yhtään. Päätin sitten, että testataan kokonaisena. Jarrutin kuitenkin alkumatkaa keinahdusesta ja lopun annoin tippua. Ei hätkähtänyt olleenkaan miten oletinkin. Meinasi vain katsoa mitä kosken kädellä keinuun. Ekassa Ruuti haukkui ja jätin 2m päähän odottamaan niin otti liian kovan vauhdin ja 2on-2off unohtui.

Kentällä voi onneksi säätää keinua (tuota en jaksanut) tai laittaa pöydän alle niin voidaan tehdä rutiinia 2on-offeihin ja itsenäisyyttä etupalkalla. Pitäisi samaan tapaan osata mun takana ollessa hakeutua 2on-2off asentoon. Vikan Gava teki ilman hidastusta! Tosin myöhemmin varmaan juoksee kovempaa tai pidemmälle ennen laskeutumista. Mutta hyvä tietää, ettei tarvitse pelätä jos saisi päähänsä juosta esteen. Tosin lähinnä se hakeutuu aina, kun mahdollista 2on-2off asentoon, joista oon palkkaillut.

Gava hyppytekniikka ja keinu, video

Puomi: aluksi sivusta, alasmenon päältä molemmin puolin. Ekalla kertaa nostin ylös, mutta just ja just sain laitettua niin pyysin sitten kävelemään puomia pitkin ja odottamaan. Erikseen testasin vielä kokonaisena puomia. Juoksi helpostin sen ohi ja alussa en laittanut etupalkkaa niin vilkaisi välillä muhun. Etupalkalla fokusoitui hyvin eteen ja meni tekemään 2on-2offin. Näihin silti vielä pelkällä alastulolla vauhtia ja varmuutta. Nyt alastulolla parissa meinasi venähtää pysähdys, kun tuli lujempaa. Oon ollut laista myös kotona, nolla 2on-2off treeniä! Samoin ei yhtään keppitreeniäkään. :/ Pihalle laitoin kyllä paikoitellen uutta nurtsia ja multaa.

Hypyt 40-55cm. Tehtiin kaksi hyppyä noin 6m hyppyvälillä. Aluksi 40cm yksinään. Laitoin lelun eteen ja ponnisti liian kaukaa riman päälle. Otin sitten tarjoamisen kautta, että jäin lähellä hyppyä ja sen jälkeen leikittiin ja ilman paikallaan pysymistä. Näissä hyvin. Sitten testattiin lelu avustajan roikottamana 2 hyppyä ja palkka. U-putken kautta ja 2 hyppyä + 2 palkka. Sitten 45cm. Tässä tais jälkimmäinen kerran tippua. Huono ponnistuskohta tai otti mun liikkeestä häiriötä. Toistolla keskittyi ja rimat pysyi.

Erikseen otin vielä käännöksiä, valssilla ja peruskäännös. Namin heitin palkaksi. Näissä rimat 40 -> 50 -> 55cm. Kaikki hyppäsi hyvin. 

Vielä 2 hyppyä ja putkeen. Toinen rima tipahti, kun vilkuili mua. Toisessa käskytin putkeen jo ajoissa niin keskittyi siihen ja hyppäsi hyvin rimat 50cm ja 45cm. Vielä tässä opetteluvaiheessa en koe, että pitäisi käskeä maahan huonosta hypystä. Mutta sitten, kun tiedän että osaa niin huolimattomalla hypyllä kyllä rata seis.

Nämä oli nyt ekat näin korkeat rimat agilitykentällä yleensäkään. Pihassa testattiin muovihypyllä ekaa kertaa 50cm rimaa takaakierrosta niistolla tai käännöksellä sekä tolpan kierron kautta. Tiputti riman, kun päätti hypätä korispallo palkan kanssa hypyn. ;) Pihassa taas ei tule lähes ollenkaan liikehäiriötä, mutta harjoiteltiin myös jaakotuksen kanssa. Siivekkeitä ei tuossa ole, mutta ne sain tehtyä helpostin kahdella  pujottelun pistokepillä per puoli.

