Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

15.9.2016

Agilitya ja tokoa kera eteenmeno pohdinnan

TI AGILITY

Tiistaina agiliideltiin Anu Niemen opissa taas kerran. Viimeistä kuukautta viedään! Sitten pitäisi pärjätä ilman. :/ Oltiin loppupäässä ja jäi aikaa muuhunkin ennen vuoroa, ne listaan lopuksi.

Gavan kanssa 60cm rimoilla eli viivassa. Välillä oon itse laitellut 55cm jos kysytty ja jotkut 60cm. Hyvin se menee molempia.

A-estettä tehtiin alkuun. Ekassa palkkasin itse, mutta vaikka ajattelin taas vierittää lelun niin jäin katsomaan kontaktia ja palkka tuli siitä kun katsoi mua. Pyysin jos Anu näytää lelun ja laittaa sen vierimään/heittää ja tehtiin 3kpl sellaisia toistoja. Kaikissa paremmin focus alas ja vikassa tuli jo tosi selkeä askellus alasasti. Jätettiin siihen. Täytyy hyödyntää avustajat ja tehdään nyt tuolla tavalla vahvistaen juoksari ideaa.. On siis eri käskyt juoksemiseen ja sitten jos pitää pysähtyä on sama käsky kuin muillakin kontakteilla.

Tehtiin useita lyhyempiä pätkiä. Esim 3-5. Ekassa vapautin puomilla itse lelulle, kun pysähtyi. Sitten niin, että Anu tiputti lelun kun tuli etujalat 2on-2offiin siihen koiran tassujen väliin. Musta on niin vaikea itse heittää lelua sinne. :D Ellen siirry lähemmäksi. Tässä tuli puhetta, että onko joku kriteeri missä kulmassa saa olla 2on-2offissa. Joskus niitäkin treenattiin ehkä nyt nopeammin vapauttaessa kriteerinä on ollut selkeä 2on-2off ja tulee ripeästi alas asti. Erillisenä tuota kulmaakin voisi vahvistaa. Gava kuitenkin tulee hyvin kontaktipintaa alas, ei jää liian kontaktin alkuun. Tein muutamia, missä pyysin Gavan noin 1,5m päähän alastulolle ja siitä koskemaan niin, että juoksin sivuetäisyyttä vähän. Helposti iski kohti mua tassut. Ehkäpä voi olla, että osaa noi paremmin jos oon takana, koska sitä varten oon opettanut myös menemään alas. Ehkä toi sijainti on unohtunut.

Takaakierto 8 sujui aikas hyvin, ei lukenut putkea. Ekassa mini kaarre, muut luki hyvin. Näkyi edistystä viime kertaan ja pientä oivallusta tapahtuikin silloin omatoimitreeneissä. :)

Kepeille lähetys, ekassa rynnin liikaa ja meni 2 väliin. Sitten Anu käski lähettää ja mennä hypyn 10 taakse niistoon. Vähän epäuskoisena kuuntelin, mutta ajattelin että kokeillaan ja palkataan eteen jos ei suju. Gavahan pujotteli tosi hienosti loppuun ja tuli luo. Olin sivuttaisetäisyydellä jo hypystä, että piti vähän lähettää sinne.

Erillisenä otettiin hypyllä 10 niisto, tässä tulikin ongelmaksi se, että kun lähden liikkeelle Gava tulee taas jättiloikan ja valuu mun selän taakse. Palkkasin kerran leluun. Muistutettiin hyvin mielummin tiputtamaan lelu kädestä, koska Gava haluaa mun perään. Lelun kanssa sujui suht ok. Jätettiin läksyksi.

Putki, hyppy 12 takaa. Vippauksessa muistaa askel taaksekin tai edes nojata taakse. Vaihdoin keinulla puolen ja pyöritin hypyn 14. Siitä kivempi linja jatkoon, mutta hitaampi ja pidempi reitti. Kotiläksyksi myös tehdä aidan puolen kautta kääntyen eli ristiin hypäten 14. Vastakäännös varmaan tarpeen ja täytyy hakea missä kulmassa voin liikkua, että saan sen välistä.

