Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

14.8.2016

Sateinen valmennusrenkaan koulutus

Sunnuntaille olin bookannut pitkästä aikaa meille tokokoulutuksen. Valmennusrengas järjesti Keravalla koulutuksen klo 10-15, johon ilmoittauduin heti alussa kisaharkkaan. Oli tosi hyödyllinen ja ekaa kertaa tehtiin tuollainen. Ääri olosuhteissa, nurmikolla kaatosateessa ja alkuun ukkostikin paristi. Lisäksi auto oli kauempana kävellä ja unohdin kahdesti sinne tarvittavia asioita, joten ennen meidän treeniä toisena juostiin sinne ja takaisin. Gavalle olin varannut kevythäkin ja pressua, majoitin sen kennelpiirin mökin reunaan, jossa oli sateensuojassa ja pressu suojasi sivusta. Onneksi keli muuttui aurinkoiseksi lounastauon (ja meidän vuoron jälkeen).

Itsellä asenne ei ollut mikään parhain ja päätin itsekin vähän automatkalla pelätessä keliä, että jätetään paikkis väliin ja tehdään sitten yksilöä minkä verran pystytään. Gavalla muutenkin jo märkä nurmikko on vaikea, niin sitten nurtsilla kaatosateessa ja voi myös salama välähtää tai ukostaa. Vaikkei Gava niihin isommin reagoinut. Mutta se on herkkä ja pehmeä niin en ota riskiä.

Muistin aikataulunkin väärin ja olin liian aikaisin Gavan kanssa odottamassa. Leikittiin vähän nurtsilla, tehtiin maahanmenoa. Välillä nopea, välillä vähän hitaampi. Sivulle tuli myös hitaammin. Virittelystä ei tullut siis yhtään samanlainen kuin kisoissa, koska Gava sai odotella puolen tunnin ajan ja virittelin sitä siitä välillä sekä autolla juoksemiset.

Olin tehnyt liikejärjestyksen aiemmin ja merkinnyt oliko avoa tai voittajaa. Osaa liikkeistä en keskeneräisyyden takia ottanut, jossakin halusin testata toimiiko. Suoritukseltaan olosuhteistakin johtuen meidän suoritus oli tosi huono. Tosin itsekin sain moitteita jälkikäteen, että menin seurauksella asenteella, anteeksi että ollaan täällä ja ei tämä suju. Satu liikkuroi meille kisaharkan 15min, Oili kirjasi asioita ylös ja sitten Oili koulutti 25min.

Kisamainen avo/voi (Oilin ranskalaiset viivat ja mun kommentit): 

1. Seuraus: 
- nätti perusseuruu, mutta ei istu
- vinoja pa
- kiva kontakti
- ohjaaja katsoo alas + käyttää vartaloapuja (?)

Kaikkien liikkeiden aloitukset ei ollut yhtä hyviä. Gava ei halunnut samalla tavoin olla ryhdikkäässä kontaktissa. Seurauksesa poikkeuksellisesti istui hitaasti ja valui niissä vinoon. Peruutus ei sujunut ollenkaan, ehkä ekan askeleen verran. Rupesin miettimään jo käskyä oliko oikea.. Muut sivuaskeleet vähän parempia. Tavallisesta poiketen vilkaisi myös häiriötä kohti mennessä kahteen otteeseen eri kohdissa häiriöön.

2. L (m-i)
- meni maahan, mutta hidas
- ennakoi ekan jäävän jälkeen
- jotain epävarmuutta

Ällässä ekan asennon verran meni hyvin ja meni maahan. En tosin nähnyt ihan että varmasti meni maahan, joten meni hitaasti. Sen jälkeen, kun otin seuraamaan alkoi pysähtely. Alkoi ennakoimaan milloin seuraavan kerran pitää pysähtyä. Tätähän se kokeili viime liikkuroidussa treenissä Shantin kanssa treenatessa, tarvitaan näitä lisää. Ollaan tehty varmaan 5 zetan tyylistä.

Ehkä pitää vahvistaa myös sitä, että kun oon kiertänyt Gavan ja käsken seuraamaan niin palkkaan heti parin metrin jälkeen. Gava varmaan jää myös miettimään saako oikeasti tulla. Kun ei aina ollut ihan heti yhtä hyvin seuraamassa. Tämä tuli itselle vain mieleen.

Tuli siis useampi lisäkäsky seuraamaan ja istumiseen tarvitsi myös toisen käskyn, kun taisi jäädä eka seisomaan.

