Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

17.2.2016

Tottelevaisuutta ja agilityssa keppejä ym

SU TOKO & RALLY

Sunnuntai aamuna lenkkeiltiin treenaamaan Kilon ja Keran välillä olevalle ison ylikulkusillan alle. Päätin jäädä siihen treenaamaan hyvin suojaiseen paikkaan. Vieressä on aidalla erotettu junaraide ja vähän vähemmän käytössä toi tie. Vain yksi kävelijä meni ohi, ystävällinen sellainen joka pysähtyi Ruutia rapsuttamaan ja kaksi pyörää. Kesällä pyöriä tosta menee aika usein. 


Ruutin kanssa treenin aiheena rally-tokon peruuttaminen 3 askelta ilman perusasentoja. 
- Tehtiin ensin vasemmalla puolella, joka helpompi. Välillä peruutti vinoon tai liian taakse. Tehtiin yksittäinen askel, pieni hidastus ja taas seuraava askel. Kun sattui tulemaan hyvä yksittäinen askel niin palkka. Yleensä se vika oli parhain. Sanoin näissä "peruuta" ja sivu. Lähinnä lelu palkkaa, kun nameja ei ollut montaa mukana. Ruuti oli myös aika rauhallisella päällä. 
- Oikealla puolella nyt ei yrittänyt mennä mun alle, mutta kääntyi joko ulospäin tai peruutti liian nopeasti pois sivulta. Tässä myös tehtiin askel, odotin että tulee täydellinen seurauspositio, askel jne. Viimeisin toisto oli ihan täydellinen! Yritin testata näissä mikä on hitain vauhti mitä voidaan käyttää, koska rauhallisesti tehdessä onnistumisen mahdollisuus parani ja teki teknisesti paremmin. Testasin myös että kummalla jalalla lähden peruuttamaan, otanko askeleet niin, että tuon jalat yhteen aina välissä vai vain takaperin kävellen. Oikean puolen seurauksessa toimi aika hyvin, että vasen jalka astuu ekan kerran taakse, oikea tulee viereen ja sitten taas uudestaan. Naksuttelin näissä hyviä kohtia. 

Tämä kyltti on ollut aika suosittu kokeissa ja viime kokeessakin varmaan 80% nappasi siitä -10 ja harvempi onnistui edes uusimalla. Näissä koirat kääntyivät 90 astetta ulospäin juuri ekalla askeleella. Silloin tämä kyltti oli vikana ja tultiin spiraalista vähän vinossa linjassa. 

- Molemmat täyskäännös oikeaan kylttiä harjoiteltiin myös vasemmalta puolelta -> oikealle puolelle vaihtamisessa. Tässä sanoin odota + viereen. Jonkun kerran Ruuti livisti seläntakaa tai sitten kääntyi vähän mua aiemmin jo. Saatiin näihinkin onnistuneita ja Ruuti käytti hyvin takapäätä kun olin kääntynyt. 


Gavallekin tokotreenit maistui vaikka lenkillä huomasi, että oli juoksujen takia ihan hajujen pauloissa. 
- käännöstreeniä: lelu oli vasemmassa kädessä ja kun vasempaan käännöksessä käytti hyvin takapäätä naksautin ja heitin lelun vasemmalle. Gava saisi mun makuun vielä nopeammin käyttää takapäätä. Kun vasempaan käännökset sujui tehtiin myös täyskäännöstä vasempaan ja 360 astetta ja ne näytti oikein hyviltä! 

- jäävien erottelu: jätin lelun maahan. Ekan istumisen seisoi. Sen jälkeen kaikki asennot teki oikein. Naksautin ja vapautin lelulle. Tehtiin kaikki jäävät sekalaisessa järkässä. 

- seuraus: palkka vasemmalta. Näitä suoralla seuratessa, että sai juosta vasemmalta hakemaan pallon. 


SISÄTOKO

Tehty myös sisätreeniä

Ruutin kanssa peruuttamista, lähdin vastakkaisella jalalla taakse ja se toimi ihan hyvin. 

Ruuti taas jumppaili 
etutassut puolipalloille ja takajalat tasapainotyynylle: enimmäkseen taisi onnistua 2-3 tassua, naksuttelin etujaloista puolipalloilla jos molemmat oli yhtä aikaa niiden päällä. Välillä molemmat takajalat oli tyynyllä ja välillä toinen. 


Gavan kanssa temppuja 
- etutassut olalle, välillä laittoin jalat vain toiselle olalle. Suurimmaksi osin hyvin, nyt yritin jättää enemmän omalle vastuulle taakse kiertämisen. Näytin kädellä vain olkapäätä ja sai kiertää seläntakaa sinne. Vaadin tassuja molemmille olille tällä kertaa. Tehtiin myös pään kääntämistä sille puolelle mihin katson ja odotin vähän, että Gava kumartui lähemmäs katsomaan. 

