Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

22.6.2016

Paimennuksessa suullisia käskyjä sekä muita videoita

MA PAIMENNUS

Eijan luokse Lillgårdiin paimentamaan maanantaina. Edellinen treenaaja juuri lähti, joten Gavan kanssa vedettiin treenit niin, että välissä yksi jutustelutauko. Laitumelle oli pidempi siirtymä pikku aitauksen läpi ja Gava kulki ne vapaana. Kuljetin ihan sivu - käskyllä, kun takana/taakse ei ole niin vahva. Sain välillä pysähtyä käskemään lähemmäs. Eija ekan lampaille siirtymisen jälkeen kysyi tarviiko liinaa. Pärjättiin ilmankin :D

Mentiin isolle laitumelle tekemään kulmatreeniä (90 asteen kulmassa flankkejä), kun lampaat ei pysyneet pienemmässä. Lampaita oli noin 10 yhteensä. Hyppäsivät muovisen aidan yli. Eijan koira haki lampaat katoksesta, tämän kertainen koira on ollut myös silmäkoira, mutta toimi nyt hienosti. Alkuun Gavalla vähän liikaakin silmää ja meinasi välillä tulla kohti. Muutamien jälkeen vaikeutettiin niin. Että annan vain suullisen käskyn ja oon muuten paikallaan. Jos väärä suunta käsky maahan. Jos ei toisellakaan kerralla tajua, sitten näyttää apuja kädellä. Huomasi myös, että ihan pienen avun ymmärsi. Gava vähän otti painetta, kun tuli käskyjä niin paljon ja halusi hotkia ohessa kakkoja. Teki välillä tosi hienoja flankkejä kääntäen pään ja väljästi. Yritin muistaa "tokokriteerit". Jos tuli lähemmäs heti häätö kauemmaksi. Gava alkoi kyllä nyt kolmannella kerralla tajuta ideaa. Ja joidenkin kanssa se vaatii jopa 60 kertaa.
Alkuun tehtiin lyhyita kaaria, sitten myös kokonaista ympyrää antaen juosta, että toistettiin suunta käskyä. Osassa näissä meinasi tulla liian lähelle. Gava hienosti myös haki luontaisesti lampaat mulle, jos ne karkasivat. Nätisti kokosi ne. :)

Maahanmenoissa on eniten treenattavaa tai mun pitää jatkossa olla tosi tarkka. Huomasi alkutreenistä, kun lampaat ei vielä ihan luottanut Gavaan niin ne hieman liikahtivat aina kun G meni maahan. Koitin olla tarkkana, että jos teki huonon maahanmenon käskin pois eli kauemmas.
Puhetta oli, että ajamista on opetettava eri suuntiinkin ettei opeta vahingossa niin, että koira ajaa lampaat vain ohjaajalle. Välillä ajaa ohjaajan ohi lampaat näin alkuun. Ajamisessa treenattavaa olisi myös se, että on koiran vieressä. Tätähän tehtiin vähän samantyylistä viime vuonna niin, että lampaat oli paikallaan ja lähestyttiin kauempaa.

Vinkkinä tuli myös, kun ollaan ystävällisiä niin nojataan vähän taakse niin flankeissä ja maahanmenoissa. Jos taas ei tottele niin käsky kuin" linnut tippuisi puusta" ja nojataan eteen tai askelkin.
Palkinnoksi hyvistä flankeistä Gava kuljettaa. Ideana oli myös muistaa että hyvästä flankistä saisi ajaa lampaita. Samalla idealla sitä kisoissa ym tehdään. Flankki, ajoa, flankki.. Ekassa ajamisessa Gava ehti kiertääkin välillä. Sitten käskin maahan tai jarruttamaan.


TI ANU NIEMEN AGILITYT

Tiistaina aksailtiin, toka vika kerta ennen kuukauden taukoa. Rata oli aika hankalan näköinen, lähinnä siellä oli ansoja, jos jää varmistelemaan toista paikkaa tai jos on myöhässä niin se kostautui. Aloitettiin lopusta, joten saatiin tehtyä rauhassa kontaktitreeniä. Gava kuitenkin vähän eritavalla tekee niitä yksin treenatessa. 

