Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

26.6.2016

Sateiset tokot ja paimennukset

Perjantaina vapaapäivänä mentiin tokoilemaan Shantin ja aussietyttösten kanssa. Shantilla oli supersöpö pikku Taika pentu mukana. Kuvissa jo kastuneena sadetreeneissä. Ennen treenien aloittamista oli rusakkolauma kentällä ja pennun treeneissä tuli kaksi kentälle juoksemaan. Gava paimensi lenkiltä tuntua pupuja kauemmas, toimi ajaminen ja maahan käskyt. :D

- KUVAT

Ruuti pääsi mun koirista ensimmäisenä.
Eteenmenot pallolle kahteen eri suuntaan. Piirsin nyt pisteen kehän ja ekassa lähetin Ruutin vähän väärään suuntaan (itse vinossa). Tehtiin suuntaaminen seuraamisesta. Ekalla kertaa toiselle pallolle, mitä Ruuti ei nähnyt juoksi noin 10m ja stoppasi itse. Pyysin pois ja uusiksi, nyt juoksi mun "jessiin" asti.

Kierto-ohjattu: tehtiin yhden hypyn, metallikapulan ja keltaisen kiertotötsän muunnos. Tötsä oli hypystä 5m, sivuetäisyyttä 1-2m ja kapula myös matkan varrella. Ruuti hienosti kuunteli ja juoksi vain kierron. Jes!

Tunnari: matkalla oli jäniksen papanoita, mitkä Ruuti siivosi. Hyvin toi oman. Taustalla oli kapuloita viedessä ruututreeniä.


Gava pääsi sitten. Sade ihan vähän hillitti, maa oli ihmenyt aika hyvin vettä ettei ollut lätäköitä. Gava oli yllättävän reipas eikä tippaakan ällötellyt keliä. Hyvä prinsessa! 

ruutu: Ensin matkaa noin 20-30m ja juoksin näyttämään ja hihkuin ruudun paikkaa. Heitin lelun 10m takaviistosta. Pysähtyi keskikohtaan tai aavistuksen sitä ennen, vähän huono kohta mutta ehdin huutaa jes ja lelu lensi. Sitten vein lelun vähän yli keskikohdan ja matkaa n. 30m. Lähetin sieltä koiran vierestä hetsaten. Juoksi kovaa ruutuun. :) Sitten vielä noin 15m matkalta hetsausta, ruutuun lähetys ja ihan nappipaikkaan stoppasi! Siitä juoksin ruutuun palkkaamaan. Gava ei yhtään edes ennakoinut palkkauskohtaa vaan juoksi täysiä kohtaan ja kääntyi. Näitä lisää! Asenne oli tosi hyvä. :) 

metallihyppy: Gava teki ekaa kertaa uutta estettä. Löysin tokokassin pohjalta metallikapulan niin päätin treenata sitä. Ensin tasamaalla, haki hyvin ja lujaa. Ei yhtään ällöttänyt (kuten ei muutenkaan). Sitten treenattiin ensin kapulan palautuskulmia. Oon tykännyt tehdä niitä niin, että ohjaajan sijainti on vakio (sama kuin kisoissa), mutta koira on alkuun suorassa linjassa ja sitten sen kulmaa vaikeutetaan. Koira voi pitää kapulaa suussa tai Gava kanssa tehtiin, että poimi kapulan edestä maasta. Se ei ole tässä treenissä oleellisinta. Kun koira tulee hyvin esteen yli, palkkasin vauhdista, koska se esteen yli tuleminen kapulan kanssa oli se kriteeri. Jos taas juoksee ohi ei reagoida mitenkään, palautetaan takaisin ja annetaan mahdollisuus korjata. Jos ei korjaa niin helpotetaan. Kuvassa esim näkyy Gavan oikealle puolella viivoja, mistä lähdettiin. Ideana, että koira tajuaa että vaikka suorinreitti olisi ohjaajalle hypyn ohi niin sen kautta tuleminen on kannattavempaa. Evl:ssähän on nyt nykyisin sitten sama juttu päinvastaisesti, koira on linjalla mutta ohjaaja ei. 


