Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

16.6.2015

Paimennusta Lillgårdissa vol 1

Ma aamuna keppitreeniä Gavan kanssa. Sama vähän hankalempi kulma kuin viimeksi. Aika lailla 50% onnistumista. Varmaan viikonlopun tauon aikana myös vähän unohtunut.

Maanantai iltapäivällä matkattiin ekaa kertaa Lillgårdin paimennuspaikkaan ja kouluttaja oli Woollandiasta tuttu Virpi. Onneksi kuultiin, että tuollakin on mahdollista! Matka aika lyhenee 1h 20min -> 35min. Hinta sama eli 36e/kerta. On tää laji vähän suolaisempi ainakin koulutuksissa käyden, kun agility ei tällä hetkellä maksa mitään (talvella vaan) ja toko, paitsi on niissäkin muutamat koulutukset vuodessa. Mia ja Maicokin oli mukana. 

1.kierros
Gava ekana lampaille, oli taas hirveästi intoa. Meinasi olla vähän liikaa intoa, silmää ja ehkä itsekin jännitin tai en osannut olla niin selkeä. Tarvittiin apujoukkoja kahdesti, kun en saanut lampaita aidan viereltä tai Gavaa flankkaamaan oikeaan suuntaan. Kuljeteltiin lampaita ympäriinsä, välillä flankkiä ja kuljettamista/ajoa. Välillä maahan. Paristi tuli liian läheltä ja niissä jos sai erotettua lampaan, ilme oli vähän että saattaisi napata. Jos Gava tulee liian lähelle niin kepillä edestakaisin liikuttamalla tehdään selväksi ettei siihen alueelle saa tulla. Ja jos ei usko niin keppi sillä alueella osuu siihen. Äänensävy ei saa olla vihainen, vaan että koira luulisi että liian lähelle tullessa lampailta/alueelta tulee huomautus. Gava ei selväsi ihan usko, että mua pitäisi kuunnella. 

Flankille lähtöön ennen oikeaa suunta käskyä voi sanoa matalasti ja painokkaasti "time" tai muu huomautus/herätyssana, jota ei ole muualla käytössä. Kun koira lähtee flankkiin, sanotaan sen nimi. 

Ekan kierroksen lopussa Gava ei meinannut enään totella maahanmenoa ja meinasi karata siitä jos lähestyin. Paristi sain yrittää ottaa luokse, kunnes tuli mun iloisesti kyykyssä kutsuessa. 


Ennen toista kierrosta tein vähän töitä, että sain Gavan kuulolle. Ei olisi ehtinyt edes mua katsomaan ja mitä tarkoittaa sivulle? Sivulletulot ja seuraus sujui sitten lyhyessä pätkässä. Tehtiin vuorotellen niin, että makasi ja katsoi lampaita, ja sitten pyysin kuuntelemaan. Ainakin sain välissä kuulolle. 

2.kierros:
Tämä sujui jo paremmin. Gavalla oli paremmin malttia. Flankit oli väljempiä ja ei päässyt kertaakaan jahtaamaan lammasta eli ei hajottanut laumaa. Tehtiin samoja juttuja.
- muista, kun estät koiraa kiertämästä lampaita niin keppi koiran tasolle ja "vastaan" mun keppi vaatisi painon päähän :D on vähän korkea maila
- kun käskee maahan niin pidä vain hetki esim "and" pituisen ajan. Jos pitää liian pitkään jämähtää silmän kanssa. Eli lie down, (mielessä sanottuna) and, time,  comebye/away. 
- opeta kotona käsky ylös/up/nouse, joka tarkoittaa että nousee maasta ylös. Tässä ideana, että joutuu kuuntelemaan. Ja kun nousee ylös niin lampaat liikahtaa, joka taas rikkoo silmää. Siitä sitten lähettää johonkin suuntaan. Ei sama käsky kuin tokossa. 
- loppuajasta multa alkoi unohtua aina sanoa suuntakäskyt kun keskityin keppiin ja olemaan ajoissa
- kerran Gava sai kepiltä huomautuksen, kun tunki turva alueelle, osasin reagoida
- opeta kotona seisomaan pysähdyskäsky (eri kuin tokossa) stand/oota.. Stand voisi olla hyvä. Esim portaiden luona ja voin hyvin rajata alueen  mihin haluan pysähtyvän. Eikä lelun heittopalkkaa näihin :D tässäkin varmaan silmää ajatellen, ettei ehdi niin jäädä kiinni. 
- jos halutaan, että koira ei tule suoraan kohti lampaita niin kepillä edestakainen liike ruohontasolla. Itse lähellä lampaita, kun lähtee kiertämään niin lampaiden kanssa keskelle

Ensi maanantaina uusiksi! Yritetään treenata kotona "up" ja "stand" käskyjä. Hyvä näin useammin niin itselle helpoin, kun ei ehkä ehdi ihan kaikkea unohtaa. 


- - PAIMENNUSKUVIA 










Hiki tuli!
Ja muiden tehdessä on tylsää odottaa! Ei ihan alussa noin hyvin odottanut ;)

Ennen paimennusta Gava sai furminaator käsittelyn. Noin nyrkillinen pohjavillaa lähti. Illalla maistui vielä kolmas ruoka. :D Gava tuli vielä ilta kylvylle pesuun, karvaa lähti taas noin desin verran.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!