Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

9.10.2016

Sirken tokokoulutuksessa G ja N

Sunnuntaina mentiin Koivukylän koiraharrastajien järjestämään Sirke Viitasen tokokoulutukseen. Treeniaikaa oli 30min. Äitini Riitta ja Novakin osallistuivat. Tosi kiva koulutus vaikka olikin hyisevän kylmä ilma! 
Kuvia tollereista ja tsekistä. 

Gavan kanssa aloitettiin ekana

Ohjattu:
 • sanoin, että on sujunut ihan hyvin. Mutta nyt kun Sirke vei kapulat Gava ei hirveästi noteerannut ekaa kapulaa ja meinasi lähteä sitten viimeksi laitetulle. Saman jutun saa huomata jokaisen koiran kanssa, että kun on liikaa vienyt niitä itse vs, että joku muu vie. Mun piti käydä näyttämässä, että pääsi irti vikana laitetusta. Pelkkä stoppaus ei auttanut.
 • Tehtiin kahden kapulan "leikkiä" missä Gava seisoi mun edessä. Ja heitin kaksi kapulaa vähän Gavan takaviistoon. Alkuun  lähelle 3-5m päähän. Sen jälkeen puhuin sille, niin että tuijottaisi mua. Ei saa käskeä silloin kun tuijottaa kapuloihin. Käskin alkuun sille mille oli menossa, hyvin ja palkka. Sitten vaikeuttiin ja käskin juuri toiselle mihin oli vetoa. Ekan haettua vaikeutui, koska heitin vain haetun kapulan joten piti hakea se aiemmalla kerralla heitetty kapula. Eli eri kapula kuin viimeksi heitetty. Jos lähti väärälle niin itse pingoin hakemaan kapulan mille piti mennä, nappasin sen ja olin tyytyväinen itseeni. ;) Gava juoksi silloin perään ja palkka jäi saamatta. Seuraavalla petrasi ja haki oikein. Vaikeutta tähän niin, että yksi kapula nenän eteen ja toinen heitetään sivuun! Tämä olikin hyvä treeni! Sopiva myös nuorelle koiralle. Vaikeutta myös pitemmälle heittäen tai korkeammassa heinikossa. Seurauksessa vähän painoi, mutta seisominen sujui. Luovutuksia loppuun asti nolla tänään!
 • Yksin tehtynä tietty ohjattu on sujunut, mutta nyt täytyy hyödyntää aina apparit/liikkurit ja laittaa treenin alle! Myös siihen jos ei heti näe haettavaa kapulaa, että uskaltaa lähteä oikeaan suuntaan.
 • Videolla seuraavana päivänä tehty treeni. 


Ruutu:
 • tästä en voi myös varmasti sanoa, että osaisi aina. Virittelyssä katsoi vähän sivuun. Matkaa oli ehkä hiukan alle 20m? Gava juoksi ruudusta noin 5m päähän laukalla, pysähtyi ruudun eteen ja sitten korjasi oikeaan kohtaan tai stoppasin sen sinne. Jäi aina stopista vinoon. Tehtiin vielä toinen ruutu, virittelyn katsoi paremmin. Mutta meni samasta reunasta kuin mihin viimeksi ajautui sivusta sisään. Menin näyttämään enkä palkannut, hetsattu ja 10m matkalta hyvin.
 • Ehdotuksena oli tehdä lelu ruudun takana, hakee paikan ja vapautetaan lelulle. Oiskohan meidän paikka riittävän selkeä jo? Riskinä että alkaa hidastella ruutua lähestyessä tai kääntyy aiemmin.
 • Sirke tekee yleensä ekan toiston, että koira ei voi mokata. Lelu ruudussa tai näyttö. Koira kuitenkin juoksee täyden matkan, mutta itse saattaa olla lähempänä. Siksi koska kisoissa on vain yksi mahdollisuus. Sitten voi vaikeuttaa, mutta vikana on aina helppo ja onnistunut. Tietty kisamaisessa eri. Gava varmaan tarvitsisi samalla tapaa ja tosi paljon on autettukin. Mutta joskus ekalla oon testannut miten sujuu.

Kaukoja katsottiin niissä tein yksittäisiä toistoja. Seisomiset toimi tai ekan seiso maahan liikkui, muuten hyviä. 10m matka oli ok maahan-seiso ja istu-seiso. Häiriön keskellä eli ihmisjoukon tehtiin lyhyeltä matkaa yksi toisto. Heti palkka ja uusiksi. Hyvin teki. :) jätöissä myös yllättää kääntymällä ja käskemällä jonkun vaihdon, huomauttamisen sijaan. Jatketaan samalla tapaa. Kun kaukot sujuu pitkältä matkalta Sirke tekee niitä silti usein lyhyeltä matkalta, että näkee kunnolla tekeekö koira oikein. 

