Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

28.9.2016

Minni- valjaissa paimennusta sekä viimeiset agilityt

MA PAIMENNUS LILLGÅRDMaanantaina mentiin taas Eijan oppeihin paimentamaan. Mentiin tällä kertaa isolle pellolle mustavalkoisten trimmattujen lampaiden joukkoon, joita oli iso porukka noin 10-20?. Olipas ne pikkuisia!

Alkuun käveltiin lähemmäs, että Gava näki lampaat ja matkaa oli ehkä 50m. Lähetin Gavan vasemmalle (comebye) hakukaarelle, alkuun jäin itse paikalleen ja koska en ollut itse tasapainossa, kun lampaat oli enemmän oikealla aidan vieressä ja aitaan oli mulla matkaa niin Gava meni lyhyen flankin ja tuli vähän sisään. Eija hyvin ohjeisti, että lähden liikkumaan sivusuunnassa kohti lampaita, samalla kun Gava työstää lampaita. Ja heti huomasi suuren eron! Gava uskalsi heti lähteä väljälle kaarelle kun itse menin ottamaan oman puolen haltuun. Niin pienestäkin! Itsellä oli myös miettimistä kumpaan suuntaan lähetän koiran hakemaan lampaat. Siihen suuntaan, että koira tuo ne "suoraa aitaa pitkin takaisin" vs että lampaat voi aidalta joutua laitumen nurkkaan. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta meinasi miettiä eka "lähintä" suuntaa, kunnes tajusin että voivat ajautua muuten nurkkaan.

Kun lampaat oli hienosti tuotu mulle pysäytyksen kautta.
Niin tehtiin hetki flankkejä joissa kuljen vastaan. Nyt tajusin vielä uutena asiana sen, kun ajattelin alkuun että hankala lähteä puuttumaan kohtaan missä tulee sisään kun lampaita on niin iso joukko kiertää. Mutta mähän voin ja kuuluukin tulla suorinta reittiä kohti koiraa tarvittaessa lampaiden läpikin. Nämä kiltit tytöt vielä väistivät tosi pienestä. Näissä aloitettiin siitä kohdasta missä leikkaan linjan. Kun Gava ehti tasapainoon se yritti heti lähteä tuomaan lampaita. Tehtiin sen verran lyhyitä flankkejä, ettei jatku ja jatku, että heti kun oli hyvä niin koira maahan ja sai kuljettaa. Näin saatiin lyhyinä pätkinä tosi hyviäkin, missä ei tullut sisään. Tosin yleensä annoin kuljettaa ennen kuin ehti vaikeimpaan kohtaan. Tämäkin treeni on tasapainoilua muun kanssa, ei voi hioa loputtomiin, kun sitten toinen juttu taas huononee. Kuljettamisessa ihan ekat kerrat keskittyi johonkin lampaaseen, mutta sitten tajusi oikein työstää kaikkia. Välillä työsti vain silmällä. Hienon näköistä. :)

Hieman ajamista, mutta otettiin pieni tauko väliin kun hain valjaat autosta ja Gava liinaan. Ajamistreeni tuntui ainakin nyt alkuun paremmalta liinassa (kun sujuu voidaan taas kokeilla sitä missä vaihdan puolen sinne mistä koittaa kiertää lampaiden eteen), missä Gava sai itse miettiä, jos liina kiristyi että mihin suuntaan korjata omaa ajamistaan. Ei päässyt silloin pysäyttämään, kun annoin mennä max klo kolmeen kun aita oli vasemmalla. Täytyi myös osata katsoa, että koko lauma pysyy mukana, mahd hidastaa sen mukaan. Tehtiin aidan vieressä, käännettiin lauma kerran sisäflankeillä ja työstettiin nurkka. Tämä oli opettavaista mulle ja Gavalle. Välillä päästin vähän liiankin eteen, jolloin jarrutti lampaita aika voimakkaasti. Ihan lopussa tuli häkki vastaan mun linjalle ja lampaat pääsi karkuun kohti ruokapaikkaa. Gava lähti vähän hurjan näköisesti pysäyttämään kun kokeilin, jos lähtisi flankillä pysäyttämään. Haki osan lampaista, jotka meni portista ulos, tosin yksi jäi sinne. Vähän jänskätti että mitä siellä tapahtuu kun mitään ei näy, mutta sieltä se toi puuttuvat lampaat vain kiltisti. Työstettiin se yksi vielä aitaukseen.

