Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

24.10.2016

Seinäänjuoksemisen naksuttelua ja Ruutin privatokot

MA AAMUTOKO

Maanantai aamuna treenattiin sisällä tokoa kerran ulkona oli märkäkeli. Aloitin molempien kanssa seinän/oven naksuttelua nenäkosketuksesta.

Gavan kanssa myös kaukot ensin. Seiso-maahan siirtoja, parissa seisomaan nousussa toinen tassu liikkui. Palkkasin vain ne missä ei, kaikki maahanmenot hyviä tuolta eteisen maton 2-3m matkalta. Muistin myös laskea välillä 3s ja palkata kestosta. Huomasin nyt kun tein pitkästä aikaa sarjaa meinasi jäädä tyyliin sekuntti vain väliin.

Eteenmenon seinäkosketuksiin sitten
  • Gava: koira jalkojen väliin seisomaan ja ihan oven eteen. Palkkasin kerran jalkojen välistä. Näytin naksutin kädellä etusormella ovea ja naksaus kun alkuun koski sormeen/oveen. Näitä muutamia. Sitten tein nopean oven koputtamisen sormella ja otin käden pois, jos kävi koskemassa oveen sai palkkaa. Jos liian vaikea niin autoin taas jättämällä käden. Treenin lopuksi Gava tarjosi ihan ilman mitään apua myös kosketusta. Palkkasin aina samaan kohtaan seinään jos muistin tai ehdin, että vielä kun pystyy palkan suunta vahvistaa toimintoa.
  • Ruuti: sitten vaikeampaan tapaukseen. :D Ruuti istui helposti jalkojen välissä, joten jotkut kosketukset teki niin ja jotkut seisten. Useimmiten sain tehtyä useamman kosketuksen, välillä ehti taas livistää pois jalkojen välistä ja sitten piti kalastaa sinne uudestaan. Aloitettiin samalla tavoin että koski naksutin käden sormeen, jolla näytin ovea. Ruutin kanssa olikin vaikea ehtiä ottaa kättä pois, kun se niin äkkiä tekee perässä. :D nopeuskilpailu. Koitin muistaa palkata myös seinään, vaikka ehtii niin äkkiä hyökätä palkkauskäteenkin. Kolme settiä kun pilkoin lisää nameja, niissä väleissä tajusin pyytää maahan ja palkata. Kun muuten piippasi helposti, kun tekeminen loppui. Lopussa testasin tarjoamista paro onnistumista, mutta välissä tarvitsi apuja kun meinasi alkaa sitten vinkumaan ja katsoa vain mua.

Hyödynsin Ruutin kierroksia ja tehtiin kaukoja. Maahan-istu-seiso. Odotin juuri sen 3s ja Ruutihan ehti ennakoida jo seuraavan ja meni maahan. Rauhallisesti nostin sen seisomaan ja kehuin. Sitten istumisesta taas seisomaan ja nyt sain palkattua kestosta. Ruutin kaukot usein sortuu siihen että ennakoi jotain tai keskittyy muuhun välin aikana eikä kuuntele.MA ILTATOKO

Ruuti sai privaattitreenit tai oli Gavakin katsomassa ja kiusaamassa. Varasti nimittäin lelun, jos vapautin Ruutin palkalle tai sitten yritti siepata Ruutin leikkiessä lelua. Gava sai paimentaa fleksissä vain pätkän jänistä: poispäin ajoa ja seisomisia. ;) Teki kuten lampailla. :D Pupulla ei asiaa meidän tokokentälle. 

Ruutin ääntelyä ja syitä edelleen pohdin. Sen tiedän, että on tehty liikaa nostattavia ja helppoja treenejä. On niin hankala, kun koirat on kuin yö ja päivä, mitä toisen kanssa saa tehdä toisen kanssa melkeen ei. Gavaa saa ja pitää innostaa ja leikkiä sekä hetsata, saan itsekin olla villi. Treenit on paras pitää lyhyinä ja vauhdikkaina. Ruutin kanssa taas mun pitää olla rauhallinen, miettiä sen virettä, aika paljon luopumista, ei liian lyhyitä treenejä tai liikaa jotain kuumentavaa. 

