Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

23.2.2016

Tiistain tokot ja Nova opissa

TIISTAIN toko/rallytreenit tehtiin porukoiden pihassa, joten katsottiin Novankin kanssa treenijuttuja ja äiti taas auttoi meitä liikkuroimalla.

Ruuti, merkin kierto: Tehtiin noin 10m matkalta perus ruutumerkin kierto ja tässä otettiin häiriöksi se, että äiti laittoi kapulat Ruutin juoksureitille, tai noin metrin välillä ja joillakin kerroilla Ruuti sai oikein väistää kapuloita. Ekalla kerralla vähän näytti, että Ruuti varasti liikkurin käskystä tai sitten lähti mun "kie" (rrä) sanasta jo.  Kahdesti ekalla käskyllä Ruuti juoksi ottamaan kapulan. Näin kärjistetysti saatiin kuuntelutreeniharjoitusta ja liikkurin laittamana kapulat oli jotenkin vaikeammat. Mun heitettynä helpompi. Ilman hyppyjä tällä tavalla saa edes haastetta liikkeeseen.

Ruuti, rally kiemuroita: tehtiin oikean puolen seuruuta, se aiheutti taas vinkumista. Täyskäännöksissä sain itsekin miettiä kuinka käännyn ja mitä kylttejä olikaan, kun ulkomuistista mietin. 2x saksalainen käännöksessä mokattiin ekalla kertaa. Myös Ruutille toimi pelkkä käsimerkki paremmin käännöksissä kuin kierrä sana, mistä helposti haukahti..


Gava, tunnari: äiti liikkuroi meille ja ekaa kertaa tehtiin koemaisesti, että liikkuri vie kapulan väärien joukkoon tai siis laittaa kaikki kapulat. Tunnarit oli ympyrässä ja oikea kapula takalaidassa. Gava meni hyvin tunnareille, nuuski hetken ja toi jo oman. Hihkaisin kapulaa tuodessa jes ja kaivoin palkan niin sai tiputtaa tunnarin.

Gava, merkin kierto: toisena asiana tehtiin vain merkin kierto ja sanoin luoksetulokäskyn avuksi ja palkka eteen. Sama vielä uusiksi. Gava näytti taas siltä kierrettyään, että mitä nyt piti tehdä. Ehtinyt unohtaa eteentulon.


Nova, leikkiminen: Narupalloilla katsottiin miten leikki sujui. Toisen lelun otettuaan suuhun lähti hyvin tuomaan ja heitin toisen lelun. Ihan yhdelläkin lelulla leikki hyvin ja toi lähelle. Jes hienoa! :)

Nova, damin etsiminen: Tehtiin ekaa kertaa lähinnä idealla, mitä on oppinut että esineruutuakin lähdetään tekemään. Noutajapuolesta en niin tarkelleen tiedä, kun kerran vain yhdellä tapaa tehnyt ja siitä paljon aikaa. Tehtiin niin, että äiti piti Novasta kiinni ja näytin Novalle pentudamin, minkä kävelin viemään noin 5m päähän puun taakse. Tulin takaisin kädet tyhjänä ja yhdellä käskyllä lähettiin etsimään. Vaikka joillakin toistoilla kävi luona, ei jankuteta käskyä vaan annetaan hiljaa koiran tehdä töitä. Tarvittaessa astuu lähemmäs paikkaa missä piti etsiä. Kun pentudami nousi/ lähti tuomaan niin "jes" ja lelu esiin. Tätä vähän mietin käyttääkö lelua vaihtokauppana tai namia. Mutta kantaa kuitenkin nätisti damia ja mielentila on ihan sopiva. Nova, kun ei vingu tai sählää. Mahdollisesti namiinkin vaihtamalla, täytyy kysellä.. Tehtiin muutamat toistot ja vein aina eri puun taakse damin. Nenällä Nova ainakin etsi pääosin, kun meni paristi aika läheltäkin damia muttei huomannut. Sisällä Nova on tehnyt aina välillä namien etsintää Rampen kanssa, joka sujuu hyvin eli siinä mielessä nenän käyttöäkin on ollut.

Nova, katsekontakti:

  • katsottiin vähän sivulletuloa ja siitä katsekontaktia. Äiti käytti kai tottumuksesta vähän isompaa käsimerkkiä edelleen, mutta kun tuli puheeksi ei ollut kai ymmärtänyt että siitä haluttaisiin eroon. Testattiin ihan niin, että kun koira on kuulolla käsky sivulle ja pieni käsiapu (käsi reidessä). Tässä näkyi selkeää eroa oliko nami siinä reidessä piilossa vai ei. Nova tuli varmemmin jos nami oli kädessä ja myös huomasi, ettei se vielä tiedä mitä "sivulle" tarkoittaa. Hyvin tarjoaa sitä kyllä jos sanoo vain Nova ja seisotaan paikallaan + käsi hyvin. Näihin nyt käskyä mukaan. 
  • Sanoin myös, että jos näkyy ettei koira ole kuulolla nuuskii tai juoksee muualla niin ei toista käskyä turhaan. Ensin kutsuu koiran, että se on aktiivisena ja sitten vasta käsketään sivulle - ja käsky kerran. Ei se arkielämässä ole niin tärkeätä tuleeko yksi käsky vai hokemalla, mutta tokossa on :D  
  • No itse katsekontaktiin siinä näkyi taas, miksi mulla Nova meinannut lähteä pois sivulta tai tuijottanut mun kättä, kun käsi on ollut vatsanpäällä. Ja äiti itsekin sanoi, että kuinka sitten tietää milloin katsoo kättä ja milloin silmiin. No vähän vaikeammin, mutta koska kättä ei tulla kisoissa ja normaalisti kävellen pitämään siellä niin ei sivullakaan ollessa. Harjoiteltiin, että Nova tuli sivulle namikäsi reidessä. Sitten palkattua käsi hitaasti siirtyi vähän seläntaakse tai roikkumaan rennosti. Alkuun Nova välillä peruutti jääden katsomaan kättä (missä myös nami), mutta ne kerrat kun muisti ottaa kontaktin niin palkka. Näissä missä nami oli vasemmassa kädessä niin naksutin oli oikeassa. Tässä äitin oli helppo naksutellakin, kun suht yksinkertainen juttu. 
  • Testattiin myös vaihtoehtoisena, että naksutin oli koiran puoleisessa vasemmassa kädessä ja namit oikeassa. Oikeasta kädestä naksautettua tuodaan nami vasempaan ja palkka koiralle. Ekalla kerralla tämä namin kädestä vaihto unohtui, toisilla sujui. Tämä siksi, ettei anna oikealta namia huonosta kohtaa, joka vahvistaisi koiran eteen kääntymistä. Tämä oli vähän helpompi näin, mutta sivulletuloa ajatellen vaikeampi. Sivulletulot, kun saadaan sujumaan paremmin kädestä välittämättä, sitten vasta enemmän siihen katsekontaktiin keskitytään. Nyt naksuteltiin paristi, vapautus ja sitten taas uusiksi. Lähtevät varmasti nopeasti edistymään, kun huomattiin toi käsi vatsanpäällä ja sivulletulojen avuista tuli puhetta. 


