Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

17.9.2016

Tokoa tuutin täydeltä?

PE AAMUTOKO

Perjantai aamuna rapsakassa säässä pikkutokotreenit pihassa

Ruutille eteen juoksemista. Oli paljon nihkeämpi kuin tokokentillä. Meni 3m ja pysähtyi. Kävin näyttämässä paikan. Ennakoi herkästi myös pysähtymistä noin 8m kohdalla. Lopulta saatiin joku onnistunut.

Gavalle kaukoja ja keskityttiin nyt vain istu-maahan vaihtoon ja eri etäisyyksiin. Jätin siis istumaan, virittelin ja käskin kauempaa maahan. Muistin laskeakin metrejä. Ensin 2m ja meni hyvin, mutta vähän ällötteli maata. Palkkasin välissä perus maahanmenon. Sitten 5m, vähän tuli eteen kun meni niin lysyyn. Otin uudestaan. Nyt hyvä. Palkkasin namilla ja sitten villitsin rapsutuksin ja taputuksin. Seuraavaksi 2m, joka hyvä. Sitten 6m, tuntuipa pitkältä. :D se hyvä. Vielä 8m ja se oli myös täydellinen. Siihen hyvä jättää. :) ekoissa vähän arasteli, muut teki reippaasti. Vielä haettava varmuutta heti ekoihin kauempana käskettäviin asentoihin. Toimii myös että ottaa välissä helpon lyhyeltä matkalta. Tuttua ja turvallista välissä.

 Kännykkä otoksia


PE TOKOA OLARISSA

Tokoiltiin perjantai iltana vielä Heinin ja Lieska bc:n kanssa. 

Gavan kanssa: 
Paikka istuminen: Menin auton taakse, palkka välissä ja sitten vielä toinen setti. Molemmat istui hyvin. Gavaa ei myöskään haitannut vaikka Lieska 2m päässä katseli takas tullessa siihen. 

Paikka makuu: virittelystä Gava meni maahan. Nopea maahan ja ylös. Jes nyt nää on alkanut toimimaan. :) Tullut varmaan vain varmuutta lisää, kun joskus olivat hitaat ja autoin käsiavuin aika usein. Hyvin makasi, tosin taisi mennä vähän toiselle lonkalle. Takana kävely ok sekä että vieressä käskettiin ekana ylös. 

- Gava autoon hetkeksi 

Estehyppy: aloitettiin hyppynoudolla. Ensin pari kulmaa palautusta hyvin molemmat. Ensin ehkä 2-3m päässä vastassa ja Gava tuli aika lähelle ja päätti sitten tulla sivulle. Korjasin eteen. Seuraavassa laskin 4m etäisyyttä ja nyt tuli paremmin, taas vaati korjata eteen. Yksittäisenä eteentulo, joka hyvä. Sitten hyppynoutona ihan kapulan heiton kanssa, kapulana tosin käytin tänään ohjatun kapulaa kun ei metalliakaan vierasta. Ohjatun kapulan bongasi ongelmitta. Ekassa vaati apuja tuoda eteen. Palkkasin siitä istumisesta. Sitten toinen, missä vähän rajalta kapulan suuhun otto oliko siisti vai ei. Tuli suoraan kapulalle. Nyt otin avuksi eteentuloon vain pään kääntämisen alaspäin ja katsoin siihen mihin haluan tulevan. Tuli hyvin. Palkkasin. Gava osasi korjata itsensä suoraksi myös viistosta hypystä. Hyvä, ne on muistissa! Eikä kapulan kanssa törmää. Saattaa olla, että oon vahingossa auttanutkin katseella eteentuloja? 

Liikkeestä istuminen: käytettiin tunnarirasiaa taas takapalkan alusena. Heini laittoi aina uuden namin. Ehkä 3-4 toistoa ja kaikissa tosi hyvät istumiset! Vau mikä ero aiempaan. :) 

Ruutu: ruutuun otin kisatreenistä inspiroituneena kehänauhaa häiriöksi. Silloin kun Gava haki ensin ruudun viereen, ei tosin nauhojen väliin vaan toiselle puolen. Nyt oli kahdella eri kulmalla 3m päässä kehänauhaa. Ensin 20m matkalta, juoksi ensin yli, ihan suoraa tosin ruudusta että kisoissa olisin vain stopannut oikeaan kohtaan. Sitten palasi takaspäin, kun tajusi että jäi ruudun ulkopuolelle kehänauhan ja ruutunauhan väliin. Sitten meni täydelliseen paikkaan ja palkkasin. Seuraavassa kävin näyttämässä ja hetsattuna läheltä. Vähän vilkuili taakse juostessaan, varmaan vähän epävarmuutta. Tehtiin muutamat onnistuneet ja kerran hetsatusti avustajan jättäessä lelun, silloin meni lujaa. 