Luoksetulo 1kpl: Palloiteltiin hieman. Sitten jätin lelun takapalkaksi ja luoksetulo, otin läpijuoksuna. "kii" nostin jalkaa ja Ruuti juoksi jalkojen välistä takapalkalle. Näitä tekee ihan hiljaa, olisin voinut tehdä pitempään noita alkuun. 

Seuraus & Sivulletulo: Sitten ajattelin katsoa tarjoamista namien kanssa. Sivulletuloa ja seurausta. Ilman käskyjä ja naksutellen. Sivulletuloja alkuun heti jos tuli pienikin viive tuli ääni. Jos tuli ääni käskin maahan tai jätin paikalleen ja kävin ajatustauolla poistuen sivulta. Jos maahan niin odotin jotain muutosta asenteessa, kun tuijotti mua silmä kovana niin että pienikin sana niin lähtee lentoon. Sen takia naksutin jos vilkaisi muualle tai näytti rauhallisemmalta. Joko menin sivulle tai vapaa ja sai tarjota. Alkuun testailin sitä, että palkkaa tulee sivulla aika tiheään. Ruutilla ääni tulee kyllä selkeästi ainakin namin kanssa siitä palkan odotuksesta, toki oli korkea virekin. Heti jos tuli viivettä tuli äänikin, koska palkkaa ei tule. Varsinkin jos pilkoin nameja sivulla meinasi haukahtaakin. Silloin heti pois sivulta. Kun tulin sivulle piti olla täysin hiljaa ja vain niin sai palkkaa. Tajusin aika äkkiä, ettei ole mitään vaikutusta vaikka lappaisin sekuntin välein ruokaa joko maahan tai suuhun. Ruuti hakee kiireellä tai hotkaisee yhdellä nielauksella ja kiirehtii sivulle. Muutin sitten niin, että kun oli nätisti naksautin, toin namin pään toiselle puolen -> luopuminen, sai namin ja sitten uusiksi. Tämä alkoi heti näkyä ja oli tosi paljon parempi ja kesti viivettä. Tällöin myös palkkaus on rauhallinen. 

Seuraavaksi tai vähän sekaisin tehtiin treeniä, joka tuli ringin viime koulutuksesta. Nostan tai siirrän painoa oikealle etujalalle (tehden askeleen). Palkkasin siitä, että pysyy paikallaan. Välillä ehti äkkiä stepata tai siirtyä 5cm. Sitten tein vain jalan nostamista. Ruuti ennakoi tosi kovasti tiettyä mun nojaamista eteen. Taputin reittä jos siirtyi ja sai korjata. Sitten toin jalan takaisin ja uusi toisto, jos ei mokannut niin palkka. Luopuminen ja sai namin. Kun nämä sujui, no toki siellä välillä tuli sellainen missä tapahtui joku nopea tassun siirto. Niin siirsin oikean jalan eteen. Sitten hitaasti liikutin myös vasenta ja silloin Ruuti sai lähteä mukaan. Ekoissa näissä tuli pieni ääni. Lähdin pois sivulta tai peruutin takaisin. Sitten kerrattiin taas oikeaa jalkaa. Hetken treenattua Ruuti pystyi tehdä noi hiljaa. Ja kun muistin tehdä lähes jokaisessa sen namista luopumisen, välillä se jäi ja aina huonompi. 

Toisena seuraustreeninä oli puhdasta tarjoamista. Kävelin vain joka suuntiin, Ruuti sai tulla seuraamaan ja x matkan jälkeen heitin namin maahan ja jatkoin matkaa. Namin syötyään juoksi takaisin seuraamaan. Kiinnitin huomiota etten heittäisi namia eteen ja vahvista edistystä. Ruuti oli aika monesti turhan edessä, tein nopeita käännöksiä vasempaan tai ympyrää vasempaan, että oli vaikea olla väärässä kohtaa. Parhaiten toimi myös jos muistin vasempaan käännöksen jälkeen heittää namin vielä vasempaan. Sekä muutenkin palkatessa heittää nami takaviistoon. Näitä tehtiin kahdessa kohtaa. Toisessa vaadin jo 5-30m pätkiä. Joskus tuli seuraamaan, väljeni tms niin sitten käännyin poispäin ja sai ottaa uudestaan kiinni. Loppua kohden näissä oli tosi kiva asenne. Ekoissa taisin heittää namin suoraan naksutuksesta. Sitten tein niitä missä naksutin, odotin että luopuu namista siinä kävellessä ja kun luopui tuli nami. Ne oli taas vielä parempia. 

