Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

22.7.2016

Taipparitreeniä Valkeakoskella

Loman yksi kiva reissu oli nyt perjantaina äitini Riitan ja Novan kanssa piipahtaa Valkeakoskella kasvattajien luona (1,5h suunta). Saatiin Villen yksityisoppeja taippareita ja nomea/wt:tä ajatellen. Äitini Riitta teki kaikki treenit Novan kanssa ja itse olin pelkkänä korvana ja kuvaajana. Kiva opiskella tätäkin puolta ja olla "personal trainerinä" sitten keskenään treenatessa.  ;) Tulee mullekin uutta asiaa, vaikka monessa damijutuissa on samoja oppeja kuin tokossa.

-  KUVATTaippareissahan on kolme osiota riistalla vesityöskentely, hakutyöskentely metsässä ja kanijälki. Lisäksi ihan alussa katsotaan koirien käyttäytymistä kokoontuessa kaarelle tuomarin luo luoksepäästävyyteen. Taipumuskoe on aina hyväksytty/hylätty, jonka jälkeen voi suunnata nome-b puolelle jossa on samoilla riistoilla kokeita tai wt (working test) puolelle, jossa kokeissa on damit. Novan kanssa on aina treenailtu niiden ohjeiden mukaan mitä on kasvattajalta saatu, joten tosi hyvä että päästiin hakemaan taas uusia neuvoja. :) Kehuja sai myös kotona tehdystä työstä, sen kuulemma huomasi. Parasta Novassa oli se miten maltilla se odottaa ja alun parin piippauksen jälkeen (ennen hommien alkamista) oli täysin hiljaa koko 2h treenin ajan. Ja jaksoi täysillä noin pitkän treenin!

Treenattiin taippareihin liittyvää sekä nome/wt puolelle.

LÄHIHAKU
Piilotettiin dami pienelle alueelle noin 10m päähän. Hajustettiin sitä ennen paria muutakin paikkaa ja sitten dami piilotettiin heinän alle niin ettei sitä koira tai ihminen erota. Tässä ideana, että koira joutuu käyttämään nenää. Kun koira etsii oikealla alueella voi viheltää 2-3 kerta "pi piuu, pi piuu", joka tarkoittaa juuri siellä etsi vain. Jos koira menee pois alueelta niin piiip = istu. Ja ohjataan uudestaan.

PALAUTUS
Luovutuksessa on treenattavaa. Nyt Nova tuo jalkojen eteen ja tiputtaa maahan ellei damia saa napattua sen suusta. Tässä saa tuoda eteen tai sivulle. Sivulle tuomisessa vaarana, että näkee jotain muuta. Ei haittaa vaikka tokossa tekisikin sillä tavalla. Kisoissakin saa pitää kädet nyrkissä edessä, joten voi opettaa niin, että toisessa nyrkissä on nami ja toisella otetaan dami. Tarvittaessa käsketään edessä istumaan. Nova ei halunnut ottaa edessä damia suuhun jos pyydettiin tarttumaan, niin ei saatu istuen pitämistä onnistumaan. Tehtiin sellaisia missä koira jätettiin dami noin 2-5m koirasta, ohjaaja jäi taas alkuun noin puoli metriä damista ja kasvatettiiin sitten ohjaajan etäisyyttä damiin. Tämä jäi kotiläksyksi. Tätä aiemmin on pyydetty vain tuomaan käteen. Ongelmana on ollut myös, että lähtee välillä mutkittelemaan ja vaatii lisäkäskyä. Miettii siis tuoko heti vai ei. Pilliä olisi hyvä myös opetella käyttämään, sillä on helpompi käskyttää luoksetuloa kuin Nova tänne, Nova, tuo, tänne tänne jne.. Kun dami nousee niin pillillä piip piip, kaksi vihellystä. Tarvittaessa sen voi toistaa. Lenkillä tai marjassa tms muistaa kerrata pilliluoksetuloa.


VESITYÖSKENTELY
Tässä mentiin pienelle lammelle. Viimeksi Nova haki mökiltä hiekkarannasta dameja, joten hieman mutainen lampi epäilytti alkuun. Ekalla kertaa heitettiin lokki kun koira oli taippariotteessa (eli hihna irrotettuna mutta lenkki kaulan ympäri). Nova epäröi ensin rantaa, meni paristi tassujen mitalta veteen ja mietti vähän voiko kiertää. Sitten kannustusta kuunneltuaan uskalti lähteä noutamaan. Ihan vesirajasta sai hakea linnun. Rantaveteenkin tiputettu olisi hyväksyttävä. Nova lähinnä ajatteli tulla rannalle lintua maistelemaan. :D Toisella kertaa, joka normaalisti olisi veneestä min. 20m matkalta heitetty lintu. Toisessa näissä ammutaan, en nyt muista kummassa. Nova hieman hätkähti ampumista, muttei tiputtanut katsetta linnusta. Nyt lähti epäröimättä veteen. Joutui vähän kiertämään isompaa oksaa vedessä. Otti linnun epäröimättä ja toi sen. Hyvä Nova! Tuo olisi ollut ainakin jälkimmäinen noista taippareissa hyväksyttävä. Täytyykin kokeilla erilaisia rantoja, suoreunaista yms. Kuulemma mökille ajaessa parkkeeraa auton, kun näkee hienon lammen/järven. ;) Kumpparit myös, että voi astua ihan reunalle ottamaan linnun vastaan. Kun vesityöskentely hyväksytään pääsee jatkamaan.


