Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

3.5.2016

Agilityn kesäkausi korkattu toppikelissä! Sekä hakuruutua

AGILITY


Jipii niin kivaa, kun agilityn kesäkausi alkaa ja Anu Niemen treenit. Kouluttajalla on kyllä iso osuus myös treeneistä ja kun tietää, että saadaan onnistuneita pätkiä ja tykkää tavasta miten neuvotaan niitä tekemään sekä haastetaan ohjaajaakin. 

Rata (piirros alla) oli tänään kivan vauhdikas ja sieltä löytyi kivoja ohjauksia. Päästiin hypylle 15 asti ja aikaa oli 15min. Gavalla oli hirveästi intoa tehdä ja ekat toistot haukkui ja murisi mulle. :D Kentän rimat on tosi ohuet ja kevyet (tykkään kentän kevyimmistä rimoista), ja kun vertaa taas Niinulla oleviin paksuihin niin noi on helpompi tiputtaa. Gavalla tulikin alun vaikeissa kulmissa varsinkin ja kun korkeudet oli 50-55cm väliltä niin 3 ja 4 rima tuli alkuun paristi. Keskeytin, hyppyytin uudestaan ja kehuin. Välistäveto kohdassa kerran koko välistäveto uusiksi ja palkka ettei yhdistä mun huomautusta vetoon. Gava on kuitenkin kiltti eikä se tarvitse liian kovaa muistuttamista. Heti seuraavat kerrat petrasi. Kerran myös lähtörima tipahti.


No siihen alkuun 1-4. Menin kutsumaan hypyn 3 lähettyville ja olin alkuun tutustunut hypyn 4 väärinpäin. Eli tein eka onnistuneet serpentiinit. Anu hyvin totesikin, että se etumatka minkä otin niin menetin sen jo 3 hypylle lähettäessä, koska en uskaltanut liikkua kutsuttua koiran.. Vähän mua epäilytti myös että koira tulee hypyn 2 jos lähden ajoissa liikkeelle, no se oli niin selkeässä linjassa ja vaikka liikunkin koiraan katsoen niin kokoajanhan kerron sitä hyppyä. Liikkuakin voi niin monella tapaa lähteä täysiä paikaltaan, kävellen kutsua ja lähteä siitä ohjaamaan tai sitten kutsuu, rauhallisesti liikkeelle ja ennakkoon ohjaukset. Muistaa katseen koirassa. Harjoiteltiinkin sitä, että teen ohjaukset riittävän ajoissa ja luottaen koiraan ja antaen sillekin hommia. Hyppäämiskohdista oli puhe, että usein koirat tajuaa että joku kohta on vaikeampi hypätä jos sille annetaan mahdollisuus. Eli ettei itse niin kontroilloi hypylle lähestymiskulmaa yms ja että kertoo riittävän ajoissa. Mä ehkä vielä syyllistyn välillä ohjaamaan sillä ajoituksella mitä Gava kokemattomana tarvitsi vuosi sitten eli jos olisin liian aikaisin näyttänyt olis ehtinyt hypyn ohi.. 

Välistäveto sujui yllättävän hyvin ja siinä ehdinkin olemaan lähellä ja otin kyllä puolivalssia vaikka ilmankin treenattu ne parit kerrat hallilla. Väli oli aika lyhyt, jotka myös helpotti. 

Kepit 5 ehdin ottaa ennen meidän vuoron alkua. Yksinään heti ekalla oikein ja hyvä rytmi. Sitten hypyn kautta, ekassa loppupäässä virhe. Toistolla sujui. 

6-11: tämä oli kiva pätkä ja onni on irtoava koira. <3 Ainakin pikakiituri Gavan kanssa. :D Tein ensin kerran 6-7 hypyt niin että olin koira oikealla puolella ja lähetin hypyille. Juoksin sitten suoran oikealta puolelta eli aavistuksen pidempää reittiä. Gava vähän valui hypyltä 7. Meni kuitenkin oikein. Testattiin sitten niin, että laitoin leikkauksella hypylle 6 (tätä ohjausta olin myös miettinyt) ja jäin suoran vasemmalle puolelle. Tässä ensin tein vahingossa peruskäännöksen hypylle 7 jolloin mun ohjausnäytti kepeille ja niitä kohti Gava lenkittikin. Toistolla sama, mutta leikkauksessa ei tarvitse käden irrota jalasta ensin kohti hyppyä 6, rintamasuunta kääntyy lähettävä askel hypylle 7 (jota Gava ei kyllä niin tarvitse kunhan katson sinne) ja sitten piti tehdä vastakäännös. Koira jäi hetkeksi seläntaakse ja juoksin eteenmenoon. Tämä sujui parhaiten. Ehdin takaaleikata hypyn 10 takana. Gava tiputti ainakin kertaalleen hypyn 10, siihen en ehtinyt puuttua..