- 2on-2off syliin, tätä yritti tarjota useasti :D 

- käsien pujottelu: harjoiteltiin ekaa kertaa temppua, jossa itse on kontillaan maassa kävelemässä ja koira menee käsien ali pujotellen niitä. Ihan yksittäistä kättä niin, että näytin käsiapua toiselta puolen ja naksautin jos meni ali. Aika usein siis näytän kädellä ja koira seuraa, vaikkei olekaan nenä namissa kiinni tai opetettu pitämään kädessä kiinni. 

- tänään saapui postissa myös oikea kosketuskeppi naksuttimella, Trixie mallinen, joka oli halvimpia. Naksuttimen ääni ei ollut liian kova, helppo pitää kädessä. Kosketuspallo oli aika pieni ja musta. 

- etutassut puolipalloille: Gava on niin kaponen että mielellään seisois vaikka yhdellä pallolla. Naksuttelin molemmille palloille tassun laittamista. Välillä käskin myös istumaan kaukotekniikalla. Tarjosi Gava toki myös ympäripyörimistä tassut toisella palloista. KE AAMUN AGILITYT @ Järvenpää

Mentiin Tainan ja bc Mozartin kanssa Jau:n uudelle hallille. Parkkista oli hallin toisella puolella, muttei hirveän iso tilakaan. Halli oli isomman tien varrella, missä ei ole kävelytietä erikseen ja autot ajaa noin 60km/h. Metsää vieressä, missä toki oma haasteensa hihnojen kanssa lenkkeillessä. Käveltiin lenkit sitten 10min päässä ja hurautettiin siitä hallille. Itse hallilla 3 kenttää ja lämmityksellä lämpötilan sai 15 asteeseen, mutta säädettyä pienemmällekin. Julkisilla tonne ei pääse, noin 6km kävelyä tulee ainakin. Meillä oli ruhtinaallisesti aikaa 2h + mentiin vähän aiemmin rakentamaan "rata". Gava sai kaksi treenisessiota ja Ruuti pääsi alussa tokoilemaan. 

Ruuti paikkis ja seuraus: 
Ruuti teki seurana paikkista. Tehtiin istumista ja lopussa käskin istumaan. Sitten vielä yksi pelkkä istuminen. Seurausta niin, että sai tarjota ja viljelin nameja suuhun. :D Teki hiljaa. 

Tokon laadun valvoja ;)

Gavan kanssa:
Kepit: aloitettiin kepeillä ja tein ensin ne kuten videolla eli suoraan edestä. Pidin kiinni ja annoin lähteä, kun katse kepeillä. Heti ekalla oikein! Sitten tein vielä kepit toiselta "vaikeammalta" puolelta putken kautta ja nekin sujui. Jee! Toiset treenit nyt missä kepit sujuu heti ekalla. Radan yhteydessä ei olla niitä kertaakaan tehty. Nyt oli toinen kerta kun otin toisen esteen kautta kepeille jos ei lasketa pihassa neljän kepeillä esim puun kierrosta keppejen tekoa. Sitten tulikin Gavalle useampi epäonnistunut, jos laskee vauhdin raviin niin heti tulee moka tai sitten tulee joskus laukassakin rytmivirhe ja yksi jää välistä. Vikassa teki parhaiten, vauhti pysyi ja focus oli eteen. 

Oon kulkenut takana etten hoputtaisi, kun neitillä on vielä opettelemista millä rytmillä tekisi kepit että osuu joka väliin. Mutta ehkä sitä voisi testata voinko olla rinnalla tai vähän vedättää.. 4-6 kepeillä näitä kaikkia variaatiota ja kulmia on tehty. Nyt vain tavoitteena saada onnistumaan kaikki 12 ilman muuta vaikeuttamista. En tiedä miten Ruutista sain keppihullun, mutta Gavalle kepit on aina olleet enemmän pakkopullaa. Myös pitäisi saada vieraissa paikoissa esim 2by2 kepeillä 4-6 kepeillä toistoja niin saisi sillä tavalla ehkä vauhtia ja helpoja toistoja. Kohta on takana vuosi näitä treenejä (maaliskuusta sis. välillä taukoja). 

Keppitreeni videolla


Serpentiini: tässä rimat ekaksi 45cm. Ekalla kertaa tein persjätön ekaan väliin ja sitten sama ihan päällejuoksulla toiselta puolelta. Näillä rimoilla sujui, tosin Gavan mielestä kiihdyttävää ja murisikin mulle. Seuraavaksi rimat 55cm. Tokan riman kerran persjätöllä hyppäsi täpärälle, valui liian lähelle. Jotenkin persjättöohjauksessa mulla tuli aina hilkun myöhässä hypyn kertominen. Muuten meni hyvin. 
Gavasta nää oli paljon hauskempia kuin kepit! Keppitreenin lopussa otti vähän painetta viereisen kentän melusta, hitsi kun vieläkin näkyy jälkiä siitä kerrasta kun teki rataa ja koira yritti tulla päälle. Nyt ihan uudellakin hallilla. Kun sai nostettua kierroksia niin silloin ei haitannut taas. 

Ratapätkä päällejuoksulla: testattiin ratapätkää missä suoraputki, hyppy, 2 hyppyä kaarella, jonka aikana itse riensin toiseen suuntaan tekemään päällejuoksun hypylle. Tuli ohjaukseen, mutta laskeutumiskohta valui aika isoksi loikaksi.. Ei tolla ohjauksella niin koonnut hyppyä. 

