Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

8.2.2016

Novan kotiläksyjä

Sunnuntaina mentiin porukoille syömään ja katsottiin samalla muutamia asioita läksyksi, mitä oli tullut mieleen nyt kahtena viime viikonloppuna. 


Leikkiminen: irti ja lelun tuominen: Nova ei esim osannut irrottaa käskystä jos taistelun jälkeen halusi irroittavan. Kotona on taas oppinut lelun tuodessaan tiputtamaan käteen, mutta muualla joskus haluaa pitää lelun itsellään. Näätä karvaleluilla sillä on myös joku tyhmä tarve yrittää niellä niitä! Joten, kun kertailtiin sisällä kahden maton matkalla kahden lelun leikkiä niin ainakin kerran sai kiskoa osan lelusta kurkusta. Välillä vaihtoi heti tosi nätisti, välillä ei. Peruskäskyt leikkimiseen "kii" (saa napata leluun kiinni) ja "irti" pitäisi osata. Irti käskyä voisi olla tehokas opettaa namilla tai sitten, että kun on irrottanut niin hetken päästä tulee "kii" ja leikki jatkuu. Otetaan nyt kokeiluun kahden lelun leikkiin nännikumit ja narupallot, kumpaakaan ei voi samalla tavalla hotkia.  

Liikkeestä maahan: Toinen asia, minkä huomasi oli että maahanmeno käskyä ei ole yhdistänyt toimintoon. Vaatii siis vahvasti pidemmän käsiavun. Tehtiin näitä Nova edessä ja sivulla. Vaihdellen oliko kädessä namia tai sitten jos lelu palkalla niin lelu oli piilossa. Tavoitteena, että menee ainakin vähän etupääpainotteisesti maahan. Nyt teki hyvin. Ja kädellä ohjaten käsimerkki valuu vähän eteenpäin, että maahan mennessä liike suuntautuu eteen (ei niin että pysähtyy ja menee siitä maahan tai hissinä). Vähän Nova vielä mietti välillä hetken ennen maahanmenoa. Sitten, kun alkaa sujua niin käsimerkin kesto ja pituus vähenee. 

Vasempaan 90 asteen käännös: seurauksessa, kunnon alkanut olla hyvin ideaa niin alkuun imutusseurauksella näitä. Mun lempparitreeni näihin on (vatitreenin ohella) tehdä n. 2x2m neliö, jossa ohjaaja pysähtyy aina nurkkaan, käännyttyään ensin 90 astetta. Ja käännös tehdään 30cm alueen sisään nurkasta ei mitään metrin askelta jolloin koiran ei tarvitse tehdä töitä takapäällä. Nurkkaan käännyttyä, koira ohjataan nami riittävän matalalla (muuten istuu) avulla kääntäen koiran päätä vähän vasemmalle, yleensä imutuksen tietävät koirat osaa hyvin kääntyä ja Nova myös tajusi korjata itsensä sivulle. Ja kun koira on namin kanssa kääntynyt samaan kulmaan kuin sinä eli takapää siirtynyt 90 astetta ja koira on seurauspositiossa niin koira saa kädestä namin ja jatketaan seuraavaan kulmaan. 

Toinen hyvä mittari siirtyä näihin treeneihin on juuri, että koira osaa paikallaan käännöksen vasempaan ilman apuja tai namikäsireidessä. Eli osaa tulla sivulle etukautta vähin avuin. Osaavan koiran kanssa teen vasempaan käännökset pienentäen askelta ja hidastan aavistuksen sen verran, että koiralla on aikaa siirtää takapuolensa. Vatitreeni: Nova, kun näki vadin se lähinnä istui tai koski kuonolla vatia. Äiti oli siis vain namilla houkuttelemalla tuonut vadille, eikä koira ollut paremmin miettinyt asiaa. Ohjattiin nousemaan ylös ja palkkaa ensin päällä vadin koskettamisesta. Kerran namilla ohjaten vadille ja palkka. Sitten taas odotettiin ilman apuja. Lopuksi alkoi tarjota tassukosketusta ja kun kerran laittoi itse molemmat jalat vadille lopetettiin siihen. Vadille molemmat tassut laittaessa voi antaa jackpotin eli useamman namin. Ennen kuin Nova tarjoaa molempia etutassuja vadille ei voi edetä treenissä. :)

Nova treenaa:
- irti
- 2 lelun leikki
- liikkeestä maahan
- vatitreeni


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!