Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

17.10.2016

Toko taistoon ja ääntely pohdintaa lopuksi

Tänään koulun lähikentällä tokoa vielä valoisan aikaan. Riitta auttoi alkuun ohjattujen liikkuroinnissa tai kapuloiden kiikuttamisessa.

Olin päättänyt, että molemmat saisi harjoitella ruutua pitkältä matkalta, Ruutille kierto pitkältä matkalta ja ohjatuissa kapulan vienti häiriöt. Ja ruudun paikka siirtyy. Päätin myös laittaa molemmille alustan ruutuun, saisi olla useamminkin.. Molemmat teki useamman lyhyen treenin.

Ruutu: 

 • Ruuti: eteenmenossa kävin näyttämässä. Äiti meni lähelle seisomaan ja heitti lelun ympyrän eteen, kun Ruuti oli ympyrässä. Toinen valmiille lelulle 15m päähän. Vein seisomaan pisteeseen ja siitä 1. ruutuun (30m). Jäi nauhan eteen sisälle, sitten korjasi alustalle. En jaksanut tapella ja palkkasin. Jes sanasta juoksi hakemaan lelua. Seurausta otettiin pienesti niin, että leikkimisen jälkeen sai kunnolla luopua ja mennä sivulle lelun viereen. Siitä sitten ilman käskyä piti seurata ja palkkasin jonkun kohdan seuruusta (lelu näissä siis pään vieressä). Kokosi näissä aika hyvin itsensä. Sitten taas käy siihen- makuusta hakiessa meinasi alkuun vinkua. 2. ruutu myöhemmin eri paikassa kartiot häiriönä. Hyvin meni, paitsi taas jäi eteen ja sitten korjasi alustalle. Lähti ruudusta, kun huusin jes ja olin ihan hiljaa ja Ruuti juoksi ruutuun. Kävelin ruutuun vasta, kun pysyi siellä. Näissä ei äännellyt. 
 • Gava: 1. ruutuun meni sivukautta 20m matkalta. Juoksi hitaasti ja epävarmasti mutta palkkasin silti, koska yritti ja kykeni toimimaan. Mielummin hidas ja yrittää, kuin ei tee mitään jos on epävarma. Olis näköjään tarvinnut vielä helpomman ekaksi. Vaikka näki Ruutin tekevän ruutua. Meinasi ottaa pakasterasian kannen suuhun, kun en kelpuuttanut sekuntin seisomista. Kerrattiin yksittäisenä ihan läheltä, ettei sitä saa ottaa ja kuuluu seistä. Gava muistikin sitten, että pitää mennä seisomaan etutassut alustalle. Kun se sujui 5m, 10m ja 20m niin päästiin taas koko matkalle. Gava yritti myös pitkältä 25m matkalta mennä matalan kartion luokse, korjasi kyllä niitä mietittyään ruutuun, mutta kiersi matalan kartion. 2. ruutu oli nyt matalien kartioiden lähellä 5-10m, aika vaikea kohta siis. Tein Gavan nähden ruudun ja laitoin alustan. Juoksi ekalla merkille, mistä korjasi ruutuun. Palkkasin silti ettei kokonaan masennu. Muutenkin teki niin hitaalla vauhdilla. Sitten 10m matkalta hyvin. 20m sujui sen jälkeen. Molemmissa ruuduissa vika toisto salaa jätetylle lelulle, sen kyllä bongaa kauempaa kuin alustan. Loppuosa jäi tekemättä. Molemmilla oli siis alusta kaikissa toistoissa. 

Kierto-ohjattu, Ruuti: lenkillä ollessa puuttui hypyt ja oikea kiertotötsä. Päätin kokeilla merkkipinoa, jospa ei sekoita nyt. Liikkuri laittoi kapulat ja lähetin 30m päästä kiertoon. Ruuti oikea oppisesti pysähtyi merkille. Palkkasin sen silti. Vähän ristiriitaista, että merkille kyllä pysähdytään mutta sanoin kyllä eri käskyn. No parempi jos tietää mitä matalilla kartioilla tehdään vs korkeampi kierrettävä. Jospa ei nyt sekoittanut kiertoa isolla tötsällä. Ainakin ohitti hienosti kapulat. Tässä taisi muuten odotellessa olla pari mini vinkumista, mutta kiertoon lähti hiljaa.

