Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

23.10.2016

Saija Mustosen agilitykoulutus

Päästiin ekaa kertaa Saija Mustosen agilitykoulutukseen, joka on myös yksi OMD-kouluttajista. Tutustumisen jälkeen käytiin vähän läpi rataa ja sitten kaikki tekivät yhdessä osassa. Gavan kanssa käytettiin mielummin aikaa siihen, että kääntyy hyvin ja tulee ohjauksiin. Kuin yrittää juosten kusten tehdä koko rata. Radalla oli jonkin verran lyhyitä välejä. Tuli myös puhetta ohjaako esteitä vai linjoja. Ehkä siltä väliltä, mutta pitäisi päästä linja ajattelun sisään vielä paremmin. Esim tälläkin radalla jos ohjasi hyppyä 10 ajatuksella, että saa koiran menemään sille käytti ihan turhaa aikaa, lenkki venähtää sitä aiemmin tai koira tuli hypyn ohi tai sitten ei ehtinyt jatkoon.

Video

Gava alussa haki hyvin katseella 1 hypyn vaikka oli 2 esteellä. Takaakierrot oli tosi hyviä! En itse vaan luota ihan, että ne on lähteneet toimimaan. :)

Hyppäämisessä huomasin, että kun muuri oli aika korkea Gava korjasi ottaen yhden lisäaskeleen. Ei tullut uutta toistoa, mutta olisi varmaan parantanut vielä. A:n jälkeisessä elämässä kahdessa takaakierrossa hyppäsi ekat kerrat vähän tökerösti. Vikalla toistolla hyppäsi tosi nätisti jo. Kaksi rimaa tuli molemmat kohdissa missä aloitin radan lähettäen Gavan esteelle ja samalla lähdin itsekin ohjaamaan ja jättäen hypylle. Näitä treeniin, että kun kestää ne saa palkkaa. Jos ei kestä niin korjaan riman mitään sanomatta ja uusiksi. Kaikkea häiriötä, tahallista päänkääntöä tai muuta mahdollista huitomista, käskytystä tms ettei mistään tiputtaisi. Onhan se huomattu, että on rimoja jotka on johtunut mun päänkäännöstä mutta pitää kouluttaa nyt ettei silloin tarvitse tiputtaa. Rangaistuksena on jo se, että tekeminen loppuu siihen. Kumpikaan näistä rimoista ei jotenkin tullut mun ajatuksiin, kun keskityin ohjaukseen.

Meidän on treenattava kokoamista esteille. Tälläkin radalla tuli esille ne kohdat. Ihmisnuolta (2) kun testasin alussa, en tosin ollut ihan riman edessä koitin kevyempää versiota enemmän niistomaisesti. Gava tuli liian kovaa ja ei tullut mukaan ohjaukseen. Piti kuten paimennuksessa jos tulee seläntaakse blokata sen reitti ja pistää takaisin oikeaan paikkaan. Ja koska oli nuori koira ja se yritti samaa kahdesti niin kolmannella lelu kädessä ja palkkasin kääntymisen. Onneksi oli videota niin näin kuinka se hyppää, kokoaa liian vähän ja valui niissäkin missä sain ohjattua oikein. Varsinkin kokoaminen kun tulee suoraan hypylle kovalla vauhdilla ja siitä pitäisi tehdä lyhyt kääntyminen. Ihmisnuolessa palkattava ennen rimaa leluun. Sitten vasta antaa hypätä, noita pitää nyt vahvistaa ja opettaa. Lisäksi hypyllä 11 tehtiin valssi, missä hyvä rytmitys ja merkattiin kohta siivekkeen edessä. Tehtiin tuo käännös lelu kädessä ja melkein kuin laittaisin lelun maahan koiralle. Sitten annoinkin luvan ja palkkasin kääntymisen. Kerran palkkasin suoraan leluun ennen hyppyä, sanoen jes. Nämä nyt treeniin ja voisin opettaa jonkun sanankin joka tarkoittaa, että kokoaa hypylle.
Tuli mieleen jo treeni, jos tekisi kahdella hypyllä kahdeksikkoa tai ympyrää peruskäännöksellä tai valssilla.

Vieraampana ohjauksena persjätöt tuli videollekin todisteeksi radalla kohtaan 9-10. Pakko myöntää, että vaikka ne tuntuu itselle jotenkin niin hankalalta niin tossa kohtaa ne sopi kyllä meille parhaiten. Gavan lenkki pysyi kaikkein pienempänä, kun en tukenut lenkittämistä väärään suuntaan. Täytyy jatkossakin miettiä, jos on kohtia missä on hyvin aikaa ja vaara, että lähtee lenkittämään onko sellaisissa kohtaa mahdollista tehdä persjättöä? Ja jos radoilla on kohtia, missä jää hyvin aikaa kuten tässäkin niin niihin sitten persjättöä, että löytäisin luottamusta tehdä niitä. Tein aluksi tähän kohtaan ohjaukset mitkä olin tutustunut eli sylkkärimäisesti ja pyörittäen, tuohon pyöritykseenkin oli joku chicken termi tms. :D Oon niin huono noissa termeissä! Koitin videolta kellottaa molempia ohjauksia 8-11 esteiden välissä ja aika samaan meni. Samalle sekuntille, mutta mun ohjaussuunnitelma oli kymmenesosissa hitaampi.