Kerran Maaritin koiralle oli tullut ääntelyä edistäessä. Niin huomasin kyllä, että Ruutinkin paikka on aina välillä edessä, ainakin aluksi. Se on hirveä hätähousu liikkeelle lähdöissä, kuten agilityssakin oli lähdöissä yms. Sen pitäisi aina ehtiä ekana tai päästä kovaa liikkeelle. Ei ole ollut yhtään hyvästä, että musta on tuntunut että pitää lähteä melkein kilpaa seuraukseen joka tietty taas aiheuttaa sen, ettei Ruuti tiedä etukäteen että kohta mennään ja sen vastuulla ei ole ollut pysyä tietyssä kohtaa. Tulikin mieleen, että voisin muistutella Ruutille ihan reiden paikkaa ja kosketuskeppiä millä saatiin alkuvaiheissakin seuraus kuntoon. Ruutilla palkan odotus on tosi korkea. Tietyissä liikkeissä se on suurempi ja toisissa pienempi, oikeastaan niissä missä se on pienempi Ruuti tekee hiljempaa. Ja on myös paljon pikku juttuja missä näkyy sen hätäisyys palkkaa odottaessa ja jotka menee multa läpi sormien välillä. Kuten esim se jos juoksee ruudusta vastaan, kun tuon palkkaa tai tulee vastaan kun tuon palkkaa kaukoista tms. Noiden kanssa pitäisi olla ehdoton ei, koska samojahan se on keksinyt kokeessa jolloin ei ole enään hauskaa. Ja kokeessa Ruuti on välillä siinä "hätähousu" vireessä, jolloin kaiken pitäisi tapahtua nyt eikä kohta. 

Merkki: tehtiin väliin parit merkit eri suunnista. Lelu jäi maahan ja tehtiin testinä niin, että juoksi lelun ohi merkille. Vapautin merkiltä lelulle. Sitten niin, että lelu oli merkin edessä eli jäi takapalkaksi Ruutin ollessa merkillä. Ruuti ei välittänyt yhtään lelusta tehdessä. Kun vapautin mietti vasta mihin se jäi. Lelusta luopuu kyllä parhaiten jos se jää maahan. Vaikka laitan taskuunkin niin, että nostan Ruutin nenän edestä hitaasti ylös ja sen pitää luopua siitä ja antaa mun ottaa se rauhassa. 

Leikkinä tehtiin sellaista, missä Ruuti irrotti oma-aloitteisesti lelun mulle käteen. Jos yritti kiskoa päästin irti lelusta. Sitten tuli tarjoamaan uudestaan. Kun jätti lelun mulle, heitin palkaksi niin että sai ottaa kopin. Heiteltiin useampi kerta lyhyitä heittoja koppeja. Gava paimensi Ruutia, mutta tavallisesta poiketen Ruuti toi lelun aina itse mulle. Tosi monesti se ottaa lelun ja juoksee sen kanssa kauas eikä toisi ennen kuin suutun. Ainakin jos on taisteltu ja voittaa lelun. Nyt jätin koko taisteluvaiheen pois. Vire alkoi olla tosi kiva näissä. 

Zeta: merkin jälkeen katsoi alkuun niin, että olisi lähdössä merkille. Käskin katsomaan ja virittelin istumiseen. Istuminen seurauksesta sujuikin hyvin ja vapautin takapalkalle. Lähdin seuraamiseen rauhassa ja tuli hiljaa. 

