Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

25.10.2015

12 keppiä! ja Lotta Vuorelan agilitykoulutuksessa

Perjantai iltapäivällä keppitreeniä.
Käytiin myös potkulautailemassa Eslalla ja Ruutikin sai harjauksen (karvanlähtö).

Ensin 8 keppiä suorana. Kahteen otteeseen niin, että Ruuti teki aina ensin kerran ja sitten Gava. Ekassa tais tulla lopussa joku rytmitysvirhe, muuten oikein.

Sitten keksin lisätä 4 pistokeppiä alkuun eli sain silloin 12 keppiä. Ekoista tuli vähän helpompaa kulmaa, mutta vikat 8 oli suorassa. Nekin sujui! Kerran kun kuvasin ja jäin jälkeen enkä kannustanut keskeytti. Nyt ekaa kertaa myös kesti etupalkan ja pystyi keskittyä keppeihin. Ei myös missään välissä vilkuile taakse ja sain heitettyä oikealla ajoituksella palkan. Vauhtihan on aika hidas vielä, mutta ekaa kertaa täysin keskittyi pujottelemaan ja ei ollenkaan katsonut mua. :) Kun saadaan yhdistettyä korkeampi vire, kokemusta eri kepeillä yms. Piti testata myös takaaleikkauksella ja hyvin sujui! jee!
Sunnuntaina Riihimäelle Lotta Vuorelan agilitykoulutukseen 

Tykkään kovasti Lotasta ja Lotta on nähnyt Gavaa suht pienestä lähtien niin oli kiva käydä kuulemassa taas mitkä on seuraavat koulutukselliset tavoitteet. Ulkopuolinen näkee ne helpommin ja kun uskaltaa puuttua pieneenkin asiaan! Novakin oli mulla mukana ja rohkeasti oli hallilla.

Aloitettiin treeni tekemällä pari 2on-2offia puomin sivusta. Näissä pientä epävarmuutta ja teki ravilla. Sitten tehtiin kokonainen puomi yksittäisenä ja vapautin lelulle. Sanoin vauhdista ja uskoi, että vauhtia tulee kun varmuuttakin. Gava jonkin verran piti kontaktia myös muhun (paimenkoirat tekee sitä helposti). Sitä pitäisi saada katsomaan eteen ja palkata paljon edestä. Nyt huomasi, että kun palkkasin heittämällä lelun eteen tai putkeen ja sitten vasta palkka parani. Jos lelu ei voi olla valmiina maassa (silmää) niin sitten suoraputki lähellä kontaktia ja sen takana lelu. Videolle saatiin sitten hieno puomi, paras näihin verrattuna.

Alkuun 1-3 ohjasin putkien puolelta. Kuulemma "lenkittäminen" ei tässä haittaa. Koira hakee vain linjan mitä pitkin se voi juosta maximi vauhtia.

Kohtaa 3-4 pitää treenata läksynäkin. Siinä putki vietti ohi ja Gavalta tipahti paristi rima tai sitten kolautti vähän siivekettä. Oli kiire eteenpäin niin, ei ehtinyt jäädä sinne pyöristämään koiran puolesta. Tämä otettiin kerran niin, että lelu oli valmiina maassa ja pystyin liikkua.

Hyppy 6 näytti hankalalta. Gava nyt ei hae puomia niin hyvin, mun etu. ;) Pyörityksellä siivekkeen ympäri. Maxihypystä ekan hyppäsi kuulemma hutiloiden neljällä jalalla melkein ja oli vielä väärällä laukalla. Noihin pitää kiinnittää huomiota ja opettaa teknisesti hyväksi. Muuten on helposti asioita, jotka kuluttaa koiraa nopeasti. 1. Riman korkeus (medistä maxiin), 2. nopeus eli voi olla alkuun pelkkä se hyppy ja sitten lisätään esteitä mukaan. Jos treenaa yksin niin videoi ja katsoo aina joka toiston jälkeen pitääkö helpottaa tai voiko vaikeuttaa. Nimim ainakaan tossa ohjauksessa ei ehdi katsoa miten koira hyppää. Ohjauksellisesti tuli mieleen Ville Liukan tapa, jossa käytetään vain koiranpuoleista kättä, tohon toimi tosi hyvin! (yleensä kun lähetetään toisella kädellä ja toinen poimii esteen yli)

Tehtiin siis niin, että laitettiin hypyn korkeus mediin. Ekassa itse palkkasin ja sitten Lotta tiputti lelun. Nämä hyviä. Niin hyvä, kun kouluttaja uskaltaa sanoa milloin laskea korkeutta.

Täytyy muistaa, ettei treenaus mene vain radanteon huumaan vaan varsinkin nuorella koiralla olla tarkkana kaikesta tekniikasta, millä rakennetaan vielä pohjia tulevaan. Osalle muista tuli taas sanomista mielentilasta, täytyy katsoa että se pysyy hyvänä ja palkata hyviä. Jos nuoren koiran antaa hutiloida joitakin kohtia radasta pitkään se oppii sellaiseksi. Kun taas jos nyt nuorena on tarkkana, että se tekee huolellisesti (tarvittaessa palkataan ne kohdat missä kaahottaisi tai jos kyseinen ohjaus on hankala) niin voi varmuuden kasvaessa lisätä ohjauksen hektisyyttä myöhemmin, kun koira kestää sitä paremmin. Näissä esimerkiksi miten hektisesti itse tekee valssit tai tekeekö ne enemmän rauhallisesti ja sulavasti.

