Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

14.2.2017

Tokotypyset tunnin tokoilemassa

Maanantaina vuosikokouksessa palkittiin 

Agility Sport Team AST ry:n
Vuoden 2016 agilitytulokas Gava (+tokossa 3.sija)
Vuoden 2016 toko-koira Ruuti

Ensimmäistä kertaa voitetaan kyseiset kilpailut ja eipä ole agilityssa ole ainakaan Ruutin ikään ollut hakemista kisoihin. 2013 Ruuti oli tokossa toisella sijalla. Rasmuksen ajalta ei löydy tuloksia (vuodesta -09 netissä), ei ainakaan voittoa kun viimeksi 06-07 oli vuoden koira toko+agi UMN:llä. Ja olihan se hienoa, kun niin monen vuoden jälkeen ellei ekaa kertaa sai täyttää agilitytuloksista kilpailuun lomakkeen ja ylipäätänsä osallistua. Palkinnoksi kaiverretut pikkutaulut ja lahjakortit M&M.


Tiistaina mentiin tokoilemaan Tiltun koirakoulun Olarin tilaan, äkkivarauksella edullisemmin. Treeniseuraksi tuli Inka ja Saimaa bc. Tytöt on tosi samantyyppisiä niin kiva oli pitkästä aikaa treenailla! Aika kahdelle jaettuna 2-3 treeniin oli juuri sopivasti ja ehti kyllä treenata kaiken mitä halusi. Kiitos treeniseuralle oli kivaa ja tehokasta! :)

Gavan kanssa siis privaattitreenit.

ohjattu: Tehtiin samalla tapaa kuin viimeksi eli haettava kapula tuli sinisen maton keskelle ja muut tuli punaiselle. Alla olevasta kuvasta näkee tilaa. Liikkurin kanssa ja "merkiltä/alustalta" matka kapuloille oli syvyydessään 7m eli vähän alle oikeiden mittojen (10m). Gava hienosti juoksi ruudun läpi (suorinta reittiä) ja haki oikean kapulan. Oli keskikapulakin käytössä.
 Tehtiin sitten ohjatun korjaus. Jätin Gavan keskikapulan lähelle noin 1,5m siitä. Käskin hakemaan vasemman kapulan. Mietti hetken, mutta päätti hakea lähemmän seläntakana olevan keskikapulan. Pysäytin ja uusiksi. Nyt juoksi puoliväliin matkaa kunnes meinasi vaihtaa suunnan. Pysäytin ja uudestaan vasen. Seuraavalla haki vasemman ongelmitta vaikka liikkuri vei kapulat. Toin taas "korjaus" sijaintiin. Treenattiin siis sitä, jos kisoissa lähtisi juoksemaan keskikapulaa eli olisi lukinnut väärän ja pysäyttäisin sen ennen sitä. Nyt oli tarkoituskin että tiedostaa keskikapulan, mutta jos käsken kapulan edessä jomman kumman suunnan pitää juosta reunimmaiselle ja suuntaan mihin näytän. Silloin ei tarvitse myös jännittää, mitä kisoissa voi käydä jos meinaa lähteä väärälle. Ja treenissä on pienin pilkottu pala "korjaussarjasta". Tosi tyytyväinen kyllä miten muuten meni! Gava oli myös selkeästi miettinyt viime kertaa tuolla samassa paikassa, jolloin oikea kapula oli tosi hankala.tunnari: Tässä tunnarit oli sinisellä matolla ja mentiin ylipitkä matka 15m(?) toiseen laitaan. Kuvio oli joku ristin tyylinen ja kapuloita 9kpl tms. Gava meni suorinta reittiä kapuloille. Nuuski lähimmät tarkasti, sitten nappasi takalaidasta yhden ja toi sen laukalla. Oli oikea. Itsellä oli vähän epäilevä fiilis, kun teki niin nopeasti mutta oli oikea. Mun oma ilme ja asenne ei varmaan ole paras mahdollinen tuoda ripeästi kapulaa! Nyt toi tunnarin laukalla, mutta yleisesti ajatellen. Häiriönä oli kaverit 2-3m päässä. Jätettiin siihen. Tosi hyvä Gavaksi. Ainiin ja käytettiin Koiriksen tunnareita ja mulla oli omana uusi kapula omasta rasiasta.