Tosi opettavaista itsellekin kouluttamisen kannalta, kun samalla koiralla voi testata mikä sille toimii ja sitten pitää taas vertailla mitä itse teki eritavalla kuin toinen. :D Äiti onneksi suhtautuu hyvin näihin kaikkiin "nillittämisiin". ;) Ekan harrastuskoiran omaaville pitää muistaa myös perustella mitä ja miksi, jotkut asiat mitkä on itsellekin jo itsestään selvyyksiä.

Nova, seuraus: tässäkin mun piti miettiä, mitä tehtiin eri tavalla. Kun mä sain seuraamaan Novan tiiviisti ja tavalla mistä itse tykkään ja äitin kanssa seuraus väljeni. Ja eroa oli matka ja apujen määrä. Vielä on liian aikaista jättää kaikkia apuja pois, koska silloin seuraus väljenee, paikka pysyy ja kontakti mutta tulee rako. Sain onneksi havainnollistettua, mikä olisi se hyvä etäisyys ja treenattava matka. Äiti ei ollut niin katsonut tai nähnyt niin hyvin, että Nova otti n. 10cm etäisyyttä, kun taas sivulla istuessa etäisyyttä on ehkä 3-4cm. Itse tykkään, että etäisyys olisi sellainen että koiran voi kevyesti tuntea tai ainakin ei ole ihan selkeätä hajurakoa. Tollerin ja bortsun seuraaminen on vähän erilaista, mutta esim Rasmuksella joka ei koskaan painanut se oli tällaista ja Ruuti 1 (korkea vire ja välillä painaa), Ruuti 2 (huonompi vire ja löysästi mukana), Gava.
Katsottiin, että tarvitsee vielä namikäden reidellä, ehkä 5cm kuonosta. Alkuun namikäsi oli liian kaukana ja sen "magneettivoima" katsesi. Käsi oli myös turhan keskellä, kun pitää olla suht reiden koiran laidassa. Löytyi hyvä paikka, täytyy vaan löytää kohta ettei Nova pompi liikaa. Tässä naksuttelu oli vähän vaikeempaa niin alkuun ehkä haeskelee sitä ohjausta. Kun tuli puhetta, miten tietää sitten onko hyvä vai ei niin ehkäpä itse mietin, että jos pää voi koskea jalkaan tai on ihan lähellä, paikka on ok. Mutta jos pää on kaukana (10cm päästä ei yletykään) niin se on huono. Ja vertailuna myös se, jos seuraa kauempana kuin istuu sivulla. Ja näissä niitä lyhyitä parin askeleen pätkiä! Joskus puolikaskin askel.

Nova jaksoi hyvin nämä harjoitukset. Välillä se sai juosta vapaanakin, jos selitin jotakin. Eikä se välittänyt lähellä olevista Gavan hajuista, Gava oli eri tilassa sisällä odottamassa ja treenasi pöksyt jalassa ettei pihassa olisi niin voimakkaat juoksunartun hajut. Nova ei tuntunut kuitenkaan suhtautuvan sen ihmeellisemmin kuin ihmetteli varmaan miksei Gavan kanssa saa leikkiä tai moikata. Saa nähdä miten suhtautuminen on vanhempana. Ruutinhan mielestä Gava on lähinnä ällöttävä, se ei haluisi ahtaassa tilassa olla lähellä ja pöksyjenkin ohittaminen tekee vaikeata. :D Vaikka se on kastroitu niin joskus sellaisetkin yrittää astua. Ymmärrän hyvin, nyt on vasta 1,5vk kärsitty ja vielä toiset edessä. ;D Onneksi antaa pöksyjen olla paikallaan.

Novan vatitreenejä katsottiin myös yksi kerta. Nyt osasi tarjota vadille nousemista (josta äiti ei osannut jatkaa). Sitten otettiin mukaan sivuttaisaskelien naksuttelu. Tässä vähän hyödynnettiin sivulletulo osaamista ja menin sivulletulo puolelle, pienellä raolla ja laitoin käden reiteen kuten sivulletulossa. Naksaus heti, kun liikahti takajalat kohti. Vihjeenä toimi tuttu apu, mutta kuitenkaan mitään namilla ohjaamista ei ollut vaan sai miettiä itse.


Gava treenaa:
- kaukot
- merkin kierto + luoksetulo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!