HAKURUUTU
Hakuruutuun tulee 5 varista valmiiksi vietynä ja yksi varis heitetään koiran nähden sekä samaan aikaan ammutaan. Sen jälkeen on odotettava, että ampuja tulee pois ruudusta ja tuomari antaa luvan. Ruudussa näytetään yleensä esim kahden puun välinen alue, missä koiraa saa lähettää etsimään ja se kannattaa hyödyntää, molemmat reunat ja keskelle. Tietty huomioiden maaston edessä. Ennen etsimään lähetystä näytetään kädellä koiran tasolta se alue mihin halutaan sen juoksevan. Muista katsoa tuulensuunta treeneihin! Nuorelle tuulen alapuolelle, vastatuuleen eli saa hajun kauempaa.

Kauimmaisin riista on minimissään 50m, mutta voi olla myös 100m. Joten molempia on harjoiteltava. Nuoren koiran kanssa voi käydä yhdessä viemässä riistan/damin. Novalle tehtiin nyt ruutu mikä oli noin 30-40m syvä? Ekat riistat noin 15m ja kauimmat ehkä 20-40m. Löysi ekana lähimmät ja välissä sai etsiä jonkin aikaa. Sitten löysi takareunalta. Vasen takanurkka oli vaikein, siinä tultiin vähän lähemmäs lähettämään. Neljättä damia etsimään lähettäessä Nova palasi heti takaisin 10m jälkeen. Muuten työskenteli tosi hyvin ja tasaisesti. Jos meni alueelta pois, palasi heti takaisin. Ei tullut kyselemään vaikka ei heti löytynyt. Tässä Ville oli hyvä, kun sanoi että antaa etsiä vaikka vähän epäilytti. Jos koira tekee hommia niin ei käsketä. Nova lähti myös hyvin takareunalta tuomaan dameja, jossakin pientä lenkkiä, jotkut suoraan palauttaen. Näissäkin se piip piip - vihellykset kun nostaa tai tuo.

Nyt Nova haki ekan kerran kaikki 6kpl dameja. Ollaan tehty vain 1-3 maksimissaan, lyhyeltä matkaa ja yleensä taukoa välissä. Pätevä poika! Tavoitteeksi esim 6-10 damia. Heittodami/varis on myös hyvä rutiinia tuomaan. Hakuruudussa voi myös piilottaa dameja, ettei koira löydä aina silmillä.


KANIJÄLKI
Jälki tehtiin noin 50m pituinen ja kaareva. Eli noin 20m pituutta lisää niin olisi ollut koepituinen. Alussa oli "makuu", mitä kohtaa potkitaan ja hajustetaan. Sitten talutettiin kani kaareva jälki, mielellään näköetäisyydellä. Nova lähetettiin jäljelle pupu- käskyllä. Nova lähti pienen lenkin ja palasi lähtöön, sitten lähti hyvin jäljestämään. Hyvin löysi pupulle, missä taas mietti hetken aikaa ottaako vai eikö ota. Suoraa tietä lähti tuomaan, kun oli traktorin tallaama polku ohjaajan luokse. Lopussa pieni koukkaus, mutta toi kanin. Tämä olisi ollut hyväksytyn rajalla? Tekokanilla tehtävä paristi. Parannusta viime kertaan, missä teki ekalla kertaa jolloin ei uskaltanut nostaa kania.Nome/wt juttuja (täytyy perehtyä jossain vaiheessa niiden sääntöihin):

LINJAAMINEN/eteen:
Linjaaminen terminä oli meille vieras niin tehtiin tällainen. Oli eteenmenon tyylinen ja markkeerauksen tapainen, mutta harjoiteltiin vain yhtä suuntaa. Otettiin kiintopiste. Sitten kävellään sinne suoraan ja katsotaan myös kuinka muistaa lähtöpiste. Siellä 20m päässä tehtiin 5-10m päässä kaksi noutoa. Sitten damin heitto kiintopisteelle ja palataan takaisin. Koiran suuntaaminen kohti oikeaa suuntaa ja sitten lähetys. Sai lähettää osoittamisesta. Ideana onkin suunnata koira. Nova lähti hyvin.