eteenmeno & ruutu: kettiötabletti oli vietynä lähelle seinää. Lähetin ehkä 10m matkalta, virittelyt ja siitä sitten katseen ollessa oikeaan suuntaan (varmasti näki alustan) eteenmenoon. Juoksi hyvin. Sitten otin alustan pois, kun leikittiin ja sama tyhjään. Hyvin juoksi loppuun asti ja suoraankin. Sitten eri suunnasta, joka oli myös ruudun lähetyssuunta. Alustalle joka ok (matkaa siis 7m?). Seuraavana sitten yhdistettiin taas alustalle meno + ruutuun käsky. Lähti kohti ruutua ja sitten hidasti raviin puolivälissä, ruudussa jäi vähän keskikohdan eteen mutta selkeästi sisälle. Kelpuutin sen, koska tavoite oli että juoksee eteenmenosta ruutuun. Seuraava kerta alustalle, joka oli hieno. Gava oli nähnyt tuota aiemmin Saimaan tekevän ruutua. Saimaa teki niin, että salaa laitettu palkka taakse tai alusta ruutuun. Jos palkka niin vapautettiin jo ruutuun mennessä sille. Ajatusta olisi silloin enemmän taakse. Tein näissä myös ainakin vikassa että virittelin ruutuun ja sitten eteenmenoon ottaen askeleen kohti.
Itse eteenmenoista on tullut nyt Gavalle aika helppo juttu. Ainakin noin alustalle lähettäessä. Tähän mennessä oon myös ne itse vienyt. Vaikeutuksena avustajan viemä alusta ja kun pystyy niin pidempää matkaa. Pelkästään apparin näyttämä paikka? Seuraavalla alustalle. Jossain vaiheessa testata kokonaan ilman alustaa..

(tauko)

kaukot: tässä kertailtiin lähinnä vaihtoja. Koska oltu taas laiskoja ja vältelty näitä! Ovat parhaimmillaan, kun kuurina tekee ja muistuttelee.
Sivulta maahanmenossa kiinnitin huomiota, että meni vähän vinoon maahan.
Maasta seisomaan nousut hyviä ainakin ekana liikkeenä. Ekassa jopa mokasin itse sanoen "seiso" (kun olisi "ylös") ja Gava totteli oikein käsimerkkiä, palkkasin.
Istu seiso vaihdossa joissakin liikutti kerran tai kaksi tassua. Osan sitten oikein. Ja loppua kohden osasi tehdä myös häiriötä katsoessa. Gava ihmetteli ääniä toimistosta seinän toiselta puolelta, seinät kun on 30cm auki sieltä ylhäältä katon rajasta. Kaukoissa herkemmin katsoo häiriöitä.
Seiso maahan edellisen vaihdon perään oli taas vaikea. Meinasi istua kuuntelematta tai ekat meni huonolla tekniikalla maahan. Huomasin myös, etten välillä muistanut sanoa riittävän matalalta ja painokkaasti "behind" käskyä.
Siirrot on lähinnä täydellistä tai huonoa, jos liikkuu niin kunnolla ja jos ei niin pysyy lähes paikallaan. Koiran kannalta hyvä ja selkeä ero. Jos liikkui niin menin laittamaan vain asentoon mistä käskin aiemmin liikkumaan. Ei tullut siis hyväksyttyä huonoa, käskemällä lisää käskyjä. Taisin palkata nämä namilla.

