Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

4.7.2016

Prinsessa ja ukot - hakua- tokoa- paimennusta

PE HAKUTREENIT & ILMAISUA

Pitkästä aikaa saatiin taas hakutreenit järjestymään. Treenattiin samalla maastoa ja ilmaisua. Sen jälkeen Gava kirmaili yksitellen molempien poikien kanssa. Treeniseurana oli siis Pia ja Speedy sekä Kaisa & Sam. Paikkana oli Tuusulassa kuusimetsikkö, missä oli maakuoppia runsaasti. Metsässä hyvä näkyvyys.

Gava teki toisena. Tehtiin neljä pistoa ja tehtiin toiselle puolen ehkä 15m ja 30m pistot ilman apuja. Tuuli hyvin sieltä keskilinjalle ja maalimies oli molemmissa kuopissa. Toiselle puolen taas ehkä 40-50m ja 60m. Näihin ohettiin haamut.

1. Pisto sujui hyvin. Taisi saada hajun kun juoksi oikein kohti piiloa. Jatkoin eteenpäin radalla eikä Gava välittänyt siitä. Hyvin löytyi mm.

2. Pistolle tuli haamu joka näyttäytyi puoliksi piilosta, Gava taisi nähdä. Tuossa oli paljon kuoppia, joten vähän sai pyöriä ja etsiä kunnes löysi. Hyvin pysyi mm:llä Kaisalla kun tulin lenkin kautta hakemaan.

3. Piilolle lähetin ja lähti vähän takaisin päin radalla hypäten kaatuneen puun yli ja juoksi ekalle piilolle. Kutsuin takaisin. Nyt lähti taas liikaa eteenpäin ohittaen piilon noin 10m. Kävelin eteen ja potkaisin jalan vahingossa maahan niin että räsähti ja Gava pysähtyi mörkö haukkumaan mua päin siellä kaempana. :D vielä uusi lähetys ja nyt Gava sai hajun jo lähetyskohtaan ja juoksi suoraan piilolle. Heilautti oikein häntää lähtölupaa "ukko" odotellessa. :)

4. Pistolle tuli taas haamu. Näytti omaan silmään pelottavalta kun hahmo lipui kuusien takaa esiin. :D Gava lähti hyvin ja suoraan. Lähdin heti lähetyksestä liikkumaan taas eteenpäin keskilinjalla. Maalimies oli vähän kuusien suojassa joiden edessä oli metrin korkea kanto minkä juuret oli näkyvissä. Gava pysähtyi haukkumaan sinne, kai se ihmetteli ettei maalimies voi olla mikään omituinen kanto! Kaikkea ne keksii prinsessalle. Sitten hokasi kiertää kannon toiselle puolelle ja löysi ukon. :D siellä ei ongelmaa.

Molemmat maalimiehet sai kuvitella piiloissa, että oliko tullut koira tms kelle haukutaan. Alueella oli jonkin verran lenkkeilijöitäkin. Onnistuneet treenit kaikesta huolimatta. Ilman apuja lähettämiseen oli tosi hyvä kun tuuli piilolta. Haamut toimi yhtä hyvin kuin äänet.


Tehtiin vielä ilmaisutreenit. Tehtiin kolme toistoa, joissa matka piteni noin 10-20m. Kahdessa ekassa tuli myös vähän metsäplänttiä.
1.Ekassa meni mm:n taakse. Maalimies nosti rullan näkyviin. Gava taisi ottaa sen ja meni kasvojen eteen maahan, ehkä antoi pusunkin. Sitten huomasi, että mä etenin edelleen, nappasi rullan ja toi sen sivulle. Laitoin liinan pantaan, kun valjaat unohtui. Sitten näytölle. Ohjeeksi kehua vasta, kun on ihan lähellä. Itsevarmasti juoksi sinne, liina vapaana perässä. 

2. Toistolla juoksi metsäsuikaleen läpi mm:lle. Rullaa palauttaessa tiputti sen sivulletullessa. Otin pari askelta taakse ja käskin tuoda uudestaan. Sitten näytölle, kun nyt luovutti hyvin.

3. Tehtiin ihan tiellä taas 10m matkalla. Nyt oikein. :)

Hyvin oli muistissa, kun viimeksi talven aikoihin tehty näitä.


MA TOKOTREENIT

Treffattiin Luukin tottiskentällä Anne & Jedi aussie sekä Elli & tollerit Nekku & Tosca. 