3. tunnari
- alussa katsoo ympärilleen, jää kiinni toiseen koiraan (katsoi koirapuistoon) ja tuplakäsky
- nätti haistelu ja pito
- mukava vauhti
- vino pa + istuu hitaasti

Tunnari oli yksi liikkeistä mitä mietin, uskallanko tehdä vai en. Sujui kuitenkin hyvin ja onhan se treeneissäkin nyt sujunut. Gava tosiaan vaati toisen käskyn, kun keskittyi ihan muuhun kuin liikkeeseen. Ei ole tyypillistä. Lähti hyvin nuuskimaan, joutui tarkastella kun ei alkuun katsonut rivissä riittävän pitkälle. Heti kun löysi oman toi sen. En muista toiko sitten ravilla vai laukalla. Päätti kuitenkin tuoda kapulan suoraan sivulle. Eipä sillä niin väliä ole, kunhan pk puolella sitten erottaa hyppynoudon ja tasamaanoudon tuoda eteen. Saattoi olla myös kerran epävarmuus.

4. Luoksetulo
- alussa vino makuu
- alussa kiva vauhti + stoppi
- sitten hitaampi (odottiko vapautusta pallolle tms?)

Luoksetulossa Gava ehti katsella taas jätössä muualle ja sinne suuntaan meni maahan vinoon. Melkein unohdin sanoa "suullinen". Luoksetulossa tehtiin viime treenissäkin stoppi. Nyt pysähtyi nopeasti ja seisomaankin. Kun kutsuin luokse Gava vilkaisi taakse. Tehtiin luoksetulo läheltä hyppyestettä, mutta kiltisti tuli suoraan vaikka vähän epäilin. Jätössä oli ehtinyt katsella alkuun muualle.

5. Ohjattu
- alussa fokus unohtuu
- seuraa vähän nihkeästi ja ennakoi
- meni keskelle, hyvin korjattu
- kiva vauhti, nätti pito
- nihkeä sivulle, hyvä luovutus

Ohjatussa, seurauksessa Gava taas pysähteli ilman lupaa. Ehti myös katsella muuta koirahäiriötä, treenaavia koiria jotka oli siellä nenän edessä. Seisomaan pysähdys sitten sujui, kun sai sen luvallisesti tehdä. Gava juoksi tosi loivasti oikeaan suuntaan, mutta kapulaan jäi vielä 3-4m? Pysäytin seisomaan ja annoin toisen ohjauskäskyn, nyt bongasi. Kapula oli ehkä vähän kauempana kuin sääntöjen mukaan. Nurtsista ne ei myös näkyneet hirveän hyvin. Eteentuodessa päätti myös tuoda sivulle. Vaikka näitä treenattu hetki sitten. :D

6. Ruutu (avo)
- hyvä vauhti
- ruutuun sivusta, pysähtyi ulos, korjasi
- loppu ok

Gava virittelyssä katsoi vähän ohi ruudusta. Juoksi samaan suuntaan. Jäi etunurkkaan ulos ruudusta, mietti hetken ja ennen käskyä korjasi ihan keskelle. Jes! Stoppasin sinne ja sitten maahan. Tehtiin avo- ruutuna koska tajusin etten ole koskaan tehnyt voittajan loppuosaa. :D Eli kävelin koiran luokse ja koira käskettiin sivulle istumaan. Ruudun loppuosa siis voi malliin myös treeniin!

Kuvia itse koulutuksesta ei ole, mutta tämä kuvaa hyvin mikä sade aamupäivän oli
7. Merkin kierto
- lähti ekalla, hidastui takaisin tullessa (odotti jotakin?)

Gava bongasi hyvin merkin, ei ollut häiriötäkään siellä. Lähti hyvin. Takaisin tullessa taisi tulla eteen, mutta mietti vähän miten pitikään tehdä. Tai en ole varma tuliko suoraan sivulle.

8. Kaukot (avo)
- ei halua istua (eka vaihto)
- sivulletulo vähän vajaa

Kaukot ei sujunut ollenkaan. Maahanjätössä taisi olla vähän hidas. Tehtiin 5m kaukoina. Ekalla käskyllä ei totellut. Toisella nousi seisomaan. Sitten taisi mennä maahan. Joku istumaan nousu saatiin sujumaan, mutta liikkui niissä sekä maahanmenoissa. Olisi ollut kisoissa nolla. Täytyy treenata lisää, nykyään liike on sellainen että se joko sujuu tai sitten ei ollenkaan.

