Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

20.9.2016

Paimennukset ja upeita hakukaaria! Kuvia!

Maanantaina oli vapaapäivä ja mentiin jo aiemmin päivällä paimentamaan sekä saatiin kuvattua Eijan koiria. Vautsi miten siistiä, kun saatiin tässä treenissä tosi hyvin avattua Gavan hakukaaria! Toki viime kerralla Päivillä vikoissa oli pari siistiä. Sain myös uusia oivalluksia taas, miksi miten sekä näin kaikki Eijan koirat hommissa. :)


1. kierros tehtiin ensin Gavan kanssa toisella laitumella kuin yleensä. Lampailla oli vetoa aidan takana pikku metsikössä olevaan aitaukseen. Mentiin vastakkaiseen laitaan, mutta hyvää treeniä oli. Välillä yrittivät lähteä ja Gava suht nätisti aina uskalsi hakea. Totteli myös maahanmenoa ja kuljetti sitten nätisti. Yllättävän hyvin lähti flankillä irrottamaan aidastakin, kun tulin vähän lähemmäs. Yksi 90 asteen kulman irrotuskin saatiin onnistuneesti, siinä olin lampaiden edessä vastassa.
Muuten tehtiin alkuun vähän kuljettamista, sujui hyvin. Sitten flankkejä, niin että leikkasin linjan. Lähti hyvin ja tilavasti. 

Sitten saatiin läksyksi tehdä jatkuvaa flankkiä niin, että kävelen vastapäivään. Olikin tosi hankalaa, koska Gava haluisi aina tasapainoon tullessa lähteä tuomaan lampaita mulle tai pitää ne paikoillaan. Tosi hyvä treeni meille. Eija testasi kuinka saa liikkumaan, kun musta tuntui kun kävelin vastaan Gava lähti vastakkaiseen suuntaan vaikka vähän hätyyttelin eka flankille antaen kaasua. Ensin sujui niin, että pysyin lähes paikallaan ja jos ei lähtenyt sieltä takaa menin blokkaamaan väärän suunnan ja patistin liikkeelle jumi kohdasta. Sitten jatkoin taas vastapäivään, heti jos jämähti kävin laittamassa liikkeelle. Pyrin kävelemään vastaan, kun oli ehtinyt jo tasapainon ohi, silloin sujui. Jos tulin liian aikaisin Gava ei luottanut että lampaat pysyy. Paristi kävin blokkaamassa Gavan 15m päässä lampaista ja neiti näytti järkyttyneeltä. :D lähti nätisti kaukaa sitten oikealle flankille. Suunnissa ei hirveästi eroa. Alkuun oli siis aika taistelua ja sain palata laittamaan liikkeelle, tai blokata väärän suunnan. Peruuttelin myös, että lampaat vähän liikkui sen kiertäessä.

Oikeastaan tämä sama juttu on näkynyt hakukaarissakin, kun Gava pääsee lampaiden rinnalle se on aina alkanut valmistella kuljettamista mulle ja keskittynyt pitämään lampaat kiertäessään taakse. Tätä on vahvistanut aina jos se "hakukaaren" tehtyään on päässyt kuljettamaan ne mulle. Viimeksi Päivin luona tein vikoissa flankeissä yhden hätistämisen kauemmas, kun oli saavuttamassa lampaita tai pysäytin ennen kuin oli lampailla ja käskin uutta hyvää flankkiä. Ne taisi myös auttaa, kun oli pakko mennä loppu väljemmin. Tuota on ollut vaikea puuttua, koska periaatteessa se on kaasua koiralle ja sen kohdan minkä Gava on yleensä mennyt läheltä lampaita on ollut lampaiden takana. Samaa ideaa tämä pelkkä flankkitreeni missä kävelen vastapäivään, hakukaaressakin vedosta riippuen Gavan pitää mennä yli tasapainon sekä ei saa ennakoida sitä tiivistämällä kaarta jo lampaille tullessa. Sekä jos liikun itse vastaan sen pitää pystyä tulla tasapainokohdan ylikin.