Paikka makuu: Gava ja Jedi teki paikkista. Hyvin G makasi kostealla nurtsilla. Gava sai myös tehdä parit luoksetulot. Palkkasin ne namilla. 

Tunnari: Tehtiin liikkurin kanssa noin 7m matkalta. Oli korkea ruoho, joten en nähnyt kuin osan kapuloista. Liikkuri näytti peukkua, jos oikea. Gava toi kahdesti hienosti oman eikä koskenut vääriin. Ekalla kertaa se pysähtyi metrin jälkeen miettimään oliko oikea, kun en kehunut yhtään. Nyt kun en nähnyt ottiko oikean ja ehti tulla jo metrin. Tajusin kehua siinä kohtaa kun oli pysähtynyt ja palkka. Seuraavalla toi jo tunnaria vähän pidemmälle eikä ehtinyt hidastaa. Täytyy muistaa, etten ihan heti kehu ja välillä voisi tuoda vaikka luovutukseenkin. Mutta jes tosi hyvin kuitenkin! Nurtsista otti vähän paremman otteen, mutta kyllä se ehkä vaatii treenaamistakin. 

Ruutu: Nurtsi oli noin 10cm korkeata ja kauempaa katsoen törppöjä näkyi noin 5cm. Oli siis tosi vaikea ruutu ja yritin alkuun läheltä ilman apuja. Gava lähti kentän laidalle hakemaan tunnarirasian päältä sen käytetyn tunnarin, kun näki että jätin ne sinne. :D Vähän viistossa suunnassa. Eli ei yhtään tajunnut ruutua. Tehtiin sitten näyttämisen ja lelun kanssa lyhyttä matkaa. Ihan liikaa on treenattu hiekalla, missä sujuu mutta nurtsilla taas ei. Nyt pitää kyllä ottaa treeniin nurmikolla ruutu ja eri pituisella heinällä. Ei osannut yhtään ajatella, mikä olisi oikea kohta stopata. 

Ruuti pääsi tekemään eteenmenon. Suht suoraan juoksi ja sitten olikin vain etsimistä lelussa, kun oli pitkä ruoho. Ruuti ei myöskään heti lähtiessään bongannut ruutua vaan juoksi vähän siitä ohi, mun puolelta. Sivusta ei sitten osannut hakea paikkaa. Tehtiin 10m:stä ja haki oikein. Kehuin kunnolla. Sitten uusiksi evl malliin, mutta jätin "pisteeseen" seisomaan. Nyt kiepsahti ympäri heti nauhan taakse, mitä usein tekee. Käskin korjaamaan ja kehuin. Taas uusiksi. Sanoin uudestaan "neliöön" käskyn, kun oli melkein ruudussa ja nyt juoksi hyvin taakse ja palkkasin. 

Käytiin vielä pidempi lenkki kävellen Luukista Kaitalammelle 2,5km suunta? Ja siellä käytiin uittamassa koiria eli Ruuti, Gava ja Nekku lähti sinne matkaan. Suurimman osan matkasta sai juosta vapaana, ja jopa Ruutikin juoksi jonkin verran.


MA PAIMENNUS

Illaksi mentiin vielä paimentamaan Lillgårdiin Eijan oppeihin. Ekan kierroksen lopulla tuli rankkasade kuuro ja pidettiin hetken aikaa taukoa. Keli onneksi muuttui sitten taas hyväksi. Äiti oli mukana katsomassa ja saatiin videopätkäkin (ei julkiseen käyttöön), mutta otin siitä pari kuvakaappausta, olkaa hyvä. Videolla Gava teki tosi hyvin, kun otettiin loppupäässä muistoksi. Täytyy itse katsella vielä tarkemmin, lampaidenkin liikkumista ja missä kohdin koira oli, kun lampaat kääntyi jne. 

Aloitettiin siis flankeillä ja tavoitteena maahanmenojen sujuvuus. Alussa pääsinkin niistä huomauttamaan. Vähän huiskin "käärmeitä" taas mun alueelta pois ja Gavan piti kestää se makoillen. 

Sitten tehtiin vähän flankkejä, mutta välillä tuntui, että lampaat juoksi vain aitaa pitkin eikä tulleet mun luokse. Monesti ne pääsi karkaamaan toiseen laitaan aitausta ja saatiin usein mutakohdasta harjoitella niiden irroittamista nurkasta. - tauko

Tauon jälkeen tehtiin flankkejä taas. Myös vähän ajamistakin. 