Hyppy 21 käännöstä mietin myös tutustumisessa, vastakääntö jos ei muuta.

Treenaa:
- hyppy 10, niisto + liike! tavoitteena persjättö putken taakse :D
- hyppy 14 aidan puolelle hypäten ja 15+16
- A:lla appari heittää lelun vierimään
- puomilla, edessä ollen koiran kulma kontaktilla, mikä itselle ok?
- hyppy 21 kohta
- 23-27 myös vaikea sis kepit


TI TOKOA

Ruutin tokoiluina 
- eteenmeno: eteenmenossa oli sivussa häiriönä hypyt ilman rimoja. Ruuti yritti välillä lähemmän hypyn läpi juosta. Menin joko väliin tai sitten vaihdoin sijaintia, tai kävin näyttämässä. Tavoitteena olisi saada häivytettyä lelun vientiä eteenmenoon, vaikka sen salaa vien Ruuti usein sen bongaa. Myös oon huomannut, että jos lelua ei ole ja käsken pysähtyä ei tottele tai lähtee ilman lupaa seisomisesta etsimään lelua. Voitais tehdä harvoin lelun kanssa, kerran motivaatiota juosta eteen on.

Mutta nyt alkaa samalla tavoin kuin ruutua näytöllä opettaessa alkuun näytän useammin, sitten kun osaa virittelyssä hyvin kohdistaa eteenmenoon niin sitten alkaa vähentää niitä näyttökertoja. Ja en kelpuuta näyttämisessä jos pysähtyy ennen mun lupaa. Eilistä Pekan koulutusta kuunnellessa näyttämisen ja ruudun kouluttamisen ideaa ajatellen rupesin ajattelemaan, että eteenmeno on vähän kuin ruudun koulutus ilman nauhaa ja ruututötsiä. Alkuun ruudussa käytetään helposti lelua, että koira uskaltaa juosta kaukaakin, alkuun se näkee sen viennin, sitten salaakin. Sen jälkeen tehdään näyttäen tai kosketusalustan häivyttäen ettei huijata koiraa. Jos eteenmenoissakin on ei mitään tai pelkkä lelu niin se on vähän kuin koiran huijaamista? Ruuti voi laittaa check merkin siihen lelu osioon, nyt siirrytään näyttämiseen ja sitten koitetaan saada sitä mahdollisimman vähäksi. Ruudussa mulla oli alkuun esim kriteerinä että koira juoksee suoraan, ainakaan ennen mun haluaamaa kohtaa ei saa pysähtyä. Jos pysähtyy se viedään sinne minne halutaan. Eteenmenoa ajatellen ainakin edemmäs tai kentän reunaan. Tai sitten ei vaan kelpuuta, mutta jos ei vieläkään suju pitää auttaa.

Tehtiin tällä ajatuksella siis, että olin itselle merkannut paikan missä on pisteen keskikohta. Kävin näyttämässä sen, mutta juoksumatkaa oli + 2-5m, hyppyjen sijainnista ja kentän koosta riippuen vain noin vähän. Mutta 5-10m olis parempi eli koira juoksisi 15-20m, sen  kokeiden 10m sijaan. Kävin näyttämässä. Virittelin ja kun oikea suunta, kehuin ja sitten käskin koiran eteen. Kun pysähtyi mun käskystä, kävelin lähemmäs heittämään lelun. Aika paljon kuikuili ympärille ja jouduin välillä käskeä uudestaan pysymään paikallaan. Kun pysähtyi ennen mun käskyä, yritti sitä seuraavalla kiertää hypyn ja mennä eteen. Kolmas yritys ja nyt paransi ja teki oikein, että ehdin stopata ennen kuin ennakoi. Loppuun vielä näytettynä ja stopin jälkeen palkka. Voisi heittää välillä juoksemisestakin lelun eteen, mutta Ruuti alkaa ennakoida sitä tosi herkästi sekä pientäkin ääntä, mikä tulee heittäessä.

Ruutu: olin laittanut aika kentän reunaan, toiselle puolen oli putki. Oli myös varjon puolella ja ilman nauhoja. Ei löytänyt, vaikka pyysin korjaamaan joten menin näyttämään. Sen jälkeen löysi hyvin ja kehuin. Vein pisteen paikalle ja sieltä lähetys, nyt osasi mennä hyvin ruutuun.