Heräsin todellisuuteen, että Gava on 13kk ja maxikoiran pitää ponnistaa niin eri paikasta kuin minihypyillä niin pakko niitä on ottaa ohjelmaan. Enemmän haittaa on pitkään tehdä matalia ja sitten nostaa äkkiä rimat ylös. Toki kun harjoittelee uutta niin rimat alemmas ja alkuun itse korkean hyppääminenkin vie keskittymistä. Ehkäpä ratatreenissä vielä matalat ja kun ollaan yksittäisenä esitelty korkeampia niin sitten myös radalla korkeampia. Tai alkuun yksittäisiä korkeammalle. Hyppytekniikalla korkeuden arvioinnin suoritukset on myös parantuneet siitä mitä ne oli alkuun 30cm rimallakin. Rimat oli Ruutillakin se heikoin lenkki, ettei tee kaikkea muuta huolella ja kaatuu sitten hyppyihin.


Rengas: Laitoin renkaan tällä kertaa vähän korkeammalle. Nyt oli 5cm vaille kisakorkeutta. Eli ehkä siis "medikorkuinen". Hyvin hakeutui mun auttamatta lähetyksestä 100% oikein renkaan kautta. Vaikka tultiin vähän viistostakin. Parit toistot molemmista suunnista.

Lähdöt: lähdöissä yleisesti välillä meinas ottaa painoa eteen. Eli täytyy niitä palkata. Nyt korjasin huonot ja katsoin että lähtee vain ryhdikkäästi tekemään. Lelu palkalla yllättää niistä! Tyhmä minä, kun en nyt niitä palkkaillut. Hyvin oli aikaakin.

Ruuti teki puomin ja yksittäisiä hyppyjä. Gava käy siihen- makuussa ja sain paristi korjata takaisin. Ne mitkä pysyi palkkasin. Ruutilla hirveät kierrokset. Ruutille myös käskyn erottelua, tosin vaikeata kuunnella sanoinko takaa tai hyppy. Eli kiersikö vai hyppäsikö suoraan. Takaakierto jäi helposti päälle. Ruuti siivosi myös muiden tiputtelemia nameja maasta.

Paikalla makuu: Gava keskellä, hyvin maahan. Otin aikaa kännykällä. Ruuti nousi kerran ylös ja samoin Gavan toisella puolella istuva terrieri paristi. Eka palkka noin 15s jälkeen ja samalla käskin Ruutin maahan. Noin 1min kohdalla Gava laittoi toiselle lonkalle painon. Unohdin katsoa miten istui. Kävelin kohti ja korjasi. 30s ja palkkasin. Vielä 30s ja lopetettiin siihen. Palkka maahan sivulla seistyä ja namin kanssa sivulle.

Lenkeillä on nyt kolmesti tehty paikkamakuuta hetken aikaa Ruuti 1m Gavasta leikkipuiston puolella. Ekalla kertaa Gava nousi ja olisi halunnut lähteä kauemmas, koska lapsia oli tarhassa ja yksi tuli aidalle katsomaan. Oltiin toisella puolella tietä aidan takana. Rauhallisesti pyysin maahan ja jokainen palkka, kun vilkaisi leikkipuistoon. Seuraavilla kerroilla ei ollut ongelmia makaamisessa, tosin näissäkin olin noin 2m edessä ja usein palkkaa.