Seurausta katsottiin. Gava vähän painoi, Sirke suositteli kävelemään nopeampaa ettei Gava ehdi liimautua jalkaan ja oppio kyllä pitämään päätä irti siitä, kun ei ole mukavaa hakatessa. Vasempaan käännöksiin lähti hitaasti. Vinkkinä astua koiran puolen jalalla ensin kohti koiraa, että jalkaterä kääntyy. En ehtinyt vielä kokeilla.

Treenaa Gava:
- ruutua, paikka + asenne
- ohjatussa liikkuri
- leikki ohjattua kapulat heittäen
- seurauksessa oma vauhti ja jalka kääntyy

Gava teki kivasti ja hyviä neuvoja taas! Vaatii aina ulkopuolisen toteamaan asioita.

Nova & Riitta teki alokasluokan juttuja

Videota Novan treenistä - parhaat palat tyyliin 


Seuraus: 
 • jaksoi keskittyä pidempään pätkään. Mutta tavoitteena ei ole jatkossa tehdä aina vaan evl mittaisia seurauksia vaan vaihdella hirveästi 1-15m väliltä, joskus pidempää. Itse seurauksessa hyvä paikka ja asenne. Välillä kurkkasi namikättä, namin häivytys sieltä pois.
 • Seurauksen lähtöjä katsottiin. Nova katseli sivulla muualle. Sirke käskytti "liike alkaa ja käsky" jolloin äiti sanoi "seuraa" ja palkkasi jos totteli. Nova meinasi lähteä liikkeelle mutta koiralle ajatukseksi, että seuraa-käsky on ensisijaisesti katsekontakti. Silloin on hätävara ennen seurausta saada koiraan kontakti. Gavalla oikeastaan sama juttu.
 • Sivulla istuen myös namikäden nosto koiran pään yli. Palkkaa, kun katsoo ohjaajaan. Tässä myös treenattavaa. Jos ei katso niin oikealla kädellä voi taputtaa kylkeä, että katsoisi. Tai sanoa sivulle tai seuraa.
 • Itse kontaktia sivulla, pitää myös vahvistaa. Gavalle on vahvistettu sivulletulon käskemisestäkin kontaktin pitämistä. Tai huomauttanut jos katselee muualle. Kaikkea näitä on vaikea muistaa aloittelevana ohjaajana. :) lisäksi erikseen "katso" käsky.

Sivulla istuminen/"seuraa" namihäiriöllä
Liikkeestä maahan: tässä Riitta pysähtyi koiran viereen. Samaa Nova teki seurauksessakin, kun on oppinut että sivulla tehdään liikkeestä maahanmenoa. Nyt tavaksi pyörähtää heti koiran eteen ellei se muuten pysy. Paras oli näyttää käsimerkki ja palkata toisesta kädestä. Muuten oli niin namissa kiinni ja meinasi nousta namikäden mukana. Matkaa lisäämään myös tavoitteena, että voi suoraan kävellä ohi. 

Luoksetulo: Nova odotti hyvin, kova vauhti ja hyvin sivulle. Vähän hillitympi kutsuminen, vasta luvalla ja sivulle ilman apua (?). 

Kapulan pito: tämä näytettiin luopumisen kautta, ei mennyt ihan niin hyvin kuin välillä mutta ihan ok. Testattiin kapulan tavoittelua, että itse pyörii ympyrää tai kävelee suoraan tms että koiran pitää jahdata kapulaa. Ja yrittää saada siitä ote, heti kun saa otteen jes ja palkka. Myöhemmin vähän pidempään vastustamista. Kun koira ottaa kapulan jatketaan liikettä eli saa tarrata riittävän napakasti. Jos kapula lähtee suusta ennen kehusanaa voi ottaa uusiksi. Kun toi sujuu samaa koira istuessa ja vetää vähän kapulaa pois päin. Löysään otteeseen tämä hyvä. Nuorempana tätä koitettiin, muttei toiminut mutta nyt näytti toimivan. On se niin tasapainoilua ja puolen vuoden päästä, jokin asia voikin toimia vaikkei aiemmin olisi toiminut. 

Kaukot: Näitä on tehty aika vähän, enemmän koiran sivulta. Maahanmeno sujui ihan suullisestikin. äitille muistutuksena, että saa käyttää käsimerkkiäkin kauko-ohjauksessa (täytyy tulostaa tokosäännöt niin selkeyttää). Maahanmenossa tekniikka vaihtelee, äitikin videolta ehkä oppi huomaamaan mikä on "yhdellä pompulla" syöksyen maahan vs kahdella tassun liikkeellä ravimaisesti. Ja sen saamiseen vaatii nopean käsiliikkeen maahan. Istumaan nousuun tuli uutena Sirkeltä antaa käsimerkin jälkeen nami leuan alta, jolloin koira joutuu istumaan ryhdikkäästi. Mm. belgeillä näkyy välillä vajaita asentoja. Silloin pään asento on myös parempi liikkeeseen. Takajalat pysyy sentään hyvin paikallaan. Istuminen vaatii namin kädessä, maahan käskyyn riittää käsimerkki. 

Voitasko tehdäkin jotain? 
Tyyne ja Proto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!