Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

9.8.2015

Tokoliikkeitä osissa videoin, innostusta piisaa ja kuvailuja

Kuten aina niin Korrien koulutus saa aikaan tokoinnostusta ja myös lähestyvä näyttökoe (ens la)! Nyt oon siis vähän tavasta poiketen treenannut lenkeilläkin, kun on tiedossa pikku juttuja joita voi tehdä ihan lelun voimin tai ottamalla yhden tokotarvikkeen mukaan. Pentunahan aktiivisemmin sain lenkeilläkin treenattua, välillä ei olla treenattu kuin vain sovituissa treeneissä. Vaihtelee siis omasta innostuksesta.


Tässä on useammat lenkkitreenit ja yhdet extempore tokotreenit lähikentällä tänään Lauran & 5kk villis Fiinan kanssa. Yhteenvetona siis mitä on tehty ja miksi:

Nouto (video alla) on yksi näyttökokeen liikkeistä. Sen voi tehdä ihan vain pitona tai kokonaisena. Tavoitteeksi, että tehdään kokonaisena ja jos näyttää ettei suju niin sitten helpotetummin pitona. Huomasin taas pitkästä aikaa treenatessa, että yritti tuoda sivulle, kun pitäisi eteen (saa tuoda tokossa kumpaan vaan, mutta mahdollisen pk-puolella kisaamisen takia haluan että tuo eteen). Tuli myös mieleen, miksi ei olla treenattu metallilla taas hetkeen, vaikka kesällä se olis niin helppoa! Jotenkin vaan unohtunut, ei ole hyvä pitää liian pitkää taukoa siitä.
 -  Kertailtiin siis taas, että kapula tuodaan eteen ja eri viiveillä palkkaa (välillä liikkuri mukana sanomassa "käsky"). Välillä ihan noutona, että haki heitetyn kapulan ja niin, että jätin odottamaan, kapula metrin päähän ja itse 5-15m kauas. Välillä oli edessä vähän vino, välillä suora tai vähän liian lähellä. Vähän paikka siis eli. Mutta palkkasin kaikki, kun ei ole niin varmaa vielä ja jätettiin parhaaseen. Kun on itsevarmempi, sitten kelpuutan vain hyvät eteentulot.
- (Pito on tietty myös yksi treeni erillisenä tai metallikapulan käyttö, jos puista meinataan pureskella)
-  Liikkurin kanssa yksi pala oli se, että liikkuri sanoo "käsky" ennen kapulan hakemista. Tätä on tehty hävettävän vähän! En aina jaksa selittää kaikille kuinka liikkuroida tai sanonut vain yhteen kohtaan käskytystä, mutta pitää kyllä hyödyntää aina kun mahdollista jonkun avustaa. Ekalla kerralla käskystä nousi ylös. Sitten parissa liikautti tassua. Pyysin aina korjaamaan sivulle, hain kapulan ja sitten otettiin uudestaan. Kun taas olin nätisti sivulla palkkasin muutamaan otteeseen nätin odottamisen. Niissäkin ekoissa, kun sanoin "jes" oli juoksemassa eteen, kunnes näki mulla lelun. Kerran tein palkkauksen jälkeen, että pyysin sivulle ja sitten vasta hakemaan. Siinä vauhtinouto palkkaus, kun lähti tuomaan takaisin.
-  Siitä tykkään millä vauhdilla Gava lähtee hakemaan kapulan. Vähän videolla tuo sitä hitaammin eli vauhtinoutojakin ohjelmaan! Video kuvattu ennen kuin tehtiin liikkuroituna lähtöluvan odottamista.