Kaukot, Ruuti: Ruutille yksi 15m matkalta. Jätin maahan. Istumaan nousu. Sitten seisomaan nousu. Laskin 3s ja palkka. Hyvin kesti. :) Mutta olis saattanut kohta liikkua. Palkatessa tein namista luopumista. Vähän liikkui alkuun, sitten pysyi paikallaan. Hätähousu Ruutille kärsivällisyys on hankalaa. :D Voitaisiin treenata ehkä myös häiriöitä seisomisasennossa, se unohtuu helposti. Voin itsekin häiritä (jäävissä Gavan kanssa tehty) tai appari. Nämä hiljaisia, kuten yleensä.


Ohjattu, Gava: voittajan malliin. Eka kapula ja suunta tosi hyvä. Tehtiin vahingossa taas vasen. Kysyin "missä nouda" virittelynä, nytkähti siitä. Ehkä "missä hae" voisi olla hyvä, kun joskus sitä sanoo arjessa, mutta tokoliike on taas "nouda". Missä- sanalla minkä on oppinut ruutuunkin, katsoo hyvin eteen (muuten pitää taas vahvaa kontaktia). Vaikea olikin sitten, kun tehtiin toinen suunta unohtaa se viime kerran suunta ja totella mennä toiseen. Olisi ollut taas leikkiohjatun paikka.. Pysäytin ennen väärää kapulaa, totteli nopeasti ja palkkasin siitä. Seuraavassa lähti reilusti oikealle ensin samalla linjalla olevalle merkille ja sieltä kapulalle. Ei ollut katsonut siis, mihin tämä toinen kapula jäi. Vielä toistot niin, että saatiin täydellinen oikeallekin. Liikkurin kanssa treeniä ja voisi ottaa kyllä vain yhden suunnan ja jättää onnistuneeseen. Alkuun tekee leikkiohjatulla sitä, että pystyy vaihtaa suuntaa kesken treenin. Toki noita molempiakin samassa treenissä, kun kokeessa voi olla niin että koiran mielestä haettava suunta on juuri se toinen.
Kutsuin merkille namilla pyöräyttäen, vikassa vain käsimerkki. Eli kutsuin Gavan 5m päästä. Hyvää valmentautumista merkkiajatukseen. Nyt ei yrittänyt kertaakaan juosta kapuloille, jota joskus ekoilla kerroilla teki. Noudon palautuksia tehtiin osassa toistoista, ehdin osassa ajatella vauhtipalkkaa, mutta pysähdyin ottamaan eteen. Helposti lähden peruuttamaan niissä ja helpottamaan. Myös sellaisia tehtävä, missä oon paikallaan. Haluisin vaan heti hihkua ja palkata onnistuneen noston. Toisaalta pitäisikin ainakin jos super nosto ja oikea kapula. Liikkuroituna täytyy ottaa myös loppu: kapulan irrotus, käsky ja palkka. Haki kovalla vauhdilla kapuloita, mutta nostot oli silti nättejä. Toisena kapulana oli sorvattu, mitä kantoi yhtä hyvin.

Ällä, Gava: tehtiin matalien kartioiden kanssa. Jätin namia alustalle takapalkaksi. Virittelin istumiseen ja tehtiin jäävä. Istui hyvin, ekassa kiersin ympäri ja sitten vapautin. Toisessa vähän sen jälkeen, kun olin kävellyt metrin ohi. Hyvät istumiset. Ekan laitoin istumaan lähemmäs 8m, tokan 2m. Sitten yksi ällä seuraten ja palkkasin hyvästä kohtaa toisella sivulla. Hyvä Gava!

Seuraus, Gava: muistin jopa tehdä peruuttamista. Testasin onko väliä teenkö kummalla jalalla. Ei oikeastaan, paitsi koiran puoleisella helposti ehti vähän liian taakse ehkä? En nyt muista mitä sille sanoin tässä, minkä käskyn. Peruuttamiset oli ihan ok 3-5askeleen matkaa. Ei yrittänyt tulla eteen istumaan.
Hidasta kävelyä tein nyt vähän pidemmällä askeleella, ei ollut silloin niin matelevaa. Hyvin pysyi kontakti ja palkkasin kaksi kohtaa. Käännökset myös ok. Näitä täytyy tehdä valvovan silmän alla ja häiriössä. :)

Ruuti rasittavan oli käsittämättömän vaikea maata käy siihen- käskyn alla, kun Nova oli mukana. Heti kun äiti lähti Novan kanssa vähän aiemmin, ei mitään ongelmaa pysyä. Yksi juttu minkä Ruuti ehkä myös oppinut kimppatreeneistä, että voi liikkua paikaltaan ja mennä muuhun paikkaan maahan. Nyt tuntui, ettei ole aikoihin pysynyt noin huonosti. Gava ei myöskään tykkää hirveästi, kun Ruutia saa vähän väliä komentaa. Sanoin myös, ettei saa sen liikkeen aikaan komentaa.

