Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

9.6.2015

Agiliitoa! Keppejä ja takaaleikkauksia

UINTI
Maanantaina käytiin myöhäisellä lenkillä Oittaalla. Ruuti pääsi heittämään talviturkkinsa silloin järveen. Gava tyytyi kahlailuun tai pomppimaan ja kalastamaan hitaasti syvenevällä rannalla. Oli se niinkin lopussa ihan märkä ja vähän alkoi lopussa tutisuttamaan, mutta lämmin tuli myöhemmin lenkillä vapaana rallittaessa. Kotona treenattiin vähän kaukoja, pitkästä aikaa!

Videosta screenshot

2X2 KEPIT
Tiistai aamulla muutaman minuutin keppitreenit. Sama vaikeutaso kuin parissa treenissä eli kaksi paria noin 20cm raolla. Nyt sujui puun tai esteen kierrosta ja vaikeammatkin kulmat. Tosin vielä tiukempaa kulmaa pitäisi treenata ja kaventaa väliä. Ehkäpä tuolla "kujalla" ommistumisprosentti jo riittävän hyvä. Takaaleikkaus on vielä vähän epävarma, sitä kun se on radallakin. Videolle otin muutaman toiston näytille.


AGILITY
Tiistai iltapäivällä oli toiset Anu Niemen agilitytreenit Gavan kanssa. Rata näytti tosi kinkkiseltä ja aloitin sen tekemisen lopusta. Tehtiin kahdessa osassa eli 7+7 min. Rimat oli 55cm eli matalin maxi. 

Takaaleikkaus siis alkuun yhdellä leikkauksella hyppy, leikkaus ennen hyppyä ja se hyppy. Ekassa menin aika suoraa linjaa ja painostin hyppyyn. Vähän myöhään kerroin kääntymisen (kääntyi huonosti). Anu sanoikin, että täytyy tehdä selkeä käännös eka hypyn jälkeen (23), suoraan kohti hyppyä (24) parit askeleet, että lukitsee sen ja kuitenkin ennen ponnistusta käännyn taas 90 astetta kertoen mihin leikkauksessa kääntyy. Ekassa tuollaisessa olin aavistuksen myöhässä ja sitten kun tein leikkauksen vähän aiemmin niin tuli hieno käännös. Vau! Oli vaan kiinni miten osaan liikkua. Ja parempi oli tehdä lentävä lähtö hypylle. Oikeastaan tuolla tavalla ohjasinkin siellä hskh:n kentän videossa, mutta tulin ehkä liian lähelle hyppyä ja välillä liian myöhään käännyin. 

Seuraavaksi A:n jälkeistä elämää. Tehtiin alkuun maxirengas, hyvin. Sitten testasin ilman vauhtia pyörityksen takaakierto hypylle 19. Tosi siisti tiukka käännös. Sitten tehtiin rengas + pyöritys. Tein sen virheen, että lopetin renkaan ohjauksen ja menin hypylle. Kolautti renkaaseen, ei kyllä hajonnut. Otin pois katseen ja tukevan käden. Lisäksi rynnin ohjauksessa ja katsoin minne haluan lähteä. Ei ihme, että Ruutin kanssa pyörityksissä noin tuli helposti kieltoja. Haluan kyllä treenata noi niin, että saatan hypylle ja voin lähteä. Tässä tärkeätä oli sitten katsoa mihin laskeutuu hypyltä, heti paljon varmemmin! Aika loppui ja tauon jälkeen uusiksi. 

Jatkettiin hypyn 19 kanssa. Halusin testata sitä vielä eri ohjauksella ilmam pyöritystä. Hetken mietin mikä järkevin. 

Hyvä kun tuli todettua bäcklap tms huonoksi putkeen lähetyksen kannalta niin ei mietitytä. Tietty saksalainen tms olisi myös voinut olla. Backläpissä myös mun tutustumiseen verrattuna se hypyn toiselle puolelle heittävä käsi matalalta. Toinen huono siinä olisi ollut, etten kerro käännöksestä, kun otan vastaan ja olen paikallaan. Bäckläpin heitto, kun tulee vastakkaisella kädellä, kai vippauksen tavoin koiran puoleinenkin toimisi. 