Paikalla makuusta kirjoitin tänne aiemmin. Eli ongelmana oli siis, että ei aina mene heti ekalla käskyllä maahan ja joskus jäi kyynerpäät vähän ilmaan. Sivullenousussa jäi välillä vajaaksi. Mikäpä muu kuin siihen auttaa kuin treenata hyvä virittely ja itse tekeminen varmaksi. Vanhempien koirien kanssa on tullut ihan muutamat toistot tehtyä paikalla makuun yhteydessä noita maahan ja ylös menoja ja siinä se. Lähinnä siinä ohessa, kuin kimppatreeneissä tehty paikkiksia.
Osissa ajateltuna siinä on riviin kävely, virittely ennen kuin liikkuri sanoo "liike alkaa". Tavoitteena, että kun olen viritellyt "maahan" niin tarjoaa katsekontaktin. Koirat käsketään yksitellen maahan ja samoin sivulle. Virittelystä saattaa kulua aikaa, koska liikkuri sanoo "liike alkaa" kävelee aina koirakon eteen, kuka käskee maahan/istu.
- Yksi osa on virittelyn jälkeinen katsekontakti. Vieressä on koiria ja liikkuria yms. Jos koira keskittyy niihin se ei välttämättä huomaa ohjaajan käskyä. Tavoitteena on opettaa pikku hiljaa siihenkin, vaikkei kontaktia ole niin menee maihin, mutta vielä käsky ei ole ollut niin varma. Katsekontaktia saattaa joutua pitämään kauempaa, viereisiä koiria menee maahan ja liikkuri kävelee. Tehtiin näitä vain viritellen ja palkkasin eri viiveellä katsekontaktista. Välillä viiveen jälkeen maahan ja siitä lensi lelu.
- Häiriökäskyjä tulee viereisiltä koirakoilta, jotka käsketään maahan (ellet satu olemaan eka rivissä). Treenattiin tänään siis, että liikkuri sanoi "maahan" ja "down" käskyjä lähettyvillä eri äänen sävyillä. Maahan- käskyistä meni välillä Gavakin maahan. Pyysin silloin takaisin ylös. Kun kesti käskyt niin sitten sai palkan tai käskin maahan. Jossakin liikautti vähän tassua ja jäi kysyvästi katsomaan pitikö mennä.
- Maahanmeno. Alkuun harjoiteltiin se namikäden avulla. Itse tykkään siitä, että menee tasajalka pomppuna maahan. Näyttää vauhdikkaalta. Tämäkin pitää opettaa alusta lähtien ja toki välillä saattaa tehdä epävarmempana hitaammin siirrelleen tassut eri tahdissa. Välillä jos Gava oli vähän epävarma niin jäi kyynerpäät ilmaan. Tehtiin näissä lelupalkkaa, koska se yleensäkin saanut vauhdikkuutta ja rohkeutta tekemiseen. Kun tehtiin näitä palkkasanan kanssa ja lelun heitolla niin ei haitannut vaikka lähti paikoiltaan sen jälkeen. Yhdessä kohtaa sain Gavan epävarmaksi ja joissakin liikkutti takamustaan tai yritti etupääpaikallaankin tehdä maahanmenon. Näissä otin vain uusiksi toiston, en sanonut mitään huomautusta kuten Ruuti kestäisi. Oon vaihtanut käskyä "down" käskyksi, kun aiemmin ollut maahan. Koska rivissä suosituin on varmasti maahan ja kun sanon niin helposti kaukoissa sen maahan.. Kaukoihin pitäisi kyllä opettaa joku ihan muu käsky ettei sekoita muita liikkeitä, nyt uusimpana maistelin käskyä "taakse" tai "behind" kaukohin..
- itse paikalla makuuta tehty kaksi lyhyttä toistoa Ruutin ja Gavan kanssa. Ruuti ensin odottamaan ja Gava maihin. Oon palkannut välissä ja on pysynyt hyvin ryhdikkäänä. Tänään olin välillä piilossa, välillä puoliksi näkyvillä. Vähän vilkuili taakse lapsiin. Palkka maahan ja maasta vapautus. Enemmän tällaisia pitäisi tehdä eri kestolla.
- Sivulle nousemista (istumaan) tehtiin myös erillisenä osana. Niin että käskin maahan. Kävelin pois ja tulin sivulle. Siitä sitten käskyllä "sivulle". Alkuun pidin käsiapua, ikään kuin namiolisi jalan lähellä. Koska meinasi hypätä liian vajaasti ylös. Näitäkin oltiin tehty nenä namissa tavalla. Tavoitteena myös tasajalkaa hyppy sivulle. Namin tarjosin välillä etutassut ilmassa. Tai lelu tuli ylhäältä päin. Tänään otettiin myös näihin häiriökäskyjä, liikkurin "sivulle" oli hankala! Palkkasin, kun ei totellut.
- videolla pihan terassilta kuvattua treeniä (maahanmeno + virittely ja sivulle nousu sekä edestä sivulletulo). Maahanmenoa sisältäen virittelyn. Videolla ekaa kertaa meinasi ennakoida virittelystä, että meni maahan ennan käskyä. Jätin nekin "virheelliset suoritukset", koska sitäkin kuulee "ettei mun koiralle voi sanoa virittelyjä kun se ennakoi". Jos ennakoimisella ei saa koskaan palkkaa niin ennakoiko koira lukuisien toistojen jälkeen, ei varmaankaan. Toki on koiria, jotka sitkeästi kerrasta toiseen ehkä jaksaa yrittää ennakoimista, mutta meillä toi tuli selväksi ainakin monen treenin ajaksi (laskien useamman muun päivän mukaan) tuon videon kerroilla. Jotkut myös lepsuu palkkaamaan ennakoiduista, koska koira teki oikein mutta sillähän saat ennakoivan koiran. Ei se säry tai menetä mielenkiintoa lajiin jos ohjaaja on mustavalkoinen. :)

Huomasin videolla, myös miten tiedostamatta helpotan treeniä ja näytän pieniä käsiapuja! Mur minä! Saa sanoa, jos niitä näkee kimpassa treenatessa! Sivulletulojen palkkaamisen jälkeen Gavan oli taas vaikea tulla eteen istumaan. En tiedä oliko se ennakointia tai sekoitti käskyä. Tällaisia virheitä meille helposti sattuu ja sen takia en luotakaan täysin tekemiseen. Vielä uudestaan katsoessa sivulletuloissa mun käsi liikahtaa hiljaa ehkä 5-10cm matkan, täytyy keskittyä pitämään ne ihan paikallaan.