Kisamaista: tehtiin parkkiksella, odottelualueella ensin vähän aikaa makuulla. Sitten otin sivulle ja kysyin "mennäänkö". Kun kontaktissa "tule" ja siirryttiin kehään. Ilman liikkuria aika täydellisiä noi siirtymät. Alkuun kahdesti palkkasin ne, joko kesken tai alun perusasennosta. Sitten lyhyt kisamainenkin, seuraus 5m. Kaukot 2m päästä istu ja maahan. Kiertoon virittely. Täytyi olla tarkkana kehuissa ettei liian villitsevät, koska heti meinasi tulla ääntä jos liian innokas. Ilman ylikierroksia tekee hyvin ja liikkuri + häiriö tuo välillä häsellystä.

Lenkillä Ruuti seurasi suurimman osan. Ja saanut siitä palkkaa. Oikealla puolen namikäsi pään päällä tai sivussa häiriönä, vaikeata mutta jotain onnistumisia.


Gavalle kaukoja lenkkipolulla. Frisbeekoreista pientä häiriötä. Ensin 2m matkalta seisomaan nousu ja istuminen. Ne hyviä. Sitten istu- maahan vaihdosta eri etäisyyksiltä. Heti kun tuli yli 5m alkoi vähän epävarmemmaksi, jolloin tekee hitaammin ja silloin myös istu-maahan vaihto voi jäädä helposti vajaaksi. Kehuin vain huonon. Sitten läheltä, että saatiin onnistunut. Vapautin aina namipalkan jälkeen ja villitsin vähän. Luopumista testasin ja ei kyllä ota namia ilman lupaa eli se kunnossa. Seisomisessa tosin kun vedin kädellä eteenpäin liikkui. Eli ehkä, ehkä ei. Saatiin sitten kaksi onnistunutta.

Istu-maahan siirtoja ehkä 6m matkalta niin, että teki ne vauhdilla ja puhtaasti. Villejä kehuja niistä. :D Täytyy muistaa, että vireellä on tosi iso merkitys, jos on epävarma niin ei pysty tehdä istu-seisoa, koska vauhti liian hidas. Nopeammassa vauhdissa myös teknisesti helpompi tehdä. Nyt otetaan tavoitteeksi hyvät istu-maahan siirrot 10m matkalta tai jopa 15m. Kun ne sujuu niin on paljon helpompi opettaa muut seisomiset, toki m-s siirto on myös uusi sille matkalle. Keskitytään vain pääosin yhteen kuurina. Ennen meillä tuo 2m matka oli vähän epävarma. Nyt se on aika varma. 5m sujunut vaihtelevasti eli ei vielä ihan varma.

Tämä kuva sai miettimään, mitä se olis vielä hitaammin tehtynä. 
Video vaihdosta (Gava tekee yhdellä "hypyllä"). Gavankin kaukoja vois videoida pitkästä aikaa.


Treenaa, toko:
- Gava peruutus
- Gava: kaukoissa istu-maahan 10m matkalta (sinne edeten)
- Gava: ruudun loppuosa
- Ruuti: eteenmeno näytölle

Sekä viime kerralta
- luovutusten muistuttelu eteen. Vähän apua. Suoruus eri kulmista. 
- luopuminen namista kaukoissa
- hyppynoutoon kokonaisena varmuutta ja kulmatreenissä kauempana hypystä kapula