Muistin kuin muistin tehdä vielä ruudun loppuosaa. Nyt ekaa kertaa liikkuroituna ja ruudun kanssa. Ekassa ei totellut ekaa käskyä ja sitten tuli epävarmasti seuraamaan. Ensin helpompi puoli, missä pääsee suorinta reittiä sivulle. Palkkasin heti kun hyvä seurauspaikka. Vielä toinen suunta niin, että jätin seisomaan. Huusin 20m päästä maahan. Sitten kohti. Ekassa katsoi koiraan olan yli, tokassa vaan seurauspuolelle. Huusin loput kerroista "tänne" ja tuntui Gavalle ainakin vielä selkeämmältä kuin seuraa. Toki zetassakin käsken seuraa- käskyllä, mitä epäili vähän alkuun. Voisin seuraavat treenit ottaa "vauhti ruudusta kutsuja" niin, että yllätän lelun heitolla silloin kun on juoksemassa. Vähänkin jos kiihdyttää luoksetuloon. Nyt kun palkkaan seurauksesta niin on jarruttanut kuitenkin siihen seuraamaan. Toki Gavan kanssa varmuutta tulee aina toistojen myötä ja sitä myötä myös vauhtia. Toki vauhtisyistä tulee monissa liikkeissä palkattua vain yhdestä palasesta ilman jarruttamista (nouto, hyppy ja luoksetulo). 


Ruutikin pääsi tekemään. Ensin hallittu kehääntulo. Lelu oli näkyvillä ja roikotin sitä Ruutin vieressä. Jos lähti kaahaamaan pysähdyin ja odotin, että korjaa sivulle. On hyvin hokannut, että kun seuraa hyvin niin pääsee eteenpäin. Eli heti jos irtoaa seuraamasta niin hidastan, kun korjaa takaisin niin matka jatkuu. Ja kaikki nuoruusvuodet Ruuti sai rellestää ja juosta päättömästi treenikentälle tulot. :D 

Eteenmeno& ruutu: ensin testasin miten toimii. Aitaa kohti lähetys ja ehkä 5m ennen aitaa halusi pysähtyä. Pysäytin käskyllä kuitenkin ennen. Seuraavaksi kävin näyttämässä. Nyt juoksi paremmin pidemmälle. Otin +4m kisamatkaan. Täytyy kyllä ottaa pidempiäkin ettei ala ennakoimaan, koska niin vahvana on se 10m matka jo merkin ajoilta. Hyvin lukitsi eteenmeno suunnan, toki ei siellä ollu häiriötäkään. Erikseen seisomaan pisteelle ja testasin lähetystä ruutuun vain päänkääntö + käsky. Lähti lenkillä, kun en ollut viritellyt ruutuun aiemmin. Korjasi kumminkin. Juoksi sivusta sisään, huusin seis ja lähdin kohti niin lähti myös liikkeelle. Käskin korjaamaan takaisin ja tuli haukahduksia. Pienet puhuttelut haukkumisesta. Lyhyeltä matkaa hyvä paikka ja palkka. Liikkuroituna vielä loppuosa ja nätisti seuraamaan eikä ennakoinut. Kutsuin vasta toisella "käsky"llä. 

Ruuti oli ihan pätevä ja alkaa nyt oppia eteenmenoa. Aikaa se on vienytkin kohta ehkä vuoden, koska vuosi sitten syksyllä (?) Korrien koulutuksesta asti on treenailtu. Pääosin kahta liikettä, hieman kestää saada varmuutta. :D Toki treenikerrat jääneet vähäisemmiksi kuin mitä ehkä joillakin muilla. 

Ruutin kanssa on hauska tehdä hillityn Gavan jälkeen. Toista saa hetsata ja innostaa, nostattaa minkä pystyy. Ruutin kanssa taas saa olla chillinä, ottaa lelusta luopumista, olla tarkkana kehujen kanssa ettei vire mene yli. Jne. Toisaalta taas ihanaa, kun Ruuti taas juoksee täysiä, leikkii täysiä yms. Ainakin taukoiltua ja kun saanut katsoa eka junioreiden treeniä. 

Treenaa Gava:
- noudon luovutukset (päänkääntö jäänyt avuksi?)
- kaukot istu-maahan
- peruutus
- hyppynouto palautus, metallilla tai nurtsilla? 
- tunnarin loppu
- ruudun loppu, ruutu kehänauha häiriöllä
- kierron loppu


LA TOKO PETIKKO

Tokoiltiin lauantai aamupäivällä Ellin, tollerineitien Nekun ja Toscan kanssa Petikon hiekkaparkkiksella.

- KuviaRuuti sai tällä kertaa aloittaa. Teki eteenmenoa.
Ruutu oli sivussa johon virittelin ekana. Ruuti juoksi tosi reippaasti parkkiksen laitaan, ehkä 15m matkan. Aika suoraankin. Toinen käsky pysähtymiseen, ajatteli kai että nurtsin puolella oli palkka. Kerran näytettynä eteenmeno, hyvin. Sitten niin, että avustaja seisoi lähempänä ja heitti pallon, kun R oli puolivälissä. Toikin toimi.