Treenaa, Ruuti:
- ruutu 30m, eri paikoissa. Alusta on hyvä, jos jäisi liian eteen pysähdys pois. Jos kärsivällisyyttä periaatteessa pitäisi käydä kertomassa minne halusin sen ja pitäisi heti ekalla juosta oikeaan kohtaan. Riskinä vain, että tulee ääntä.
- kiertotötsän kanssa vain kierto-ohjattua. hyppy osuutta.
- seisominen ja häiriöt
- kaukoissa seisomiseen kestoa
- eteenmenossa apparilta lelu

Treenaa, Gava:
- ruutu on nyt aika epävarmalla pohjalla. Paljon onnistumisia ja uusissa paikoissa ruutua, että saisi itsevarmuutta. Matalat tötsät on hankalia, oon unohtanut pitää niitä häiriönä. Treeniä myös ilman niitä. Pallo tai alusta ruudussa. Vika ruutu lelulle ja ekakin helppo, lelu?. Kerran alusta ei ole yhtä helppo kuin lelu. Näkee, että on tehty liikaa 10m, 20m on taas vaikeampi tai jos oon kaukana. Tavoitteena 30m. Ruudun paikka siirtyy. Selkeästi heti ihan uusi juttu. Voi saada näin enemmän niitä "ekan toiston" lähetyksiä. Näitä voin treenata yksinkin niin en ole muiden riesana. :D Loppuosaa vauhtipalkattuna.
- ohjattu: leikkiohjattua, liikkurin kanssa yksi suunta, merkki voi olla mihin autettuna
- ällä liikkuroituna
- peruutus ja hidas kävely edelleen treeniä..
- kapulan luovutus ja liikkuri: edessä irti, "käsky" ja palkka tai välillä sivulle. Ettei ennakoi.

Kisatokon jälkeen oli paljon helpompi suunnitella Ruutin treeniä! Mun tekemät ruudut ei edelleenkään ole tasoltaan niin huonoja Ruutille kuin vieraiden tekemät ja niin, ettei näe. Nyt lenkin ohessa oli vaikea, kun ei ollut autoa ja hajujäljetkin tulee ruutuun.ÄÄNTELYSTÄ KIRJOITETTUA

Caniksen uusimmassa numerossa (5/16, kirj. Morten Egtvedt) oli käyty läpi ääntelyä. 
- Kuvattu kuinka se on pikku hiljaa tullut esim pallon käytössä ja huomattu vasta, kun ehtinyt niin pahaksi. Niinhän Ruutinkin kanssa kävi. On keskitytty vain suoritukseen ja tekniikkaan ja joku äännähdys jäänyt huomaamatta. Vaikka palkkaisi hiljaisesta kohdasta, koira oppii piippaus, hiljaa, piippaus, hiljaa olevan sallittua ja palkitsevaa. Heti ekoissa ääntelyissä olisi pitänyt laskea vaatimustasoa ja tehdä sellaisia missä on hiljaa. Sitten on myös se, että kun turhauma tulee lelun odotuksesta niin koiraa ei ole saanut hiljaiseksi vain namittamalla ja joskus lelu. Ääni on vain kasvanut, kun lelun saa niin harvoin ja koira on entistä turhautuneempi ja ääntää helpommin. Jos taas se on saanut lelun, on tehnyt välillä hiljaa ja välillä tulee ääntä.
-> Silloin pitääkin palata ruohonjuuri tasolle ja saada niitä kokonaan äänettömiä suorituksia. Jos koira taas ääntää, maahan/istumaan tms jäähylle ja odotellaan hetki kunnes uudestaan. Mitä enemmän lelua, sitä vähemmän ääntä ja vähemmän turhaumaa.
- Alkuun pitääkin saada tosi paljon lelua esim seurauksessa perusasennosta tai 1-3 askeleen pätkästä. Jos ääni niin maahan. Tätähän Ruutin kanssa tehtiin voittajan aikaan, pallo oli takana ja alkuun pari treenit tuli vain sivulle ja pääsi lelulle. Sitten edettiin pikku hiljaa pidemmälle. Kaikessa pitäisi muistaa, ettei vaikeuta liian nopeasti ettei siitä tule ääntä. Tai jos vahvistetiheys laskee reilusti.
- On niin pirun hankalaa, koska kun yksikin ääni tulee pitäisi pistää peli seis. Ja jos koira on kiihtynyt pitäisi jaksaa tehdä taas ruohonjuuritason treenejä, että pystyy taas olemaan hiljaa pidemmällä matkalla. Ja välillähän koira ei tiedosta ääntelyä, mutta toisaalta se voi olla myös sitä, että on usein palkittu että on äännellyt vähän ja on hiljaa ja sitten palkka. Ajateltu ettei tiedosta, kun ei ole korjaantunut. Eikä siitä pysty samalla tavalla komentaa. Pääasiallisesti uskon, että se on lähinnä se sopiva mielentila mihin koiran pitää tottua. Ruutilla liiat kierrokset näkyy ääntelynä.

