Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

27.1.2017

Gava & Nova agilitytreeneissä

TO OHJATUT AGILITYT

Torstaille ostin paikan molemmille seuran omiin agilitytreeneihin, jotka pidetään Niinun pienellä puolella. Kouluttajana Eva. Gava pääsi aiemmin radalle ja Nova odotti häkissä. Odotti mun mielestä hyvin ja hiljaa. Gava taas paristi haukahteli häkistä, kun kuuli käskyjä tai leikkimistä. Muiden treenaaminen on ok, mutta jos itse treenaa toisen kanssa. :D Olipas hauskaa treenata molempien kanssa samalla kertaa, menin molemmilla peräkkäin. Nova teki medeillä ekaa kertaa, seuraavan koirakon takia. Ei näyttänyt olevan eroa niihin mineihin. Hyppytekniikkaa pitää silti tehdä, niin vähän tehty!Gavan agilityt:

Olin toivonut radalla vauhdikasta keppitreeniä. Tosi hyvä tulikin! Gava ei tietty mennyt ihan yhtä lujaa ja raivoisasti kuin kisoissa, mutta koitin vedättään ja hetsata omalla liikkeellä. Tarkoitus oli miettiä eri ohjauksia kepeille menoon ja halusin juuri tehdä ne mielummin muita kuin takaaleikkauksia, mitkä toimii. Kepit oli niin linjassa, että hyvin pystyi juosta samaakin puolta.
1. kepit hienoisella päällejuoksulla eli pysyen koira oikealla puolella. Sisäänmenon haki hyvin, sitten lopetin käskytyksen ja taisin tehdä jonkin liikkeen. Mutta näytti siltä, että pomppasi vikan 4-5 kohdalla ulos edessä olevan putken suun takia. Seuraava toisto samalla tavalla, menin vähän edemmäs ja käskytin loppuakin. Nyt hyvä ja tyrkkäys putkeen olisi onnistunut, mutta palkkasin siihen.
2. kepit valssilla hypyn 6 taakse. Tässä meni kuin kisoissakin eli tein valssin, ekalla kertaa vähän myöhässäkin kun unohdin että piti sinnekin ehtiä. Myöhässä olevalla valssilla keppivirhe. Saisi kyllä oppia pelastamaan mua. ;) Seuraavissa muka tein valssin lähelle hyppyä, mutta taas koiran tullessa putkesta lähdin rynnimään kepeille, nämä nyt onnistui. Kuvittelin ohjaavani niin rauhassa ja antavani tilaa, mutta tein toisin.
3. kepit persjätöllä, tähän en olisi uskonut ryhtyväni. Ekassa persjätössä olin myöhässä. Tuli virhe. Toisessa olin ajoissa, mutta huomasin itsekin miten lähdin jo valumaan kepeille. Ekassa en pitänyt myös riittävän hyvin katsetta esteen yli ja koiraan. Toisella kerralla sujui. :) Otin putkeen asti ja palkka.
Tosi hyvää treeniä itselle ohjauksellisesti! Kepeille hakemisen kulma oli aika helppo, samoja vielä niin että joutuu kiertämään ekaan sisäänmenoon. Näissä tosin omaan vauhtiin tuli rytmitys aika huomaamatta. Myös sellaista, missä tullaan kilpaa useamman esteen ja kepeille. Yllätyin miten hienosti Gava jaksoi toistoja kepeille! Motivaatio alkaa olla aika hyvä niillä, että uskaltaa keskittyä enemmän niihin radalla. Varsinkin noin radan osana.

Tehtiin koko rata myös. Alussa ei ollut mitään erityistä, hienosti kääntyi takaakierron 2. Hypylle 10 ekan ohjauksen tein liian kaukaa ja joutui vähän kiertää mua myös persjätön jälkeen. Meinasin unohtaa, että piti se tehdä takaakierto persjättönä. Toisella kerralla menin lähemmäs estettä, näyttäen sen vastakkaisella kädellä, pieni rytmitys ja vaihdoin puolen. A:t oli hyviä. Kuvio 13-17 sujui yllättävän hyvin. Ehkäpä myös siksi, kun pystyin sen ohjata aika vähin liikkein. Jäin A:n päätyyn mistä putkeen, veto ja lähetys putkeen. Sitten putkesta tultua vain peruskäännös hypylle ja putkeen. Ekassa olin jotenkin sellaisessa kulmassa, että tein vastakäännöksen kohtaan 16, turha siihen. Seuraavassa peruskäännöksellä yhtä hyvä. Vähän nopeammin voisin päästää putkeen. Lopun irtoaminen sujui hyvin ja Gava korjasi linjaa hypyille 18-19 hyvin. Joutui vähän vedolla ottamaan hypylle 18.
Rata oli oikeastaan aika perfect Gavalle. Irtoamista ja takaakierto persjättöjä, ne meillä sujuu. :D Mukavia linjoja myös.

Novan kanssa sitten. Se touhotti väliaikoinakin leikkiessä niin paljon, että tuntui että kun päästiin ekalle esteellekin jo kieli riippui. :D Oltiin ehditty tehdä kerran pituus, joka sujui oikein kutsuttuna.

1-3 takaakierto: ekat hypyn 2 takaakierrot lähdin liian ajoissa liikkeelle ja unohdin poimia koiran nenästä. Gava lukee näitä niin hyvin ja tässä kulmassa missä lähden niin selkeästi vastakkaiseen suuntaan oli Novallekin mietittävää. Samaa juttua on tehty helpommissa kulmissa kyllä. Näitä treeniin! Itse hypylle 3 lähetys sujui hyvin, kun Eva oli siellä palkkaamassa. Hyvä viistohyppy vauhdissa. Ilman palkkausta olisi tullut herkästi ohi.

