Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

7.7.2016

Kimppatokoa ja agilitya - kepeille persjättöä

TOKO

KE Illalla mentiin tokotreeneihin Heurekan nurtseille. Oli iso poppoo kasassa, joten sai treenattua häiriössäkin.

Ruuti pääsi evl- paikkikseen. Istumista 1,5min, sitten makuuta 1min. Kaikki käskytykset meni tosi hyvin, Ruuti meni ripeästi maahan ja tuli luokse. Pätevä Ruuti! Ruuti oli vikana luoksekutsuttavana.

Gava paikka makuuseen: Pitkä rivi, missä Gavan käskin toka vikana maahan. Meni tosi nopeasti! Kerran tuhahdin sille, ettei saa katsoa liikkuria. Olin piilossa minuutin. Hyvin rennosti makoili, mitä vilkaisin. Sivullenousua taas ennakoi (Pia käski vieressä aiemmin). Nosti kyynerpäät ylös ja käskin takaisin maahan. Omalla käskyllä tosi ripeä, jes! Täytyy saada siis noita sivullekäskemisiä ennen meidän vuoroa..

Gava pääsi ekana aloittamaan meidän kolmen ryhmästä (jakauduttiin pareihin tai 3-ryhmiin).

Tunnari tehtiin rivi, kapula osittain hävisi nurmikkoon. Gava tarkisteli muut kapulat ja toi sitten hyvin oman. Nyt lähti itsevarmastin tuomaan ja noin 2m ennen vapautin vauhdista namiin. Nyt tehtiin ihan koemaisesti liikkurin kanssa. Lisää varmuutta vain oman ottamiseen niin hyvä tulee. :)

Ruutu: ekassa appari vei lelun ja hetsasi siellä. Gava juoksi kovaa ruutuun ja suoraviivaisesti lelulle. Seuraavassa avustaja kävi näyttämässä, mutta se sekottikin Gavaa ja etsi lelua. Tehtiin sitten niin, että itse näytin. Yhdessä valui ulos ruudusta ja jäi pyörimään. Otin sitten uusiksi. Sitten sellainen, missä huusin "jes" oikeassa kohtaa, muttei G tajunnut pysähtyä siihen. Palkkasin kuitenkin. Sitten saatiin kaksi toistoa, missä haki itse oikean kohdan. Vähän kyselevästi sinne juoksi, mutta varmuutta tulee vähitellen. Ruudussa oli taas tosi korkea heinä ja maanantaihin verrattuna nyt sujui kuitenkin tosi hyvin.

Häiriötä tuolla oli kahdesta muusta parista, muttei Gava huomioinut niitä ollenkaan. Siitä ihanaa nykyään treenata, kun Gava pysyy aina kiltisti mukana eikä tarvitse välittää mitä ympäristössä tapahtuu. Gavan kanssa ei tarvitsi miettiä "mitä jos" asioita. Häiriön kesto vain paranee iän myötä.


AGILITY

TO aamuna lähdettiin tekemään agilitya Shantin ja Tiia L:n kanssa eli aussieseurassa.
Olin katsonut muutamia treenattavia juttuja ja agirodun rata oli myös rakennettuna. Täydellisesti sadekin lakkasi lämppälenkillä.

Ekassa setissä tehtiin
- hypyn kautta puomi/putki erottelu. Putken suu oli lähes kiinni puomissa ja metrin pidempänä. Ensin niin, että hypyn oli suora linja puomille. Sitten vauhdista niin, että linja tuli alkuun putkea päin. Tosi pätevä Gava ei mennyt kertaakaan lankaan! Käskytin touch - enkä tehnyt mitään ohjausta.

- puomin kontakti vaatii taas vähän palaamista taaksepäin. Nyt tuli ravia alastulolle, sitten kun oli etupalkka vapautti itse itsensä. Loppuun parhain. Pakko kai ottaa vauhdikkaita sivusta 2on-2offiin tuloja ja hetsattuna pelkkää alastuloa. Gava jotenkin mieltää koko alastulon jo alueeksi hidastella. Ja reagoi niin vahvasti milloin sanon 2on-2off käskyn.

Gava ja Taika (kuva Salo reissulta)
- hyppykuvio oli yhdestä Anun treenistä. Ideana oli tehdä viistokulmaan päällejuoksulla. Muutin välissä vähän hypyn kulmaakin vaikeampaan, mutta silti sujui hyvin. Leikkauksella vein putkeen, olis voinut tietty testata myös persjättöä tuohon eli päällejuoksu persjättö. Lisää tallaisia viistohyppyjä tehtävä, sekä sellaisia mistä voi helposti juosta ohikin. Yllättäen Gava ei hakenut ansaputken päitä tässäkään.