Pohdin Gavan skeitteihin reagoimista niin se on siinäkin varmasti se lapsi pääosassa. Juoksevat lapset on enemmän pelottavia ja skeittaaja menee myös aika kovaa. Ei pelkää ollenkaan lautaa jos temppuillaan, ei pelkää itse kolinaa mikä rampeilta tulee. Leikkipuistojen lähellä tai missä vain juokseva lapsi tai edes liikkuva on vähän epäilyttävä. Rauhallinen lapsi on taas kiva ja uskaltaa ottaa rapsutuksia. Tämä kaikki seurasi siitä yhdestä treenikerrasta päiväkodin/koulun lähellä, kun kaksi pientä lasta säikäytti Gavan sen ollessa hihnassa kiinni. En osannut ajatella, että voi säikähtää kun aiemmin on vain raskastanut lapsia enemmän kuin aikuisiakin. Pehmeällä luottamuksen voi helposti menettääkin. :/ Eli samalla tavoin, kun Gava ei tunne luotettavaksi skeittiramppeja ja niiden lähellä oloa niin leikkipuistoissa vähän sama. Auttaa, jos luottaa paikkamakuuta tehdä aidatun puiston lähellä, koska lapset ne on sielläkin. Voi olla myös jotain paimentamista, mutten oikein usko. Jos on paimennukseen liittyvää niin lelupalkalla vaihtaa saalisviettiin.

o o o - o - o - o o o 

KISATURISTINA

Treenien jälkeen katsomaan agilitykisoja Purina-areenalla. Ruuti oli hetken aikaa mukana, kun ennen lenkkiä käytiin sisällä. Ruutia pidin edessä istumassa ja imutin aina kun koira oli lähempänä lähdössä. Muuten se haukkuisi. Gava oli taas nätisti. Gavan kanssa yksinään palkkailin käy siihen- makuusta. Nätisti pysyi. Hallissa kävellessä palkkailin katsekontaktista, meinasi muuten katsella enemmän muita.
Tehtiin myös seurausta, katsekontaktia ja kaksi liikkeestä seisomista. Namit kiinnosti enemmän kuin leikkiminen. Nämä rataantutustumisen aikana hallin käytävällä. Kaikki hyvin ja seurasi kontaktissa koiran ohituksenkin. Nyt tuntui jo tokoilu helpommalta tuolla kuin viime kerralla.
Koirien aloittaessa radalla tehtiin avuin eteentulo + sivulle. Näissä meinas keskittyminen välillä katketa, tuli huonommin eteen tai sivulletulossa kontakti katkesi.

o o o - o - o - o o o 

YKSINOLOA & POTKYPYÖRÄILYÄ

Gava on aika kiintynyt Ruutiin ja niin oonkin nyt paristi tahalleen ottanut Ruutia mukaan ja Gava on jäänyt kotiin. Alussa saattaa vähän vinkua perään, kuten munkin lähtiessä, mutta sitten rupeaa nukkumaan. Aloitan ensi viikolla myös päivätyöt (tähän mennessä osa-aikaista) ja koirille tulee nyt välillä yksinoloa ellei poikaystävä ole siihen aikaan kotona. Tähän mennessä se on ollut Ruuti, joka keksii ruokametkujaan jos ei ole tarkkana mihin jättää mitäkin.

Vappurientojen ajan koirille tuli vähän yksinoloa, mutta nätisti odottivat. Eilen mentiin potkupyöräilemään ekaa kertaa konkkaronkan kanssa. Vetovyö vyötärölle, fleksit ja pannat koirille Gava + Ruu. Koirien ohitukset kävellen ja koirat seuraamaan. Muuten juoksivat ilman kiskomista. Gava vähän enemmän vapaana ja Ruutikin yhden polkupätkän. Jalat oli niin muusina kaupungilla kävelystä niin potkimalla pääsin vähän eritavalla ja nopeammin tekemään pidemmän lenkin. :D Täytyy mennä uudestaankin noin! Sen takia pannat, kun en uskalla oikein antaa koirien kiskoa, olisin muuten nurin. Viimeksi testattiin joustotaluttimilla, mutta fleksit antaa vähän paremmin liikkumisvaraa, varsinkin kun menee hiekkateitä missä ei autotietä vieressä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!