Hakukaarelle 

2.kierros tehtiin tutussa pikku aitauksessa. Paneuduttiin taas hakukaariin. Ihan perille ei ollut vielä mulle mennyt edellisen treenin idea, kun ihmettelin alkuun miksei koira saa tuoda lampaita hyvän kaaren jälkeen (kuten kisoissa peruskokeessa). Gavan kanssa ei, koska se on niin vahva ja luontainen toiminto sille. Ja se on kova ennakoimaan. Lisäksi on luokkia missä koiran pitää noston jälkeen kuljettaa lampaat toisesta suuntaa portin läpi. Gavan piti siis pysähtyä ennen kuin lähtee kuljettamaan, pysäytin ennen kuin oli takana. Ei saa ehtiä ollenkaan kuljettamaan. Sen jälkeen sen piti jatkaa flankkiä. Jos teki 1-2 hyvää flankkiä sai sitten tuoda lampaat mulle. Se kuljettaminen toimii silloin palkintona hienoista flankeistä. 

Hakukaaria tehtiin ihan tavalliseen tapaan, että seisoin vieressä lähettämässä tai kävelin ristiin. Molemmat toimi. Ja vielä ilman painetta! Kun seisoin vieressä Gava alkoi heti katsoa suuntaa mihin pitäisi lähteä. Vautsi! Lampaat pysyi aika hyvin irti aidasta ja pystyin olla jo kauempana kuin mitä Anni käski olemaan. Gava menikin tosi paljon paremmalle kaarella kohti lampaita ja väljästi niiden sivussakin. Tein myös pari aidasta irrottamista flankillä, että käskin Gava maahan, kun lampaat reagoi koiraan (Gava ehti vasta lampaiden sivulle). Kun lampaat lähti siitä liikkeelle ja aidan ja lampaiden välissä oli tilaa, toinen flankki ja Gava mahtui menemään sieltä. Totteli hyvin flankkiä, koiralle ei tullut fiilistä että lampaat karkaa eikä selviydy. Sekä oppii vähitellen, etten lähestyessä aitaa pitää hiljentää taakse mennessä sekä mennä väljästi. Tuntuu, että jo parissa treenissä kun aloin tajuta mikä on pielessä meidän aidasta irrottamisissa Gavan jännitys on vähentynyt tosi paljon. Tietty, kun ei voinut luottaa että itse hallitsen ne tilanteet. 

Lopussa testattiin vielä poispäinajoa. Meille vahva ajaminen ei taas nyt sujunut, kun flankit toimi. Ehkä sekotti myös samassa treenissä.
- Näitä joko kolmiomalliin koiran kanssa vähän väliä ja kävellääm samansuuntaisesti kohti lampaita.
- ajamista ja jos oikoo maahan ja itse leikkaa edestä ja menee pyytämään ajamista siltä puolelta mihin meinasi oikaista.

Puhetta oli myös häkistä irroittamisesta. Osalla koirista kestää että niillä on itse luottamusta siihen. Alkuun voisi treenata niin, että kulkee mukana. Ja helpompi vois olla alkuun laitumella 90asteen kulmista irrotukset. Kisoissa ei saa itse mennä häkkiin. Ja koira siellä kokoajan liikkeessä, ajattele itseä makaamaan hevosaitaukseen. ;)

Nämä on moni niin pikkujuttuja mihin kokenut olisi tajunnut puuttua varmaan jo kauan sitten.
Sovittiin, että voin käydä omatoimitreenaamassa ennakkoon ilmoittaen tai sitten ohjatusti. Välillä ainakin tarvitsee toisen katsomaan.

SimiTuima


Rai
Ihania syysvärejä sai jo kuviin! Lampaatkin sopii niihin väreihin. ;)

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos :) Oli hieno kuvaussää ja maisemat kohdallaan sekä taitavia koiria. Pystyi pyytää tuomaan tiettyyn paikkaan lampaat. :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!