KE TOKO 

Keskiviikko aamuna ennen iltavuoroa pikaiset tokot

Gavalle 
- voi/evl ruudun loppuosaa eli jätin maahan. Kävelin kohti, käännyin tehtiin molemmat suunnat. Kokeilin myös seuraa ja tänne käskyjä. Ekassa kaksoiskäsky, muissa saattoi hidastaa raville. Gavasta oli outoa, kun sai lähteä kun kävelin poispäin. Oli vain nameja niin palkkasin heti kun hyvä seuruu ja vikassa käännyin juoksemaan pakoon kun oli 2m takana. Lelulla näitä, nyt ei ollut mukana. (Tauko väliin)
kaukot: ensin 10m matkalta maasta istumaan nousu, täydellinen ja hyvin. Palkkasin. Sitten istumasta maahanmenoja, vaihtelin 2m ja 6m. 6m eka teki sekatekniikkaa, tein läheltä onnistuneen. Osassa liikkui toinen tassu eli vähän vajaasti teki. Niistä vain kehuja. Villitsin joka palkkaus välissä. Lopulta kahdesti täydellisesti onnistuneet 6m matkalta. Niissä jackpot palkka eli enemmän rapsutuksia ja kehujakin. Näitä jatketaan..
liikkeestä istu: jätin namin takapalkaksi. Pyysin mukaan ja istumaan. Ensin sekoitti. Sitten meinas käydä nopeasti istumassa ja nousta. Sitten tuli tosi hienoja istumisia! Muistin odottaa että hetken on asennossa.Ruutille
- eteenmenossa laskin mitat ja pisteen kohdan, missä 10m ja 15m. Eka koitin ilman apuja, lähti sisäkenttää kohti vähän vinoon. Kävin näyttämässä. Nyt hyvä ja kuikuili taas seisomisessa. Juoksi usein jopa 20m. Pysähtyi nyt vasta mun käskystä ei ennakoinut kertaakaan. Kävelin palkkaamaan namilla. Hyvä Ruuti! Näitä olis kyllä Gavankin hyvä aloittaa ahkerammin treenata..


TO AGILITY 

Ennen kouluttamista Team Gava&Nova pääsi treenaamaan. Treenasin nyt yhteen putkeen, kun oli rajattu aika. 

Gavan kanssa tehtiin samaa niistoa hypyllä 10 tai sen tyylistä poimimista esteen yli ja sitten juoksin näyttämään putkea. Osassa valui ja hyppäsi mun selän takaa hypyn. Osassa kääntyi. Tiputin suurimmassa osassa lelun palkkaksi ja usein sai kääntyä takaspäin sitä hakemaan. 

Toinen pätkä oli keinun jälkeinen 14-16, joka kokeiltuna lyhintä reittiä. Gava kääntyikin tosi nätisti välistävetoon enkä tarvinnut edes vastakäännöstä. Toki pystyi lähettää kauempaa eikä ollut pakko juosta kovaa. 

Novan kanssa tehtiin 
- irtoamista: eli tavoitteena oli vähän kaarella olevat hyppy, putkeen ja hyppy. Palkkasin ensin pelkkää hyppyä. Sitten lelulle juoksemista hypyn oli. Sitten putkeen ja hyppy. Tuli ekalla putken ohi. Välillä lähti myös ilman lupaa, mutta jäin tosin myös odottamaan Novan seistessä jos se vilkaisisi estettä. Loppuun onnistui kaikki kolme, mutta vikassa vähän hidasti kun en ehtinyt lähelle kun piti irrota hypylle. Täytyy ihan erillisenä tehdä myös helposta linjasta irtoamista että oon paikallaan. 1-2 esteellä pääasiassa liikuin vähän. Mutta kaikki kolme niin liian vaikea ja koska rata kaartui loivasti. Tehtiin siis radalta hyppy 27 toiseen suuntaan, 28 putki ja hyppy 29. Nova tarjosi hyvin myös pimeitä putki kulmia ja haki myös mutkaputkeen, joka oli vieressä. :D 

- rengas: Novan toiset treenit ja 100% onnistuminen. Ensin menin renkaan viereen, meni oikein ja heitin heti lelun. Sitten menin puoliksi jalan päälle. Taas hyvin, heitin aina namin siihen suuntaan mihin meni. Sitten pystyin seistä renkaasta puolen metrin päässä ja hienosti haki. Seuraavassa treenissä sitten vähän eri kulmista ja ehkä lähettämistä. 

Keinun pamautteluitakin voisi tehdä. Ja ehkä jotain kääntymistä tai takaakiertoa. Porukoilla käydessä pitää tehdä keppejä ne on unohtuneet.. vielä kun ulkokautta on jäljellä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!