Luoksetulo: tehtiin välillä läpijuoksua tai katsoin vain, että jos matkalla kiihdyttää yhtään niin sai pysähtyä. Vähän oma vikakin, kun oon kelpuuttanut stopit että Ruuti tekee ne aina vähän vinoon oikealle. Kävin korjaamassa tai sitten otin lähemmäs tai tein vastakkaisen puolen kädellä käsimerkin. Jos suora suoraan lelulle tai sitten jalkojen välistä lelulle. Mun pitäisi useammin käyttää sitä, että juoksee jalkojen välistä lelulle. Mutta usein ehdin unohtaa sen jo kun näin sopivan stopin. Nyt myös tein käsimerkin + liikuin vastakkaiseen suuntaan kuin Ruuti yleensä lähtee lelulle, kiepsahti agilitymaisesta ohjauksesta hyvin palkalle. Ruutilla on selkeästi jäänyt muistiin stoppi, missä on aavistuksen vinossa etujalat, ainakin jos tekee kovemmasta vauhdista. Meiltä toisaalta menee niin usein pisteitä siitä, että on vino niin hyvä näitä olisi hinkata. Ja luoksetuloissa Ruuti on 100% hiljaa, tosin täytyy olla tarkkana ettei liiku kun jätän sen. Nyt jätin seisomaan, mutta istu tai maahan voisi olla parempi. Sekä palkata välillä jätöstä lelulle. Nämä on hyviä myös purkamaan kierroksia, kun saa juosta ja odottaa myös. 

Luoksetulon merkeille tultiin alkuun ja merkkitreenin jälkeen tuijotti aika paljon niitä. Tässä yksi treenin aihe eli merkkiä ja luoksetuloa tai seuruutusta ohi. Ruuti katseli vähän enemmän merkkiä, virittelin luoksetuloon ja maahan. Meni tosi nihkeästi. Oon aina miettinyt miksi joskus menee maahan syöksyen, toki myös jos on täynnä virtaa tekee tosi lujaa. Mutta nyt selkeästi, kun ei ollut luopunut merkistä ja pääsi sitä tuijottamaan oli nihkeä. Tehtiin siirtymisiä luoksetulon aloitukseen ja kelpuutin jos ei katsonut merkkejä. Maahanmenotkin oli parempia. 

Jopas keksittiin treenattavaa ja testattavaa, kun päätin tehdä vain Ruutin kanssa eikä ollut mikään kiire. Aikaa vierähti 30-45min eli ei ihme, että Ruuti alkoi olla aika tyytyväinen ja hyvässä vireessä. :D Ruuti oli aika onnellinen treenin jälkeen, leikissä heilutteli häntää ja oli onnellinen kun sai vinkupalloa kopitella. X- ajan jälkeen ei tullut varmaan yhtään ääntä. 

Yhteenveto:
- Ruutille pelkkä namin lappaminen ja naksuttelu -> tiheästi palkkaa ei laske virettä. Se nousee kun ajattelee namia ja turhautuu "palkattomuuteen"/palkan odottamiseen. 
- Naksautuksen jälkeen namista luopuminen, nami pään toiselle puolen ja kun luopuu (ottaa muhun kontaktin) -> saa palkan ja syö sen vähän rauhallisemminkin
- Ruutilla on hirveä hoppu ja seuraamisen liikkeelle lähdöissä sillä on kiire ehtiä ekana liikkeelle. Oikean jalan liikutusta eikä saa liikkua. Palkka pääosin siitä, että istuu ja odottaa. Jos nami niin luopumisen jälkeen. Edistäminen seuraamisesta pois. 
- Sivullaistumisen odottelussakin voi aloittaa piippaamisen jos mitään ei tapahdu, palkkaa ja luopumista ettei ehdi. Jätin istumaan ja poistuin sivulta jos vinkuu. Tai käskin käy siihen- makaamaan ja palkkasin siitä. Vapautus tai sivulle maasta. 
- Paljon tarjoamista, jossa tosin pitää olla tarkkana että olen rauhallinen ja palkat saa vasta luopuessaan. Seuratessa ei liian helppoa ja lyhyttä, täytyy tehdä töitäkin. 
- lelun kopittelu toimi hyvin. Useampi heitto. lelusta maassa luopuu hyvin 
- malttia kaikkeen odottamiseen ja vaadi!

Treenaa Ruuti: 
- merkkiä/luoksetuloa/zetaa samoilla merkeillä 
- aina namista luopiminen ennen kuin saa hotkia
- seurauksessa kosketuskeppi?, naksutellaan oikean jalan tuomista eteen eikä saa liikkua
- seurausta tarjoten ja palkka vas. käännöksistä tai takaviistoon 
- luoksetulon stoppivino, jalkojen välistä takapalkalle tai käsimerkillä vastapäivään kääntyen
- merkin suoruus ja vauhti
- ruudussa pitää odottaa palkkaa, kosketusalustalla pysyminen lähestyessä
- kaukot liikkurin kanssa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!