Ja joku treeni, jos haluisi tehdä jotain kunnon treeniä koira ei ehkä olisi ollut kykeneväinen kuin istumaan sivulla ja saamaan palloa. Ruutilla on suurimpia ongelmia ääntelyssä jos se ehtii katsoa muita, jos se tulee käy siihen- makuusta kierroksilla, jos se on tehnyt juuri kiihdyttävän liikkeen. Juuri noista meidän pitäisi tehdä alkuun vain niitä sivulle- >pallo. Ainakin käy siihen makuusta ei ole pakko ottaa koiraa heti tekemään liikkeitä, mun täytyy muistaa etten voi vetää Ruutin kanssa treenejä liukuhihna periaatteella. Gavalle sopii lyhyet pätkät ja sen voi ottaa lennosta tekemään. Ruutille tekisi hyvää tehdä sen verran, että pääsee oikeasti purkamaan. Teen usein ehkä liian lyhyitä treenejäkin sen kanssa. Koiran stressin määrästä oli kuvaus ajatella se vesilasina, kun tulee aktivointia vesi haituu, kun tulee stressiä vettä tulee lisää. Ettei se tulisi ainakaan yli. Samaa ajatusta mietin Ruutinkin kanssa, jos usein tekee liian helppoa että lasiin jää vielä vettä tai pahimmassa tapauksessa vesilasi jää aika täyteen. Se onkin sitten vaikeampi juttu määritellä, mikä olisi hyvä "purkava" liike. Kaukoissa on tosi keskittynyt, tunnariakin tekee hiljaa. Teknisissä asioissa kuten ruudun paikkaa voisi tehdä ilman vauhtiakin, samoin kuin merkin asentoa. Ohjatussakin pystyisi jäättää vääriin paikkoihin. Harrastan Ruutinkin kanssa paljon vauhtinoutoja, luovutus sivulle, keskittyminen voisi olla myöskin parempi kuin vauhdista - vauhtipalkkaan. Silloin saa vain kiihtyneessä tilassa palkkaa. Ruudussa on saanut tulla vastaan ja saanut palkkaa myös ei niin maltillisesta toiminnasta. Täytyisi ottaa tavoitteeksi, että kaikesssa palkkauksessa on oltava "keskittynyt". On niin helppo mennä myös mukaan tuohon sähellykseen. Tarjoamisen mahdollisuus myös turhauttaa, ei sitä vaan käyn näyttämässä.. ja sitten helpompi. Gavalla sitten päinvastoin. ;) Täytyisi olla tarkat suunnitelmat ja pitää vaikka mietintä hetki kesken treenin. Harvoin oon myös tehnyt nameilla esim sitä että heittäisin niitä maahan ja saa etsiä.

Narupallon kanssa Ruutihan taistelee jos pidän kiinni lelusta. Kunnon raivolla. Jos sitä heittää saattaa tuoda kerran jos pyydän ja sitten menee makoilemaan lelun kanssa. Tykkää siis omiakin. Jos olisi taas ihan pelkkä pallo, tuo sitä heitettäväksi useammin. Jos on paikka missä on muita niin taistellaan vain ja saa irroittaa niin, että voin jättää lelun näkyville roikkumaan tai nostaa hitaasti nenän edestä taskuun. Aiemmin meillä oli myös ongelmia, ettei meinannut käskystä irrottaa, nyt on treenattu sitä. Enemmän melkein tehdään taistelua, koska noutamiset takkuaa. Ellei tekisi kahdella lelulla veteraanille. :D Taistelu varmasti kasaa enemmän kierroksia kuin lelun hakeminen.. Välillä on ollut peruspallokin, Gava tarvitsee taas taisteltavaa.

Sitten on onneksi myös Rasmus, Gava ja Nova joita ei ole onneksi ainakaan vielä saanut ääntelemään. Ei saa niin kierroksille, osaavat rauhoittua paremmin sekä ei ole niin hullu suhtautuminen palkkoihin. Pk-puolella on myös kuullut, että ääntely on sitä että painekattila alkaa kiehumaan, säätöventtiili puuttuu joiltakin.