10-15: Ensin olin ajatellut, että teen hypylle 12 jaakotuksen. Olin alkuun liian rintamasuunta koiraanpäin ja en tajunnut, että se on liiankin voimakas ohjaus. Gava pysähtyi siihen vireen. Täytyi ottaa koiran nähden yksi askel hypyllepäin, sitten lähettäen hypylle jättää koira seläntaakse. Yleensä Gava ei noin voimakkaasti reagoi, mutta tässä ehti vähän hidastaa vauhtia kun lähestyi mua sekä seinä oli lähellä ja ansaesteitä ei ollut. Testattiin hypylle 12 vielä takaaleikkausta, se sujui helpoiten ja parhaiten. Käänsi hyvin koiraa ja ehdin paremmin jatkoa ajatellen. Peruskäännöstä että pyörin noin 2m hypystä ja päästin hypylle. Tän tein alkuun liian voimakkaasti kääntyen ja Gava lähti mun liikkeen mukaan. Kun maltoin kääntyä rauhallisesti ja antaa koiralle aikaa mennä hypylle 12 saatiin onnistunut. Anu osasi onneksi aina neuvoa mitä teen väärin, kun koira ei toimi mun tekemällä tavalla. :D 
Hyppy 14 oli helppo. Sitten hypylle 15 tein vippauksen. Sujui oikein joka kerralla, mutta vähän lenkittäen. Olin pitänyt rohkeammin varmaan liikkua lähemmäs, tein ohjauksen niin sivusuunnassa ja yksi mahdollisuus myös persjättö ja takaakierto. Mutta vippausmeille kyllä parempi, en itse luota niihin persjättöihin.. Täytyy harjoitella vippauksia rohkeammin tehden. 

Siihen loppuikin aika, mutta oltiin ehditty tehdä kaikki kivoimmat kohdatkin. Tosi kivat treenit! Ihana ope! Hieno Gava! Seuraavan viikon treenejä innolla odottaen ja yritän päästä Gavan tasolle sekä luottaa siihen ja antaa sillekin tehtäviä. :) Harmi ettei videota tullut, kun kerrankin osattiin tehdä paljon hyviä pätkiä. Alkuperäisiin ohjauksiin tuli siis kaksi muutosta, jotka sisälsi takaaleikkauksia. :D Sekä yleisesti rohkeampi liikkuminen alunpätkässä. Mun pitää itse päästä irti siitä ajoitusmallista minkä oon iskustanut mun päähän. Ruutin kanssa sain niin flow ohjauksia ja ajoituksia, kun se oli nousemassa 3-luokkaan ja kisasi siellä. 


ESINERUUTU/HAKURUUTU: 

Mentiin äitin ja Novan luokse vielä lenkille sekä ruutuilemaan. 

Metsässä Nova sai tehdä ensin hakuruutua. Äiti ja Nova vei kolme damia tasaisin välimatkoin. Matkaa oli 10-15m. Sitten Nova pääsi etsimään. Aloitettiin viimeiseksi viedystä ja Nova juoksi keskimmäiselle reunimmaisen sijaan. Tajusin silloin vasta miettiä mikä oli tuulensuunta. Keskimmäinen tuli siis äkkiä. Kävin kertaalleen näyttämässä (välissä huonoja yrityksiä) ja sen jälkeen Nova löysi damin vähän poukkoillen. Kantoi painavaa 500g damia huonolla otteella päästä roikottaen. Kevyemmät kantoi taas hyvin. Ensimmäinen dami löytyi taas heti ekalla yrittämällä, siihen olikin lyhyin matka. Sinne Nova juoksi ihan suoraan. 

Novalle tauko.

Gavan kanssa esineruutua tai lainattiin pallodamia ja tehtiin ehkä 30-40m matkalta sen hakeminen. Niin että kävelin kaartaen viemään damin ja tiputin Gavan nähden. Ekassa tarkisti toisen kohdan missä Novalla oli ollut dami. Sitten jatkoi matkaa syvemmälle. Dami löytyi vähän hajua tarkentaessa. Toiseen damin kohtaan Gava juoksi melkein suoraan, muttei saanut hajua ja lähti hetkeksi jäljelle. Palasi takaisin etsimään ja kävi taas jälkeä väärään suuntaan. Sitten löytyi. Hyvin irtosi, mutta paremmin voisi käyttää vielä nenää. Nyt tiputin vain damin, mutta voisin laittaa myös esineen niin ettei sitä heti silmillä erota.. 

Nova teki vielä hakuruutua: Tehtiin tällä kertaa niin, että kävelin itse ja äiti ja Nova oli lähetyskohdassa katsomassa. Sanoin "vaak vaak" kun tiputin damin. Nyt sujui taas heti ekalla reunimmaiset, mutta keskimmäinen ei löytynyt. Kävin näyttämässä ja sitten löytyi. Novalle pitää vielä tehdä lyhyitä 7-10m hakuja, että oppisi juoksemaan näyttämisen suuntaan. Nyt paristi nouti sen viereisen damin, ei sen mitä oltiin näytetty. Tai sitten lähti heti toiseen suuntaan kuin mihin näytetty. Tätä tukemaan olisi ne markkeeraustreenit, jossa koiralla on muistikuva autamaan mitä kädellä osoittaminen tarkoittaa ja suuntaaminen. Paristi Nova lähti myös käden näyttämisellä etsimään eli ehti ennen etsi- käskyä. Novan luovutukset oli namiin vaihtona. Nami koiralle ja sitten vasta damiin tarttuminen. Dami tipahtaa maahan useimmiten, joten voisi niitä käteen luovutuksiakin treenata.. Vikassa toistossa myös koiran ulkoiluttaja ehti meidän hakuruudun nurkalle Novan ollessa siellä. Nova hienosti tuli luokse. :) 

Näitä treenejä lisää. Gavalle hyvä tehdä esineitä samoissa treeneissä. :) Eikä damitreenitkään haittaa. :D Ne on vain hieman isompia esineitä. Ja Gava oli pallodamista sitä mieltä, että mitä vaihtamaan ke-hu leluun, kun on se narullinen pallodami. :D

Nova oli viime viikonloppuna tehnyt treeniä variksen ja kanin kanssa, molempia oli kantanut hyvin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!