4-6 putkeen: Pituus, putkeen ja hyppy: tämä sujui hienosti! Irtosi nätisti putkeen, pituudessa ei ongelmaa ja hypylle tuli hyvin. Hauska luukutuskohta. Putkeen irtoaa hyvin, hypyillä samaa itsenäisyyttä vahvistettava.

8-9 irtoaminen: putkeen ja viistohyppy. Hyvin sujui ja palkattiin.

8-10 takaakierto: tässä tuli taas hypyllä 9 sama juttu kuin 2 esteellä. Ensin sain kieltämään. Sitten tehtiin niin, että palkka oikeassa, selkeä noukkiminen hypyn yli oikealla kädellä. Sitten persjättö ja palkkasin vasemmalle puolelle, missä lelu oli nyrkissä piilossa.Tämä kahdesti, yksittäisenä ja kolmen esteen pätkänä. Hyvin sujui palkaten, kun en lähtenyt silloin liian aikaisin pois.

17-19 irtoaminen: tämä oli vaikea, kun putkesta tuli vähän tönäisyä hypylle 18, kun ensin piti odottaa että koira tulee linjalle. Oli vaikea ja piti miettiä myös omaa linjaa.

Nova oli ihan läkähtynyt loppuun ja hyvä aika lopettaa ehkä 10min treenin jälkeen. Hyviä kohtia sille ja täytyy muistaa tehdä noita irtoamisia, vaihdellen hyppyjen kulmaa.

Novalle tekemäni panta, punainen on heijastinta

PE METSÄAGILITY

Perjantaina käytiin lenkkeilemässä pelloilla ja pienessä metsikössä. Auringon laskiessa näki vielä metsässä tehdä puun kiertoja sekä matkan varrella tuli vielä toinen parempikin paikka, mistä kuva. Viereisen urheilukentän valotkin valaisi sitä vaikka pimeällä tai hämärällä kävisi.

Oli vain nameja matkassa (täytyy jemmata lelu takin taskuun..).
Tehtiin ensin yksittäistä kiertoa ja kapealla puulla sai Gavalle muistutella tiiviyttä. Vähän hienohelmaili alkuun ruohoja, kunnes ne vähän tallaantuivat. Palkkasin puun lähelle. Tehtiin muutamia multiwrappejä eli useampia kiertoja molemmilla puilla ensin yksittäisenä treeninä.

Ohjauksellisia käännöksiä sitten niin, että mentiin kahdella eri puulla ehkä 5m välein olevilla eri ohjauksia. Ihan peruskäännöstä, valssi keskellä, persjättö tai takaaleikkaus. Välillä peruskäännöksessä jos koira ehti edelle, saattoi mennä väärältä puolen. Itse koitin käskyttää näitä oikein ja alkaa pikku hiljaa jo aiemmin kääntymään lähetyksestä. Novalla oli tarkempaan, etten lähde liian aikaisin että "kieltää", mutta Gava meni kokeneempana aina kiertoon. Takaaleikkauksissa oli molemmilla erottelua, että meneekö saman kuin viimeksi vai tuleeko mukaan ohjaukseen. Käskyinä oli siksiksik vasempaan ja oikeaan tak tak tak.

Jälkimmäisen paikan kierrettävät puut
Toisessa paikkaa treeni jatkui. Siellä vähän avaremmassa paikassa ja kun matkaa tuli nyt vähän enemmän Gavalla meinasi välillä laajentua kaari. Gava myös haukkui välillä lähetyksissä, alkoi olla jo niin kivaa! :D Treeninä myös takaaleikkauksia peräkkäin, oli vaikea toiseen suuntaan missä oli mun puolella puu metrin päässä ettei kiertänyt väärää kohdetta.
Nova täällä saattoi myös vilkaista muita puita, jolloin ei mennyt ihan yhtä tiiviisti. Palkkasin vain tiiviit. Ja jos kielsi niin lähetin samaan uudestaan. Yllättävän hyvin takaaleikkauksetkin lähti sujumaan, vasempaan kääntyen oli vaikeampi eli heikompi puoli. Miksei ole tajunnut takaaleikkauksia opettaa noin puilla! Novan kanssa testattiin myös kertaalleen kolmella puulla, missä yksi oli kauempana. Onnistui sekin.

Nova odotteli hienosti Gavan treenit, kunhan käskin sen odottamaan. Alkuun kun en käskenyt odottamaan niin juoksi mun namikäden perässä tai tuli tielle. :D

Seuraavalla kerralla, kun on lelu mukana niin tehdään matkaa vaihdellen käännöksiä yksittäisellä puulla ja palkaten tiukasta kierrosta. Olipas hauskaa ja tuli kyllä hihkuttua onnistumisissa.

2on-2off Novalle aamulla: Sisällä laudalla muutamat 2on-2offit. Ensin niin, että kävelin mukana. Pysähtyy vielä, kun itsekin pysähdyn tai sitten pitää sanoa "jes" oikeassa kohtaa ja sitten vasta kävellä eteenpäin. Seuraa ohi oikean kohdan, jos en sano mitään. Jos odotan kauempana niin tarjosi tokalla yrittämällä oikein, ekassa takajalat ei ollut ihan siellä missä piti. Opetetaan tämä ainakin temppuna.
Treenataan varmaankin Trkmanin opeilla sitten juoksarit, jos vaan aika riittää siihen ja osaan kouluttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!