Aika jännittynyt ilme.. Viime treenikuvat vuodelta 2015.. 

2 kommenttia:

 1. Hyvä teksti tuosta ääntelystä!! Mullahan on kans välillä ongelmaa tuon Sikan kanssa. Meijän ääntely johtuu ihan puhtaasti turhautumisesta. Sikka kun on erttäin vilkas tapaus nii turhautuuki erittäin nopeesti. Meillä on auttanu että Sikalla on jatkuvasti jotain tehtävä jolloin ei tuu tyhjiä odotteluja jolloin pääsis haukkumaan ja turhautumaan ku mitää ei tapahdu. Eli teen harjoitteen palkka sen jälkeen käsken maahan, istumaan tms. jolloin itte kerkeen valmistautumaan seuraavaan liikkeeseen/asiaan mitä tehdään. Tää myös vaatii sen että treenit pitää olla hyvin suunniteltu ennen ku meen kentälle koiran kanssa.

  Aina välillä tehdessä vinkuu, mutta se johtuu pihtaasti liian korkeesta viretilasta mitä koiran pääkoppa ei enää kestä. Siinä kohtaa vaihdann palkkaa. Normaalisti palkkaan palloa heittämällä jolloin koiran viretila nousee huomattavasti. Mä vaihdan magneettipalloon tai -patukkaan jolloin lelu on "kuollu" mutta silti se on tietyllä tavoin nostattava. Eihän muutos heti tapahdu mutta pitemmällä aikavälillä se laskee sen verran virettä että koira on silti hyväs virees. Eli mä tasapainoilen näitte palkkaukstyylien välillä sillee kausittain jolloin saan pidettyä mahollisimman optimaalin vireen kuitenkin niin että koiran pääkoppa kestää vireen määrän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo artikkeli oli hyvä. Olis varmasti helpompaa, jos olisi Ruutinkin kanssa huomannut pienet merkit eikä olisi päässyt niin pahaksi. Ehkä se magneettipallo on vähän sama kuin mulla jos on näkyvillä kädestä riippumassa niin siitä on jotenkin pakko luopua, kun ei saa ottaakaan. Meillä oli yhdessä vaiheessa myös ihan pallo joka vinkuu ja pomppii, super kiva ja sitten ihan ok narulelu. Narulelu ei ole niin super kiva niin ehkä vire ei noussut sen takia ihan liian korkealle. Ruutilla hankala, kun se niin tykkää noista juoksuliikkeistä ja vire nousee pelkästään niistä, sitten kun pitäisi seuraukseen laskea virettä. Liika odottelu ei meilläkään ole niin hyvästä, kisoissa varsinkin turhautuu kun palkan saanti viivästyy. :D Käskyistä Ruutin vire myös nousee niin hyvä kun nyt tullut opetettua että sen pitää tarjota seurausta ja sen vastuulla on pysyä siinä jos tehdään siirtymää. Jos ei pysy niin pysähdyn ja jatkan kun on taas hyvässä kohtaa. Tämä toiminut hyvin kun ei tarvitse sanoa mitään. Kisoissa ennen aina hoin vaan käskyä ja turhautui entisestään.

   Itse vireensäätelyjuttuja ei ole Ruutin kanssa nuorempana tehty. Tunnari oli ainut "pakko", kun piti pikku hiljaa opettaa korkeamman vireen jälkeen se tekemään. Siinä tein pikku hiljaa yhä nostattavamman liikkeen jälkeen tunnarin tai leikkimisestä virittely ja suoraan. Ehkäpä seuraukseen voisi toimia joku rauhoittava virittely ja pitäisi harjoitella se samalla idealla.

   Itse olen taas helposti hätäinen, tykkäisin kehua villimmin (minkä Gava ja Rasmus kestää) mutta Ruutille pitäisi olla vain "hyvä" ja mielummin rauhoittava. Tai jos tekee vauhtiliikkeitä vire on helposti tapissa koko treenin tai haukkunut siirtymällä. Myöskin hitaampi koira tarvitsee paljon lyhyitä treenejä vauhtipalkkauksin kerran niillä saa vauhtia, mutta jos tekee niitä hirveästi myös tuollaisen höyrypetterin kanssa se ei ole ehkä yhtä hyväksi. :D Pitäisi palkata enemmän sitä keskittynyttä mielentilaa ja "odottamista". Helposti myöskin ehkä asenne on "joo mä tiedän, älä jankuta siinä" niin se yllätyksellisyyskin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!