- tauko

Toisella kentällä Gavan kanssa alkuun keppitreeniä
- u-putki-muuri-kepit: Toi kohta sujui nyt hyvin ja Gava rytmitti kepeille. Kerran vielä lyhensin muuri ja kepit matkan 5m ja silti hyvin. Tietty meni vähän hitaammin kuin treeneissä tai kisoissa. Mutta hyvä, nyt ei ongelmaa!
- kepit persjätöllä: tehtiin saman tyyppinen umpikulma kepeille. Eka yritys epäonnistui. Sitten kai onnistunutkin. Mun piti juosta tasaiseen tahtiin etumatkaa ja pitää kokoajan katse koirassa. Myös silloin, kun tein persjätön. Ne kerrat, kun laskin kontaktin Gava sekoili heti rytmissä. Tähän tuli varmaan sama määrä onnistumisia ja epäonnistumisia. Näitä lisää niin, että on appari katsomassa ja palkkaamassa. Sekä valssiakin vois kokeilla, onko eroa.
- u-putken 2 pääty: tehtiin samalla takaaohjauksella muuri ja putken 2 päähän. Onnistui heti, kun sanoi "tässä" ja päästin vasta oikeaan aikaan putkeen.
- hyppykuvio 6-9 kahdella eri ohjauksella: agirodun radan hyppykuvio, missä tuli keppien jälkeen virhe tehtiin ensin niin, että lähetin kaksi hyppyä, olin jo valmiiksi seuraavien hyppyjen takana. Tämä toimi hyvin eikä ongelmaa irrotta kahta hyppyä, koska mun liikekin jatkui samoille suunnille. Ohjaus mulle helpoin mahdollinen. Sitten toinen valssin sijaan persjättö hyppyjen väliin, tämäkin toimi! Valitsin siis kolmesta ohjauksesta epiksissä juuri sen huonoimman. :D Kentällä tuntui, että hypyt oli ehkä aavistuksen helpommin sijoitettuna.

Agi treenaa:
- kepit persjättö tai valssi edessä eli vedätys
- viistohypyt
- puomin 2on-2off vauhtia
- ansaesteiden ohitusta

Ruuti teki kentällä ison merkin kiertoa. Ekat kerrat intti medi rimallista hyppyä. Sitten kun en sitä kelpuuttanut, hyppäsi sen ja meni kepeille. Hieno kepeille haku 20m päästä ja yli 90 asteen kulmasta. Jos Ruuti jotain agilityssa osasi erinomaisesti niin kepit!


TOKO

Torstai illalla mentiin Veikkolan lähelle Tervalammelle tokoilemaan Jaanan ja bc Benjin kanssa, joka on myös yksi Marian tuonneista. Mukana oli myös Ruuti ja Jaanan vanhempi bc Lumi.

Gava sai aloittaa
- seuraus: tehtiin liikkuroituna ja palkkasin aina välillä yllättäen. Teki ihan hyvää ja kontakti pysyi. Pää vähän osui jalkaan, pitäisi kuvata tota tai päättää joku linja minkä sallin. Varmasti menee kyllä vähennystä siitä kun osuu jalkaan.. ja puuttuako hihnalla, liioitellulla koiran puolen askeleilla tms. Ehkä Gava liimautuu myös, jos on epävarmempi uudesta paikasta tai sulkee häiriötä. Tuli eri nopeuden muutoksia, joka kaikki oli ihan hyviä. Peruutukset oli yllättävän hyvää! Niitä muistettava tehdä. Sivuaskelia myös, vasempaan vähän korjasi pa:ta.

- ohjattu: ohjatussa tehtiin liikkurin kanssa ja "keskikapulana" oli tunnarirasia häiriönä. Seuruutin Gavan merkittyyn kohtaan ja liikkeestä seiso siihen. Tuo osia hyvä ja korrektia. Merkistä Gava lähti kohti keskimmäistä. Stoppikäsky, totteli nopeasti. Sitten uusi käsky hakea vasen ja lähti hakemaan sen, vaikka aavistuksen lyhyempi matka oli väärään kapulaan. Palkkasin sen. Vielä sama uusiksi niin, että kiepautin vain eteen seisomaan ja nyt sujui. Liikkurin vikana käyttämään kapulaan jäi ekalla jumiin tai sitten keskellä olevaan häiriöön.. Seisomaan pysähtyksenkin voisi palkata, jos sattuu uudestaan tollainen moka.

