Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

8.8.2016

Hulvattomat lampaat ja Gava

SU TOKO

Sunnuntaina nopeahkot tokotreenit Emmin&Fizzin&Stepin ja Shantin&Taika pennun kanssa meidän lähikentällä. Sen jälkeen "Gava täti" pitikin seuraa pennulle.

Gavan kanssa paikkamakuu: liikkuri edessä ok, tosin meni vähän hitaasti maahan. Makuu hyvä ja vapautin siitä. Kävelijöitä meni takana yms.

Gava, ohjattu: ensin merkkiä kahdesti lelulle ja sitten näyttönä. Itse ohjatussa kiepautin namilla. Kerran kun ei ehtinyt nähdä namikättä oli pinkomassa kapulalle. Hyvin sujui vasen. Ekassa vauhti palautus ja seuraava eteen asti. Hassu Gava tuli kapulan kanssa ja osittain kiersi ja hyppäsi merkin yli ja toi hienosti eteen. :D Pohti varmaan että merkkitreenit ennen oli jotain takaperinketjutusta aiheeseen.
Parit ottamiset oli vähän epäsiistejä, joten palkkasin leluun ennen kuin ehti tarttua kapulaan. Seuraava kapulan otto oli parempi. Merkin paikkaa pitäisi naksutella tai ottaa erikseen.

Ruuti, eteenmeno: lelulle kahdesti, ekan lelun jätön näki ja toista ei. Hyvin molemmat.

Ruuti, häiritty seuraus: meni useammin lankaan Emmin maahan tai top käskyihin. Jos niitä hoki tai näytti käsimerkillä edessä niin oli vaikea. Palkkasin ne heti, kun pysyi seuraamassa.
Molemmat oli ihan päteviä. Kun olis aikaa tokoillakin.


MA PAIMENNUS

Siuntioon Lillgårdiin taas paimentamaan Eijan luokse. Vähän oli säätöä sinnepäin tullessa ja tultiin myöhässä. Aussie oli meitä ennen paimentamassa ja lampaat oli vähän säikympiä ja villimpiä sen jälkeen. Tehtiin Gavalle myös suht hankalaa harjoitusta. 

Marraskuu 15
Ajaminen seinään ja flankki: päivän treeniaiheena tehtiin ajamista, niin että lampaat meni aidan viereen ja sitten pyysin siitä flankille. Vaihtelin etäisyyttä mihin pysäytin koiran, jos liian lähelle niin helposti alkoi jännittää, ei ottanut vastaan komentoa vaan oli pakko karata flankille ja räjäyttää lauma. Jonkin verran oppi näkemään, milloin jännittää. Flankkiä vaadittiin siihen suuntaan, mikä oli vaikeampi ja tuottiin itse antamalla tilaa ja liikkumalla "peilikuvana" ottaen lampaat vastaan. Tavoitteena ihan lyhyet flankit ja ettei ehdi kiihtyä siitä, että lampaat "karkaa". Tavoitteena oli myös saada Gava tajuamaan että lyhyempi flankki esim sivulle saa lampaat pysähtymään. Aina ei tarvitse juosta eteen tai kiertää ympäri. Jos olin takana ei aina totellut flankkiä, niin tulin sitten siihen kohtaan käskemään, missä blokkasin väärän suunnan. 

Näitä samoja ensin pienessä aitauksessa ja sitten isossa. Välillä Gavan pokka petti ja kun lampaat lähti flankistä juoksemaan se ei pystynyt hillitä itseään maahanmenoon vaan lähti pinkomaan perään. Mentiin isolla pellolla sitten aidan viereen, missä Gava sai tehdä ajoa mun jaloista pois ja flankkejä niin, että lambit pysyi aidan reunalla. 

Uutena käskynä mukaan Steady (tai Time), steady kuulosti ihan hyvältä. Se tarkoittaa hidastusta esim "walk onissa". Opetetaan sillein, että sanotaan steady + lie down ja jossain vaiheessa koira alkaa ennakoida jarruttaen. Jollakin kerralla Gava totteli maahan menoa pelkästä steady- äänensävystä. 

Lopuksi vähän kuljetusta. Oli hankalaa, kun lampaat ei halunnut niin helposti jäädä mun luokse ja Gava sai tehdä töitä. Ihan lyhyitä flankkejä ja sitten stoppia. Saatiin onnistuneet helpot flankit loppuun ja Gavakin teki vähän rennommin. 

Riittää -käsky: ei meinannut tänään taas toimia. Ekalla kertaa sen sanottua Gava karkasi lampaille. Sen jälkeen pääsi niskasta kiinni pitäen ulos aitauksesta. 

Tänään päästiin taas yhden ongelman ytimeen ja itsekin ehdin tajuta epäonnistuneista mikä on ongelman nimi. Seuraavalla kerralla valjaat ja liina (ettei pääse tekemään rallatusta, saa siitä palkintoa). Gavalla olisi niin kova tarve saada pidettyä lampaat koossa ja tuoda ne mulle, niin flankit suuntaan missä lampaille tulee mahdollisuus paeta on vaikeita tai jos lampaat lähtee pois. Sitten se ryntäisi vain pysäyttämään lampaat ja järki unohtuu matkasta. Ihan samoja treenejä Eijan yksi koira myös vaatinut. Hyvä laskeutuminen "leijumisesta" kun viime kerrat on ollut niin onnistuneita treenejä. Tietty, kun yksi treenattava asia saatu siihen malliin, että alkanut sujua. Nyt siirrytään uuteen projektiin. 

Treenaa:
- lampaat aitaan ja irrotus -> valjaat ja liina
- steady- uusi käsky hidastamiseen
- riittää käskyssä vähän ongelmaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!