Pakkovalssiin päädyin. Pysäytyksellä ja juoksu A:lla olisi mahdollinen. Tässä jännitti se, että täytyy kääntää renkaalla. Ei oikeastaan olla sellaisia tehty vielä. Jotenkin miellän ne vaikeaksi ja ettei renkaalla tarvitsisi osata jyrkkään kääntyä, mutta ehkä niitäkin kuin pituudella tulee lajin vaikeutuessa. Ja reilua ne on opettaa aluksi erillisenä eikä ole haittaakaan. 

Pakkovalssiin siis A:n alastulolta rengas ja hypylle 19 pakkovalssi. Ekalla varoin ja käännös venyi. Toinen parempi, mutta kerroin taas liian myöhään käännöstä. Nyt muistin kuitenkin tukea renkaalla. Tehtiin sitten mun takia pelkkä rengas käännöksellä, niin että alastulolta kutsuin Gavan ja lähes paikallaan oleva valssi renkaan vieressä. Vähän ponkaisi hypätä loikan ja haki sitten palkan. Sitten taas ratapätkänä kääntyi hienosti, vielä paremminkin ja ohjaus meni nappiin! Mitä siis opimme, tehdään täysillä ja mielummin sitten helpotetaan. Ei järkeä ohjata huonosti sen takia että koittaa tehdä pidempää pätkää! Ja aliarvioin taas Gavan! 

Aikaa jäi vielä ja meinasin ottaa muuri kohdan, mutta kun testasin yksittäisenä ja ponnisti siitä, tajusin ettei olla otettu yksittäisenä sitä. Omatoimitreeniin siis!

Tehtiin sitten edeltävään pätkään 2 takaaleikkausta. Kuulosti musta liian hurjalta! Ohjasin varovaisesti keskittyen että tulee hyvin kerrottua kääntymiset. Onnistui kuitenkin. Ohjaus taas tarttuu Gavaan ja se miettii mitä varotaan. Enkä mä kisoissa noin ohjaisi, kun olisi kiire. Toinen toisto vielä paremmalla draivilla. Nyt oli hyvä! Ihan täysiä Gava ei juokse, mutta varmuuden myötä varmasti paranevat. Oon niin uskonut ettei Gava osaa takaaleikkausta, mutta ehkä mä en oo osannut ohjata. Tai molempia. Pitää kyllä ottaa aina treeniin joku sellainen, varsinkin Anun kanssa. Näissä ei tullut nyt kiinnitettyä huomiota mun liikkeeseen palkan saatua, varmaan tärkeetä ainakin niissä ohjauksissa missä oon edellä. 

Toisella kentällä tehtiin puinen puomi paristi kokonaisena. Toi on siellä olevista puomeista vähän kiikkerämpi niin en halunnut tehdä enempää. Tehtiin siivekkeen kierrosta kokonaisena. Nyt osasi lähestyä oikein ja vähän reippaammin. Varmasti epävarmuutta alun hitaus vain korkeaa puomia kohtaan ja että erottaa onko keinu. Namipalkkasin alastulolle. Harmi, kun en oikein saa treenejä videolle, kun neljällä treenaajalla usein kiire.

TOKO
Ruutin tokot (toisella agikentällä)

