Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

17.8.2015

Uniikit juoksupöksyt, tokoa ja paimennusta

Käsitöitä tein taas pitkästä aikaa ja aiemminkin on ollut mielessä tehdä Gavalle ihan itse juoksupöksyt. Valitsin pöllötrikookangasta, mistä itselleni oon tehnyt myös pipon ja tein rusetin päälle. Näihin sain tehtyä sitten pidemmän selkäosan, koska meidän toiset pöksyt on niin pienille koirille tarkoitettu.

 


Käsityöputki jatkui heti noin reilun tunnin töillä seuraavana päivänä. Askartelin Gavalle paimennus- ja tokopannan


TREENEJÄ TOKO & LAPSET

La iltalenkillä kahdessa kohtaa käytiin kauempaa katsomassa lapsia ja palkkailin kun katsoi niitä.

Kotipihassa tehtiin alkuun niin, että poikaystävä liikutti skeittiä, naksutin kun katsoi. Sitten vähän skeitin rämäyttämistä sen kaataen. Välillä vilkaisi, mutta vain uteliaisuutta. Lopuksi Gava sai itse skeitata ja harjoitaa tasapainoa. Ei se itse skeittiä pelkää tai sitä räminää vaan niitä nopeasti liikkuvia lapsia. 


Su aamuna nopeat tokot

Gava:
- luoksetulo: vain tänne käskyllä. Ekassa vauhtiluoksetulo sama 15m, keskivälillä "kii" ja lelu jalkojen välistä. Sitten yksi eteentulo, tosi hieno! Aina jos tulee lujaa niin sitä hienompi eteen. Tehty vähän liian pitkää matkaa yleensä niin lyhyellä ei tuu niin lujaa sekä vauhtiluoksetuloista taukoa. 
- metrin matkalta eteen ja siitä sivulle. Nyt keskityin että oon ihan patsaana. Vähän vinoon jäi aluksi ja tulee noin läheltä liian lähelle. Ompahan helpompi tulla sivulle kauempaa. Yhden niistä eteentuloista palkkasin kun ei tullur liian lähelle. 
- peruutusta testattiin ja olipa päteviä kaikki. Tein alkuun ihan mini askelia ja käytin "peruuta" käskyä. Täytyy saada heti ekalla sujumaan askelilla. Eilen ei sujunut. 

Ruuti teki tolpan kiertoa. Kasvatin matkaa 15 metristä 20. Hyvin joka kerta. Kaksi suoraan palkattua ja yksi istumaan stoppi. 

Ma aamuna taas porraskaukoja. Alkuun Gavaa ällötti kylmä kivi (+10). Teki ekat maahanmenot huonommin. Palkkasin vain parit istumiset. Otin isomman käsimerkki avun ja sitten löytyi oikeaa tekniikkaa. Muistin oikean käskyn maahanmenoihin. 

Tasapuolisuuden vuoksi Ruutikin teki muutamat kaukot lyhyeltä matkaa. Kuiskasin käskyt ja näytin käsimerkit. Joku huono istumaan meno, mutta oli hyviäkin.


PAIMENNUS MA:
Lillgård, Siuntio, Virpin opeissa.

Tultiin viimeisinä paikalle ja mut olikin menneet jo normaalia aiemmin. Tehtiin eka setti, lenkki ja kahlailua, Ruutille pikkutokoa ja toinen setti. 

1.kierros: vaihdettiin valjaat päälle ja liina päällä ajamistreeniä ja lampaiden irrottamista nurkasta. Gava kiihtyy, kun on lähempänä lampaita ja nurkasta irroittaessa siksi tehdään näitä liinassa ja samalla liina on omana tukena, kun ajetaan kohti lampaita koiran kanssa vierekkäin. Tavoitteena katsoa, että jos häntä yhtään nousee tai vauhti niin muistutetaan "Gaaavaa" tai käskien maahan. Hyvä pointti oli myös, että maahameno on keino jarruttaa. Ei tarkoita aina, että koira tekee kuin tokossa yhtä hienon maahanmenon. Jos ei totellut niin kaukana koirasta raipalla kevyt napautus maahan, että saadaan ääni jonka jälkeen koira kuuntelee. Kun ei haluta, että ohjaajan äänensävy tai eleet on se mikä kieltää. Virpi näytti alkuun ja osasi hyvin puuttua kohtiin, jossa vire nousee. 

Tehtiin ajo vielä ilman käskyä (käytetään sitä vasta, kun toiminto varmaa), tein kielellä naksautusäänen ja lähdin itse liikkeelle. Ajettiin lampaat toiseen päätyyn. Nyt Gava ajoi rauhallisemmin kuin viimeksi ekalla kerralla. Liina juoksi vapaana, mun kädessä, sitä ei ollut tarkoitus käyttää kuin hätätilanteessa. Lähempänä lampaita saattoi käydä Gavaa silittämässä ja rauhoittamassa. Ja painostaen sanoo Gava, jos vire nousee. Seurasin alkuun eniten Gavaa ja jäi huomaamatta mitä lampaat teki. Myöhemmin yritin keskittyä molempiin. Välillä ajon jälkeen, piti laittaa koiraa tekemään vähän flankkiä, että lampaat pysyy nurkassa. Välillä huomasin sen tarpeen myöhässä ja kerran lähetin Gavan liian kohti, että lampaat hajosi. Olis pitänyt peruttaa ja antaa tilaa. Näissä tuli harjoiteltua, että olin itse ulkopuolella koiraan ja lampaihin nähden, mutta liina tukena. Haluttaisiin, että koira juoksisi flankin siihen kohtaan, mistä lampaat nostettiin (lähtevät liikkeelle) ja menisi maahan. Jos lähetin koiran itse ollessa normaalisti sisäkaarteessa (itse lampaiden ja koiran välissä), talutin lyhyemmällä hihna ja raippa kulki koiran ja lampaiden välissä niin niissä taas Gava kiihtyi. Ehkä huono oli, kun se oli jo maassa kiihtynyt. Jäin kuulemma liikaa roikkumaan perään eli lisäsin varmaan vain kaasua. Virpi tuli sitten näyttämään kuinka tehdäänkään. Liikkui ripeämmin ja raippa sai olla vähän koiran edessäkin. Myös lampaiden suuntaa kääntäessä ja ollessa itse ulkokaarteella pystyi joissakin kohdin sanoa kiihtymisestä. Itse en osannut niin viedä. Ainakin osittain tajusin treenin ideaa, mutta kaikki yksityiskohdat ei ehkä tullut selväksi. Tarvii vielä harjoituksia, että itse oppii. Ehkä teoriassa selvää, mutta kuinka tarkalleen saada koira tekemään. :D kyllä sitä oppii. 

Oikeastaan 2. Kierroksella tehtiin samaa asiaa, jota tuossa tuli jo käsiteltyä. Jätettiin molemmilla treenit onnistuneeseen lampaiden irrotukseen aidasta. 

Tästä treenistä jäi taas hyvä mieli. Gava teki hyvin ja oli suurimman osan ajasta sopivassa vireessä. Ennen kuin oppii irrottamaan rauhassa lampaat aidasta ei kannata tehdä hakukaaria. Tässä voidaan vielä kontrolloida tekemistä. 

Syyskuussa luvassa vielä yksi paimennuskerta. Saa nähdä mitä sitten. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!