- tauko

puomi ja keinu: tehtiin kontaktit ja palkkasin nameilla alastulolle. Puomi hyvä. Keinulla eka juoksi lentokeinun ja toisella ok. Erottelu siis vielä huono ja vähän treenejä, missä on tehty molemmat.. 

pituuden kääntyminen valssilla: tässä suht lyhyt pituus. Ekalla tuli reunakeppien välistä. Sitten kaikki muut kerrat sujui. Tein ennakoivan valssin ja vikalla ohjasin myös muurille, mihin oli 90 asteen kulma. Jes näitä oli hyvä muistutella. :) 

takaakierto: näitä tehtiin ihan minihypyllä alussa niin, että vaikeutin aina kulmaa. Noin 4m päästä lähettäen. Korkeammalla hypyllä sitten radallakin muutamia. 


hyppysuora: tämä tuli vielä lopussa mieleen. Etäisyyksinä oli 5m ja 6m tuossa hyppysuoran keskellä. Eka palkkaus keskivälille ja sitten loppuun. Rimakorkeuksina oli 55cm, 45cm, 60cm ja 55cm hyppyjä. 60cm hypyn tiputti useampaan kertaan alussa, täytyy ottaa esim 50cm ja 60cm hyppyjä radalle, saa luvan katsoa mitä hyppää! Näissä jättäydyin taakse vaikka radoilla on ollut niitä missä ehdin juosta edellä. Näitä siis myöhemmin lisää siihenkin malliin, että vedätän. Vikassa hyppäsi hyvin, yhteen väliin vain yksi ponnistus, toiseen kaksi laukkaa jne osasi arvioida hyvin. 


KE PÄIVÄN TOKOTREENIT @ Matinkylä 

Mukaan lähti Ruuti sekä äiti ja tollojengi. Tavattiin Matinlahden koululla Josefina ja tolleri Mauri. Keli oli ihana vielä aurinkoinen ja ehdittiin ennen pimeää kotiin. Koulun kenttä oli yllättävän hyvässä kunnossa, vain vähän liukkaita kohtia, muuten pitävää lunta ihan mini kerros ja sitten hiekkaakin laidoilla. Tosi kivaa, jos alkaa löytyä ulkotreenipaikkoja! 

Ruutin kanssa
Paikkis: teki makuuta ja hyvin sujui.

Eteenmeno: appari vei pallon salaa kentän lyhyen sivun laitaan. Tehtiin ruutuun nähden oikeassa suunnassa eli ruutu oli 90 astetta vasemmalla. Matkasta tuli aika pitkä kentän laidalle noin 20m eteenmenoa, joten ekalla kertaa Ruutin usko loppui noin 10metrin kohdalla. Siitä lisäavulla noin 15m ja vielä apua niin tajusi pallon. Seuraavalla kerralla irtosi hyvin 15m, mutta taas jäi ihmettelemään. Kerran niin, että pallo ei ollut valmiina vaan se lenti apparilta. Sitten vielä niin, että eteenmeno, stoppi ja siitä ruutuun. 
Luulen, että tämä pk-puolen tyyppinen lähestyminen toimii ihan hyvin. Tehdään alkuun siis aika paljon eri paikoissa suoraan juoksemista lelulle, joka on kentän laidalla. Joko laitettu niin, että tietää tai salaa. On ollut käytössä ihan perusnarupallo kentän reunalla, kun pk puolella on siellä puskassa joku jalkkis tms. Välillä myös merkkejä yms häiriötä matkan varrelle. Toki on tehty niitä alustallekin irtoamisia, mutta niissä taas Ruuti keskittyy etsimään aika paljon sitä alustaa ja voi hämääntyä esim teipeistä maassa tms. Kun taas on ajatus vain palloon asti juoksussa ja tietty aina siellä ei ole valmiina palloa vaan saattaa tulla liikkeestä tai stopin jälkeen sinne. Gavakin vois alkaa tehdä näitä.. 

Merkin kierto 20m: hyvin meni. Ei ollut muita härpäkkeitä mukana. 

- tauko

Zeta: Ekaksi istu, joka hyvä. Sitten seiso, mutta istui. Seuraavalla toistolla sujui. Maahan meni varmasti. 

Kaukot: hyviä vaihtoja kaikki :) Tehtiin kaksi kahden siirron settiä, joista palkat. 

Ruutilta tänään ihan hyvää tokoilua, lähinnä ne uudet liikkeet vaatii vielä toistoja. Ohjattua ja tunnaria vois seuraavalla kerralla kerrata.. 

Nova teki äitin kanssa sivulletuloja, seurausta ja toisessa setissä luoksetuloa ja maahanmenoja. Hyviltä näytti. Maahanmenoissa vähän hakemista kuinka sen sinne käskee. Ja luoksetulo yksi pidettynä ja sitten ihan paikallaan odottamista noin 8m matkalla. Nova odotti tosi nätisti aidassa. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!