Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

6.6.2015

Ukkoja ja esineitä etsimässä!

Olipa mukavaa tehdä vähän erilaiset treenit Inkan & bc Sätkän kanssa. Tehtiin ensin hajuhaut Gavalle ja Sätkälle. Sen jälkeen vielä esineruutu sekä Ruuti teki vähän tokoa parkkiksella. Kelistä tuli pilvinen ja tuulikin jonkin verran, ei tosin niin kovaa kuin lähipäivinä. Enkä olis uskonut, että miten helposti kahdestaan pystyy tunnissa tehtyä tehokkaasti treenit!

Gavan 2kpl hajuhakuja
Valittiin kaksi hyvää piiloa niin, että koiraa lähettäessä tuli vastatuuli, joka toi hajua. Eka oli kuusien välissä ja toisessa mustikan varpuja ja pieni kuusi. Lähetys oli mäeltä. Gava aloitti ja tehdiin hajunhakuina niin, että hihnassa mentiin suorinta reittiä kohti piiloa. Ekassa sai hyvin hajun ja häntä alkoi heilua. Mentiin sitten takaisin lähelle keskilinjaa. Siellä lähetin käsimerkin kera. Odotin hetken, että oli löytänyt maalimiehen ja sitten tulin hakemaan Gavan. Remmissä vein taas keskilinjalle ja odoteltiin, että Inka ehti seuraavaan piiloon.

Seuraava olikin hankalempi. Taisi tuulla vähemmän ja oli tasaisemmalla alueella. Ehkä pieni mustikan varpujen nyppylä myös nosti hajua ylöspäin? Käytiin ihan lähellä n. 5-10m ja luulin että olisi saanut hajun. Sitten palasin takaisin päin ja lähetin. Noin 15m juostua Gava kääntyi vilkaisemaan, että oikeasti? Sitten juoksi aika pitkälle noin 10-15m piilon sivusta. Seisahtui takarajalle. Sitten juoksi kohti piiloa ja huomasi maalimiehen sen takaata tullen.

Nyt näin myös Gavan käyttäytymistä maalimiehen luona. Makoili helposti ja jos mm kaiveli nameja tarjosi myös maahanmenoa. Nyt palkkana oli nakkia. Lopuksi sai lelun. Palkkautui tosi hyvin sosiaalisestikin, kun maalimies kehui niin piti antaa pusuja ja ei tiennyt miten päin olla lähellä. Syliinkin änki. Inka onkin Gavalle ihana tuttu.

Tämäkin tapa näyttäisi toimivan ja se mitä risteilyssä oon miettinyt, että onko kiire pois maalimieheltä ettei pysy siellä. Muttei ollut mitään ongelmaa nyt taas tällaisessa. Luulisin, että näitä tapoja sekoittamalla tulee hyvä. Tässä parasta se, ettei mitään apuja tule. Uskoisin, kun nyt nämä oli vuoden toiset treenit ja muutamia tulee niin risteilyssä eli kahdella liikkuvalla maalimiehellä, jotka kutsuu niin pääsee aika äkkiä siihen että sieltä kuuluu yksi tai kaksi kutsua ja myöhemmin ei ollenkaan.


Esineruutua seuraavaksi (Gavan 3.treeni?). Tehtiin se rinteeseen, että näki hyvin työskentelyn. Tehtiin kaistele noin 10m leveä. Tuuli ei ollut helpoin, kun se tuli takaa eli koiran piti juosta ensin esineen ohi. Tein Gavalle lämppäesineen ekaa kertaa, jos siitä saisi tavan. Kävelin pikku kävelyn (5m päässä) ja tiputin sukan. Vähän siinäkin kyseli "pitääkö tämä tuoda myös" kehuin ja lähti tuomaan. Tollaisia superhelppojakin voi helposti tehdä ja saada varmuutta palautukseen ilman apuja.