Gava oli taas kerran hieno! Ja itse pysyin kärryillä pienellä avustuksella. Gavalle on tullut tosi paljon luottamusta jo lisää, kun en ole muutamaan kertaan isommin mokaillut. Vähän jännitti myös ettei käy myös mitään kaljuille pikku lampaille, mutta kiltisti Gava oli.

Ruuti yritti neuvoa lenkillä Gavaa, että parhaimmat vauhdit saa, kun haukkuen ryntää kohti. Kun uudessa paikkaa oli lampaita laitumella. :D Ruuti sai olla hihnassa ettei hölmöile enempää. Ruutin mielestä olis ollut sille aika paljon siivoamishommiakin.


TI: VIIMEISET ANUN AGILITYTTiistaina oli meidän viimeiset kenttäkauden Anu Niemen treenit.
Niin haikeata, koska Anun treenit on ollut niin parhautta ja kouluttaja niin mahtava. Paljon on opittukin, kesäkauden aikana opittiin menemään kepit radalla. Puomilla ehdin saada ulkopuolisen koulutuksesta meille himmailu ongelman, kun kommentoin sitä. Onneksi saatiin se korjattua! Takaakierrot on vahvistuneet ja kaikki saksalaistyyliset ohjaukset lukee paremmin. Saatiin vähän ratkottua avokulman valsseja, mutta niissä on vielä tehtävää. Päällejuoksuja ei osattu, mutta niissä saatiin hyviäkin onnistumisia. Aloitettiin kesäkuun lopulla kisaura ja kolmannessa kisassa nollavoitto. Huikea kesäkausi kumminkin ja Anu sai mut liikkumaan myös varmisteluiden sijaan (ainakin välillä ;).

Viikon treenirataan:
Vikoissa treeneissä oli kepeille lyhyt 5m lähestyminen, mutta se sujuikin hyvin. Jonkinverran myös vaikeita linjoja, jotka vuosi sitten olisi olleet tosi vaikeita mutta nykyään sujuu jo aika hyvin.

Alussa jäin liikaa varmistelemaan 2 hyppyä ja kuten tutustuessa olin katsonut, että yksi väärä hyppy on tyrkyllä, niin sinne se meni. Heti kun on lukinnut 2. rintamasuunta kääntyy kohti oikeaa estettä.

Japanilaista eli takaakierto pyöritys + persjättö ohjaus oli omiaan hypylle 3. Tosi ahtaat välit oli. Tein väärän ajoituksen, että G ehti hypyltä 1-2 laukkaa ja kun sain käännyttyä kohti seuraavaa hyppyä Gava olikin mun toisella puolella. :D täytyy uskaltaa kääntyä kun laskeutuu, koska pitkälaukkaisena väliin ei mahdu kuin 1-2 laukkaa. Tutustumisessa eka ajattelin laskeutumista ajoituksena mutta sitten päädyin "varmempaan". Näissä täytyy miettiä oman koiran eteneminen, hitaalla ihan eri tai lyhytlaukkaisella.

Sitten tavallinen hyppy 4. ja okseri 5., joka syötti aika hyvin seuraavan viistohypyn 6. takaakiertoon. Siinä tyrkyllä suoraputki. Kerran tuli rimat molemmilta tavallisilta hypyiltä ja okserilta, kun käänsin päätä pois koirasta. Pysäytin niistä. Takaakierto hypyn ohjaus heti laskeutuessa valmiiksi, että koira ehtii valmistella.