9. Hyppynouto metallilla
- siisti liike
- auttaa hypyn takaisin
- pa

Tämän otin mukaan vähän riskillä. Ei olla rakennettu vielä varmaksi ja tehnyt ehkä kahdesti kokonaisena. Kapula hukkui aika hyvin nurtsiin, mutta heitin suoraan. Hyvin hypyn kautta, löysi kapulan ja sitten näin että meinaa tulla ohi niin näytin käsimerkillä hypyn. Eteen toi. Sivulle vinosti. Eteentuominen tuo kyllä aina riskin vinosta perusasennosta sekä voi tuoda epävarmuutta, kun Gava ei ole varma tuleeko eteen vai sivulle.

Kokonaisuus: 
- Koira on todella mukava!
- Hienohelmaisuus pois
- alut paremmiksi (fokus)
- Hyvin opetettu, älä neuvottele asioista

Tyytyväinen oon miten Gava alun häsellyksestä huolimatta teki töitä ja yritti parhaansa. Toki siellä tuli virheitä siitäkin, että ällötteli keliä. Kesti hyvin pitkän kisamaisen ja treenin heti perään. Nuorempana ei olisi kestänyt noin pitkä kestoisesti ja olisin pelännyt, että mun haluama asenne "laskee". Liikkeen jälkeen Gava sai pomppia ja sitten otin taas hallintaan. Juuri sateen takia oon ajatellut, että on tosi riski ilmoittaa kokeisiin koska Gava ei mitään tee mutta suht hyvin olisi pärjännyt. Ja viime vuonna me neuvoteltiin alkuun hiekkakentällä maahanmenoista, että ne pitää tehdä mutta samaa ei olla tehty sivulletuloihin ja istumiseen. Samoin kontaktista pitää huomauttaa jos ei pidä normaalisti.Sitten heti perään meillä oli aikaa Oilin kanssa katsoa mitä haluan. En ollut aiemmin päättänyt mitä haluan katsoa niin, kun ajattelin katsoa kisan mukaan.

Oilin koulutus: 

L- liike: 
pahimman ennakoinnin takia päätin, että katsomaan ällää. Tehtiin ensin pelkästään seuraten ja pysähteli taas ilman lupaa. Käskin seuraamaan, tehtiin sama edestakaisin. Sitten kun alkoi näyttää paremmalta sai palkankin. Kun sujui niin sitten otettiin yksi jäävä ja sitten vaan seuruutusta. Useimmat kerrat liikkurin käskystä ei tehty mitään. Ihan alussa kun sivulla aloitettiin liike, ja käskin katsomaan Gava ei katsonut kunnolla. Ajattelin totella liikkuria ja meinasin antaa olla, mutta hyvä kun Oili sanoi että vaadi jos sen kuuluu katsoa. Huomautin siitä ja sitten piti hyvin kontaktia. Joskus vieraiden parissa ei tule samalla tavalla oltua tarkkana kuin tutussa seuraa treenatessa. Mikä lie, ujous iskee ja tottelee vain kouluttajaa. :D Jos Gava pysähtyi käskin sen takaisin seuraamaan, vaikka sitten 5 kertaa. Loppua kohden alkoi sujua.

Palkkauksessa, kun sanoin jes Gava katsoi suoraan lelu taskua. Oili halusi, että Gava suuntaa huomionsa ensin muhun ja että pyörähdän vähän ympäri että saa hakeutua eteen. Koska se muutenkin ennakoi taaksepäin niin palkkaus eteenpäin. Kun oli riittävän aktiivinen sitten vasta sai lelun. Täytyy olla tarkkana, etten vahvista sitä että vetäytyy passiiviseksi.

Muilta katsottuna niin on tarkkana oman liikkumisen kanssa ja kun itsekin kiertää merkkejä menee läheltä merkkiä ja suoraa linjaa. Tuomarit arvostelee myös ne kääntymiset zetan nurkissa.


Luoksetulo: tehtiin läpijuoksuja vain. Ekassa vauhti ei niin hyvä. Oli ehtinyt myös katsella muualle. Tehtiin ihan vauhtiluoksetulo lelulle, selkeästi kiristi nopeutta kun huusin kii. Sitten sellainen, että kävelin pois ja kun Oili näytti peukkua huusin "kii" ja heitin lelun eli sai tulla luokse. Oili on taas omalle koiralle ilkeästi huutanut istu tai seiso tms. Avustaja voi myös heittää nameja siihen eikä niitä saa syödä ilman lupaa. Kiva nähdä kuitenkin, että näin erikseen Gava ei ennakoinut stoppeja.


