Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

23.9.2016

Agilitya omatoimisesti: suuntakäskyt, takaakierto etänä yms

Torstain agilitytreeniä omatoimisesti kera Novan ja Gavan 
Novan kanssa tehtiin kaksi treeniä ennen ja jälkeen kouluttamisen sekä neljä lenkkiä. :D Jäi taas tekemättä suunnitelmat, mutta ihan hyviäkin juttuja tehtiin. Gavan kanssa tehtiin paljon irtoamista, tarjoamista ja itsenäistä suorittamista. Novan kanssa varmaan samoja keskittyen irtoamiseen, haltuunottoon, käännöksiin 

Irtoaminen:

Irtoamista tehtiin kahta eri treeniä. Alla olevalla videolla näkyvää suoraputki + hyppy. Ensin pelkkä hyppy lelulle. Sitten ihan putken suun eteen + hyppy. Ja sitten kauemmas putkesta jättäen putki + hyppy niin, että menin putken päätyyn kutsumaan ja tein yhden lähettävän ohjauksen kun tuli putkesta. Hyvä focus on lelulle. :) 


Toinen treeni oli hyppykaarteessa (Anun radan 14-15) eli kaksi hyppyä, jotka oli kaaren suuntaisesti. Tehtiin ensin molemmat hypyt yksittäisinä lelulle juosten eli tuli vähän viiston hypyn ylitys. Sitten jätin odottamaan ja heitin lelun kahden taakse. Sujui hyvin juoksu sinne. Näissä kiinnitin huomiota, että sai luvan lähteä esteille kun katsoi leluun. Oikeastaan varmaan Gavankin eka vaihe "katseenhaussa" on ollut, että se katsoo lelulle hypyn yli. Sen jälkeen on tehnyt myös ilman lelua. Kääntyminen 270: tämä oli oikeastaan asia, joita tehtiin Gavan kanssa vähemmän. Toki ohjausten muodossa kääntymistä sekä sylkkäriä tai takaakierto pyörityksiä tai saksalaista yms. Mutta ihan suoraan hyppyä lähestymisen jälkeen kääntymiseen keskityttiin vasta, kun lähestyttiin ratatreenejä. Helpottaisi kyllä itseä, ettei ohjausten tarvitse olla ihan millilleen ajallaan tai että olisi oppinut kasaamaan hypylle suoraan lähestyessä tai jos itse jatkan samaan suuntaan. Toki noita voisi vieläkin treenata ja opettaa. Oon aina suhtautunut niin, että en ainakaan muistaisi suuntakäskyjä ja sanat menisi sekaisin. Mutta on käytössä käskyjä kuten "käänny" 90 asteen loivempi käännös. Ja sitten hokemiskäskyt tiukempiin. Mutta eihän se poissulje, ettei voisi käyttää esim "right ja left" käskyjä tai "rai rai" ja "left". Tutun kanssa jutellessa tuli myös hyvä pointti esiin että rataantutustumisissa miettii noi käskypaikat. Gavankin kanssa radalla on välillä vain 1-3 sellaista kohtaa mitkä joskus aiheuttaa ongelmia. Niin ajatellen ei olisi paha, jos olisi opetettu oma sana kokoamiselle ennen hyppyä. Gava on sentään opetettu sietämään hyvin sitä, että lähetän ja jätän suorittamaan, ja jatkan matkaa. 