  • Estehyppy: tehtiin siirtymä hypylle. Hyppäsi hiljaa! Kun nosti kapulan vapautin vauhtina hypyn yli lelulle. 
  • Tehtiin kehut ja siirtymä. Useampia siirtymiä ja kehuja. Palkka joko siirtymän keskellä tai perusasennosta. Kivasti teki eikä niin huutamistakaan. 
  • Merkki: lelun heittopalkalla. Tai ekassa kyttäsi lelua, kun erehdyin koskemaan siihen. Sitä en kelpuuttanut mutta toisto parempi. 
  • Ekoissa seuruupätkissä meinas tulla lähdöissä ääni. Palkkasin useimmat silti. Osassa tein heti perään toisen liikkeelle lähdön ja jos se parempi niin heti ekalla askeleella palkka. Koitin lähteä myös rauhassa ja käskyn jälkeen. Lopussa saatiin vielä liikkuroituna "liike alkaa - liikkeelle mars". Lähti hiljaa. 
  • Tunnari: ympyrän muodossa kasatunnareita. Oma perällä. Hidasta laukkaa sinne. Ja oman tarkisti. Vauhtina palautus (laukka). Jes!
Ruutin itsenäisessä tekemisessä on myös se ero. Että nytkin se lelun saatua sai juosta sen kanssa kauemmas. Jos on muita treenaajia niin välillä vaan taistelen, eikä se saa lähteä kuin lopussa lelun kanssa. Kisapaikalla myös vaikeampi ellei olisi tila, missä ei ole lähellä muita. Ja nyt palkkana oli tavallinen tennispallo narulla, ei sen parempaa.


Gavan kanssa myös tokoa

  • Estehyppy: alkuun hyppäämisen jälkeen palkka. Sitten yhdistettynä seisomista. Meinas välillä liikkua, kun tulin kohden. Silloin keskeytin ja käskin uudestaan olemaan paikallaan. Jos oli nätisti valautus leluun hyppäämällä (kävelin aina sivulle). Lopussa sivulle kävellen hyviä, mutta seisomaan pysähtyminen oli epävarmaa. Ekassa kävi myös maassa.
  • Nouto: yksi vauhtinouto. Sitten siivekkeen kiertosta kapulan eteentuontia. Niissä hyvä luovutusasento. Sitten noutona luovutuksen kanssa. Tosi hienosti ja suora edessä. Kun ei treenaa niin nää valmistuu itsessään ;) nouto näytti siistiltä, menee kovaa ja hieno nosto. 
  • Kapulan pitoa vielä. 3-4s on ok. Sitten alkaa epäily, että olinko hyvin edessä tms. Vilkaisi paristi taakse agilitya tekeviin. Palkkasin vaihtelevaa aikaa ja ettei ehtinyt korjata asentoa. Kotitreeniä tai vähän useammin. En ole ehkä testannut irrottamisen kanssa, kun nyt irrottaminen on ollut vaihto leluun yms.
  • Seurausta vielä. Vähän alkoi väsyä. Sen takia vähän innostin aina ennen. Hyvä paikka nyt näin vähän väsytettynä. Kontaktipysyi. Ekassa pätkässä oikeaan käännös. Myös juoksua, ahnehdin ja testasin sitä käännöksessä, väljeni lopuksi. Suoralla pätkällä juoksusta palkkaa, jossakin meinas taas jäädä vähän jälkeen. Tehtiin vielä pysähdykset. Palkkasin toisen paremman, mutta molemmat silti aika suoria. Vois olla näyttävemmät, jos pysähtyisin nopeammin, jäänyt Ruuti varmistelut päälle. Tai täytyy opetella mikä on meille paras tahti. 
Treenaa Ruuti:
- tunnari namihäiriöllä ja seuraus
- kaukot liikkurin kanssa
- zeta istu
- luoksetulo takapalkka (apparin laittama?) ja yksi ennen koetta ilman

Treenaa Gava: 
- takaaleikkaus
- päällejuoksu (edelliskerrasta)
- maxi muuri, rengas kääntyminen + mun liike
- kepeillä kapeammaksi ja vaikeammat kulmat
- seuraus pysähdyksiä, juoksu
- liikkeestä seiso ja stoppi mun edessä (hyppy)
- kapulan pito edessä, luovutus "kiitos" sanaan asti

Jäin lopussa vähän katsomaan seuraavaa ryhmää ja tutun treeniä. Gavan jätin käy siihen- makaamaan agikentän laidalle ja menin itse auttamaan treenissä toiselle kentälle. Siellä se hienosti makoili kahden kentän agilitya makaavista koirista huolimatta. Gava <3 Sitä ennen ehdin paristi palkata makoilusta. Gavan olisi pakko päästä aina tietyt seuralaiset moikkaamaan, jotka on vanhoja tuttuja. Gavan rakkaita kavereita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!