Sitten ihan kuljettamista niin, että pistettiin koiraa juoksemaan. Tein "valsseja" ja vaihdoin aina suuntaa. Eija näytti vähän mulle, täytyi usein puuttua siinä kohtaa jos lampaat tuijotti koiraa flankin vaihtuessa. Paristi niissä kohdin Gava kääntyi liian tiukasti, joten täytyi muistuttaa lisäämään etäisyyttä tai sitten yritti paristi muuttaa suuntaan käsketystä. Jos lampaat yhtään pyrki siihen toiseen suuntaan. Oon aina ajatellut, että koiraa vastaan tarkoittaa, että mun pitää hypätä lampaiden edestä tai mahd välistä juosta toiselle puolelle lampaita koiran eteen. Mutta voin tehdä sen vain pyörähtäen paikallaan ympäri. Agilityn valssin ohjaus selkeytti aika paljon. :D Täältä löysin videolta aika samantyyppisen koiran kuin Gava ja ihan samannäköistä treeniä. Meillä oli tosin tilaa enemmän ja en vienyt lampaita seinään. Sitä toki tehtiin viime vuonna. Katsoin tuota useampaan otteeseen erityisesti lampaiden liike- koira- ohjaaja miten toimivat. Silmäkoiralla myös välillä pari askelta kohti koiraa herättämään, sitten kun lähtee niin tehdään tilaa ja liikutaan pois alta. 


Se myös mikä unohtuu on katsoa lampaita. Kun lampaat lähtee liikkeelle, koira jarruttamaan tai maahan. Gava tänään tarjosikin parissa kohtaa hienosti itsekin maahanmenoa. Jos lampaat lähtee liian kovaa juoksemaan tai koira puskee liikaa, ne ei ehdi kääntyä. Näin meillä ainakin alussa kävi, että annoin koira mennä liian pitkälle niin ne jatkoi vain juoksemista aitaa pitkin. Kun jotenkin ajattelin, että koira pitää päästä niiden taakse tai toiselle puolen, kun taas olisi riittänyt että ovat flankin puolella vain takaviistossa. 

Vähän oli myös puhetta, että on kaksi koulukuntaa. Toiset haluaa heti laajat flankit ja tekee ne vaikka sitten liinassa tai heittokepeillä tms. Tai sitten antaa koiran itse kypsytellä asiaa ja hokata sillä, että väärästä heti maahan tai takaisin. Ja antaa sen välillä työstää lähempää, koska usein se on vain itseluottamuksen puutetta. Jotkut koirat voi myös tehdä pienempiä flankkejä, esim noikin lampaat sieti Gavaa aika lähellä vs ehkä jotain muuta koiraa. Ja yleisempää kisoissa on ne laajoja flankkejä tekevät koirat, mutta viime kisoissa oli ollut joku koira tiukemmilla flankeillä, joka oli silti käsitellyt lampaita tosi hyvin. Huonon nimimuistin vuoksi, en muista kuka. 

Gava <3 

Tänään tehtiin vähän flankkeihin lähtemistä ihan pois ja lie down. Sitten seuraavana flankkikäsky. Nämä toimi hyvin eikä irrottanut silti katsetta lampaista. Jos liian suuri tauko niin saattaa kävellä kunnolla kauemmas. Sitten myös painetta flankkeihin, kun pää kääntyy -> lupa flankille. Noita on joskus tehty, sitten ongelmaksi tuli että Gava lähti siitä piiskan naputuksesta (ei tosin enään). Mutta sitten on vähän jääneetkin. Nämä toimi ihan hyvin. 

Tuntuu, että ihan pienessä ajassa Gava on paremmin kuulolla. Ollaan oltu mustavalkoisia pääasiassa ainakin, että pitää totella maahanmenoja. Tai sitten huomautan ja käsken kauemmas. Ei saa varastaa liikkeelle ilman käskyä, piiskan heilautus tai mun käsien liike ei ole käsky. Flankkeihin vähemmän eleitä, pelkkä rintamasuunta voi kertoa tai pari askelta kohti koiraa. Muistaa antaa sitten tilaa ja tulla vastaan. Tilan antaminen vaikuttaa sitten siihen, ettei koira lähde liian kovaa. Tekee ihan lyhyitä flankkejä, jos oikoo, käsketään kauemmas. 

Lopussa tehtiin vielä vähän ajamista - flankki (n. 3-5m) - ajamista. Nyt toimi jo paremmin. :) Vähän laitoin painettakin näissä. 


Loman ekalta viikolta on pyhitetty aikaa moikkaamaan kivoja koiratuttuja. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!