tunnari: Tämä vikana. Nyt päätin testata suoraan väärien kanssa. Väärät tiiviimpään riviin ja oma oli 30cm päässä takalaidassa. Sujui hyvin. Sitten kun oma meni väärien keskelle ja tunsin kyllä, että tuuli myös. Gava nosteli vääriä, ei osaa tarkentaa hajua. Helpotettiin niin, että oma oli taas laidalla ja sujui. Pikku tauko on tehnyt hyvää liikkeelle. Matkaa oli alkuun 5m, sitten niin että pidensin ehkä 7-8m. Vein itse kapulat. Tunnarin kanto-otetta treenattava, taas oli keikkuva piippu hampaissa. :D  


Pupuilla oli meneillään perjantaina palaveriEkaa kertaa 13e zooplus este vinoon pystytettynä :D 


Perjantai illan puuhana mentiin vielä paimentamaan Siuntioon Päiville. Pienemmässä aitauksessa n.5 lammasta. Sää suosi paimennuksen ajan ja lopetellessa alkoi satamaan, tosin lähdettiin vielä metsälenkille.

Yritin tehdä 90 asteen kulmatreeniä, mutta alkuun tuntui, että Gava jäi pienemmällä porukalla vain tasapainottamaan ja lampaat taas halusi olla aika kiinni mussa tai seurata, jos menin aidan viereen lähettämään Gavan flankille. Alkuun Gava teki myös liian tiukkoja. Ja unohdin olla taas vihainen/jämäkkä. Kun sain tehtyä enemmän painetta naputtamalla piiskalla maata ja kun näytti väistämisen aikeita käsky flankille. Jos teki hyviä niin sitten pääsi kuljettamaan. Olin taas liian hidas kävelemään tai käskin Gavaa liian vähän maahan tai hidastamaan, että se ehti poukkoilla tai kiertääkin välillä. Jotkut pätkät sentään hallitusti. Vaikeinta flankeissä on Gavalle jos lampaat liikkuu jo toiseen suuntaan ja niin myös itsekin, niin Gava haluisi mielummin blokata sen suunnan. Täytyy vain tehdä niitä niin, että blokkaa väärän suunnan ja myös heti jos tekee väärin niin maahan. Pääsee menemään vain oikeaan suuntaan. Paristi Gava pääsi hajottamaan lampaat ja vähän kiihtymään. Kuulemma näissä tapauksissa se ehtii vähän turhautua siihen ettei edetä riittävän nopeasti tai muuta. On siis osittain itse aiheutettu.

Siistin näköistä oli katsoa, kun toisella kierroksella Päivi kokeili Gavan kanssa. Sai aika vauhdikkaasti ja nopea tempoisesti tehdä, ettei Gava jää liikaa silmään kiinni. Hienosti Gava tekeekin kokeneen kanssa ja heti se yrittää mennä sieltä missä aita on matalin, jos ei puututa. Mun kanssa se pääsee liikaa tekemään epätoivottujakin juttuja tai luistamaan. Tottelee kuitenkin herkästi ja on hyvin kuulolla. Flankeillä Gava käänsi hyvin päätä. Jos se yritti tehdä väärää, joutui metrin sisään jo maahan. Kuljettamisissa sai juosta takaperin. :D

Testasin vielä itse lyhyen pätkän Gavan kanssa. Ensin painetta maahan naputtamalla ja lupa flankille, kun näytti hyvältä. Saatiin ihan hyviäkin flankkejä ja ok kuljetusta.

Ei ole helppoa ei! Mutta, kuten oon aiemmin sanonut koira toimii kyllä oikein kouluttajilla ja kokeneilla, se on musta vain kiinni. Vähän kuin agilityssa, koira oppii nopeasti mutta kokematon ohjaaja on usein pidempään hidaste. Menee aina aitauksessa miettiessä, mikä on suuntakin ja Gava vaatisi aika reipasta tahtia. Siinä, kun mietin mikä oli suuntakäsky se ehtii jo hieman jämähtää silmään. Ehkäpä voisin välillä jättää käskyn antamatta, koska on siinä tukena ohjaus ja sanoa heti kun muistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!