SUUNNAT vasen/oikea: 
Tehtiin suunnista vain kahta. Tätä opetettiin aikalailla ohjatun tapaan, mutta damit oli 90 asteen kulmassa eri puolilla. Seisottiin koiran kanssa ja heitettiin damit molemmin puolin. Tarvittaessa voi viedä ne ja laittaa pystyyn, että näkyvät paremmin alussa. Matkaa noin 5-10m. Ville treenaa usein juuri vastakkaista kuin mihin koira näyttää olevan kiinni. Nyt Nova jäi selkeästi kiinni tuulen suunnan puolella olevaan. Jätettiin koira ja mentiin eteen noin 5-10m päähän. Sieltä selkeä käsimerkki sivuun ja voi vähän kurotellakin. Alussa Nova vaati apuaskeleen oikeaan suuntaan. Käskyinä näissä ihmisen "oikea/vasen". Nyt Nova epäröi saiko uudella käskyllä lähteä noutamaan. Jos väärä suunta niin äp äp, pysäyttää koira ettei vaihda damia. Videopätkä. 


Vinkkinä tuli myös, että taippareissa virittelee koiran ennen hakuruutua tekemällä pari variksen noutoa parkkiksella ja ennen kanijälkeä pari kanin palautusta/noutamista. Omat riistat siis mukaan.

Novan ote dameista vaihteli aika paljon. Milloin ote on hyvä, milloin päädystä tai narusta. Narun voisi teipata myös kiinni damiin. Pitkällä matkalla ainakin lopussa huomasi, miten vaihteli otetta kesken matkankin. Aavistuksen leikittelee. Jos lähtee taas poispäin niin heti äp äp- tai muu negatiivinen komennus. Ei- sanaa tosin ei käytetä.


Pillin kanssa voi opettaa istumista esim pihalla viheltäen "piiip", pyytää istumaan ja pallo. Myöhemmin odottaa, että istuu pelkästä pillistä.

Lopussa tuli puhetta myös, että näyttelyitäkin voisi katsoa koska on se kasvattajienkin mielestä ihan komea poika. Joku tuomari voi nipottaa sukista, mutta ei ne niin korkeat kuitenkaan ole.

Kuusikkoon mukavemmat on pitkät housut kuin caprit (itikkaparvi hyökkäsi). Lammelle kivemmat on kumpparit, itse nyt sivummalla pärjäsin goretex kengillä.

Treeneistä innostuneena sovin jo Novalle seuraavat kimppatreenit Espooseen. :)

Treenaa Nova: 
- palautus: itse luovutusasento kädet nyrkissä, matkaa pidentäen
- erilaiset vesinoutopaikat
- kanijäljelle lähtö
- pillin käyttö (luoksetulo ja damin nostaessa piip piip)
- (suunnissa varmuutta lähteä ja ideaa)


TOKO

Pääsi omatkin tekemään pientä takapiha tokotreeniä (pe). On nyt lähinnä lomailtu, enkä ole jaksanut tehdä mitään paitsi ke kaveria nähdessä.

Ruutille
- tunnari hyvin.
- Jäävissä sekoitti istumista, taas kerran. Jos varmistelin niin ok. Seisomisen sekotti myös ekalla kerralla. Yhdessä istumisen kierrossa liikutti tassua.
- eteenmenoa, matkaa riitti ehkä 8m. Alkuun kiersi kukkapenkin lopussa. Yksi namille meno. Sitten sellaisia missä pallo lensi vielä juostessa. Muistin heittää vaan eikä huutaa "jes" -> koira kääntyy -> pallo. ;) Mielummin vaikka pelkkä pallo, jos muuten ei osaa ajoissaa jessiä.

Gavalle
- tunnari: nosti hyvin oman. Nyt olin päättänyt taas etten auta ja kaverin vinkkiä noudattaen olin melkein silmät kiinni ja ajattelin että katsotaan. En ehtinyt nähdä ottiko oikeaa vai ei. Merkkaus paljasti ja toi oikean vähän noston jälkeen tarkisteltuaan! Luulin jo että tuo väärän. Pätevä typy! Lisää vastuuta ja luottamusta vain molemmin puolin.
- kaukot: nämä on taas unohtuneet. Vähän samaa, että sekotti välillä seisomista ja maahanmenoa. Istumiset hyviä. Istumasta maahanmenot taas oli huonoja jos matkaa yli 2m.
- jäävistä istuminen pallon kanssa. Eka oli super, toinen vähän hitaampi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!