Gava tuli metsään katsomaan, kun tallattiin alue ja Inka vei oman lapasen meille esineeksi. Lapanen noin 10m päähän puun taakse se. Lähetin siihen suorassa linjassa, juoksi vähän ohi kun sai hajun ja paikallisti lapasen. Nappasi sen suuhun ja katsoi myös. Kehuin silloin ja toi lapasen. Nyt sentään oli jo valmiiksi suussa. Seuraava oli vähän hankalempi meni ehkä 15-20m päähän. Välissä kaksi kiveä ja kuusi. Lapanen taisi olla jossakin kuopassa. Kävi kahdesti alueen yli ja juoksi isompaa ympyrää etsien. Kerran tai kahdesti katsoi mua kysyvästi. Mutta tuijotin vain metsään. Jatkoi hyvin etsintää. Sitten löytyi ja en ollut varma oliko löytänyt, kun en ihan nähnyt. Kehuin ja sitten tuli kuusen takaa lapanen mukana. Sai namipalkkaa ja leikkiä. Mietin pitäisikö tehdä helppo loppuun. Mutta onneksi Inka sanoin, että vaikutti niin tyytyväiseltä ja sai ajatella kovasti mistä löytää esineen. Ja päätti myös mun luokse palaamisen sijaan vielä etsiä. Pätevä Gava. :) Esineruudunkin treenaus seurassa oli paljon kivempaa!

Kotona väsytti, kun oli joutunut ajatella ja käyttää nenää!


Ruuti sai tehdä nakkitokoa parkkiksella. Alkuun oli vähän liikaa intoa ja sai purkaa itseään betoniporsaan kierrolla ja pujottelemalla mun jalkoja. Sitten tehtiin liikkeelle lähtöjä, joista lensi nakki kopitettavaksi. Osassa huomasi, että tuli äänekäs hengitys, jota olisi varmasti seurannut vinkaisu. Kiinnitin huomiota myös miten istuu sivulla, että olisi skarppina siinä. Käskin välillä korjaamaan katsekontaktia.

Tehtiin siirtymiä tule -käskyllä ja siitä pysähtyessä, kun Ruu tuli sivulle tuli välillä vinkumista. Jotenkin kerää siirtymässä kierroksia. Käskin "pois" jos tuli vinkuminen ja sitten lupa tulla sivulle. Jos tuli hiljaa, odotin hetken ja heitin namin. Jos äänsi uudestaan käskin taas pois. Tehtiin näitä aika paljon ja lopussa tuli heti siirtymän jälkeen hiljaa sivulle. Käytin myös suullisissa kehuissa meidän "taitava" kehua ja hiljaisemmin oli siinä mukana.

Seurausta tehtiin, että tuli paljon liikkeelle lähtöjä. Kaksi täydellistä peruutusta, osaa jos on skarppina! Paikallaan kääntymistä.

Jääviä istu ja seiso sekä niin, että häiritsin seisomista heiluttamalla käsiä tai näyttämällä namikättä. Alkuun Ruuti lähti niistä heti liikkeelle. Hups! Ei olla kyllä tehtykään mitään häiriötä noihin, pitäisi kyllä..

Gava teki aamulenkillä myös paikkamakuuta aidatun leikkipuiston vieressä. Lapset leikki hiekkalaatikolla eli suht rauhassa. Hyvin pysyi ja nopea maahan. Tehtiin sitten seisomaan pysähdyksiä tarjosi nyt taas maahanmenoa (lie epävarmuutta lapsista?) ja käsimerkillä sujui. Tehtiin sitten avulla ja palkaten. Parit maahanmenotkin ahnehdin mukaan. Ei varmaan helpota tehdä molempia samassa treenissä jos toisen vielä sekoittaa.. 

Gavaa meinas alkaa ahdistaa kun lapset tuli aidalle, mutta sain käänettyä sen kivaks jutuksi, kun leikittiin taisteluleikkiä fleksin narulla ja Gavan pannalla, joka lähti leikin ohessa päästä. Lähdettiin hyvällä vireellä. Vain viikonloppuisin lähinnä nään lapsia tuolla. Pitäis ainakin tehdä sitä: katsoo -> leikki. Kävellään ton ohi kuitenkin päivittäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!