Tutustumisessa käytiin läpi 12 hypylle, jos haluaisi tehdä sen oikean kautta. Ohjausta nimeltä jenkkikäännös eli vain lähetyshypylle, sitten tehdään puolittain valssi ja katsotaan, että koira lähtee tulemaan oikein. Sitten päästääkin koiran selän toiselta puolelta putkeen, tämä aika putken päädyssä. Taisin viimeksi omatoimissa tehdäkin tällaisen vahingossa, kun piti katsoa kääntyikö hyvin ja sen jälkeen jatkaa ohjausta.
Aalla mietin mun ohjausta. Juoksee ylösmenon ihan hyvin, mutta sitten hidastuu alasmenolla. Nyt hidastin itsekin vauhtia ja tuijotin aika suoraan koiraa. Lisäksi olin sanonut vain peruskäskyt, voisin kannustaa tulemaan, tehdä välillä nopeamkin vapautuksen ja vapauttaa lelulle. Nyt useimmiten vain rata jatkuu. En halua, että oppii himmaamaan jo harjalla. Pitää myös luottaa eikä tuijottaa suoraan koiraa sekä olla siihen kääntyneenä. Muilta esteiltä vapautan usein suoraan lelulle, oonko A:lla tehnyt koskaan niin? Ja kun juoksarissakin tsemppasin juoksemaan niin voin tässäkin. A:lla vapautus voi hyvin tulla jo kun koskee kontaktiin. Täytyy kyllä ottaa taas itseä niskasta kiinni ja treenata niitä juoksareitakin, koska tässä kesältä hieno juoksari, ekalla tosin tuli liian kovaa. Treeneissä ekalla liian hitaasti (rajalle) ja toisella taas hyväEkat viralliset, juoksen hyvin ohi sanoin silti pysähtyksen ja vapautin nopeasti. Neljänsissä kisoissa tuijotan ja hidastan sekä vapautan aika myöhään.
Toistoja on vain niin hävettävän vähän kuin mitä Ruuti aikanaan teki. Mutta vaikka noi olisi epävarmat voin kisoissa sanoa pysähtyskäskyn, jolloin jarruttaa ja koskee. Samalla ei syö kokoajan pikku hiljaa pois vauhtia A:alta. Ja näitä kun katsoo niin onhan mun ohjaus erityisesti ihan eri kuin jos haluan että se pysähtyy. Miksen osaa ohjata pysäytystä samalla tapaa!? Ruutinkin kanssa valitsin A:lle juoksarit että itse pääsisin helpommalla, kun on jotenkin niin vaikea katsoa vapautuksen kohtaa kisoissa. Saa yhden stressin aiheen pois. Musta tuntuu nyt, kun oon vähän mennyt epävarmaksi juoksarin sujuvuudesta ja koittanut tehdä vain stopeilla niin ei ole mennyt yhtään paremmaksi, koska ei tule lujaa jos ajattelen itsekin vain että "saan" sen pysähtymään. Gavakin huomaa miten mä painostan sitä. Juoksarissa sai yleensä myös aina palkan suoraan, pysäytyksissäkin pitäisi useammin. Treenikerrat kesän aikana juoksariin oli varmaan juuri nuo mistä on videotakin eli säälittävän vähän. Ylipäätänsä Gava on tehnyt tosi vähän A:ta verrattuna Ruutiin.

Meidän kevään ja kesän suurin projekti oli saada kepit kisakuntoon, nyt taas voitaisiin keskittyä saada A:n juoksari varmemmaksi. On jotenkin aina niin hirveä kynnys tehdä sitä ohjatusti, mutta nyt omatoimitreeneissä ainakin sitten käännökset + A. Ei ne kepitkään nyt mitkään parhaimmat vielä ole ja treenattavaa riittää, mutta täytyy koittaa katsoa ohjatuissa että treenit veisi niissä eteenpäin. Vaikka meidän "juoksari" ei olisi yhtä nopea kuin joillakin jos sinne tulee ravia tms mukaan niin on ne kuitenkin nopeampia kuin aina käskyttää pysähtymään sekä miten se vaikuttaa munkin ohjaukseen ja samalla Gavan asenteeseen estettä kohtaan. Ja voihan sitä treenata.

Treenaa:
- ihmisnuoli
- kokoaminen käännökseen
- A:n kontakti
- rima häiriöt (ekalla hypyllä?)
- sana tai ohjaus jolla pysyy kädessä kiinni ansaesteen ohi?
- 2-4
- 9-13
- 23-26

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!