Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

20.2.2016

Ilmaiset kuvienmuokkausohjelmat

Latasin pari päivää sitten Lightroomin 30 päivän ilmaisen kokeiluversion. On monesti kiinnostanut, minkälainen tuo ohjelma on. Itse ohjelma maksaa noin 133e ja löytyy myös kuukausimaksulla Creative Cloud -valokuvajäsenyys alk 12e/kk, missä tulisi myös Photoshop mukaan ja videon muokkausohjelmaa ym. Vain Adoben Photoshop ohjelmista ollut aiemmin kokemusta. Youtuben tutoriaaleilla oppi paremmin ja vaatii ohjelmana, jonkin verran osaamista että siitä saa irti.

Kuvaan yleensä vain JPG kuvia isossa koossa ja hyvänlaatuisina, kun normaalisti käytössä oleva ohjelma ei muokkaa RAW-kuvia. Moni niin vannoo niiden raw- kuvien nimeen, kun on suuremmat mahdollisuudet muokata kuvia. Gimpilläkään en jaksa alkaa yksitellen kuvia muokkaamaan, menisi iäisyys (menee tosin nytkin aikaa). Lightroomin testauksen vuoksi olin valinnut kameraan JPG+ RAW. Mitä enemmän kuvia tulee otettua sitä tarkemmaksi tulee itse, mitä julkaisee.. Siltikin välillä tuntuu, että voisi karsia rankemmalla kädellä niin säästäisi aikaa.

Kokemuksia normaalisti käytössä olevista Windows Liven valokuvavalikoimasta, FastStone Image Vieweristä ja Gimp- kuvanmuokkausohjelmasta, kaikki ovat ilmaisia.

WINDOWS LIVEN VALOKUVAVALIKOIMA & FASTSTONE IMAGE VIEWER

Normaalisti kuvaan siis JPG kuvia. Kuvat muokkaan ilmaisella Windows Liven valokuvavalikoimalla. Kuvankäsittelyohjelma sisältyy Windowsin peruspakettiin, joka ladataan Microsoftin kotisivuilta (samaan pakettiin on valittavissa videonmuokkausohjelma Moviemaker, suosittelen sitäkin). Ohjelmasta saattaa jäädä huomaamatta yksityiskohtaisemman muokkaamisen omaavat toiminnot, jotka tapahtuvat yläpalkin "hienosäädä" painikkeen alta. Yleisimmät muokkaamiset mitä teen kuvalle on rajaus, kuvan oikaiseminen eli suoristaa horisontin, valotus (mm. varjostus ja korostus), värit ja terävöittäminen (säädä yksityiskohtia).

Lisäksi koneelta löytyy FastStone Image Viewer, jonka olen kokenut kätevimmäksi pienentää useamman kuvan kerrallaan sopivan kokoisiksi nettiin ladattavaksi tai tollerwich.pic.fi - galleriaan. Aiemmin olin testannut Adoben ohjelmaa, joka toimi silloisella koneella tosi hitaasti.

-> vasemmalta ylhäältä "Muokkaa, järjestä tai jaa"

Valitse muokattava kuva

-> Oranssina yläpalkissa "Hienosäädä" ja aukeaa sivuun säätöpalkit

Kuvakansion voi selata nuolista eli kun yksi kuva on muokattu, klikkaa nuolta seuraavaan kuvaan ja ohjelma tallentaa muokkaukset automaattisesti. Siltikin voit myöhemminkin valita "palauta alkuperäiseksi" ja ohjelma antaa alkuperäisen muokkaamattoman kuvan. Näistä toiminnoista käytän vain yläpalkin "rajaa-valintaa" ja sivupalkkia.