Alkuun tehtiin putki, hyppy, takaakierto. Saksalainen onnistui kaikki kerrat paitsi yhden kerran, kun tein liian pienen lähetyksen. Hyvin kuitenkin nykyisin lähtee. Ekassa käännyin liikaa koiraan, kun olin vaihtanut puolen ja Gava päätyi putkeen. Kun yläkroppa ei kääntynyt, sujui hyvin. 

Puomilla juoksi läpi ekalla kertaa. Tottumuksesta tuli multa joku "oho" toteamus, mutta ei Gava onneksi sitä noteerannut. Voin ottaa uusiksi, tai sitten ottaa puomin toiseen suuntaan ja kehuu tai vain korjaa alastulolle + kehut. Otettiin yhden hypyn kautta samasta suunnasta kuin aluksi ja nyt pysähtyi. Vähän nopeammin voisi mennä 2on-2offiin. Niitä pitääkin vahvistaa. Vähän nytkyi myös kun käännyin ohjaamaan seuraavalle hypylle. Noita voisi myös treenata.. 

Hyppy ennen keinua niin ekalla kertaa en kertonut käännöstä ajoissa, vasta riman päällä. Muistan, etten itsekään tiennyt siinä vaiheessa missä kohdin tarkalleen keinu olikaan. Gava teki aika äkkipysähdyksen keinulle. Keinulle erottelua, myös niin että jatkan matkaa. Toisella kerralla ennakoi tiputusta ja jarrutti vähän aiemmin. Nyt tuli myös vähän vinoon.

Hyppy ja A:lle. A:lla koski aika rajalle ja en palkannut. Otettiin uudestaan niin, että hoputin enemmän ja nyt koski paremmin (palkka odotti edessä). Silti tulee pikku hidastus ja katsoo muhun. Kerran niin, että Anu heittii pallon A:n suuntaisesti alastulon luota, kun Gava juoksi alasmenolle. Vähän parempi, mutta silti pieni hidastus. 


Lopuksi tehtiin vielä u-putket 6->. Sitten poimittua koiran matkaan kauempaa, vastakäännös ja siitä sitten pyöritykseen ohjaus. Vastakäännös 8, ekalla kertaa myöhässä ja Gava ehti takana olevaan putkeen. Sitten ajoissa. Pyöritys onnistui hyvin. 

Erikseen putkeen 10, muuri, rengas sujui hienosti 5m sivuttaisetäisyydeltä. Ja vaikka kulmakin oli haastavampi, toki Gava varmaan laskeutui pitkälle. ;) Sitten testattiin ohjausta, missä vähän edeltä ohjasin hypyt ja sitten leijeröin u-putken ja menin näyttämään toisen putken päädyn 15. Ei olisi tullut mieleen, että noinkin voisi. Ekalla kertaa hidasti ja ajauduin liian lähelle edeltävää hyppyä. Sekä käskytin juuri väärän putken suun kohdalla. Toistolla onnistui. Ihan siisti kohta. :D 

Alku jäi siis radasta pois 1-6 ja toi 15-16. 

Treenaa agi:
- keinu erottelu
- puomi ripeys
- kontakteilla ohi juokseminen ja pysyminen


MUUT VIDEOT (TOKO)

- Ruutin kierto-ohjattu agilitykentän malliin - ohita rivi hyppyjä ja kaukana oleva hyppy. Vaikeinta oli, kun merkki oli 2m verkkoaidasta. Vaati jonkin verran toistoja sujuakseen. 


- Novan kapulan pito, ekat oli oikein nappionnistumisia. Sitten pari huonompaa. Nopeammin palkattuna taas hyvä. Kuukausi sitten ei olisi saanut videollekaan. :D (Äiti ja Nova treenannut?)


- Gavan estehypyn opettelua (vanhemmassa tokopostauksessa nyt myös)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!