Novan treeniin sitten. Novan kanssa tehtiin niin, että jätin kohti suoraan hyppyä, menin lähemmäs estettä (koska ei osaa vielä irrota) ja näytin estettä siivekkeen puolelta. Kun meni yli ja kääntyi siivekkeen puolelta mun luo, lähdin liikkumaan ja heitin lelun kun kiersi mun puolelle hyppyä. Tämän treenin katsoin Agilitysharks treenivideolta. Huomasi selkeästi, että vasemmalle eli "left" käännös oli paljon vaikeampi. Siinä piti olla tarkkana, että mun rintamasuunta oli oikein ja etten lähtenyt liian aikaisin liikkumaan. Toki olin juuri vahvistanut toista suuntaa. Mutta myös oikealle kääntyminen on tokon kannalta tutumpi juttu. Videolla oli toinen treeni, kun tehtiin ennen kouluttamista pari toistoa. Niissä Nova selkeästi mietti vähän 2on-2offin tapaista, kunnes keksi mennä hypyn yli ja kiertää siivekkeen. Toisessa treenissä näki, että oli miettinyt asiaa. :) Noilta pohjilta juuri senkin takia ihan läheltä hyppyä. Edeten siihen, että voisi lähettää 5m päästäkin koiran vierestä. :) Käy siihen:
Gavan treenin ajan Nova sai käy siihen - maata ja harjoitella sitä. Parasta onkin tehdä kerralla selväksi. ;) Ensin G sai juosta putkea ja ekalla pääsin jo käyräyttämään Novan ja palautin sen takaisin. Jos nousi istumaan käskin myös takaisin maahan. Kun osasi odottaa sai taas palkkaa. Kesti hyvin Gavan leikkimisenkin, mutta jos ei nähnyt G:tä nousi istumaan että näki. Tosi hienosti odotteli ekaa kertaa näin häiriössä! Gava osaa sen itsestään jos toinen koira treenaa niin se odottelee sivussa vaikken sitä käskisikään odottamaan. Tietää odottaa vuoroa. :) 

Pituus (2 palikkaa) + hyppy:
Radalta kohta 20-21. Taas haastava, koska tuossa oli käännöstä. Pituus oli mininä eli kaksi palikkaa. Parissa kun oli sivuttaisetäisyyttä esteestä tuli ohi, sitten taas kerran tuli sivukeppien välistä. Odotin ehkä vähän liikaa niin helpolta esteeltä. Loppuun tehtiin valmiille lelulle. Hyppy, pituus ja lelulle suorituksissa kahdesti oli tulla ohi kun ei tajunnut kaarretta. Kerran palkka sitten esteiden väliin. 

Katseenhaku:
Tätä tuli vähän muiden treenien ohessa. Taidot ei ihan riitä vielä, että tajuaisi vilkuilla hyppyä. Lähinnä sitten lähtee esteellekin, kun ajattelee sitä. Nyt ekaa kertaa sitten en kelpuuttanut sitä, etten saa lähtöongelmia. :D Kun vähänkin vilkaisi koitin olla aiemmin ja käskin esteelle. 
Enemmän niitä, missä lelu on edessä ja kun katsoo sinne saa mennä. Vahvistuu silloin kaupan päälle. Tarkkana vain, ettei vapauta itse itseänsä kun muistaa lelun. Sekä yksittäisenä hypyn tarjoamista namiheitoilla eri kulmistakin. 


Gavan kanssa
Ratapätkä mm.9-10. Tehtiin Gavankin kanssa kertaalleen tätä vaikeaa pätkää ennen kouluttamista ja sitä en ottanut videolle. Silloin päästiinkin asian ytimeen ja ratkottua viime kertainen jumitus. Gava edelleen yritti tulla hypyn 10 väärinpäin. Nyt itse sentään olin enemmän kartalla ja mun ohjaus oli silti kohti kiertoa. Pysähdyin ihan ja niin Gavakin. Sanoin kierto käskyn ja jos meni väärään suuntaan taisin sanoa jotain vastineeksi. Yritti mennä kohti 10 hyppyä väärinpäin ja toinen minkä alkuun keksi oli palata hypylle mistä tuli. Sitten ehkä tokalla tai kolmannella, kun ehti samaan kohtaa ja pysäytin sen tajusi, että voi kiertää hypyn toiselle puolen! Sen jälkeen ei kertaakaan näkynyt ongelmaa ohjasin miten tahansa. Gava ei vaan yksinkertaisesti tajunnut mihin sen haluttiin menevän, kierrot on sille sen verran hankalia.

Videolle saatiin siis suoritus miltä sen pitää näyttääkin. Alkuun tein lähempää ja sitten testasin kaukaa ohjatenkin. Kun tiesin, että menee kiertoon oli helpompi liikkua jatkon kannalta. Täytyy muulloinkin tehdä samantyylinen kohta ja vahvistaa kiertoa etänä. Tällaiset kierrot missä hyppy on tyrkyllä väärästä suunnasta on meille tosi hyviä! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!