FastStone Image Viewer 
-> valitse useampi kuva (ctrl pohjassa voit klikata useampia tai vetää vain kaikki halutut, tai ctrl + a jos haluat valita kaikki)
-> Työkalut
-> Kuvien joukkomuuntaminen


-> lisäasetuksissa olen muokannut kuvankokoa, voi lisätä myös vesileiman tai tekstin (copyright ym). Vesileima-asetus on itsellä kuitenkin vasta galleriassa.
Valitsen myös aiemmalta joukkomuunnos- ikkunasta haluanko, että kuvat menee samaan kansioon vai eri. Ja muutetaanko nimeä.


Windowsin valokuvavalikoimalla muokatut (tällä käsittelen aina ennen galleriaan laittoa kuvat):

Edit, Edit, "Hienosäädä/Fine tunes". Muokkasin lisäämällä kirkkautta, kontrastia tai avasin varjoja. Säädin hieman värisävyjä tai lisäsin terävyyttä (mutta sitäkään ei voi liikaa lisätä). Suoristin tai rajasin kuvaa. Ohjelmalla voi selata kuvia ja tallentaa automaattisesti muokkaukset.


GIMP

Gimp - valokuvanmuokkausohjelmaa (ilmainen) käytän sitten taas kunnon kuvankäsittelyyn esim jos täytyy yhdistellä kuvia tai saada siitä pois virheitä. mm. kakkukuvissa liinan silitystä ym. Aiemmin oli koneella Adobe Photoshop CS2, mutta kun kone vaihtui enkä onnistunut saamaan ohjelmaa uudestaan niin alkuun tappelin Gimpillä ja menetin hermot monesti. Nykyisin kuitenkin sitä on oppinut käsittelemään ja löytyy toimintoja. Ei tosin ehkä yhtä helposti kuin Photoshopilla tai valmiita efektiasetuksia ei löydy. Erilaisia siveltimiä (brusheja) olen ladannut niin saanut vähän enemmän valinnan varaa ja koukeroita ym. 

Näiden lisäksi koneella on kuvien katseluun IrfanView, joka on aika kivikautinen, mutta sillä pystyy helposti leikata ja liimata, lisätä tekstiä, muokata kokoa pikseleinä.. Usein tulee heitettyä kuvakaappaukset siihen ym. Helppo myös rajata kuvaa. Tai tallentaa kuva giffinä tai png:nä tms. Tällä ohjelmalla jos selaa seuraavaan se ei tallenna muutoksia ja kuvat täytyy yksitellen tallentaa.  

Ritan Sokerikakkun (http://ritansokerikakku.fi/) herkullinen juustokakku

Mitä piditte? Käytätkö itse mitä kuvanmuokkausohjelmia säännöllisesti? 

* Lightroom vertailumuokattu pois..

2 kommenttia:

 1. Hyvä postaus ja onnistuneet kuvat!
  Itse oon nyt pari kuukautta käyttänyt lightroomia ja voi kyllä, olen tyytyväinen! Nopea, helppo, monipuolinen...

  Sen verran avustan nyt sua, että: huomasin että noissa sun LR:llä muokatuissa kuvissa on koiran ympärillä tollanen "värihaamu". Ilmeisesti oot maalannut adjustment brushilla koiran ja tehnyt siihen säädöt. Ja oot vahingossa brushannu vähän yli. Sitä brushausaluetta pystyy kumittamaan kun pitää alt-näppäintä pohjassa :) Säätää sen kumitusbrushin pienemmäksi sitten niin saa melko tarkasti sen alueen maalattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvoista! En oikein ollut varma onko niillä ympyrä (Radial Filter)- ja neliömuodoilla (Graduated Filter) tarkoitus tehdä koiran päälle muokkausta vai taustaan. :D Ja tuota kumitustoimintoa en löytänyt. Täytyisi ehkä hakea vähän käyttöohjeita niin saisi kaiken irti, yleensä tosin kokeilen kaikenlaista ja opin sitä kautta vahingossakin.

   Olisi tuo varmasti usein kuvaavana pieni lisähankinta. Ohjelmana kallis, kun nykyiset ilmaisia, mutta kameraan ja objektiiveihin verrattuna "pikku raha". :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!