Videolta näki, että tulee ainakin suoraan perusasentoon. Ne oli selvästi menneet kaaliin tossa treeneissä, kun oltiin niitä parit treenti harjoiteltu tota ennen. Jäi siis vähän vinoon aiemmin. 


Näiden lisäksi on tehty kahdessa treenissä jääviä. Tehty alkuun maahanmenoja ja sitten seisomisia. Maahanmenot ihan ok, ei niitä varmaan paremmaksi saa mutta silti vähän paremmaksi halusin. Ei oo vaan Gavalle luontaista täysin heittäytyä. Seisomisissa otin avuksi ekaan pienen käsimerkin, käsi kuonon edessä käymässä ja seuraavissa ei. Lelun heitin taakse. Yhdessä otin kävelyn ja ympärikävelyn mukaan. Siinä heitin lelun taas eteen. Jompi kumpi vois olla näyttökokeessa tehtävänä. 

Testattiin ruutua tänään. Tehtiin noin 10m matkalta, meni taka kautta sisään tarkistellen ensin kulmamerkit matkan varrella. Palkkasin kumminkin. Alustaa ei ollut mukana ja kävin näyttämässä ruudun. Nyt heti ekalla oikeaan kohtaan. Vähän olin epävarma, mitä teen jos ei sittenkään sujuis. Toki lelun kanssa olisi voinut. Nyt täytyy taas enemmän tehdä niitä, että heti alussa on apuväline. 

Treenaa Gava:
- paikkis maahan ja sivulle (häiriökäskyt, virittely + katsekontakti, itse tekniikka)
- ruutu: helpota ekaa toistoa, välillä lelukin!
- nouto: liikkurilta lähtölupa, palkkaa sivulla istumisesta. Sekä eteentulo kapulan kanssa + käsky. Siitä sivulle.
- seuraus: hidas kävely niin harvoin tehdään ja voi tulla alossa sekä juoksukin!


Ruutikin treenaili tänään. Tehtiin tolpan kiertoa. Aluksi meinasi haukkua ja piti auttaa agiohjauksella eka kerta. Tavasta poiketen kiersi tolpan eri suuntaan. Otin häiriöksi noutokapulan eli piti ohittaa se ja kiertää tolppa. Sitten suora palkka. Kasvatin matkaa. Yhdessä toistossa otin seisomaan stopin ja ohjasin hakemaan kapulan. (vastakkaisella kädellä) Sitten tehtiin myös sellainen, että heitin kapulan sivuun. Sitten käskin kiertämään, ekalla toistolla ei sujunut. Yritin myös aina tehdä kunnon virittelyn, missä katsoo tolppaa. Virittelysanana nyt "kierrä". 

Parit kaukot Ruuti jumppaili läheltä, sillä pitkällähän matkalla näitä piti myös tehdä! Lintsaan taas. Ja kun en suunnitellut Ruutin treenejä.. Sekä tehtiin vähän seurausta. Seurauksessa ekassa tuli ääni. Otettiin alusta. Palkkasin katsekontaktin "seuraa" käskyn jälkeen eli sivulla istumisesta. Sitten joissakin lähdettiin liikkeelle (ilman ääntä) ja pysähdys ja seuraavasta liikkeelle lähdöstä palkka. Myös peruuttamista. Toi palkkaus liikkeelle lähtöä ennen toimii tosi hyvin! 

Treenaa Ruuti:
- kaukot pitkältä matkalta
- seuraus: liikkeelle lähdöistä palkkaa, sivuaskeleet, juoksu, aloita peruuttamisella
- kiertämistä eri häiriöillä sekä kierrosta istu


Kuvausinnostusta löytyi perjantaina
- posekuvia heinäpaaleilta
- uintikuvia Haukilahden koirarannalta


 

 






Toi bortsu oli kiva uimakaveri, muiden seura ei kiinnostanut..
Kaverin koirat Mindy ja sen porukoiden koira Huugo "selfiet"


Prisman näyteikkuna sai mut koukkuun.
Oon halunnut Gavalle uuden kupin ja pitihän näitä ottaa sitten 2kpl.
Keraaminen + metallikuppi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!