zeta: Tehtiin ekana seisominen, jäi hyvin. Näppärästi näki peilistä. Jos olisi tajunnut olisi voinut tehdä molemmat sivut kohti peiliä. :) Tein peilin takia sitten ekan istumisen vain 5m päässä saman suuntaisesti. Vahingossa nyt käskynä "sit" ja istui hienosti ja nopeasti. Ehdin hämmentää liikkuria. :D Sitten tehtiin vielä seisomisjäävän kohdasta oikeaoppisesti istuminen "istu" käskyllä. Se oli vähän hitaampi mutta oikea. Täytyy testailla. Oikeasti "sit" tekniikka olisi myös täydellinen jäävään, mutta aiemmin ei ole taas ymmärtänyt sitä jäävään. Toki myös tässä viime treenit hinkattiinkin zetaa oikein ajankanssa tai sitä istumista. Näkyi kyllä heti, että sitä oltiin treenattu ja Gava oli miettinyt asiaa. Unohtuu liian harvoin tehdä, seisomista se tekee stopeissa, ruudussa, nyt eteenmenossa välillä yms. Maahanmenoja tehdään sivulta maahan, välillä ruudussa yms. Missä sitten istumista? Vain kun tehdään jääviä erikseen, harvemmin paikalleenkaan jätän istu käskyllä. Joko seisomaan tai maahan. Tai sitten automaattisesti on joku käsimerkkikin mukana. Ei ihme, että istumisen arvo on aika paljon pienempi. Jos käsky olisi sama kuin kaukoissa, olisi käytössä kahdessa paikkaa.. Toisaalta toinen tehdään liikkeessä ja toisessa ei saa liikkua eteen. Mutta Maaritin koulutuksessa syksyllä opetettiin erikseen sana joka tarkoitti juuri etupään alle istumista jäävää ajatellen.

merkki: kerran oli vähän aikaa ja merkki oli siinä. Niin tehtiin ensin lelulle 3m matkalta juokseminen, koska tolla matolla ei halua niin hirveätä kaahailua. Tytöt osasi kyllä varoa sitä sopivasti. Lelu 20-30cm merkistä mutta sen takana. Hetsasin ja päästin. Sitten sama, mutta nyt kävin vain näyttämässä paikkaa ja heitin lelun sinne. Nyt oli focus aika pitkälti alueessa merkin takana eikä himmannut aiemmin. Mietin taas kuinka opettaa focus alueelle merkin taakse ja ettei alkaisi sitten ennakoida, kun osaa merkin. Aiemmat on namilla kiepautettu ja erikseen naksuteltu merkin sijainti, ajatuksena juuri merkin taakse suoraan asettuminen. Gavan kanssa mietin olisiko mahdollista käyttää lelu/alusta/näyttäminen alueelle merkin taakse. Eli 30-50cm merkistä olisi joku kohde. Tai edes, että saisi opetettua sillä ajatuksella ettei mennä ihan merkkiin kiinni. Maaritin koulutuksessa oltiin sanottu vain, että käyttää usein valmista palkkaa siellä. Useimmiten kun on opettanut jonkun asian olettaa sen osaamisen ja unohtaa tehdä tosi helppojakin tai valmiilla palkalla vauhtia.


 Gava on nyt "bikinikarvassaan" normaalisti silläkin olisi poskissa ja kauluksessa vähän enemmän karvaa. Istumistyyli on tytöillä tosi samanlainen, Gava istuu kuvassa aika leveästikin.

Keskiviikkona ahkeroiduttiin jälleen hiihtolenkille Oittaan jäälle. Klo 18 lähdettiin hämärtyessä ja vika 30min pimeässä. Lumi valaisi riittävästi, toki paremmin olisi nähnyt otsalampulla. Gava oli alussa ja lopussa kiinni. Yllättäen se kiskoikin mua ja Ruutia. Hyvä ettei Ruutin valjaat lähtenyt päältä. :D Hyvin veti edessä kunnes kerran keksi sukset ja syöksyi niitä kohti ja koirat jäi eri puolin mua, ei kaaduttu kuitenkaan. Viritin joustohihnan tavalliseen hihnaan, jonka olin taittanut jakajaksi vähän alle 1x1m koirille. Gava veti hyvin ilman ketään edessä, mutta Ruuti tarvitsee Henkan kirittäjäksi edelle. Latu oli jäisempi, joten oikaistiin vähän lenkkiä, silti 50min meni reissussa tosin parit pysähdykset. Gava juoksi suurimman osan vapaana, täysiä ja edes takaisin. :D Hyvä puoli pimeässä, että nähtiin ehkä "vain" 10 hiihtäjää jäällä. Rukalla ei aikoinaan pimeällä yhtään. Ajattelen Gavan vielä niin pienenä että mietin miten se jaksaa, Ruutista niin pitää enemmän miettiä. 

Parit kuvat viikonlopulta ja melkeimpä Pomppa-mainos juniorit. :D


 
2017 vs 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!