- tunnari: vähän mietin, kun oli eilen keitetyt kapulat ja omana myös uusi kapula. Joskus tulee käytettyä joku aiemmin käytetty kassin pohjalta löytyvä. Kuviona ympyrä, joka myös vähän vieraampi juttu. Tuuli taas, kuten melkeimpä joka kerta viime treeneissä. Kahdella ekalla kerralla Gava kävi hakemassa vain lähimmän kapulan. Ekalla tajusi ettei ollut oikea tiputti ja lähti etsimään. Löytyi se sitten ja palkkasin. Toisella käskin irrottamaan ja uudestaan etsimään. Vikassa eli kolmannessa käytti heti ekalla nenää ja nuuski hyvin. Tehtiin toki myös samalla kapulalla nämä eli olin kolmesti jo koskenut siihen omaan. Lisää näitä "hajuttomampia" kapuloita. Ehkä uutena juttuna myös, että vähän tihutti että kapulat oli vähän märkiä. Myös kosteutta varmasti eilisen keittelyn ja sateisen yön jäljiltä.

- kaukot: Gava teki vielä 2m päästä parit seiso-istu-seiso siirrot. Seisomaan nousut hyviä, vaikka teki ripeästi. Yhdessä istumaan menossa toinen tassu liikahti, en kelpuuttanut. Sitten hyvä. Tekniikka onnistuessaan tosi hyvä, eikä sekoittanut muihin. Jatketaan parit kerrat vaikka samalla teemalla.

Kiva oli nähdä Benjiä tokohommissakin, kun paimennuksessa nähnyt ja sitten videoita. Aina valmis hommiin ja jaksaisi tehdä loputtomasti. Gavan kanssa, kun saa katsoa aina että jäisi sille vielä hinkua. Benjin lempparia oli hakea palloja ja toikin niitä ihan samalla tapaa kuin Ruuti eli mielummin vieraan jalkoihin pudottaen ja jääden kyttäämään potkaseeko. Kapulalle sinkosi hirveätä vauhtia (vähän syöksyttiiin kiinnikin). Ruutuun alustalle harkitusti. Gavan kanssahan tokossa ei näy mitenkään silmää tai, että pitäisi miettiä voiko palkata lelulla tai jättää lelua maahan. Mutta Benjin kanssa tuli todettua, että esim ruudussa ei voi olla palkka maassa nähtävillä, kun jää sitä tuijottamaan ja hidastuu. Seurauksessa piti päätä aika alhaalla, mutta kontaktia kuitenkin. Teki yleisesti hiljaa ja vauhdilla, kesti huomauttamiset ja petrasi vain niistä.

Lenkillä Gava ja Benji pääsi vapaana juoksentelemaan. Hyvin tulivat toimeen, alkuun vähän leikin tapaista, sitten molemmat jolkotteli edellä. Keli oli aika pilvinen ja välillä vähän ripautteli niin ei tullut otettua kuvia.

Kuva viime vuodelta Benji ja Gava
- -

Ruuti teki vielä ruudun. Eteenmeno palkka oli nurtsilla ja merkkasin ympyränkin. Ekassa lähti vähän vinoon, että olisi tsägällä osunut ympyrän laitaan. Toistolla, juoksi suoraan keskeltä. Itse ruutu oli tosi upea! Juoksi lujaa ja takareunaan! Ihan täydelliseen paikkaan. Kannatti neuvotella paikasta kahdet treenit ja hinkata sitä!

Ruutille zetan istu ja seiso. Istuminen ok. Seisomisessa oli istua, mutta jäi lysyssä seisomaan. Hyvä Ruuti, kerran mietti. Otin uusiksi ja sitten palkkasin.

Vähän kävi jo mielessä pitäiskö lähteä Ruutin kanssa kokeilemaan kokeeseen. :D Saispahan sitten taas kokonaiskuvaa tilanteesta. Pitäisi toki sitten ottaa taas kuurina kisamaisia.

Vähän kerrattiin vielä rally-tokon täyskäännöksiä.

Eilen näytti tältä (Gava yritti lavastaa Ruutin)

Maailman parhaan tokoilijan eli Oilin ja Zipin videokin löytyi Youtubesta nyt. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!