Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

3.10.2016

Paimennusilta kuvineen

Maanantaina viikko alkoi paimennuksella. Odoteltiin ensin Simban paimennusvuoro ja sitten päästiin itsekin. Kuvia Simbasta. Merjalle kiitos myös meidän kännykkäkuvista, joista tein kollaasit. 

Valjaat oli mukana ja tehtiin pääosin ajamista. Eka kierros liinassa, toisessa liina maassa ja tarvittaessa pystyi tukea ottamalla sen käteen. Kuljetettiin alkuun aidan vieressä. Alkuun Gava yritti välillä mennä pysäyttämään tai ei uskaltanut käydä puskemassa lampaita liikkeelle. Jos lampaat itse liikkuu silloin sillä ei ole ongelmaa ajaa. Harjoiteltiin mulle myös sivuttaisetäisyyttä etten olisi ihan takana tai vieressä. Flankit alkaneet sen verran sujumaan, että nyt pääpaino hetkeksi tähän poispäin ajoon. Liinassa Gava saa rohkeutta sekä se saa miettiä paljon myös itse. Jos en päästä sitä lampaiden eteen sai miettiä vaihtoehtoisen tavan, jos ei keksinyt niin sitten autoin vetämällä liinasta tai välillä käskyllä. Kehuttiin, jos tajusi ratkaista. Jos joutuu mennä ihan aidan viereen tai laittaa liikkeelle kauemmas jääneet voi mennä myös läheltä laittamaan koiran lampaiden taakse. Kun lampaat lähti liikkeelle katsottiin, että kulkevat sopivaa vauhtia. Muuten koira maahan välillä. Huomasi ekan kierroksen lopussa, että Gava alkoi väsyä. Tässä sai ajatella kovasti ja välillä Gava haukottelikin. :D 

Välillä kaksi lammasta meinasi jäädä porukasta (kokoajan popsimassa ruohoa) niitä Gava sai usein työstää erikseen ja meinasi välillä jättää ne huomioimatta. Tähän paristi otettiin "look back" käskyä, alkuun voisi yhdistää silloin kun katsoo oikein taakse. Toinen käsky mitä pystyi näissä käyttää oli se time tai steady, silloin kun hidasti menemään vielä hitaampaa kävelyä. Näitä molempia käskyjä oli vaikea muistaa käyttää ja löytää kohdat milloin sen pystyi sanoa. 


Toisella kierroksella tehtiin poispäin ajoa ensin hihna perässä. Jos yritti lähteä yhtään flankille maahan ja taputin reittä, että tulee lähemmäs tai sitten flankkikäsky. Alkuun näin ja sitten pätkä kiinni ottaen. Myös liinasta kiinni pitäen niin, että teki flankin lähemmäs päitä ja sitten sieltä ajoa.

Muutamia flankkejä (kaaria) tavalliseen tapaan ja ristiin kävellen. Jos ristiin kävellessä sanoin vähän liian aikaisin käskyn, niin meinasi lähteä mun liikkeen suuntaan. Käskin maahan ja heti tokalla korjasi. Hyvistä flankeistä sai ajaa vähän.

Loppuun kuljettamista ylemmäs laitumelle. Gava siinä pitää hyvin koko laumaa kasassa. Eikä silloin jännitä niin, jos lampaat on pää siihen päin. Kerran ehti ympäri, muuten pysyi hyvin lampaiden takana. Jossakin kohtaa meinasi liikaa työntää lampaita mun ohi. Pyrittiin kuljettamaan vähin käskyin.

Ruuti juoksi vähän hippaa Gavan kanssa (harvinaista) metsässä. Kunnes Ruuti oli sitä mieltä, että metsässä on jotain epäilyttävää. Parissakin kohtaa ryntäsi haukkumaan kohti metsää, eikä mitään näkynyt. Joko epäilyttävä haju tai muuta, Gava ei jaksanut välittää. Ruuti sai hetken aikaa olla irti, mutten niin luota siihen joka tilanteessa enkä toisaalta jaksa karjua sille joka asiasta jos ei ota ystävällistä pyyntöä kuuleviin korviinsa. Gavan kanssa on niin helppoa, kun se pysyy lähellä ja uskoo ihan pientäkin pyyntöä. Ja on niin luottokaveri ettei keksi mitään tyhmyyksiä.
Oikean kautta lampaiden hakuJako

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!