Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

15.5.2016

Paimennuskausi korkattu!

Matkattiin aamulla 7:45 kohti Someroa Mian ja bc Maicon kanssa. Woollandiasta oltiin varattu paimennus, kaksi kierrosta lampailla. Gavan kanssa mentiin keskivälillä. Autojen ollessa kauempana pidin Gavan tolpassa kiinni odottamassa. Hienosti makoili pääosin siinä. Vähän tärisi välillä innosta ja tuijotti silmä kovana lampaita. Sääksi oli ennustettu sateista, mutta onneksi pysyi vain pilvisenä. Ensimmäistä kertaa käytiin Gavan kanssa Marikan opissa ja tykkäsin.

- KUVATGavan ensimmäinen kierros lampailla (viimeksi käyty marraskuussa):
laitoin ensin liinan perään ja se olikin tosi pitkä ja meinasin ekat pyöritykset kompastua siihen. Otettiin liina irti. Tehtiin maahanmenoja, flankkejä ja kuljettamista. Flankkejä esim 3-4 toistoa per suunta, niin että tulee hyviä. Ja ihan lyhyitä neljän osa ympyröitä tai max puolet. Marika neuvoi lähettämään ja jos ei lähde oikeaan suuntaan menen eteen ja lähetän silti. Ei luovuteta ja estetään vain väärä suunta. Kun koira lähtee kiertämään heti vastaan ja maahan.

Maahan käskiessä mielummin vaikka koiraa kohti askel. Itse helposti jotenkin ajattelin taaksepäin ja lähdin peruuttamaan. Gavahan on siitä oppinut, että peruutan kun käsken maahan niin Gavakin valuu eteenpäin maahanmenoissa tai sitten tottelee vasta toista käskyä. Nämä lähti jo paranemaan. Ja jos ei tottele käskyä niin heittokeppi muistuttamaan. Seuraavalla sitten tottelikin. Kun näin kuivalla maalla demottuna ohjausmallin niin oli helppo matkia samaa lampailla. Otin paikan vähän lampaiden edestä, lähetin flankille ja samalla kävelin lampaita ympäri koiran kiertäessä eli pysyin koiran ja lampaiden välissä. Sitten kun maahan niin kohti koiraa askel tai sitten paikaltaan. Kepin voi laittaa myös poikittain.
Joitakin treenejä kun on tehty myös, että koira lähetetään kiertämään ja ollaan itse lampaiden takana, koira maahan lampaiden taakse ja kuljettamaan. Mutta ne liittyy varmasti sitten hakukaariin..

Kuljettaminen onnistui sekalaisesti. Välillä Gava ehti kiertää paristikin lampaat ja välillä ehdin estää sen flankit. Lopettaessa Gava luopui hyvin lampaista ja "riittää" käsky toimi. Melkein unohtuu miten viime vuoden alussa sen sai melkein kalastaa lampailta. :D
Gavan toinen kierroslampailla: 
Molemmilla kerroilla lampaille tulo onnistui hyvin. Jätin Gavan maahan ja menin lampaille, sitten sieltä walk on ja maahanmenoja.

Nyt saatiin hyviä flankkejä. Marika hyvin täsmensi myös, että sillä kun on naputeltu painetta ja sitten lähetetään koira, vaikka pää kääntyisi ei aina tiedä onko koira oikealla mielentilalla. Siinä kun ottaa flankin niin, että lähtee kohti koiraa ja antaa luvan flankille kun koira näyttää hyvältä helposti voi välttyä ne kaahailu flankit. Saatiin nyt molemmilla kierroksilla tosi hyviä toistoja. Gava ei kertaakaan räjäyttänyt lampaita, ei kaahaillut tai yrittänyt tulla liian lähelle. Itsekin olin jotenkin luottavaisin mielin ja tuntui, että Gava on taas miettinyt viime vuodesta. Kun se käyttäytyi rauhallisemmin lampailla.
Flankeissä Gava lähti paremmin oikealle (away), mutta vasemmalle (comebye) yritti välillä karata oikealle. Tosi paljon vaikutti myös, jos siirryin pois tasapainosta ja lampaat liikkui mun perässä niin Gava olis halunnut silloin ainakin lähteä lampaita vastaan eli väärään suuntaan mihin yritin itse ohjata. Vielä on aikaa siihen, että suunnat sujuisi pelkällä käskyllä tai vähemmillä avuilla. Ehkä niitä voisi taas muistutella vähän kotonakin..

Kuljettamisessa hyvä pointti oli, että koiran pitäisi mennä paljon hitaammin. Se jotenkin selvensi mun ajattelua ja aloin jarruttamaan koiraa, joko painokas Gaavaa tai sitten maahanmenoja jos yritti lähteä pois tasapainosta. Välillä Gava kyllä meni vähän enemmän toisella laidalla, mutta ehkä lampailla oli vähän pyrkimystä siihen suuntaan. Ihan lopussa saatiin ihan täydellinen kuljetus, etäisyys hyvä, Gava pysyi suoralla linjalla jne. Tässä käskytin maahan aina välillä ja annoin maiskutuksella luvan lähteä liikkeelle.
Muilta katsottuna hakukaarta tehtiin esim paloissa eli koiraa pysäytettiin maahan keskenkin kaaren jos lähti oikomaan ja sitten lähetettiin uudestaan. Jos kisoissa koira tekee hakukaaren ja lampaat ajautuu pois linjalta ne on korjattava takaisin linjalle ja sitten vasta ohjaajalle lampaat. Jos koira hakee lampaat banaanina siitä ei taas saa pisteitä. Esim lampailla on välillä veto jonnekin kohtaan radassa.


Alkukesän paimennuspäivät Lillgårdissa ei käy meille niin täytyy nyt keksiä ja varata kalenteriin jotain muuta paikkaa. Somerolle asti ei viitsi kovin usein ajella, mutta ehkäpä nyt kesällä ainakin toisen kerran. Nyt ehkä tietää vähän kuinka toimia ja uskaltaa käydä välillä muuallakin. Viime vuonna oltiin vielä niin ummikkoja, toki vieläkin mutta enemmän ymmärtää.

Treenaa: 
- flankkien lähetys ja aika nopeasti maahan
- kuljetuksessa pysyy takana
- maahanmenossa koiraa kohti tai paikaltaan, heittokeppi jos ei tottele

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!