7-8 Puomilta putken toiseen päätyyn ohjaus meni hyvin.

8-10 pätkä eli putki ja kaksi hyppyä viistosti (valssilla). Tässä haastetta toi, kun koira tulee niin lujaa tähän. Halusin testata valssia. Valssissa taas koira sai paahtaa siihen asti kovaa. Ekat kerrat ehti tulla lenkki, kun kerroin sen verran hitaasti hypyn 10. Hyppyä 9 ei tarvinnut lähes ohjata. Tavoitteena oli saada aloitettua valssi riittävän ajoissa ja tehdä se rauhallisesti. Gava tuli siihen asti hirveellä kiireellä. Tehtiin sitten pari toistoa, missä annoin lelun vasemmasta kädestä valssia tehdessä eli heitin siis ponnistuskohdan eteen lelun.

Tähän loppuikin ekan treenisession 10min treeniaika. Taukoa kahden koiran ajan ja sitten uusiksi.


Toisessa treenipätkässä oli kuvaajakin, kiitos Tiia! Ja tehtiin vielä alku uudestaan, taas hyppy 4 oli hankala ja ponnisti ihan liian läheltä. Puomi oli nyt aika hieno!
Video treenistä (toinen 10min treeni)

8-10 pätkää viistohyppyjä testattiin nyt pyörittämällä hyppy 10. Tässä pysyi enemmän rauhallisuus, mutta jatkoa ajatellen olisi itselle tullut kiire seuraavalle hypylle valssaamaan. Tämäkin olisi hyvä treeni, että olisi tehnyt molemmat niin olisi pitänyt lähteä ajoissa pyörityksestä.

Keppien jälkeistä elämää tehtiin 14-18 tässä pyöritys hypylle 15. Hyppy 16 syötti aika hyvin Gavan pituuden ponnistuspaikan lähelle (loikkaa niin pitkälle). Sieltä taas pituudelta putken 2 päätyyn. Ekassa vedossa olin huolimaton, kun jättäydyin vähän sivuun ja taakse + nimi niin hyvin kääntyi. Valssikin sujui! Hienosti Gava irtoo ja tekee itsenäisesti tarvittaessa.

19-21 viistohypyt päällejuoksu tyyppisesti oli taas meille radan vaikein kohta. Aikakin alkoi loppua, onneksi ehdittiin vähän tekemään. Tässä piti taas laskea rimaa ainakin tuohon vikaan, jossa myös haastava kulma. Voin myös tehdä samassa treenissä niin, että vaikka liikun itse niin hyppyjen kulmat on alkuun vähän helpommin ja sitten laitan ne takaisin. Otettiin avuksi Lotan palkkaus hypyllä 21. Tiputti lelun, kun G tuli sen kohdalle. Olis saattanut mennä ohikin ilman sitä. Näissä näki taas sen kun muutamissa saksalaistreeneissä, että tajuaa vasta riman keskikohdalla että tonne piti hypätä. Näissäkin on taas sääntönä se riman korkeus vs vauhti. Jos vauhtia on paljon helpottaa korkeutta. Mahdollisesti myös alkuun hitaammassa vauhdissa tai niin meillä on varmaan ne yksittäiset viistohypyt sujuneetkin viimetreeneissä jos niihin ei olla lähestytty liian kovaa. Tuudittautunut jo, että ne sujuisikin. Ja tuolla hallissa, kun Gava saa kiihdytettyä itselleen niin kovan vauhdin.

Vähän turhauttavalta kuulostaa, että elokuussakin nämä kuten viistohypyt ja pyörityksien itsenäisyys on ollut tiedossa ja ne on edelleenkin huonoja. Lisäksi saksalainen ohjauksena ei suju (ei olla harjoiteltukaan). Toki tässä on ollut nyt keppiprojektia ja kontakteja. Täytyy muistaa ottaa näitä noihin ratatreeneihin esim aina jos mahdollista, eikä vältä niitä ohjaamalla toisella tavalla.

2x2 kepeistä kuuntelin myös muutamia pointteja. Muistaa, että palkka tulee ajoissa, jotkut koirat oppii hyppäämään vikalla parilla ja katsomaan ohjaajaa. Ei vain paikaltaan lähettämisiä, myös mukaan eri ohjauksia jo neljän kepeillä ja ohjaajan liikettä.

Video


Treenaa: 
- 3-4 huonossa linjaa lähestyttävä hyppy
- 6, 15 takaakierto + pyöritys (tekniikka: vauhti - rimakorkeus)
- viistot hypyt ja vauhti
- puomi - suora putki- lelu


Novan leikkikäyttöön on mennyt nyt kaksi Gavan näätä lelua. Hieno Berran pinkkivetolelukin katosi silloin kenttäkaudella. Nyt ostin Pro Dogin limen lelun ja kun vinkulelullista vetolelua ei löytynyt sain tungettua tuonne pienen vinkupallon! Seuraavat treenit paljastaa mitä Gava tykkäisi. Pro Dogin pinkissä versiossa oli taas painava ja kovahko muovipallo. Gava tykkää taistella ja välillä kopin ottaminen pettää ja lelu lentää päin niin tuo on kivempi. ;)

 
Viikko sitten otettu kuva Novan ja Gavan leikeistä. Gava Leppävirralla oikean puoleissessa. Alla taas tuore kuva Gavasta ja Novasta 10vk lauantaina Leppävirralla. Kaikki kännykkäkuvia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!