Muilta poimittua/kuunneltua:

Nuuskimisen sijaan heittää kasa nameja maahan, joihin ei saa koskea. Jos koira esim jätöissä nuuskii maata. Tehdään maasta selkeämmin kielletty asia. Samoin, kuin jos koira osaa pitää kontaktia mutta katselee välillä muualle. Sille opetetaan, että ei saa katsoa häiriöön eli täytyy olla kontaktissa jos niin käsketään.

Jos koiralla on taipumusta noudoissa tms mennä lysyyn sen voi vaatia, että noutamaan pääsee vain olemalla ryhdikäs. Käsikosketus, vaatiminen tai sitten käskee maahan tai seuraamaan toiseen suuntaan tms.

Ohjatussa voi treenata kuuntelua niin (osaavalle?), että heittää kaksi kapulaa koiran seisoessa. Sitten käskee hakemaan toisen. Keskivälillä huutaakin seisomaan ja palkaksi siitä palkka tai nouto.

Uutena asiana demo näytöksessä oli, että pennulle opetettiin lelu leikin yhteydessä kun ohjaaja levitti kädet koiran edessä ja sanoi jotakin niin, koira jähmettyi hetkeksi seisomaan ja tuijottamaan ja sitten lensi lelu. Piti jähmettyä hetkeksi paikalleen ja odottaa lupaa juosta. En oikein hahmottanut missä liikkeessä tuosta on apua.

Pennulle, joka helposti lähtisi ihmisiä ja koiria moikkaamaan tehtiin aika paljon katsekontaktia ohjaajan edessä, että joutui keskittymään ja katsomaan ohjaajaa. Namit kädessä molemmin puolin koiraa.

Pennulle käsikosketus, osaa hakeutua käteen koskemaan ja pitää kosketusta. Apua esim sivulla istumisessa, seurauksessa tai muussakin.

Pennulle opetettu jäävät niin, että pomppii ja siitä maahan/seiso/istu. Seisomisessa nami annetaan kädellä missä kämmen on ylöspäin. Ohjaaja peruuttaa edessä.

Kun luopuminen sujuu toisessa kädessä namit, ja toisessa kapula. Kun luopuu nameista ja katsoo ohjaajaan keskittyneesti annetaan kapula. Sitten pentu saa kapulaa pidettyään esillä olevasta namikädestä palkan. Novallakin auttanut, kun on vaatinut ensin että luopuu myös kapulasta ja keskittyy. Kapulaa ei saa ottaa ilman lupaa.

Samoin kaukoissa luopumista etupainoiselle, niin että luopuu namikädestä ja siirtyy taaksepäin painoa -> jes. Tai esim maasta istumaan nousua, että joutuu odottaa luvan hypätä ylhäällä olevaan namikäteen. Pitämisessä muistaa myös treenata siihen, että ohjaaja voi koskea kapulaan, irrottaa otteen jne häiriötä. Jos mokaa niin uudestaan.

Eteenmeno lelulle, näyttönä tai heittäen lelun perään. Mahd kotona opettaa eteen katsominen omasta sanasta esim olohuoneen toisessa laidassa nami mihin koiran pitää katsoa ja pääsee palkalle. Opettaa koiralle myös käsimerkeistä siirtyminen sivuttain. Jotkut vaatii pohkeen väistöä, jotkut vain oikeaa suuntaa. Tätä Ruuti ei ole tehnyt. Ideana jos kisoissa pysähtyy väärään paikkaan ja kun eteenmenoa ei pysty opettaa 100% varmaksi. Käyttivät myös sitä, että koira kohdistaa alussa katseen, kehutaan suunta. Jotkut antaa katsoa suuntaan, jotkut ei.

Treenaa: 
- sateessa seurauksen perusasennot, alun lähtö
- seurauksen peruutus, hitaassa kävelyssä häiriö
- zeta, jäävästä seuraaminen heti/kulman jälkeen/useamman "käsky" jälkeen
- luoksetulon loppuosa
- ruudun loppuosa
- ohjatussa ja tunnarissa toi sivulle? ohjatussa opettaa, että katsoo ekan sitten pyytää kontaktin
- ohjatun suunnat nurtsilla, opettaa keskikapulaa, opettaa merkki
- maahan jätöissä täytyy olla tarkkana, vapauttaa tai käskeä tekemään muuta
- palkatessa muista vaatia aktiivisuutta ensin mua kohtaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!