Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

13.6.2016

Paimennusta Eijan opeissa

Maanantaina matkattiin Siuntioon Lillgårdiin, tällä kertaa ekaa kertaa tehtiin Eijan ohjauksessa. Virpin päivät ei tässä kuussa käyneet meille. Tehtiin kaksi kierrosta lampailla. Oltiin ainut koirakko ja tehtiin pienessä aitauksessa. Lampaita oli vähän isompi porukka kuin yleensä. 

Gavalla oli alkuun aika paljon intoa ja silmää. Ei alkuun meinannut totella niin herkästi, teki mitä itse parhaaksi ajatteli. Alkuun pääsi pariin kertaan räjäyttämään lampaat tai jahtaamaan niitä. Alussa kesti, kunnes yhtään alkoi työskennellä paremmin flankeillä.

Ekassa kierroksella tehtiin flankkejä ja kuljettamista. Nyt pyrittiin siihen, etten lähetä flankille aina kävelemällä kohti koiraa -> ajamalla sitä. Tai ole ihan lampaiden ja koiran välissä, vaan pelkästään estämässä väärän flankin suunnan. Ideana oli, jos koira ei lähde flankille-> tekee väärin -> vihaisempi "lie down". Jos koira lähtee hyvin flankille, ystävällinen maahan ja sitten lupa ajaa. Eli jos tekee nätisti saa palkinnoksi ajaa eli tulla suoraan kohti lampaita. Flankillä pitää kiertää lampaita eikä saa tulla kohti. Tuntui alkuun, etten saanut kauempaa mitään kontrollia tai vaikutusta, millä saisin Gavan tuijotuksen rikottua. Tai ainut, mikä toimi oli "pois" käsky. Tehtiin jonkin verran pois -> maahan, jolloin heti kun lähti poispäin laitettiin maahan. Jos oli lähtenyt jo paremmin niin sitten pystyi testata flankkiä. Tai pois + flankin suunta. Flankillä haluttiin, että maahan käsketään melkein heti, että koira ehtii silloin 3-5m matkan.

Ongelmina flankeissä oli siis, että Gava lähti ajamaan flankin sijaan eli jatkoi lampaita kohti kävelemistä. Tai toinen oli, että maahanmenoa ei joko totellut heti -> vihaisempi maahan. Ja, mikä on aiemminkin huomattu että kun käsken maahan etenee kohti lampaita 1-2m. Tämä ei näissä treeneissä ole ongelma, mutta esimerkkinä kerrottiin että esim lampaiden jakaminen ei onnistuisi. Välillähän oon vahingossa peruutellut ja käskenyt maahan, mutta nyt en tainnut. Oon itse myös oppinut, että ajamalla Gava tekee parhaiten niin vaikein on oppia vain lähettämään ja lähtemään vastaan. Vastaan kävelyssä, myös välillä törmäsin lampaihin tai en päässyt koiran edelle.

Koira saa kulkea vain kaarella, jos tulee sisälle,
käsketään takaisin. Ohjaaja lähes paikallaan.
Itselle selkein ja helppo kriteereinä ymmärtää oli kulmatreeni, missä lampaat oli nurkassa, aidat 90 asteen kulmassa. Koira sai tehdä flankkiä pitäen saman etäisyyden lampaisiin. Tolpista oli hyvä laskea kuviteltu linja. Ja ajatellaan, että koira tekee ehkä 3 pysähdystä matkalle suht tasaisin välein. Jos se oikoo sisälle niin käsketään heti maahan. Jos se tulee liikaa sisälle, se ajetaan kauemmas kävelemällä kohti. Tässä saatiin aika hyvin treenattua, ettei Gava oio maahanmenoja sisäänpäin. Ideana tajusin tämän hyvin, mutta ohjaapa sitten nopeasti liikkuvaa koiraa. Gava kyllä kuulemma lähtee maasta sopivalla vaiheella, jotkut hyppäävät tai ryntäävät pahemmin. Lisäksi mitä Gava vain välillä tekee, on se pään kääntö flankin suuntaan.

Tuosta 90 asteen treenistä seuraava vaikeusaste on suoran aidan varressa, jossa kulmaa tulee 180 astetta. Koira joutuu tehdä vähän pidemmät flankit.

Jos koira ei tehnyt mitä piti silloin taas kerrotaan äänensävyllä, muuten ollaan ystävällisiä ja palkaksi ajamista. Tuossa voisin kuvitella esim käärmeen mun ja koiran väliin ja jämäkästi siihen läimäisy. Täytyisi olla sellainen, että kouluttajakin hätkähtäisi. Mun "suuttumiset" ei ihan siltä kuulostaneet. Jotenkin "lie down" on vaikea sanoa voimakkaasti. Otettiin ensin kepin kanssa. Sitten otettiin tilalle piiska, jolla saan tehtyä voimakkaamman käskytyksen jälkeen äänen ruohikkoon, joka aina havahdutti. Tämäkin koiran ja mun väliin. Jos maahanmenoa ei taas totella niin siinä voisi käskyn jälkeen käyttää piiskan ääntä. En tiedä osasinko hyvin ajoittaa, kun meni sekaisin piiska vs oma käskytys. :D Mutta oli helpompi pitää kiinni kriteeristä, ettei koira pikku hiljaa hivuttaudu kohti lampaita. Kerran sain flankkiin puututtua, kun heitin kepin lampaiden ja koiran väliin, noita kohtia on vaikea huomata.

Loppua kohden alkoi flankit olemaan paikoitellen aika siistejä. Huomasi huiman eron alkuun verrattuna. Kulmatreeni oli siitä myös hyvä, kun aiemmin tehtiin useammassa paikkaa flankkejä niin niissä Gava pääsi välillä kiihdytysajoille ja kerran ajattiin lampaat vahingossa toiselle laitumelle, kiilasivat portin läpi. Ja sitten kun ne tajusi kohdan mistä hypätä toiselle puolelle. Onneksi tässä on nyt pe paimennusta ja kahtena seuraavana maanantaina. Ehkä sitä muistaa sitten itsekin vähän paremmin.

Tykkäsin Eijankin koulutuksesta ja sai selitettyä hyvin, mitä tehdä (eri asia osaako ja muistaako noudattaa kaikkea). Pohjalla oli juuri olla mustavalkoinen koiralle. Ja antaa koiran itse tajuta, mitä halutaan.

Vielä vähän leirikuvia:
Ja Nova komistuskin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!