Ruuti näytti vielä myöhemmin kaukoja. Unohdin ensin seiso-istu vaihdossa sanoa venytetyn "iii", istu-käskyllä istuu liian nopeasti eikä peruuta. Pelkkä iii peruuttaa istumaan. Demottiin vähän nameilla myös luopumista seisomisessa, hankalaa oli alkuun. Sekä vastustamista vähän vedin pannasta, ekassa mokasi. Sitten petrasi ja kesti vastustamisen.


Gava sai tehdä harjoituskoirana vähän vasempaan käännöksiä, hyvin teki vaikka imutuskäsi oli välillä väärässäkin asennossa.

Kaukot: nameja oli vähän niin tehtiin näitä lelupalkalla. Avustaja heitti taakse aina pallon, jos oli hyvä. Ei kytännyt ollenkaan avustajaa vaikka näki, että pallo meni avustajalle. Ja nätisti mun "jes"sin jälkeen juoksi heitetylle lelulle.
- Tehtiin yksi kaukojen aloitus. Virittelyt "kaukot". Sitten maahan, 4m matkalta istumaan nousu, joka hyvä ja palkka.
- Sitten istumasta maahanmenoja, ensin ehkä 4m, sitten 6m, sitten 8-9m ja 2m. Kaikki teki tosi hienosti! Jes. :) Ei epäröinyt edes kauempana ollessa.
Kolmas tai neljäs kerta nyt istu-maahan kuurissa ja on huima edistys jo tapahtunut. Noita lisää tavoitteena jopa 15m. Paras myös jos laskisin viivat esim 0m,5m, 10m ja 15m niin helppo treenatessa vaihtaa etäisyyttä. ;) Tietty jos muistaisi treenitilanteessa laskea metrejä, mutta se on jo liikaa vaadittu.

Liikkeestä istuminen: namikuppi palkalla taas hyvin ja sujui kaikki. Kohta varmaan pitäisi tehdä erotteluakin. Nyt yhdessä tein 90 asteen kulman ja sen jälkeen vasta käskin.

Ruudun loppuosa: tehtiin ensin niin, että jätin seisomaan ruutuun ja käskin maahan. Hyvin tipahtaa jaloilleen maahan. Kävelin liikkuroituna kävelyn ja kutsuin mukaan helpommalle puolelle. Kun näin koiran siellä juoksemassa huusin kii ja heitin lelun eteen. Sitten sama juttu toiselle puolelle, eli että käännyn oikeaan, sitten kohti lähtöpistettä ja koira kiertää mun seläntakaa seuruu puolelle. Siinä kutsuin suoraan kääntäen pään seuruupuolelle (en nähnyt koiraa), toki vois olla parempi katsoakin koiraa.. Kun näin sitten varmasti vähän lähempänä, kun juoksee laukalla kohti heitin lelun eteen. Oli kuulemma lähtenyt kaikissa itsevarman näköisesti ja tasaisella vauhdilla. Nyt 3-4 treenit tähän ruudun loppuosaan ja nyt alkaa toimia, jes. :) Vielä yksi vaikeamman puolen, missä palkkasin kun tuli seuraamaan. Tosi nätti seuraamaan tulo.

Treenaa:
- istu-maahan edeten 15metriin, sen jälkeen muut seisomiset ja etäisyys
- jäävien erottelu
- peruutus (en vieläkään ole muistanut tehdä..)
- ruutu kehänauhalla
- noudon luovutukset


Petikossa piti käydä shoppailemassa. Ruuti olisi ostanut karkkikaupan tyhjäksi (M&M). Sieltä löytyi vain treenitasku, joka oli pakko sitten ottaa matkaan. 39e ProDogin uutuusväri harmaa- pinkki. Joskus mietin mustaa mutta tökkäsi siihen väriin. Tuossa oli täydelliset värit. Oli myös hyvät leveät heijastimet edessä ja takana ja kun sattui olemaan 1kpl oikeaa kokoa. Kokeillaan tuota, nyt talvikäytössä.

Saa nähdä vain miten opin taas syvempiin taskuihin, pysyypähän lelut taskussa. Oli vetoketjutaskut alla tai päällä niin aina ne tavarat sieltä taskusta vähän tuntuu ja häiritsee.

Gavan kanssa testasin kaupassa, että vaikka istuu sivulla niin ei osu tasku siihen.

Dog It life - treenitasku, joka on ollut pinkkinä jo aika pitkäänkin käytössä on ollut siitä ihana, kun ei ole liian pitkä, taskuihin saa helposti kädet ja narupallotkin ulos. On ollut riittävästi taskuja. Sekä vyötä on helppo säätää. Sen käytön ajan hylkäsin kokonaan treeniliivitkin, kun on ollut niin näppärä. Täytyy vain olla säädettynä aika navan korkeudelle niin on parhaimman tuntuinen eli lantion päälle. Itsellä kun lantiota löytyy niin pysyy hyvin päällä. Dog It life- treenitaskun väristä vain näkyy rasvatahrat ja siinä on huonompi takatasku (pullolle, patukalla). Tosi kapeat heijastimet. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!