Jatkona oli suoraputki, hyppy 8., välistäveto ja hyppy. Olin myöhässä leikkaukseen joten piti tehdä tosi jyräävä leikkaus ja hätäkeinot oli sallittuja eli sanoa koiran nimi. Sain vain sillä G:n kääntymään oikeaan suuntaan. Sitten jaakotuksella päästää välistävedon hypylle ja valssi tai persjättö seuraavan hypyn eteen. Tuossa suoraputki + hyppy olisi ollut kyllä suuntakäsky poikaa. :D
Keinun tein kahdesti kerran vähän edestä juosten, jonka kesti. Keinulta takaakierto hypylle 16 (tiukempi käännös kuin kuvassa), valssi missä käänsin pään seuraavalle hypylle ja koira jäi vähän seläntaakse hetkeksi, G kääntyi kuulemma yllättävän hyvin. Viistohyppy ja saksalainen hypylle 18. Saksalaisen kertomisessa olin aina myöhässä varmistelin liian pitkälle ja Gava ehti jo lenkittää kauemmas hypystä. Luki tosin hypyn pienellä ohjauksella, ei tarvinnut vastakkaista kättä. Tuota kohtaa voisi hioa.
A:lla oli ekana käskyt sekaisin ja mietin vähän myöhässä kumpi tapa. Vielä kerran uusiksi stopilla, minkä palkkasin.

Viikonloppuna taas kisaillaan Gavan kanssa, tällä kertaa molempina päivinä!

Hong Kongista Gava sai 8,90e maksavan valopannan, tekstiilityyppinen ja oli tehokas! Pinkki muuten, mutta punainen valo.

Nova novanen tuli myös mukaan tekemään agialkeita. Virtaa löytyi taas, siltikin keskittyy aina erinomaisesti eikä ota häiriötä. Viereisen auton tärppipäiväisen hajuja vähän nuuskaisi muttei jaksanut enempää vaivata päätä. Kenkien vaihdon ajan käy siihen- makaili.

Keinu: Aloitettiin pamauttelujen tarjoaminen 20cm korkeudesta. Eipäs se Novaa hätkäyttänyt ollenkaan. Yritin palkata niin, että vahvistaisi ajatusta 2on-2offista. Jokunen sellainen saatiinkin kun ohjasin mun ympäri pyörättämällä keinun kontaktille. Ennen jatkoa paras varmaan harjoitella puomin 2on-2offia niin etenee.

Rengas: rengas oli toisella kentällä musta ja kapeampi. Ensin meni sivusta. Palkkailin oikeat ja väärät ei haitannut. Namit kädesta tai piti näyttää putoamispaikka. Sitten siirryin ensin sivun ja siitä 1-2m ennen tai jälkeen rengasta linjalle, että pääsen renkaan ohi. Näissä parit tuli sivusta, mutta onnistuneitakin. Loppua kohden osasi mennä yksin ja valita renkaan.

Irtoaminen: valmiita hyppyjä hyödynsin. Toinen vähän vino ja toinen suorassa. Lelu ensin yhden yli ja sitten 2 estettä. Sama toiseen suuntaan. Sai irrota ekat yksin ja vikaan liikettä. Syöksyi lelulle kaikki kerrat. Kerran tuli viiston ohi, kun säntäsin liikeelle ennen kuin oli hypyllä.
Seuraavat kerrat pitää ottaa tavaksi aloittaa hyppytekniikalla. Ja kääntymistä vaikka vaihteeksi.

Tällä viikolla on ahkerasti laitettu myös pihaa syyskuntoon:)
Keskiviikko aamuna minitokot

Gava, kaukot: seiso-maahan vaihtoja kuurina. Ensin istu-seiso-maahan ok. Läheltä seisomasta maahan oli hyviä ja pidempääkin 5-7m.
Sitten erikseen maahan jätöstä seisomaan. Tämä vaikea koska aina ennen on vain istuttu. Kauempaa tarjosi ensin sitä. Korjasin jos väärä ja edettiin 5metristä 10 metriin! Näitä lisää. Aina johonkin väliin vapautus.

Ruutille pari rallykiemuraa ja evl peruutus hyvin kaikki. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!